Maden Suyu /
Mineralli Su nedir?
Maden suyu, jeolojik ve
fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş,
çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulara verilen
isimdir.
Doğal Mineralli
Suların Özellikleri
Şişelenecek doğal mineralli suyun mineral içeriği,
sıcaklığı, elektrik iletkenliği ve karakteristik özellikleri, doğal
dalgalanmalar dahilinde suyun kaynak yerindeki yapısı ile aynı olmalıdır.
Doğal mineralli suya karbondioksit dışında kimyasal maddeler
ilave edilmez. İlave edilen karbondioksit, suyun doğal yapısını bozmamalıdır.
Doğal mineralli suya dolum esnasında doğal veya dışarıdan
temin edilmiş sıhhi evsafı uygun karbondioksit katılabilir. Yapılan bu işlem
suyun mikrobiyolojik özelliklerinde değişikliğe yol açmamalıdır. Böyle
durumlarda doğal mineralli sular;
1) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonraki karbondioksit miktarının
suyun kaynağındaki ile aynı olması ya da suyun çıkartılması, ayrıştırılması ve
şişelenmesi sırasında kaybolan karbondioksitin, kaynaktan elde edilen
karbondioksit ile tamamlanarak sudaki karbondioksit miktarının kaynağındaki
karbondioksit miktarına eşitlenmesi halinde “doğal karbondioksitli doğal
mineralli su”,
2) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonra doğal mineralli
suların yalnızca kaynağındaki karbondioksit ile güçlendirilmesi halinde ve
karbondioksit miktarının suyun kaynağındaki miktarından fazla olması durumunda
“kaynağındaki karbondioksit ile zenginleştirilmiş doğal mineralli su”,
3) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonra doğal mineralli
suların kaynağından gelmeyen karbondioksit ile güçlendirilmesi halinde ve
karbondioksit miktarının suyun kaynağındaki miktarından fazla olması durumunda
“karbondioksit ile zenginleştirilmiş doğal mineralli su”,
şeklinde ifadelendirilir.
Doğal mineralli suların yapısından karbondioksitin
ayrıştırılmak istenmesi halinde yalnızca fiziki yöntemler kullanılabilir.
Fiziki yöntemlerle ayrıştırma işlemine tabi tutulan doğal mineralli sular
“tamamen karbondioksitten arındırılmış” veya “kısmen karbondioksitten
arındırılmış doğal mineralli su” şeklinde ifadelendirilir.
Doğal mineralli sulara, kendisine karakteristik özellik
veren önemli elementlere ilişkin suyun kaynağındaki niteliğini değiştirmemek
kaydıyla uygulanan muhtemelen oksijenlemeyi takiben demir ve kükürt gibi kalıcı
olmayan elementlerin filtrasyon ve boşaltma yoluyla ayrıştırılması, ozonla
zenginleştirilmiş hava kullanılarak demir, mangan, kükürt ve arseniğin
ayrıştırılması ve tamamen fiziksel yollarla serbest karbondioksidin kısmen veya
tamamen ayrıştırılması işlemleri dışında herhangi bir işlem uygulanmaması
esastır.
Kimyasal Özellikler
Antimon, Arsenik, Bakır, Baryum, Bor, Civa, Florür,
Kadminyum, Krom, Kurşun, Mangan, Nikel, Selenyum, Siyanür, Pestisit ve benzeri
maddeler, Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, organik madde için sarf edilen
oksijen miktarı gibi değerler analiz edilir.
Mikrobiyolojik Özellikler
Kaynaktan alınan numunelerde toplam koloni sayısı 20-22 oC’de 72 saatte
agar-agar veya agar-jelatin karışımında mililitrede 20’yi ve 37 oC’de 24 saatte
agar-agar karışımında mililitrede 5’i geçmemelidir.
Şişelenme sonrasında imlahaneden alınan numunede toplam
koloni sayısı, 20-22 oC’de 72 saatte agar-agar veya
agar-jelatin karışımında mililitrede 100’ü ve 37 oC’de 24
saatte agar-agarda mililitrede 20’yi geçmemelidir. Toplam koloni sayımı;
şişelenmeyi takiben ısısı 4 oC ± 1 oC olan
ortamda muhafaza edilen numunede 12 saat içerisinde yapılmalıdır.
Pazarlama sürecinde doğal mineralli suyun yeniden
canlanabilir toplam koloni sayısı, sadece kaynağında bulunan bakteri
sayısındaki normal artıştan kaynaklanan miktar kadar olabilir. Bu toplam koloni
sayısı aşağıda ifade edilen koşullar altında belirlenir ve bu değer imlahanede
ambalajlandıktan sonra alınan numune için belirlenen değerin on katından fazla olamaz.
Kaynakta ve satış
süresince doğal mineralli su, aşağıdakileri içermemelidir.
1) Parazit ve patojen
mikroorganizma,
2) 250 ml’lik
numunede E. coli, diğer koliformlar ve fekal streptokoklar,
3) 50 ml’lik numunede
sülfit redükte eden sporlu anaeroblar,
4) 250 ml’lik
numunede Pseudomonas aeruginosa.
Diatek olarak
ürün portföyümüzde maden suyu analizlerinde Hypet Aqua (Su mikrobiyolojisi) serimizdeki hazır besiyerlerini kullanabilirsiniz. Maden suyu analizlerinizi membran filtrasyon metoduyla
gerçekleştirebilirsiniz. Üretim alanınızda kontaminasyondan kaçınmak için alan
giriş çıkışlarına koyacağınız HYPASS
ile mikroorganizmaların ayak ile taşınmasını önlersiniz.
Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4821&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=