Soru Cevap
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.
Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Soru Sorun
Soru-Cevaplar
Soru: 23.12.2010 14:34:41
maya-küf
Yoğurtta maya oluşumunu önleyemiyorum küf problemim yok onu aştım fakat mayanın kaynağını bulamadım analizlerimde ortam ekimi dahi yaptım ama kaynağı bulamadım bana yardımcı olurmusunuz
Ad / Soyad: neslihan terzi
Ünvanı: sorumlu yönetici
Cevap:
Yoğurtta istenmeyen maya-küf gelişimi çoğunlukla yaz aylarındaki hava değişimine bağlı meydana gelir. Üremenin sürekli olduğu bu tip bozulmalar ise, üetimin herhangi bi aşamasındaki (inokülasyon,inkübasyon, ambalajlama aşamaları gibi) kontaminasyondan kaynaklanabilmektedir. Hava kontrolü dışında, üretimin her aşamasından örnekler alarak, maya üremesi kontrolü yapabilirsiniz.
Soru: 30.11.2010 14:54:23
ISO 9001
Sorularım ISO 9001 le ilgili olacak. Sistemdeki ürün karakteristiği, son ürün analiz grafiği, müşteri memnuniyeti, tedarikçiler ve prosesle ilgili veri analizleri istendi. Bunlar için bir form oluşturmam gerekir mi? Bir de prosesle ilgili veri analizlerini nasıl yapmam gerekir?
Ad / Soyad: jasmin
Ünvanı:
Cevap:
Öncelikle firmanız ve sizin firmadaki göreviniz, ayrıca ISO belgelendirme çalışmasındaki sorumluluklarınız hakkında detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu bilgiler olmadan size aşağıda konuyla ilgili örneklemeler yaparak açıklamalar getirdim.
Ürün karakteristiği ürünün teknik ve üretim aşamalarını kapsar.
Ana ürün ( nihai ürün veya bitmiş ürün anlamındadır. Bir üretim neticesi elde edilen son üründür. Eğer belirtilmiş ise ara ürünler de olabilir. (Örneğin Kola fabrikası üretim sırasında çok su kullanır ve bu suyu geri kazanıp arıtarak mineral madde ileve ederek içme suyu efsafında piyasaya sürebilir. gibi)
Örnekle devam edeceğim. En kolay anlatılabilecek yoldur çünkü, Çikolata imalatı sırasında 4-5 adet hammade katılsın. su, şeker, irmik, kakoa ve yağı, emülgator, yumurta tozu .
Bunların her birinin spesifikasyonları vardır gıda maddeleri yönetmeliğine göre.
Bunların imalatında bir üretim akış şeması vardır zamana bağlı hangi aşamalardan geçileceği her biri tek tek yazılıdır. Örnek ( 15 a no lu ölçü kabıyla 1 L. su( 1.1.2) şeker ( 1.1.3) .....
Yani ölçü kabı önceden kalibredir Şeker hangi efsafta suyun hangi özellikte olacağı önceden belirtilmiş ve kontrolleri yapılmış olmalıdır.Hammadelerde herhangi gıda maddelerine uymayan yabancı bir kalıntı olmamalıdır Bu amaçla ağır metal, pestisit, ilaç kalıntısı gibi mevzuata uygun testlerin önceden yapılmış olması gerekir.
Tüm bunlar tanımlı olarak üretim şemasına uygun olarak yapıldıktan sonra elde edilen ürün için kontrol testleri yapılır. Örnek, içindeki şekerin yapısı, su oranı, tat , görüntü, paketleme ağırlık, v.s. gibi kalite kontrol testleri yapılır. Bu ürünün raf ömrü 1 yıl olsun. Ya bir yıl beklenerek test edilir. Ya da iklimlendirme kabinlerinde %75 nem altında, 0 C, 10 C, oda ısısında, 15 derecede, 22 C , 40 C gibi farklı sıcaklıklarda 1 ay, 2 ay gibi testlerle 1 yıla karşılık gelen raf ömrünün belirlenmesi testleri, yapılır.
Ve bütün bu testler daha önce anlattığım gibi hem teknik yapısı hemde lab. şartları uygun yerlerde mümkündür.
Son ürün analizi: Ürünün lab.da yapılan analizidir ki her zaman standart olmayabilir. Değerleri belirli bir sınırların içinde olabilir. Örnek Ağırlık ya takriben ya da40-45 gram gibi yazılır. Bunları belki ürün üzerine yazmayabilirler ancak dosyada olmalıdır. Ürüne göre değişir.
