HABERLER

MAKALE Aşağıdaki Resmi Gazete değişikliğinde de göreceğiniz gibi, 5996 sayılı Kanunun 40. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi şu şekilde değiştirilmiştir :" Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır ve mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilir... "
 Burada da göreceğiniz gibi  Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar kapsamına neler girmektedir ve önlem olarak neler alınabilir gelin hep beraber inceleyelim.
 Aşağıda Tehlike olarak belirtilenler, insan sağlığını doğrudan ve dolaylı bir şekilde etkileyen faktörlerdir. Çözüm ise bu olumsuz faktörleri ortadan kaldıracak hayati öneme sahip uygulamaları içermektedir. Makale'nin

Yumurtlatma Yemi ve Zararları

3 yıl önce 10894 Okunma
MAKALE
  Yumurta yemi tavuğun yumurta oluşturmak için kendi canından verdiği ve böylece büyük kayıplara uğradığı her şeyi telafi etmesi, tavuğun sağlıklı bir şekilde tekrar tekrar güç ve besin kazanarak yumurtlamaya devam edebilmesi içindir.

Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır. Üç yıldan fazla yaşayamazlar. Kapalı tesislerde tavuklar zaten bir iki yıl kadar tutulur. Bünyenin iflas etme arefesinde ıskartaya ayrılırlar. Açık yerlerde, ev bahçelerinde bu yemin devamlı verildiğinde tavukların üç yıldan fazla yaşayamadığı görülmüştür. Makale'nin
MAKALE Biyosit ve Biyosidal Ürün

Biyosit, kelime anlamı olarak biyolojik bir varlığı öldüren, canlı öldüren, canlıkıran demektir. Biyosidal ürünler, içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösterirler. Bu sayede biyosidal ürünler zararlı organizmaların hareketlerini kısıtlayabilir, uzaklaştırabilir, zararsız kılabilir ya da yok edebilirler.

Biyosidal Ürün Seçerken

Dezenfektanlar ve haşere kontrolü için kullanılan ürünler ana gruplarında yer alan biyosidal ürünlerin T.C. Makale'nin
MAKALE Biyosit ve Biyosidal Ürün

Biyosit, kelime anlamı olarak biyolojik bir varlığı öldüren, canlı öldüren, canlıkıran demektir. Biyosidal ürünler, içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösterirler. Bu sayede biyosidal ürünler zararlı organizmaların hareketlerini kısıtlayabilir, uzaklaştırabilir, zararsız kılabilir ya da yok edebilirler. Makale'nin
MAKALE Otelde çalışan personelinde kişisel hijyen ve sağlık kurallarına uyması, üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi için, otel idaresinin de birtakım önlemler alması ve haliyle uygun ortamı sağlaması gerekmektedir. Uyulması gereken kurallar ise sırası ile şu şeklidedir;  * İşe alınmadan önce personel sağlık kontrolünden geçirilmelidir.  * Kan testleri ve röntgenleri (özellikle akciğer) alınmalıdır.Bu teknikler, daha sonra zaman zaman yinelenerek, personelin sağlık durumu denetim altında tutulmalıdır.  * Hastalanan personele izin verilmeli, hastalığı süresince istirahat etmesi sağlanmalıdır.  * Hafif bir öksürüğü de olsa doktora gönderilmeli, ağız ve burun kültürü alınmalıdır.  * Personelin yemek yeme alışkanlıkları gözlenmeli, yalnızca onların kullanacağı yemek yiyebilecekleri ve dinlenebilecekleri bir yer hazırlanmalıdır. Makale'nin
MAKALE  Kullanılan Kimyasallar

Ayarlı 0.1 N Gümüş Nitrat (AgNO3) Çözeltisi
% 5 lik K2CrO4

Deneyin Yapılışı

Analizi yapılacak katı numune, 100-110 °C da bir saat kadar kurutulur ve 0.20-0.25 g arasında 0.1 mg duyarlıkla (Ws) tartılır. Dikkatle erlene aktarılır ve yaklaşık 50 ml damıtık suda çözülür. % 5 lik K2CrO4 çözeltisinden 1.0 ml eklenir. Çözelti ayarlı 0.1 N AgNO3 çözeltisi ile Ag2CrO4 ın kırmızı rengi kalıcı olana kadar titre edilir. Dönüm noktasına yaklaşılırken titrant çok yavaş eklenmelidir. Öncelikle çözeltide oluşan kırmızı renk gidene kadar çözelti çalkalanmalı daha sonra titrant damla damla eklenmelidir. Harcanan titrant hacmi (VAg) not edilir.

