Tahin Üretimi ve Mikrobiyolojik Analizleri



16417 kez okundu

9 yıl önce eklendi

 
Tahin, susam (Sesamum indicum L.) tohumlarının kabukları ayrılıp kavrulduktan sonra değirmende öğütülmesiyle elde edilen bir üründür
 
Tahin kahvaltılarda, unlu mamüllerde tüketildiği gibi içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.
 
Tahin Üretim Aşamaları
 
Temizleme
Tohumla beraber bulunan her türlü yabancı madde elenerek veya tuzlu suda bekletilerek tohumdan uzaklaştırılır.
 
Kabuk Soyma
Kabuklar soyulmazsa kırmızı bir tahin elde edilir. İnce olan tohum kabuklarının ayrılması için tohumlar su içinde 5-7 saat bekletilir. Süzülen tohumlara %4 kum karıştılarak, paletli düzenekte çarpma etkisiyle kabuklar soyulur.
 
 
Kabuk Ayırma
Soyulmuş kabuklar ile tohumlar tuzlu suda tutulur. Ağır olan kabuklar dipte kalır, üst kısımda biriken susam içleri alınır. Yıkanarak tuz giderilir.
 
Kavurma
Tohum içinin kolay öğütülebilmesi ve lezzeti arttırmak için yapılır. 2-3 saat boyunca, 150 C’lik fırınlarda sürekli karıştırarak yapılır.
 
Öğütme
Kavurmadan sonra tohum içleri elekten geçirilip taş değirmenlerde ezilir. Tohum çok fazla yağ içerdiğinden, değirmenden çıkan ürün macun kıvamındadır.
 
Türkiye’de tahin, bal ve pekmezle karıştırılarak sevilen bir kahvaltılık olarak tüketilmektedir. Buna ek olarak pek çok yörenin mutfağında tatlılarda ve yemeklerde severek kullanılmaktadır.
 
Tahinin Faydaları
 
Besin değeri yüksek olan susam sayesinde hücre yenileyici özelliği vardır. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor, E, C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür. Pekmezle birlikte tüketildiğinde enerji vermenin yanı sıra, kan üretimini hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ sayesinde vücudumuza enerji verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.
 
Kaliteli bir tahini anlamak için kıvamına kokusuna ve tadına bakılması gerekir. Kıvamı su kadar akışkan olmamalı, küf kokmamalı ve acımsı bir tat bırakmamalıdır.
 
 
 
Tahinin Mikrobiyolojik Analizleri

Salmonella 
Fekal koliform 
Toplam koliform 
Maya ve küfler 
Mezofiller/aerobik

Negatif 
Negatif 
Negatif 
0/gr 
290/gr 

 

 

 
 
Tahinde Salmonella, Fekal Koliform, Toplam Koliform, Küf maya ve Mezofilik aerobik analizlerini yapabilirsiniz.
 
Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği (Tebliğ No: 2004/22)’de tahinle ilgili diğer fiziksel ve kimyasal analizleri görebilirsiniz. Tebliğe ulaşmak için lütfen tıklayınız.
 
Tahinde yapacağınız tüm mikrobiyolojik analizler ile ilgili besiyerlerine DiaTek tarafından ulaşabilirsiniz. Hazır besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ
 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Tahin Üretimi ve Mikrobiyolojik Analizleri