Müşteri memnuniyeti İSO 9001-2005 veya 2000 yada 22000 almış olmaya göre müessesenin yaptığı taahhütleri kapsar onu bilmek her üründe farklıdır hatta işletmeden işletmeye değişir.
Bu amaçla anket formları hazırlanır ve müşterilere sorgulama için ankete katılımı sağlanır. Geşlecek cevapları istatistiki olarak ayarlamak gerekir ve şıklı cevap anahtarı veya olası s-cevaplara göre yönlendirme de nmümkündür. Çözüm önerileri de istenebilir.
Tedarikçiler:mal ve hizmet alımı yapılan yerlerdir alınan ISO belgesinde tedarikçi kontrolleri de yüklenilmişse hangi kriterler dahilinde yüklenildiğinin bilinmesi ve tedarikçilerin hengi prosesle denetleneceğini kapsar. Üretim için gerekli malzemelerin, ya da hizmetin alınacağı şirketleri kapsar. Ticari kurallara ve vergi usul ve esaslarına uygun olamılıdır.
gerisi ihtiyac ve talebin efsafının belirlenerek alım koşullarının oluşturulmasıdır.
Prosesle ilgili veri analizi ise iş akış şemasındaki her prosesin oluşturduğu prosedürlerin tamamıdır
Bunlardan biri örnek olarak ;
Veri analizler; Elde edilen dataların kullanılmasıdır. yabni nasıl karara bağlanılacağının esaslarıdır.
Hangi yöntem, kabul değerleri, olumsuz dağer sınırları, TGK ne göre hangi kabul kriterleri oluşturmuşsanız buna göre yorumlama çıkar ancak mutlaka dayanacağı bir referans olmalıdır. Örnek, şeker oranı 150 mg/kg olması gerekir. Siz buldunuz 138 mg. İşte sizi karar götürecek olan önceden hazırlanmış olan SOP yani standart operasyon prosedurlerinizdir. Bu yöntemle test yapıldığında sonuç sınırları +/- 15.00 başka bir ifadeyle +/- %10 ise test başarılıdır. +/- 10.00 mg ( % 7) ise müşteri lehine hareket edilir testi geçemez. gibi.
Üretim sonrasında ürün için hammade kontrolünden bitmiş ürün kontrolüne kadar her bir aşaması imzalı ve onaylı olarak çıkmalı ve sonra piyasaya verilebilir onayı almalıdır. Son anaya kadar ürün karantina diye tabir edilen bekleme yerinde bekletilir onay gelince satış için izin verilebilir.
Soru: 30.11.2010 14:52:35
ISO 9000
öncelikle merhabalar; ben süt işletmesinde çalışıyorum yönetim temsilcisi olarak kalite yönetim sistemini yürütmekteyiz. bundan üç yıl önce firmamız ISO 9001 belgesi aldı ve tüm dokümanlar danışman firma tarafından hazırlandı. kalite el kitabında yenilikler yapmak istiyorum öncelikle proses etkileşimi yaparken sistemin yürüyebilmesi için önemli olan prosesleri yazdım. burda da açıkça yazabilirim.proses etkileşimini; yönetim sorumluluğu, süt alım, satınalma, muayene deney, üretim, satış, müşteri memnuniyeti, bakım onarım prosesleri şeklinde yazdım. tüm prosesleri dahil etmedim (hijyen prosesi,veri analizi prosesi müşteri malı prosesi paketleme prosesi gibi). ilerleyen sayfalarda da operasyonel uygulamalar diye bir başlık var. firmamız şu proseslerle yönetilir diye. tüm prosesleri yazmış bunu ben de yaparsam ilk baştaki proses etkileşimine ters düşmüş olur muyum? veya operasyonel uygulamalar diye bir bölümü kalite el kitabıma dahil etmesem ne derece bir eksiklik olur? şimdiden teşekkürler...
Ad / Soyad: jasmin
Ünvanı:
Cevap:
merhabalar;
ISO veya benzeri kalite sistemlerinde şirketlerin kalite sistemlerinin işleyişi, üretimin ve kalitenin belgelendirilmesi, standart hale gelen kontrol edilebilir işlemler gibi pek çok başlık altında sisteme ait uygulama yöntemleri (prosedurler) kayıt altına alınarak sistem izlenebilir ve uygulanabilir hale getirilmesi amaçlanır.
