Yumurta sofralarımızda sık kullandığımız, besin değeri
yüksek bir gıda maddesidir. Yumurta ve ürünleri teknolojik özellikleri
sebebiyle gıda endüstrisinde yoğunlukla kullanılmaktadır.
Yumurta, diğer gıda maddelerine göre her zaman ve kolay
ulaşılabilir ve çok kolay sindirilebilir proteinler içerir. Bu proteinler, kas
gücünü arttırmakta ve insanların daha uzun süre kendilerini tok hissetmesine
yardımcı olmaktadır. Yumurta, yalnız protein açısından değil, riboflavin, A, D,
E, B12, B6 ve folik asit gibi vitaminlerce ve fosfor, selenyum, demir ve çinko
gibi insanların gereksinimi olan minerallerce de zengindir.
Uygun olmayan kümes koşullarında hastalanan tavukların
yumurtalarında Salmonella gibi patojen bakteriler çoğalabilmektedir. Bunun
önüne geçmek için kümeslerde hijyen sağlamak oldukça önemlidir.
Likit yumurtalarda hijyeni sağlamak ve raf ömrünü uzatmak
amacıyla pastörizasyon işlemi uygulanır.
Bu işlem, yumurtadaki patojen mikroorganizmaların vejetatif formlarının
tamamını, diğer mikroorganizmaların büyük bir kısmını yok eder. Ayrıca
pastörize sıvı yumurta yüksek kalite ve gıda güvenliğinin yanı sıra kabuklu
yumurtaya göre çok daha pratik, ekonomik ve standart bir üründür. Depolama
alanında yaklaşık %65 daha az yer kaplar.
Sıvı Pastörize
Yumurta Nasıl Üretilir?
Likit Pastörize Yumurta, yumurtanın, sağlıklı, hijyenik,
pratik halidir. Yumurta, en son teknoloji kullanılarak, el değmeden
kırılmakta, özel temizleme separatörlerinden geçirilip homojenize
edilmekte ve özel pastörizasyon işlemine tabi tutulmaktadır. Bu aşamalar
sırasında, yumurtanın doğal yapısını ve besin değerini bozmadan, tüm zararlı
mikroorganizmalar yok edilmektedir.
Kabuklu yumurtalar, yumurta için özel tasarlanmış makineler
ile el değmeden kırılıp, sarısı ve beyazı ayrılır, optimum süre ve sıcaklık
parametrelerinde pastörize edildikten sonra tam otomatik makinelerde
ambalajlanır.
İşletmeye gelen yumurta ve ambalaj malzemeleri kontrol
edilir. Tazelik testi başta olmak üzere bazı fiziksel, kimyasal ve görsel
kontroller yapıldıktan sonra kabulü gerçekleşir. Yumurta, özel olarak
tasarlanmış yumurta kırma makinesinde tam otomatik olarak kırılır, sarısı ve
beyazı birbirinden ayrılır. Kırılıp, sarısı ve beyazı ayrılmış olan yumurta
hızla 0-(+4) ºC’ye soğutulur. Filtrasyon işleminin ardından ürünler çiğ ürün
depolama tanklarında pastörizasyon işlemi için bekletilir. Pastörizasyonun ardından ürünler ambalajlanır ve sevkiyata
kadar 0-(+4) ºC’de bekletilir. Bu süre zarfında laboratuarda ürünler belirli
analizlere alınır ve kalite onayı verilen ürünler müşterilere gönderilmek üzere
soğuk zincir araçlar ile sevk edilir.
Pastörize sıvı yumurta, kabuklu yumurta ile birebir aynı fiziksel – kimyasal
yapıya ve fonksiyonel özelliklere sahiptir. Kabuklu yumurtanın kullanıldığı her
mamulde rahatlıkla ve güvenle kullanılabilir. Tüm ürünler pastörizasyondan önce
homojenize edildiği için akışkan, homojen sıvı şeklindedir.
Hijyenik ve Güvenli Taşıma
Üretilen yumurta, otomatik yumurta toplama bantları
aracılığıyla, kümes içinde, el değmeden paketlenerek pastörize yumurta üretim
tesislerine gelmektedir.
Son yıllarda, gelişmiş ülkelerde, kabuklu yumurtanın her
türlü imalathanede kullanımının sağlık kuruluşları tarafından yasaklanmış
olması, ülkemizde de, gıda sektöründe, yumurtanın hijyen standartlarına uygun
olarak kullanılmasını ön plana çıkarmıştır.
Kaliteli
Pastörize likit yumurta, kabuklu yumurtanın kullanıldığı her
yerde zaman tasarrufu ürün standardı sağlamakta ve tat, lezzet açısından hiç bir
fark gözlenmemektedir. Tamamen günlük doğal yumurtalardan elde edilmiş ve
katkısız olarak uluslararası kalite standartlarında üretilir.
Hijyenik
Kabuklu yumurtada bulunan Salmonella, diğer patojen bakteri
ve Avian Influenza (kuş gribi) türevi risk faktörleri, Pastörize likit
yumurtada bulunmaz, sağlıklı ve hijyenik kullanım sağlar. Sağlıklı üretim
yapmanın zorunluluk haline geldiği günümüzde kullanılan hammaddenin önemi
artmaktadır. Pastörize likit yumurta kullanımı; düzenli yapılan mikrobiyolojik
ve kimyasal analizlerle tedarikçilerine sürekli taze ve güvenilir ürünü
sunmanın en iyi yoludur.
Pratik
Hızlı ve zamandan tasarruf edilerek üretim yapmak her
işletmenin hedeflediği bir yöntemdir. Pastörize likit yumurta sarısı, akı ve
bütün olmak üzere üç ayrı seçeneği sunmakta ve kullanım kolaylığı
sağlamaktadır. Böylece yumurta kırma-ayırma gibi gereksiz kayıplar
önlenmektedir.
Pastörize sıvı yumurta 3 gruba ayrılır. Pastörize bütün
yumurta, pastörize yumurta sarısı ve pastörize yumurta beyazı.
Pastörize bütün yumurta, 1 kg bütün yumurtadan oluşur.
Yaklaşık 20-22 adet bütün yumurtaya denktir. Kabuklu yumurtanın kullanıldığı
her yerde (keklerde, pandispanyalarda, tatlılarda, omletlerde, kreplerde ve
çırpılmış yumurta vs. ) kullanılır.
Pastörize yumurta beyazı, 1 kg yumurta beyazından oluşur.
Saf albümindir. Yağ ve kolestrol içermez. Yaklaşık 30 - 34 yumurta beyazına denktir.
Özellikle beze, torba kurabiye ve beyaz pekmez yapımı için tercih edilir.
Pastörize yumurta sarısı, 1 kg yumurta sarısından oluşur.
Yaklaşık 54-60 bütün yumurtaya denktir. Genellikle mayonez üretiminde, mayalı
ürünlerin ve pidelerin üstüne sürülerek kullanılır.
Raf ömrü; 0- +4 C'de saklanmak koşulu ile 45 gündür. Soğuk
hava deposundan çıkartıldıktan sonra ortam sıcaklığına ulaşıncaya kadar
bekletilmelidir. Sadece pastörize yumurta beyazı kullanılmadan önce
çalkalanmamalıdır.