Üzüm pekmezinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi,
hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması
aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amacıyla geçtiğimiz
günlerde Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği (2017/8) yayınlandı.
Tebliğin içeriği doğrultusunda ürünlerin taşıması gereken
özellikler şu şekilde olmalı:
Üzüm pekmezi; tat durumuna göre tatlı ve ekşi pekmez olarak
iki gruba, kıvamına göre sıvı ve katı pekmez olarak iki tipe ayrılır.
1) Katı üzüm pekmezi; açık sarıdan açık kahverengiye kadar
değişen renkte, katı görünüşte, kesildiğinde faz ayrılması ve akışkan bir
eğilim göstermeyen yapıda olur.
2) Sıvı üzüm pekmezi; açık kırmızı kahverengiden koyu
kırmızı kahverengiye kadar değişen renkte, kıvamlı ve akışkan bir yapıda olur.
Üzüm pekmezi kendine has tat, koku ve homojen yapıda olur,
yanık tat bulundurmaz.
Sıvı üzüm pekmezi kristalleşmemiş yapıda olur.
Çeşni maddeleri
sadece katı üzüm pekmezi üretiminde kullanılır ve ürünün net kütlesindeki çeşni
maddelerinin oranı en az %5 olur.
Üzüm pekmezinde yabancı madde bulunamaz. Üzüm pekmezinde
üretim teknolojisi gereği oluşabilecek tortu yabancı madde olarak
değerlendirilmez.
Üzüm pekmezinin ticari glukoz, fruktoz ve benzeri şekerler
ile seyreltilmesi ve/veya çoğaltılması yoluyla meyveli şekerli şurup, üzüm
tatlısı ve üzüm pekmezi şurubu gibi isimlerle ürünler üretilemez.
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde aroma vericiler ve
aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmaz.
Bu Tebliğ kapsamında bulunan ürünlerde katkı maddesi
kullanılmaz.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere bulaşan miktarı
aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Etiketleme
Üzüm pekmezi, sıvı üzüm pekmezi veya katı üzüm pekmezi
olarak etiket üzerinde belirtilir. Ancak sıvı üzüm pekmezi ‘üzüm pekmezi’
olarak da adlandırılabilir.
Üzüm pekmezi tat durumuna göre tatlı üzüm pekmezi veya ekşi
üzüm pekmezi olarak etiket üzerinde belirtilir.
Çeşni maddesi kullanılarak üretilen katı üzüm pekmezi çeşni
adı ile birlikte adlandırılabilir.
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin adlandırılmasında ‘özü,
özütü, konsantresi, eksraktı’ gibi ifadeler kullanılamaz.
Taşıma ve Depolama
Üzüm pekmezi üretimden son tüketiciye ulaştırılana kadar tüm
aşamalarda temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş
ışığından korunur ve 25 °C’yi aşmayacak şekilde muhafaza edilir.