Yayımlandığı R.Gazete | 02.09.2001, 24511 |
Tebliğ No | 2001/ |
Amaç
Madde 1- Bu Tebliğin amacı ; Gıda maddelerinin mikrobiyolojik sınırlarını belirlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, gıda kontrol hizmetlerine esas olacak şekilde; süt ürünlerinin, tahıl unları ve tahıl bazlı ürünlerin, şeker ve şekerli ürünlerin, yağların, sebze ve meyvelerin ve işlenmiş ürünlerinin, çorbaların, kakao ve kakaolu ürünlerin, fermente ürünlerin, jelatin, mayonez ve sosların, nişastanın, ekmek mayasının, siyah çayın, çözünebilir, çekilmiş ve filtre kahvelerin, sakızın, sofra tuzu, gıda sanayi tuzu, alkolsüz gazlı içecekler ve tüketime hazır günlük yemek ve mezelerin mikrobiyolojik kriterlerini kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ 16/11/1997 tarih 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”ne göre hazırlanmıştır.
Kısaltmalar
Madde 4- Bu Tebliğde geçen;
kob ; Besiyerinde bir mikroorganizma kolonisi oluşturan birimi,
n ; Analize alınacak numune sayısını,
c ; “M” değeri taşıyabilecek en fazla numune sayısını,
m ; (n – c) sayıdaki numunede bulunabilecek en fazla değeri,
M ; “c” sayıdaki numunede bulunabilecek en fazla değeri,
EMS ; En muhtemel sayıyı
ifade eder.
Tanımlar
Madde 5- Bu Tebliğ’de geçen;
Gıda maddeleri satış ve toplu tüketim yerlerinden numune alma rehberi; Sağlık Bakanlığı’nca 10 Temmuz 1996 tarih ve 22692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğn 41’inci maddesine dayanılarak çıkarılan rehberi ifade eder.
Genel Hükümler
Madde 6 –
a) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin uyması gereken mikrobiyolojik değerler Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4, Ek-5, Ek-6, Ek-7, Ek-8 ve Ek-9’da verilmiştir.
b) Gıda maddeleri satış ve toplu tüketim yerlerinden numune alma rehberine göre alınan numunelerde bulunabilecek mikroorganizma sayısı “M” değerini geçemez.
c) Sebze, meyve, komposto ve hazır yemek konservelerinde;
- 37 º C ve 55 º C’da 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajlarda sızıntı ve bombaj görülmemelidir.
- Konservelerin inkübasyon öncesi ve sonrası ölçülen pH değerleri arasındaki fark 0,5’den fazla olamamalıdır.
- Kültürel muayene; sızıntı ve bombaj görülmeyen numunelerden besiyerine yapılan ekimlerde aerobik ve anaerobik koşullarda, 37 º C’da ve 55 º C’da gerçekleştirilen 48 saat inkübasyon sonunda üreme olmamalıdır.
Tescil ve Denetim
Madde 7 – Bu Tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten, depo eden, paketleyen ve satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında 24/6/1995 tarihli ve 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Denetim
Madde 8 - Bu Tebliğe ait hükümlerin uygulanması 24/6/1995 tarihli ve 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nca denetlenir.
