HABERLER
MAKALE
Ölçekler zamanla soyulmaya başlar ve kalkerli benzeri bir kaplama ile kaplanır ve sonra düşer. Parmaklar etkilenirse, üzerlerinde büyüme oluşur. Uyuz, bacaklardaki büyümelerden şüphelenilebilir. Bacaklardaki ölçekler beyaz bir kaplamaya sahiptir, zamanla soyulur ve düşer. Kaşıntı nedeniyle, kuş bacaklarındaki yaraları gagalayabilir. Huzursuz davranır, isteksizce tavuk kümesine girer.
Tedavi Tavuk uyuzlarının tedavisi kolaydır. Yöntem 1: Bir sabun çözeltisi hazırlayın. İçinde hasta bir kuşun bacakları 20-30 dakika tutulmalıdır. Böyle bir banyodan sonra pençeler% 1’lik bir keolin çözeltisi ile tedavi edilmelidir. Yöntem 2: Sorunlu alanları işlemesi gereken huş katranı da tedavi için uygundur.
Makale'nin
MAKALE
Enzimatik esmerleşme, meyvelerde (kayısılar, armutlar, muzlar, üzümler), sebzelerde (patatesler, mantarlar, kıvırcık salata) ve ayrıca deniz ürünlerinde (karidesler, dikenli ıstakozlar ve yengeçler) görülebilir. Enzimatik esmerleşme, özellikle hasat sonrası taze meyvelerin depolanmasında, meyve sularında ve bazı kabuklu deniz hayvanlarında kaliteye zarar verir. Diğer bir yandan enzimatik esmerleşme, çayın, kahvenin ve çikolatanın kokusu ve tadı için zorunludur.
Sıcaklığın Etkisi:
Bütün enzimler sıcağa karşı çok duyarlıdır. Enzimler genellikle (70-80°C) 75°C’nin üzerinde sıcaklıklarda kısa sürede inaktif hale gelirler. Enzimlerin inaktif olduğu sıcaklık derecesi her enzim için farklıdır. Inaktivasyon sıcaklığı üzerine gıdanın pH derecesi de oldukça etkilidir.
Makale'nin
MAKALE
KOLİ ENFEKSİYONLARI ( Colibacillosis )
Çoğunlukla genç piliçlerde 4-10 haftalık olmak üzere ergin tavuklarda da rastlanan, Gram (-) bir bakteri olan E. coli’nin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalığa neden olan etkeni sağlıklı tavukların sindirim sistemi doğal florasında her zaman bulunur, fakat patojen değildir. Stres durumlarında ve bağışıklığın zayıflamasına neden olan hastalık durumlarında sekonder enfeksiyonlar meydana getirerek ortaya çıkarlar. Viral enfeksiyonların paralelinde çoğu zaman hastalığın seyirini şiddetlendiren fırsatçı bir etken olarak bilinir. Ölüm oranı %20-40 a ulaşabilir.
BULAŞMA:
Horizontal yolla (Etkenle bulaşık dışkı, yem ve su ) bulaşma görüldüğü gibi Vertikal yolla da ( Yumurtalık veya yumurta kanalındaki enfeksiyonlar sırasında yumurta yolu ile damızlıklardan civcive geçerek ) bulaşma şekillenmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Gıda üretim tesisleri, gıda işleme tesisleri, laboratuvarlar, gıda ambalajı, gıda lojistik ve depolama tesisleri, restoran ve ağırlama sektörlerindeki mutfakların da dahil olduğu Gıda Sektörü günümüzde birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadır:
- Ürünlerin daha üzün süre taze olarak kalması
- Daha uzun raf ömrü
- Gıda sanayinde Salmonella,E. coli, Campylobacter, Listeria vb. mikrobik tehditler.
- Geliştirilmiş ürün kalitesi ve düşük müşteri şikayetleri
- Geliştirilmiş üretim ve lojistik verimliliği
- HACCP uyum (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)
- Daha az fire
- Karbon azaltma programları
Gıdaların, üretim, ambalajlama, bekleme, işleme, taşıma esnasında kirli yüzeylerle ve kirli hava ile temas etmesi raf ömürlerinin kısalmasına neden olan önemli etkenlerden biridir.
Makale'nin
MAKALE
Araştırmacılar, öksürük veya hapşırık sonucu oluşan mikroskobik damlacıkları kopayalayan bir aerosol hazırladı. Testler, virüsün aerosol içinde en az üç saat daha yaşadığını veya insanlara bulaşabildiğini gösterdi.
Plastik veya paslanmaz çelikte de üç gün sonra dahi canlı virüslere rastlandı. Karton yüzeyde 24 saat sonra canlı virüse rastlanmadı. Virüsün bakır üstünde etkinliğini yitirmesi ise dört saat sürdü.
Yarılama süresine ilişkin olarak aerosol damlacığındaki virüsün parçacıklarının yarısının etkisini yaklaşık 66 dakikada kaybettiği saptandı. Bu, bir 66 dakika daha sonra virüs parçacıklarının dörtte üçünün etkinliğini yitirdiği, ancak yüzde 25’inin canlılığını koruduğu anlamına geliyor.
Makale'nin
MAKALE
Yapılan yeni bir araştırmaya göre Kovid-19 riski en yüksek mekanlar belirlendi. Bu mekanlar arasında estoranlar, spor salonları, oteller, kafeler ve dini kurumlar yer aldı. Yeni bir çalışma, ABD’nin büyük şehirlerindeki çoğu Kovid-19 vakasının sadece birkaç yere yapılan ziyaretlerden kaynaklandığını öne sürüyor.