Şimdi sorunuza gelince önceden hazırlanmış olan prodesurler daha önceki debnetimlerde onaylanmış. ancak siz bunları yenilemek bazılarını değiştirmek istiyorsunuz. Doğru mu?
Öncelikle nasıl revizyon yapılacağını belirlemek gerekli. prosedürlerde yer almış ise buna göre yol izlemek gerekli. Eğer Değişiklik ( revizyon) proseduru yoksa bunu da hazırlama ve onaylatmak gerekli.
Diyelim toplam 20 temel prosedürünüz ve 100 maddelik de eylemlerle ilgili talimatlarınız var.
Periyodik olarak ihtiyaç duyulan konularda değişiklik talep edilebilir ancak prosedurleri kaldırmak pek kolay değildir. Gerekçesini iyi ifade ederek yapmalı veya aynı konuyu başka bir prosedurun kapsamı içine alarak değişim talebi gerçekleşmeli.Talimatlar daha kolay değişebilir.
Değişen prosedurleriniz diğerleriyle herhangi bir tezat oluşturmamalı. Mümkün olduğu kafar sade ve anlaşılır olmalı.
Eğer prosedurde çok detay verirseniz ileride sıkıntı olur sık sık değişmek zorunda kalabşilirsizin. Bunun yerine talimatlarda detay verin.
talimatı değişmek kolaydır.
Prosesleri her bir farklı konu ve alan için hazırlamak gerek . Örneğin numune alımı, kayıt, kontrol ( bakteri, somatik hücre sayısı, kalite testleri....v.s.)
Operasyonel proseslerde yer alanları da uygun bir gerekçe ile revize edebilirsiniz ancak bunlar hiç bir zaman sıradan gerekçelerle değil, daha yi ve kontrolü olumlu etkileyecek veya sisteme katkı sağlayacak şekilde düzenlenmeli.
Düzenlemek istenen proses İlk Prosesle ifade olarak ters olmaması gerekir.Kalite el kitabı şirketin kalite sisteminin anayasası gibidir. Operasyonel bölüm de yer almalı bunu kaldırmak için ne gerekçe sunabilirsin. Operasyonel uygulamala yönetimin görevlendirmesi ve onayına sunulur ve her bir sorumluluık yetkilendirmeyle olur. En önemlisi de var olan prosedurü kaldırma yerine uyumsuzluğu giderici yol bulunmalı. aksi halde denetçiler bunu anlamaz ve eleştirir.
Sanırım bu bilgiler genel olarak size yeterli mesajı verebilir. daha spesifik bilgi için proseslerin eskisini ve yenisini okumak gerekli.
Dışarıdan alınan danışmanlık işleri bir düzeye kadardır asıl işi yürütenler dahil olursa sağlıklı olur.
başarılar,
Soru: 30.11.2010 14:44:15
Sütte yağ tayini
Sütte yağ tayini yaparken sülfürikasidi okulda %82'lik kullanıyordum. Şu an merck marka asit %95-98'lik kullanıyorum. Bu durumun yağ değerleri üzerinde yanıltıcı bir etkisi olabilir mi?
Ad / Soyad: jasmin
Ünvanı:
Cevap:
Çözeltinin yoğunluğu önemlidir.
Yağ % olarak 82 ye getirecek ya da aşağıda metotda belirtildiği üzere yoğunluğunu ölçerek yapacak
Çünkü yağ ile diğer maddelerri ayırarak seviyesini belirleyen bir yontemdir. Gravimetrik metot diye de ifade edilir.
TS 3069 EN ISO 1736
SÜTTE YAĞ TAYİNİ
Gerekli Malzemeler :
• Süt butirometresi
• 10 ml.lik pipet
• 11 ml.lik pipet
• 1 ml.lik pipet
• Butirometre tıpaları
• Santrifuj (1200 devir/dakika)
• Su banyosu (65° C 2° C)
• Sülfirik asit (d=1.82)
• Amil alkol (d=0.81)
İşlem : Butirometre içine 10 ml. sülfirik asit alınır. Üzerine iyice karıştırılmış süt numunesinden 11 ml. yavaş yavaş konur. En son 1 ml. amil alkol ilave edilir. Butirometrenin boynu kurulanıp lastik tıpası iyice sıkıştırılır. Yaklaşık 10 defa alt üst edilerek karışması sağlanır. Santrifüj içine yerleştirilirken dengeli konulmalıdır. 5 dakika santrifüj edildikten sonra 65 ° C lik su banyosunda en az 5 dakika tutulup, yağ sütunu butirometre skalasında % de olarak okunur.(10)
Biraz önce verdiğim cevaba ilaveten metotları incelediğimizde biraz farklı da olsa benzer yöntemler kullanılmaktadır.