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
Madde 9 - Bu Tebliğ’le; 4/ 10/ 1976 tarih ve 15724 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 1620 sayılı “Makarna“, 11/ 11/ 1984 tarih ve 18572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2383 sayılı “Bisküvi “, 7/ 2/ 1975 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2665 sayılı “Bitkisel Sıvı Yağlı Fasulye Pilaki Konservesi“, 2/ 2/ 1978 tarih ve 16188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2699 sayılı “Konserve-Etli Kuru Fasulye-Hazır Yemek“, 2/ 2/ 1978 tarih ve 16188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2701 sayılı “Konserve-Etli-Nohut-Hazır Yemek”, 2/ 2/ 1978 tarih ve 16188 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan TS 2702 sayılı “Konserve-Etli Nohut Yahni-Hazır Yemek“, 7/ 9/1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3726 sayılı “Vişne Konservesi“, 7/ 9/ 1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3727 sayılı “Kayısı Konservesi “, 7/ 9/ 1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3728 sayılı “Çilek Konservesi“, 7/ 9/ 1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3729 sayılı “Portakal Konservesi“, 7/ 9/ 1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3730 sayılı “Erik Konservesi“, 7/ 9/ 1983 tarih ve 18158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3784 sayılı “Marmelatlar “, 27/ 7/ 1984 tarih ve 18471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3958 sayılı “Vişne Reçeli “, 11/ 11/ 1984 tarih ve 18572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 4186 sayılı “Çilek Reçeli“, 11/ 11/ 1984 tarih ve 18572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 4187 sayılı “Kayısı Reçeli “, 11/ 11/ 1984 tarih ve 18572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 4188 sayılı “Ayva Reçeli “, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2666 sayılı “ Bitkisel Sıvı Yağlı Biber Kızartma Konservesi “, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2667 sayılı “Bitkisel Sıvı Yağlı Biber Dolma Konservesi “, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2668 sayılı “Patlıcan Dolma Konservesi- Bitkisel Sıvı Yağlı “, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2669 sayılı “Bitkisel Sıvı Yağlı Yaprak Sarma Konservesi “, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2670 sayılı “Taze Fasulye Konservesi-Bitkisel Sıvı Yağlı“, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2671 sayılı “Patlıcan Konservesi-Bitkisel Sıvı Yağda Kızartılmış“, 7/ 2/ 1978 tarih ve 16193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2698 sayılı “Konserve-Etli Taze Fasulye-Hazır Yemek “, 2/ 2/ 1978 tarih ve 16188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2700 sayılı “Konserve-Etli Türlü-Hazır Yemek “, 2/ 2/ 1978 tarih ve 16188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2703 sayılı “Konserve-Karnıyarık-Hazır Yemek “, 7/ 2/ 1992 tarih ve 21135 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 7897 sayılı “Bitkisel Sıvı Yağlı Türlü Konservesi “, 7 /2/ 1992 tarih ve 21135 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 7898 sayılı “Bitkisel Sıvı Yağlı İmambayıldı Konservesi “, 2/ 1/ 1979 tarih ve 16525 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3190 sayılı “Hazır Kuru Çorbalık “, 1/ 1/ 1985 tarih ve 18631 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 1330 sayılı “Yoğurt“, 6/ 4/ 1993 tarih ve 21544 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 4265 sayılı “Dondurma-Süt Esaslı“, 10/ 8/ 1992 tarih ve 21311 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 7800 sayılı “Çikolata “, 10/ 8/ 1992 tarih ve 21311 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 8444 sayılı “Lokum“, 1/ 7/ 1978 tarih ve 16333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 2970 sayılı “Nişasta-Yenilebilir“, 12/ 1/ 1984 tarih ve 18279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 591 sayılı “Beyaz Peynir”, 23/ 4/ 1982 ve 17673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TS 3522 sayılı “Ekmek Mayası “ standardlarının ve 20/ 9/ 1997 tarih ve 23086 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Ekmek ve Çeşitleri tebliğinin mikrobiyolojik kriterlerle ilgili hükümleri uygulamadan kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1- Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamındaki süt ürünlerini, üreten ve satan işyerleri bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl, ithal eden işyerleri ise 30 gün içinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
Geçici Madde 2- Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamındaki süt ürünleri haricindeki ürünleri, üreten, satan ve ithal eden işyerleri bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
Geçici Madde 3- Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamındaki süt ürünleri haricindeki ürünleri, üreten, satan ve ithal eden işyerleri Geçici 2’inci Maddenin öngördüğü süre içerisinde tekli numune sistemine uymak zorundadır. Bu süre içerisinde geçerli olacak mikrobiyolojik kriter “M” değeridir.
Yürürlük
Madde 10 - Bu Tebliğ yayım tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 11 - Bu Tebliğ’i, Tarım ve Köyişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı yürütür.
EK-1
SÜT ÜRÜNLERİNE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Süt tozu, kazein ve kazeinat
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakter (kob/g) | 5 | 2 | 5.0 x 10 4 | 5.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | < 3 | -- |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Salmonella spp. spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Koyulaştırılmış süt
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 1 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Koliform* | 5 | 1 | < 3 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | -- |
Salmonella spp. Spp | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Osmofilik maya, küf (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | | |
* EMS tablosuna göre, şekerli koyulaştırılmış sütte aranır ( /g)
Peynirler
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 1 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 0 | <3 | -- |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Maya** (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Küf** (kob/g) | 5 | 2 | <10 | 1.0 x 102 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
**Küf starteri ve / veya maya ile olgunlaştırılan peynirlerde küf ve maya sayımı yapılmayacaktır.
Eritme peynirlerde aerobik mezofilik bakteri sayısı ; n:5, c;2, m : 1.0 x 103 ve M: 1.0 x 104’dür.