Verilen numune çözelti halinde ise, % 5 lik K2CrO4 çözeltisinden 1.0 ml eklenir ve doğrudan AgNO3 ile yukarıda anlatıldığı şekilde titre edilir. Makale'nin
MAKALE 4- Protein: Proteinli yiyecekler hakkında aşağıdaki kış ile ilgili ilk paragrafa bakın.   Tavuklar kışın ne yemeli?
Açıkta yetiştirilen tavuklar bulabildikleri birçok küçük canlıları yiyerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat kışın o canlılar yok denecek kadar azalır. Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.

Kelp: En çok Amerika’da okyanus kıyılarında çok bulunan geniş yapraklı kahverengi bir deniz yosunudur. Sadece tavuklar için değil bizim için de hayati önem taşıyan birçok minerallere sahiptir. Kapalı alanlarda yetiştirilen ve yumurtlayan tavuklara verilmesinde büyük yarar var. Makale'nin
MAKALE Lejyoner hastalığı nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Bakteri genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunur. Lejyoner hastalığına ev ortamında yakalanma riski yok denecek kadar azdır.
Lejyoner hastalığı nedenleri nelerdir?

Etken bakteri olan Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da, çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir. Makale'nin
MAKALE Tavukların Salmasını Sağlayan Yem

Tavukların tüylerini geri kazanmalarına yardımcı olacak protein içeriği yüksektir.
Bu, tavuklarımın en sevdiği yemlerden biridir.

Beslenme, yumurtlama etkeni için büyük bir etken olabilir.

Tavuklarınızın yumurta bırakmasını istiyorsanız, kuşların biçimlendirici süreçlerinde onları çok iyi beslemeniz gerekebilir. Örneğin soğuk aylar ve mevsim geçişleri

Verdiğiniz takviyelere de dikkat etmelisiniz şişmiş kilolu tavuklar üretim için çok iyi değildirler. Hayvanların üretkenliği daha civcivken başlar.

Civcivlerinizi başlangıç ​​yemini ile 6 hafta boyunca beslemelisiniz. Bu süreçte pro yem öneririm tüy ve kemiklerin hızlı gelişimi için protein lazım ve bu unsurlar pro yemde mevcuttur. Makale'nin

Tavuk Nasıl Yumurtlar?

4 yıl önce 21332 Okunma
MAKALE
  Adı verilmektedir. Tıpkı insanda bulunan ve kadınlarda yer alan üreme sistemi gibi, çeşitli bölümlerden meydana gelen bu kanallar, yumurtanın ortalama 25 saatte üretilmesine sahne olurlar.

İnfindibulum kısmında, yumurtanın ovum adı verilen ve sarısının meydana geldiği işlem yer alır. Bu bölümde döllenme gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.

İkinci kanal katmanı, magnumdur. Magnum kısmında yumurta akı oluşur ve bu süreç yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Yumurtanın sarısını oluşturan işlemden sonra etrafının akı, bu süreçte oluşmakta ancak tamamlanmamaktadır. Makale'nin
MAKALE Hayvan bilimcilere göre çiftçiler daha büyük sindirim sistemine sahip tavuk yetiştiriciliğini arttırarak çevrenin korunmasına katkı sağlayabilirler. Yapılan bu araştırma sayesinde kümes hayvanı yetiştiriciliğinde önemli bir sorunun önüne geçilecek.  
Bazı bölgelerde-özellikle kümes hayvanı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu yerlerde- atmosfere salınan azot ve fosfor gazlarının salınımının fazla olduğu gözleniyor. Bu kirletici gazlar tavuk atıklarından geliyor ve nehirlerde, göllerde alg çoğalması gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu atıklar bitki ve hayvan türlerine zarar verirken aynı zamanda içme suyunu da kirletiyor.

Fransız ekip yaptığı çalışmalar ile tavukların sindirim organlarının büyüklüklerinin atık salınımını arttırıp arttırmadığını test ettiler. Makale'nin

Gıdalarda Bulunan Su Çeşitleri

4 yıl önce 7261 Okunma
MAKALE 1. Serbest Su

Gıda içerisinde solvent ya da çözücü olarak bulunan sudur. Fiziksel olarak doku içerisine hapsedilmiştir. Gıdalarda en çok bulunan ve kolay ayrışabilen su formudur. Gıdalardaki biyolojik ve kimyasal değişikliklerden kaynaklanan bozulmaların sebebi gıdaların yüksek miktarda serbest su içermesidir. Ayrıca gıdalarda fiziksel değişmelere de neden olmaktadır.

Gıdaların içerdiği su birçok bileşen için çözücü görevi görür. Bu nedenle su miktarının düşürülmesi için pek çok gıda muhafaza yöntemi geliştirilmiştir. Gıdaların muhafaza sürelerinin artırılmasında kullanılan yöntemler (kurutma, konsantre etme, dondurma, tuz – şeker ilavesi gibi) serbest su içeriğinin azaltılması esasına dayanır. Makale'nin