Kimisinde HCl kimnde H2SO4 kullanılmış.
Ekte olan değerleri kontrol edilebilir.
Soru: 30.11.2010 14:26:33
Şeker Analizindeki Problemler3
Ekte bize mehmet beyin göndermiş olduğu şeker analizi vardır. Burada metilen mavisi ve diğer çözeltilerin nasıl hazırlandığı görülmektedir. Acaba burada bir hata olabilir mi? Mavi renk neden elde edemiyoruz?
Ad / Soyad: bam1988
Ünvanı:
Cevap:
1- pH 7 ye ayarlamayı 4-5den sonra 0.1 N NaOH ile yapın daha kolay olur.
2- Sarfiyatın yüksek cıkması numunedeki şeker oranı ile ilgilidir, yüksek cıkabilir.
3- Kiremit kırmızısı renge ulaşılması gerekir. Süzüntü berrak değil ise renk dönüşümünü kaçırabilirsiniz, ona dikkat edin.
Süzüntü içinde başka bileşenler de olabilir. Bu durumda KENDİNİZ SPİKE, YANİ ORANI BİLİNEN BİR NUMUNEDE DENEME YAPMALISINIZ. bUNA GÖRE STANART UYGULAMALARA RFERANS BİR ÇÖZELTİ DE KAZANMIŞ OLURSUNUZ.
SELAMLAR
Soru: 30.11.2010 14:25:13
Şeker Analizindeki Problemler3
Şeker tayininde faktör hesaplarken titrasyonda kırmızı rengi elde ettikten sonra metilen mavisi 2-3 damla damlatıldığında maalesef mavi renk elde edemiyoruz. Damlaları fazlalaştırsak bile yine de mavi renk olmuyor. Yardımcı olabilirmisiniz? Bu şeker tayinini yapmamız gerekiyor.
Ad / Soyad: bam1988
Ünvanı:
Soru: 30.11.2010 14:24:05
Şeker Analizindeki Problemler2
Bilgileriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Çalışmaları tekrar yapıp , eğer bir sorunla yine karşılaşırsam sizi tekrar rahatsız edebilirim.Tekrar teşekkürler ve iyi çalışmalar dilerim..
Ad / Soyad: bam1988
Ünvanı:
Soru: 30.11.2010 14:17:30
Şeker Analizindeki Problemler
Şeker Analizinde Standard invert şeker çözeltisini hazırlarken ph 7'ye ayarlanmıyor. İlk başta 5 N NaOH ile titre ediliyor (1-2ml) ph 2'ye çıkarılıyor. Sonra 1 N NaOH ile titre ederken 0,2-0,3 ml sonra ph hemen 10'a çıkıyor. Birkaç deneme de 0,1 N NaOH ile denedik. Fakat yine aynı sorun görüldü. Ph 4 te iken 1 damla damlatılsa bile direk ph 10 oluyor. Bunun sebebi nedir? Biz Şeker Analizine standart invert şeker çözeltisinin ph'ı 10 iken devam ettik. Faktörü 50 bulduk. Doğrumudur? Daha sonra İnvert Şeker Tayini'nde ilk titrasyon aşamasında kiremit kırmızısı rengine bir türlü ulaşamadık. En son yaptığımız denemede sarfiyatı 15 bulduk. Sonraki ikinci titrasyonda 14 ml süzüntü örneğinden ekleyip tekrar titrasyon yaptık ve bu sefer sarfiyatı yine 15 bulduk. Buradaki yanlışlık ne olabilir? Sarfiyatın bu kadar yüksek çıkması normal midir? Kiramit kırmızısı rengine ulaşamamızın nedeni örneğimiz olabilirmi?(Çünkü örnek olarak %50lik şeker-su çözeltisi kullandık.Tam olarak toplam şekeri %50 bulabilecekmiyiz diye böyle bir çalışma yapalım dedik..) Bu arada dün de Dolunay'a mail atmıştım. 1 N NaOH çözeltisinin nasıl hazırlanması gerektiğini sormuştum. Normalite hesaplarının nasıl yapılması gerekir? Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.