Buna göre restoranlar, spor salonları ve diğer kalabalık kapalı mekanlar ABD koronovirüs salgınının ilk aylarında enfeksiyonların yüzde 80'inden sorumlu.
Salı günü saygın bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada bu mekanların doluluğunu azaltmanın, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde yavaşlatabileceği belirtildi.
Çalışmanın yazarlarından ve Stanford Üniversitesi'nden Doç. Dr.
Makale'nin
MAKALE
Teknik bir terim olsa da son yıllarda glisemik indeks terimini sık sık duymaya başladık. Özellikle sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin, dengeli beslenmek isteyenlerin ve diyabet hastalarının yakından bildiği glisemik indeks aslında sayısal bir değer ifade etmektedir. Kısaca tanımlamak gerekirse glisemik indeks, bir besinde bulunan karbonhidrat miktarının kandaki glikoz miktarına (kan şekeri) olan etkisinin sayısal değeridir. Yani, glisemik indeks bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesidir. Besinler arası farklılık gösteren glisemik indeks değerlendirmesi 0 ve 100 arasında yapılır. Bu değerler sadece besinin çeşidine göre değil besinin ham veya olgun olması, işlenme şekli, pişirilme aşamaları gibi faktörlere göre de değişim göstermektedir.
Makale'nin
MAKALE
Küfler, sıcak, rutubetli ve karanlık ortamlarda üreyen bir mantar türüdür. Alerjik hastalıklara, küflerin spor ismi verilen ve solunum havasına karışan küçük tanecikleri neden olurlar. Her küfün daha çok ürediği bir mevsimi vardır, ama alerji yaratan küflerin bir çoğu sonbaharın ilk günlerinde daha çok üremektedirler. Küfler, doğada çok bol bulunur. Toprakta, saman, tohum, hububat ve ağaçlarda çok miktarda küf vardır. Küfler, güneş görmeyen yerlerde daha iyi ürerler. Küfler, polenlerin aksine soluduğumuz havada tüm yıl boyunca bulunurlar. Sadece kar toprağı tamamen kapladığı zaman havada küf bulunmaz.
Küfler, evlerimizde çöp kaplarında, banyolarda, bulaşıkta, kirli ve ıslak çamaşırda, halılarda, şilte ve yastıklarda, bodrum ve tavan arası gibi karanlık ortamlarda çokturlar.
Makale'nin
MAKALE
Hijyenik olmayan kümesler
Zemine dair problemler
Irklardaki fazla kilolar
Yetersiz ve Dengesiz beslenme
Vitamin Eksikliği
Çevresel Nedenler
Hastalıklar
Hijyenik Olmayan Kümes Şartları
Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.
Bu konuda uygulanması gerek bir kaç hijyen tedbirinin alınmaması nedeniyle ayak fonksiyonlarında çesitli kayıplar, ayaklarda hasarlar, kangren ya da ayaktan başlayan enfeksiyonların bütün vücudu sarması gibi birçok kötü sonuca neden oluyor.
Makale'nin
MAKALE
Gumboro Hastalığı Hakkında
Civciv ve piliçlerin akut seyirli, çok bulaşıcı bir hastalığı olup, sulu ishal ve Bursa Fabricius (BF) ’un büyümesi ile karakterizedir. Hindiler duyarlı olmasına karşın klinik semptomlar çok az görülür. Mortalite, genellikle %5-30 arasındadır, ancak very virülent IBD virüsü enfeksiyonunda %60’ a ulaşır.
İmmuno supresyon yani bağışıklık sistemi baskılanması hastalıkta en önemli problemdir. Erken yaşta IBD geçiren hayvanlar ciddi ve uzun süreli bir immunosupresyona uğrarlar. Hayvanlar antikor üretemedikleri için birçok hastalığa karşı açık durumdadır.
Gumboro Oluşumu ve Seyri
Enfeksiyondan, daha ziyade, genç hayvanlar (2-15 haftalık) etkilenir ve özellikle, hastalık daha çok 3-6 haftalık hayvanlarda görülür. Virüs horizontal yolla bulaşır.
Makale'nin
MAKALE
MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür. Ekleri için tıklayınız...
Kaynak:Resmi Gazete
Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
Makale'nin
MAKALE
Verem, veba, dizanteri, Kırım kanamalı Kongo ateşi hastalığı tifo, tifüs, mantar hastalıkları, lyme hastalığı, haşerelerden bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıkların birçoğu ölümcül reaksiyonlara neden olabilmektedir. Örneğin; günümüzde yaygın olarak görülen Kırım kanamalı Kongo ateşi, kenelerden bulaşmaktadır. Kene saldırısına uğrayan birçok insan, bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir.
Haşerelerin Neden Olduğu Diğer Sağlık Sorunları
Gıda zehirlenmeleri, böceklerin neden olduğu sağlık sorunlarının en başında gelmektedir. Besinlerimizin üzerinde gezinen böcekler, taşıdıkları virüsleri yemeklerimize bulaştırabilirler. Ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olabilen böcekler, hayat kalitemizi düşürmektedir. Neden oldukları kaşıntılar, dayanılmaz boyuttadır. İş ve okul yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Makale'nin