Tereyağı
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | <3 | 9 |
E. coli* | 5 | 1 | <3 | 9 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Maya, küf (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 X 102 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Sade dondurma
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 3 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 2 | <3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1 X 102 |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /ml)
Meyveli ve çeşnili dondurma
| n | c | m | M |
Mezofilik aerobik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 2.0 x 104 | 2.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 95 | 460 |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Bacillus cereus (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Küf (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Maya (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /ml)
EK-2
TAHIL UNLARI VE TAHIL BAZLI ÜRÜNLERİNE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Tahıl unları
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Bacillus cereus (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Rope sporu* | 5 | 3 | 2500 | 4500 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Kahvaltılık işlenmiş tahıl ürünleri
| n | c | m | M |
Termofilik bakteri sporu ( /g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
Koliform * | 5 | 2 | 95 | 210 |
E. coli * | 5 | 0 | < 3 | -- |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Bacillus cereus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Ekmek
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Rope sporu* | 5 | 3 | 4500 | 11000 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Dondurulmuş ve dondurulmamış, pişirmeye hazır, erişte, pizza, börek mantı gibi ürünler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 0 | <3 | -- |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens** (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Rope sporu* | 5 | 2 | 9 | 95 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
** Et ve et ürünleri kullanılanlarda
Sade bisküvi, kraker peksimet ve benzerleri
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Dolgulu, kaplanmış bisküvi ve gofret
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 0 | 1.0 x 101 |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Makarna
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Salmonella spp.* | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1 X 102 |
| | | | | |
*yumurtalı veya çeşnililerde
EK-3
ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLERE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Yenilebilir buzlar
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 5.0 x 104 | 2.5 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 95 | 460 |
E. coli* | 5 | 2 | <3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes** | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /ml)
** Süt ve ürünleri katılanlarda
Buz karışımları
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 2.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g-ml)
Pudingler suplar ve benzerleri (toz veya tüketime hazır)
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
E. coli * | 5 | 1 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes** | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 X 102 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
** Sütlü ürünlerde
Kristal ve pudra şekerler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Osmofilik maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | |
Şekerleme; ezme, cezerye, lokum, yumuşak şeker gibi ürünler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | -- |
Bacillus cereus** (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Osmofilik maya*** (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Küf** (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
** Sadece lokumda
*** Sert şekerler hariç
Helva
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform * | 5 | 2 | 95 | 460 |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
| | | | | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
EK-4
YAĞLARA AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Su ve/veya süt içeren margarinler, minarinler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Koliform * | 5 | 1 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 0 | <3 | -- |
Küf | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
EK-5
SEBZE VE MEYVELERE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Tüketime hazır çiğ sebzeler (yıkanmış, doğrama ve paketleme işlemlerinden geçmiş)
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 95 | 210 |
E. coli * | 5 | 2 | 9 | 95 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Dondurulmuş sebze ve meyveler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
E. coli * | 5 | 2 | 9 | 44 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
Kurutulmuş meyveler ve sebzeler
| n | c | m | M |
E. coli * | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Kuru yemişler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1 X 104 | 1 X 105 |
E. coli * | 5 | 1 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1 X 103 | 1 X 104 |
| | | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Pekmez
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 0 | <3 | - |
Salmonella spp*.* | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Osmofilik maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1 X 102 |
| | | | | | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
**Yumurta akı içerenlerde
Reçel ve marmelat
| n | c | m | M |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x102 | 1.0 x 104 |
Osmofilik maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
Hindistan cevizi
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 95 | 460 |
E. coli * | 5 | 1 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
Meyve suyu ve nektarları
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
Koliform* | 5 | 0 | <3 | - |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1 X 101 | 1 X 103 |
| | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /ml)
Domates suyu, püresi
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Küf* (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
| | | | | | | | |
*Howard lamı ile küf sayımında, küf miseli açısından pozitif alan oranı maximum %30 geçemez.