Ad / Soyad: bam1988
Ünvanı:
Cevap:
Merhaba, önce NaOH ile ilgili olan soruyu cevaplayalım.
Bu amaçla ek dosyada hazırlama usulü ve hesaplaması bulunmaktadır.
Sırasıyla diğerleri,ne de bakalım.
1- Şeker Analizinde Standard invert şeker çözeltisini hazırlarken ph 7'ye ayarlanmıyor. İlk başta 5 N NaOH ile titre ediliyor (1-2ml) ph 2'ye çıkarılıyor. Sonra 1 N NaOH ile titre ederken 0,2-0,3 ml sonra ph hemen 10'a çıkıyor. Birkaç deneme de 0,1 N NaOH ile denedik. Fakat yine aynı sorun görüldü. Ph 4 te iken 1 damla damlatılsa bile direk ph 10 oluyor. Bunun sebebi nedir?
Cevap: Her bir denemenizde hata olması biraz zor gözükse de muhtemeldir. Burada öncelikle kullanılan suyun kaliytesine dikkat etmek gerekir. Ancak klasik olarak titrasyonla yapılan testlerde deneyim ve el ayar alışkanlığı çok önemlidir. Eğer sürekli aynı tür numuneler çalışıyorsanız tecrübenizle ne kadar sarfşyat yapacağınız bellidir. Buna göre denemeyi yaparsınız. Bilmediğini,z bir numunede çalışırken olaganüstü bir durumla karşılaşınca blank, kör, veya yükleme dediğimiz tabirlerle anılan miktarı bilinen bir numuneyle test ederiz.
Gelelim sizin yaşadığınız pH ayarlarken istenilen düzeye yaklaşınca tam netice alacakken kaçırma veya tutturamama hadisesine. Eğer çözeltilerin doyum noktasını anlayabilme veya kestirebilme işine odaklanırsak kolayca çözebilirsiniz. Çok yğun veya konsantrasyonu yğüksek molarite veya normalite çözelti ile titre ederken 2 damal arasında ani,den fırlamanın sebebi, tetre edilen çözeltinin kararlılığı çok stabil olmayışıdır ve yüksek konsantrasyonda titrasyon çözeltisi kullanılmasıdır. Çözüm olarak önerimiz, Yüksek Konsantrasyon , Molarite,Normalite yerine düşük Molarite gibi kolay tolere edilebilir bir titrasyon çözeltiisiyle çalışmanız gerekir. Titrasyonda benzer uygulamaları nasıl yapmışsanız bunları kayıt etmelisiniz ve kararlılık noktasına odaklanmalısınız. Mutlaka bir doyum noktası vardır. paralel çalışarak da bunu anlayabilirsiniz. bir çok deneme yaparak olayı aşabilirsiniz.
2- Biz Şeker Analizine standart invert şeker çözeltisinin ph'ı 10 iken devam ettik. Faktörü 50 bulduk. Doğrumudur?
Metoda belirtildiği üzere pH 7 de çalışılması önerilmekte ki bu da sonucu etkileyecektir. Ancak etkileme düzeyi ürün içeriğine ve titrasyon çözeltisine bağlı olarak değişir ki cevap olaral uygun olmaz. doğru kabul edilmez. Ancak size yine de bir bilgi verebilir.
Daha sonra İnvert Şeker Tayini'nde ilk titrasyon aşamasında kiremit kırmızısı rengine bir türlü ulaşamadık. En son yaptığımız denemede sarfiyatı 15 bulduk. Sonraki ikinci titrasyonda 14 ml süzüntü örneğinden ekleyip tekrar titrasyon yaptık ve bu sefer sarfiyatı yine 15 bulduk. Buradaki yanlışlık ne olabilir? Sarfiyatın bu kadar yüksek çıkması normal midir?
Denemelerde bir damlanın karışması için gereken süre ve salınıma dikkat ediyormusunuz? Eğer magnetik bar kullanıyorsanız kararlılık noktasına yaklaşınca çalkalama veya magnetik karıştırıcı ile cevirim sayısını artarak ve bekleyerek sonucu izlemek gerekir. başlangıçta saniyede 1 damla ise karar noktası veya doyum noktasına doğru bu 2 saniye veya 3 saniyede bir damal gibi bir yentem kullanmak aklılcıdır.
