Öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve
dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini
sağlamak amacıyla uygulanan Okul Sütü Programı'na ilişkin tebliğ Resmi
Gazete'de yayımlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğine göre,
programın koordinasyonu Bakanlık tarafından yapılacak. Programın uygulanacağı
okullar, veli izinleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından
belirlenecek ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilecek.
Okul sütleri, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden Kamu
İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre gerekli onay belgesine sahip ülke içinde
UHT (genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisi) içme
sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden Bakanlıkça alınacak.
İllerde okul sütü komisyonlarının sekretaryasının
yürütülmesinin yanısıra okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü, uygun
şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından, il okul sütü komisyonu
ile il milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacak.
Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri veya sağlık
kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri
tarafından program dışında tutulacak.
Okul sütü üretimi yapılan illerde, gıda, tarım ve
hayvancılık müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınacak.
Numunelere ait analiz sonuçları, teslimi yapılacak illerdeki gıda, tarım ve
hayvancılık müdürlüklerine gönderilecek.
Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca, program başlamadan
önce ailelere süt içimi sonrası oluşabilecek basit rahatsızlıklar ve bulguların
anlatıldığı, bu bulguların büyük bir bölümünün geçici ve hafif olduğunun
belirtildiği, sütün öneminin vurgulandığı eğitim programları düzenlenecek.
Program için gerekli eğitim ve tanıtım materyallerinin
temini, yayımı ve dağıtımı Ulusal Süt Konseyince yapılacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmadan, gerçek
veya tüzel kişiliklerce programla ilgili eğitim ve tanıtım materyali yayımı ve
dağıtımında bulunulamayacak.
Resmi Gazete'de yayınlanan ilgili yazıya ulaşmak için lütfen
tıklayınız.
Süt ve süt ürünlerindeki mikrobiyolojik kriterler hakkında
bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz:
Süt ve süt ürünlerinde yapacağınız mikrobiyolojik analizler
için DiaTek tarafından satılan Hazır besiyeri ve Toz besiyeri çeşitlerimizi
kullanabilirsiniz.
Hazır besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfen
TIKLAYINIZ.
Toz besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfen
TIKLAYINIZ.