Ketçap
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | -- |
Küf (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Salça (domates veya biber)
| n | c | m | M |
Küf* (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
*Howard lamı ile küf sayımında pozitif alan % 40’ı geçemez
EK-6
ÇORBALARA AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Pişirilmeden tüketilen hayvansal çorbalar
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | < 3 | -- |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x101 | 1.0 x 102 |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
| | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Pişirilmeden tüketilen bitkisel çorbalar
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1 X 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 95 | 460 |
E. coli* | 5 | 0 | < 3 | -- |
Clostridium Perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1 X 102 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1 X 102 |
Bacillus cereus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1 X 104 |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1 X 104 |
| | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Pişirildikten sonra tüketilen çorbalar, et suyu ürünleri
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 104 | 1 X 106 |
Koliform * | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | -- |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Bacillus cereus** (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Salmonella spp. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
L. monocytogenes*** | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
* * Bitkisel orjinlilerde
*** Hayvansal orjinlilerde
EK-7
KAKAO VE KAKAOLU ÜRÜNLERE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Kakao ve kakao ürünleri
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 106 |
E. coli * | 5 | 0 | < 3 | -- |
salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
| | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
kakaolu ürünler; sürülebilir ve içilebilir, çikolata
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Koliform * | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 1 | < 3 | 9 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
| | | | | | | | | |
*EMS tablosuna göre ( /g)
EK-8
FERMENTE ÜRÜNLERE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Boza
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
Bacillus cereus (kob/ml) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
* EMS tablosuna göre ( /ml)
Sirke (pastörize)
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Turşu ve salamura ürünler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri* (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform** | 5 | 2 | 460 | 1100 |
E. coli ** | 5 | 0 | <3 | - |
* Salamura ürünlerde ( /g)
** EMS tablosuna göre ( /g veya salamura suyunda /ml)
Fermente içkiler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Asit yapan bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Küf (kob/ml) | 5 | 1 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
EK-9
DİĞER ÜRÜNLERE AİT MİKROBİYOLOJİK DEĞERLER
Jelatin son ürün
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
Koliform* (30 º C) | 5 | 0 | <3 | -- |
Koliform (44.5 C)* | 5 | 0 | <3 | -- |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 0 | 0 | -- |
Clostridium Perfringens (kob/g) | 5 | 0 | 0 | -- |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Mayonez ve soslar
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | -- |
Salmonella spp**. | 10 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Bacillus cereus***(kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Staphylococcus aureus (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
| | | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
* * Mayonez ve mayonez bazlı soslarda
*** Tahıl bazlı soslarda
Nişasta
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 106 |
Koliform * | 5 | 2 | 95 | 210 |
E. coli * | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Rope sporu* | 5 | 2 | 9 | 95 |
Bacillus cereus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 102 | 1.0 x 104 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Ekmek mayası (yaş ve kuru)
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 3 | 1.0 x 108 | 1.0 x 109 |
Rop sporu* | 5 | 3 | 95 | 210 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Siyah çay
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform * | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli * | 5 | 1 | < 3 | 9 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
Küf (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 103 | 1.0 x 104 |
| | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Çözünebilir, çekilmiş ve filtre kahveler
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | <3 | 9 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | - |
Küf, maya (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Sakız
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 104 | 1.0 x 105 |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 0 | <3 | - |
*EMS Tablosuna göre ( /g)
Sofra tuzu
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 9 | 95 |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Gıda sanayi tuzu
| n | c | m | M |
Koliform* | 5 | 2 | 460 | 1100 |
E. coli * | 5 | 1 | 9 | 95 |
* EMS tablosuna göre ( /g)
Alkolsüz gazlı içeçekler
| n | c | m | M |
Aerobik mezofilik bakteri (kob/ml) | 5 | 3 | 5.0 x 101 | 5.0 x 102 |
Koliform* | 5 | 2 | <4 | 11 |
E. coli * | 5 | 0 | <4 | -- |
Maya (kob/ml) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 5.0 x 101 |
Küf (kob/ml) | 5 | 1 | 0 | 1.0 x 101 |
* EMS 5’li tüp tablosuna göre ( /ml)
Tüketime hazır günlük yemek ve mezeler
| n | c | m | M |
E. coli* | 5 | 2 | < 3 | 9 |
Bacillus cereus (kob/g) | 5 | 1 | 1.0 x 102 | 1.0 x 103 |
Staphylococcus aureus (kob/g) | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Clostridium perfringens | 5 | 2 | 1.0 x 101 | 1.0 x 102 |
Salmonella spp. | 5 | 0 | 25 g’da bulunmayacak |
| | | | | | | | | |
* EMS tablosuna göre ( /g)