Türk Gıda Kodeksi Unlu Mamuller Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği
23187
kez okundu
12 yıl önce eklendi
Tahıllar, tahıllardan elde edilen unlar ve unlu mamüller, beslenmemizin önemli bir kısmını oluşturan karbonhidrat ve vitaminler için zengin kaynaklardır. Aynı zamanda ülkemizde en çok tüketilen besinlerin de üst sıralarında yer almaktadırlar. Son yıllara kadar ağırlıklı olarak geleneksel olarak evlerimizde üretilen unlu mamuller kendilerine, endüstriyel olarak da oldukça geniş bir yer edinmişlerdir.
Unlu mamullerde yapacağınız mikrobiyolojik analizler için DiaTektarafından satılan Hazır besiyeri ve Toz besiyeri çeşitlerimizi kullanabilirsiniz.
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde, bu ürünlerin sahip olmaları gereken değerler belirtilmiştir:
|
Gıda
|
Mikroorganizmalar/
toksinler/ metabolitler
|
Numune
alma planı (1)
|
Limitler (2)
|
Referans
metot (3)
|
|
|
|
n
|
c
|
m
|
M
|
|
|
1.6. Hububat ve
fırıncılık ürünleri
|
|
|
|
|
|
|
|
1.6.1.
Tahıl unları, soya unu ve diğer unlar (patates unları dâhil)
|
Koliform bakteri
|
5
|
2
|
103
|
104
|
ISO 4832
|
|
Küf
|
5
|
2
|
104
|
105
|
ISO 7698
|
|
1.6.2.
Ekmek ve ekmek çeşitleri, pide, bazlama, simit, lavaş, poğaça vb.
|
Sünme (rop) sporu
(4)
|
5
|
2
|
4,5x103
|
1,1x104
|
|
|
Maya ve küf
|
5
|
2
|
102
|
103
|
ISO 7698
|
|
1.6.3.
Yufka, kadayıf vb.
|
Koliform bakteri
|
5
|
2
|
102
|
103
|
ISO 4832
|
|
Küf
|
5
|
2
|
103
|
104
|
ISO 7698
|
|
1.6.4.
Tahıl gevrekleri, irmik, tüm tane ürünleri, müsli, mısır gevreği, patlamış
mısır, pirinç patlağı, cips vb. tahıl bazlı ürünler (aromalılar dâhil), insan
tüketimine sunulan kepek
|
Koliform bakteri
|
5
|
2
|
102
|
103
|
ISO 4832
|
|
Maya ve küf
|
5
|
2
|
103
|
104
|
ISO 7698
|
|
1.6.5.
Makarna, erişte vb. makarnacılık ürünleri
|
Maya ve küf
|
5
|
2
|
102
|
103
|
ISO 7698
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
1.6.6.
Et, sebze ve diğer dolgu maddeleri ile doldurulmuş makarna, mantı benzeri
ürünler
(çiğ,
dondurulmuş)
|
Koagulaz pozitif stafilokoklar
|
5
|
2
|
103
|
104
|
EN/ISO 6888-1 veya 2
|
|
Sülfit indirgeyen
anaerob bakteri
|
5
|
2
|
103
|
104
|
ISO 7937
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
1.6.7.
Et, sebze ve diğer dolgu maddeleri ile doldurulmuş makarna, mantı benzeri
ürünler (fırınlanmış)
|
Koagulaz pozitif stafilokoklar
|
5
|
2
|
102
|
103
|
EN/ISO 6888-1 veya 2
|
|
Sülfit indirgeyen
anaerob bakteri (sadece et
içerenlerde)
|
5
|
2
|
102
|
103
|
ISO 7937
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
1.6.8.
Pizza, hamur ve hamur bazlı ürünler (dondurulmuş, pişime hazır)
|
Küf
|
5
|
2
|
103
|
104
|
ISO 7698
|
|
Koagulaz pozitif stafilokoklar
|
5
|
2
|
103
|
104
|
EN/ISO 6888-1 veya 2
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
L.
monocytogenes
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 11290-1
|
|
1.6.9.
Hafif fırıncılık ürünleri
|
|
|
|
|
|
|
|
1.6.9.1.
Sade kek, sade bisküvi, sade krakerler vb., kaplamalı, dolgulu ve/veya
çeşnili bisküviler, kekler ve krakerler ve gofret (sade, kremalı, dolgulu,
kaplamalı vb.)
|
Koliform
bakteriler
|
5
|
2
|
101
|
102
|
ISO 4832
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
1.6.9.2.
Tartlar ve yaş pastalar (kremalı, çikolatalı, dolgulu, meyveli vb.)
|
Koagulaz pozitif stafilokoklar
|
5
|
2
|
102
|
103
|
EN/ISO 6888-1 veya 2
|
|
E. coli
(4)
|
5
|
0
|
<3
|
ISO 16649-3
|
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
|
L. monocytogenes
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 11290-1
|
|
1.6.10.
Nişasta
|
E. coli (4)
|
5
|
0
|
<101
|
ISO 16649-1 veya 2
|