Siyah Çay ve Üretimi



17162 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Sık tüketilen siyah çay, Camellia sinensis (Linnaeus) O. Kuntze türünün yaprak, tomurcuk ve yumuşak dallarından etkili oksidasyon ve kurutma yoluyla üretilir. Üretim aşamaları sırayla; soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasniftir.
 
Çay Üretim Aşamaları
 
Soldurma işleminde sıcak hava ile su buharlaştırılarak çay yaprağı kıvırma işlemi için uygun hale gelir. İdeal soldurma sıcaklığı 32 C'dir. Kıvırma işleminde yaprak çeşitli imalat makineleriyle ezilerek öz suyu tüm yaprak yüzeyine yayılır. Çay yaprağında bulunan kimyasal bileşiklerin oksijenli ortamda uygun sıcaklıkta bekletilmesiyle oksidaz enzimi çayda oksidasyon işlemini gerçekleştirir. Çayda kaliteyi en çok etkileyen aşama oksidasyon aşamasıdır. Kıvrılan ve fermente olan yaprakların fırınlanarak nem oranını düşürmeye kurutma aşaması denir. Çayı daha uzun süre taze tutmak için kurutma işlemi yapılmalıdır. Ambalajlamaya hazır hale gelen çaylar standarda uygun şekilde tasnif edilmelidir. Gerek fırın çıkışında gerekse tasnifin çeşitli aşamalarında kurutulmuş çaylar lif tutucularından geçirilerek lif ve çay çöplerinden ayrılırlar.
 
 
 
Türk fabrikalarında çaylar Amerikan bezinden yapılmış torbalar ve mukavva kâğıdından yapılmış arasında alüminyum folyo bulunan torbalar içinde muhafaza edilir. Üretilen çaylar içte bez, dışta naylon olmak üzere ikili ambalaj şeklinde torbalanır. Ürün izlenebilirliğini sağlamak üzere iki torba arasına üretim tarihi, saat ve nevisini (çeşit) belirten tanımlayıcı bir etiket konur. 1. nevi 32 kg, 2. nevi 27 kg, 3. nevi 21 kg, 4. nevi 35 kg, 5. nevi 29 kg, 6. nevi 22 kg, 7. nevi 35 kg, net olarak standart hale getirildikten sonra paketleme tesislerine getirilmek üzere kuru çay ambarlarına alınır.
 
Türkiye de genel özellikleri aynı olmasına karşın farklı özel sektörlerde farklı isimlerde sınıflandırılma olmaktadır. ÇAYKUR’un kabul etmiş olduğu ve uyguladığı sınıflandırmaya göre üretilen nevi çaylar genellikle imalat kırığı ve kırık (kırmadan geçen) çaylar olmak üzere 2 sınıfta toplanmaktadır.  Kurutmalardan çıkıp tasnife gelen ve her hangi bir kırma işlemine tabi tutulmadan elenen çaylara imalat kırığı çaylar denir.  Midilton eleği ile 8 ve 10 numaralı pakka eleklerinin üzerinde kalan çayların mekanik olarak kırılıp, tekrar elenmesi sonucu elde edilen çaylara kırık çaylar (kırmadan geçen) denir. Ayrıca 30 numara tasnif eleğinin altında kalan 7 nevi çaya toz çay denir.
 
İmalat Kırığı Çay Tipleri:
 
1. nevi (OF) Orange Fannings.: Çok ince, altınbaşlı imalat kırığı çay
 
2. nevi (BOP1) Broken Orange Pekoe.: İnce, altınbaşlı ve kıvrım çay
 
3. nevi (OP) Orange Pekoe.: Az altınbaşlı kıvrım çay. Kırık (Kırmadan Geçen) Çaylar
 
4. nevi (F) Fanning.: Çok ince kırık çay
 
5. nevi (BOP2) Broken Orange Pekoe: İnce kıvrımlı kırık çay
 
6. nevi (BP) Broken Pekoe:. Kalın kıvrımlı kırık çay.
 
7. nevi (D) Dust:. Toz çay
 
 
 
Çay işleme aşamalarında raf ömrü için en çok dikkat edilmesi gereken aşama kurutma aşamasıdır. Kurutma fırınlarında nem miktarının istenen sınırlar içinde tutulmasına özen gösterilmelidir.  Kurutulmuş çayda kalan veya depolama aşamasında uygun koşullar olmadığı için yeniden oluşan nem çayda rutubet etkisi yaratır. Bu aşamada çayda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimi gerçekleşebilir. Çay ambarlarında higrometre ile ortam nemi ölçülmelidir. Ortamda Diatek tarafından satın alabileceğiniz HySafe Air cihazı kullanmak havadaki mikroorganizmaları etkili bir şekilde azaltır.
 
Hysafe Air hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
 
Çayda Yapılan Mikrobiyolojik Analizler
 
Küf – Maya Analizi Siyah ve Yeşil Çay FDA/BAM 2001
 
Salmonella spp. Analizi Siyah ve Yeşil Çay ISO 6579/2002
 
Koliform Analizi ( Toplam Koliform , Fekal Koliform, E.Coli) Siyah ve Yeşil Çay FDA / BAM 2002
 
Çay analizlerinde kullanacağınız tüm besiylerleri ve analiz malzemelerini (Minkübatör, plastik malzemeler, laboratuvar tezgahı vs.) Diatek tarafından edinebilirsiniz.
 
Personel ve alet ekipmanlarda hijyen kontrollerinizi Hytech Slide ile yapabilirsiniz. (Hytech Slide hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen TIKLAYINIZ.
 
Kaynak: https://megep.meb.gov.tr/

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Siyah Çay ve Üretimi