Tahin, susam (Sesamum indicum L.) tohumlarının kabukları
ayrılıp kavrulduktan sonra değirmende öğütülmesiyle elde edilen bir üründür
Tahin kahvaltılarda, unlu mamüllerde
tüketildiği gibi içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine
sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.
Tahin Üretim Aşamaları
Temizleme
Tohumla beraber bulunan her türlü yabancı madde elenerek
veya tuzlu suda bekletilerek tohumdan uzaklaştırılır.
Kabuk Soyma
Kabuklar soyulmazsa kırmızı bir tahin elde edilir. İnce olan
tohum kabuklarının ayrılması için tohumlar su içinde 5-7 saat bekletilir.
Süzülen tohumlara %4 kum karıştılarak, paletli düzenekte çarpma etkisiyle
kabuklar soyulur.
Kabuk Ayırma
Soyulmuş kabuklar ile tohumlar tuzlu suda tutulur. Ağır olan
kabuklar dipte kalır, üst kısımda biriken susam içleri alınır. Yıkanarak tuz
giderilir.
Kavurma
Tohum içinin kolay öğütülebilmesi ve lezzeti arttırmak için
yapılır. 2-3 saat boyunca, 150 C’lik fırınlarda sürekli karıştırarak yapılır.
Öğütme
Kavurmadan sonra tohum içleri elekten geçirilip taş
değirmenlerde ezilir. Tohum çok fazla yağ içerdiğinden, değirmenden çıkan ürün
macun kıvamındadır.
Türkiye’de tahin, bal ve pekmezle karıştırılarak sevilen bir
kahvaltılık olarak tüketilmektedir. Buna ek olarak pek çok yörenin mutfağında
tatlılarda ve yemeklerde severek kullanılmaktadır.
Tahinin Faydaları
Besin değeri yüksek
olan susam sayesinde hücre yenileyici özelliği vardır. Özellikle protein,
kalsiyum, fosfor, E, C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Hafif
laksatif ve idrar söktürücüdür. Pekmezle birlikte tüketildiğinde enerji
vermenin yanı sıra, kan üretimini hızlandırır. Bağışıklık sistemini
güçlendirir. Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ sayesinde vücudumuza enerji
verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar. Ayrıca
besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.
Kaliteli bir tahini
anlamak için kıvamına kokusuna ve tadına bakılması gerekir. Kıvamı su kadar
akışkan olmamalı, küf kokmamalı ve acımsı bir tat bırakmamalıdır.
Tahinin Mikrobiyolojik
Analizleri
Salmonella
Fekal koliform
Toplam koliform
Maya ve küfler
Mezofiller/aerobik
|
Negatif
Negatif
Negatif
0/gr
290/gr
|
|
|
Tahinde Salmonella, Fekal Koliform, Toplam Koliform, Küf
maya ve Mezofilik aerobik analizlerini yapabilirsiniz.