Kiramit kırmızısı rengine ulaşamamızın nedeni örneğimiz olabilir mi?(Çünkü örnek olarak %50lik şeker-su çözeltisi kullandık.Tam olarak toplam şekeri %50 bulabilecekmiyiz diye böyle bir çalışma yapalım dedik..)
Bazan çok yoğun şeker veya benzeri ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda numuneyi syreltme yaparak test edebilirsiniz. Yani önce %50, %10 gibi düzeylerde test edebilirsiniz.Ki sonuçlar tutarlı ise numune içindeki oran çok yüksektir. Bu tarz titrimetrik işlemlerde Büret benzeli malzemeler kullanılabilir baza nde digital titrasyonlar kullanılır.
Bu arada dün de Dolunay'a mail atmıştım. 1 N NaOH çözeltisinin nasıl hazırlanması gerektiğini sormuştum. Normalite hesaplarının nasıl yapılması gerekir?
Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.
Seyehatler nedeniyle biraz gecikme oldu, kusura bakmayın. bu konuda ekte dosya olarak cevap verilmektedir.
Saygılar
Soru: 30.11.2010 12:43:23
Ayran ve Tereyağı
1- Ayranda tuz tayini nasıl yapılır? 2- Tereyağında RM sayısına bakma zorunluluğumuz var mı? Çok karmaşık bir analiz yöntemi var bildiğim kadarıyla, daha basit bir yöntem mevcut mudur? 3- Yağda asitlik tayini nasıl yapılır? 4- Lor peynirinde bu analizler nasıl yapılır? Standartta yöntemlerden hiç bahsedilmemiş. Yağ Titre edilebilir asitlik Rutubet Tuz 5- Eritme peynirlerinde yağ ve tuz analizleri nasıl yapılır?
Ad / Soyad: jasmin
Ünvanı:
Cevap:
Süt ürünü olan tereyağında en çok başvurulan hilelerden biri margarin ve başka bitkisel yağların katılmasıdır. RMS tereyağının diğer çeşit yağlarla katkılı olup olmadığını anlamak için yapılan bir analizdir. Bu analiz laboratuvarda sıklıkla yapılan bir analiz olmamakla birlikte, karmaşık gibi görünse de tereyağında uygulaması diğer süt ürünlerine nazaran daha kolay bir metotdur.
Süt ve süt ürünlerinde (süt, peynir, ayran) asitlik, tuz ve yağ analizlerini Türk Standartları Enstitüsü web sitesi https://www.tse.org.tr veya TSE standart satış linki http://www.tse.org.tr/TSEIntWeb/Yetki/Login/Login.aspx?Durum=TR adresinden temin edebilirsiniz.
Soru: 30.11.2010 12:36:54
Süt ve Süt Ürünlerinde Yaptığım Analizler İle İlgili Sorular
Öncelikle yaptığım analiz yönteminden bahsetmek istiyorum ilerleyen günlerde eğer bir sorunla karşılaşırsam size tekrar bilgi vermek isterim. Uyguladığımız mikrobiyolojik analiz yöntemi şöyle: kaşarda pasta dilimi şeklinde, numunenin üstünden, altından, yan tarafından ve içinden olacak şekilde 10 gr tartıyoruz. içerisine 90'lık peptone water ilave edip stomacher yardımıyla parçalama işlemini yapıyoruz. karışımdan 1 cc alıp besiyerine ekim yapıyoruz. ECC S.aureus ve toplam canlıda 36C de 24 saat süreyle inkübe ettikten sonra okuma yapıyoruz. Küf ve mayada bu durum 25C 3-5 gün sonunda yapılmaktadır. Yoğurt ve ayranda da aynı yol izlenmektedir. fakat numuneyi kapta karıştırmıyorum hiç karıştırmadan 10 gr kadar alıp tartıyorum ve analizi yukardaki yöntemi takip ederek yapıyorum. Ürünü karıştırmamamın analiz sonuçları üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu?
Ad / Soyad: jasmin
Ünvanı:
Cevap:
Öncelikle toplam bakteri analizi değerlendirilmesi 48 saat sonra yapılmalıdır. 24 saat sonra yapılan incelemede koloniler yeterince gelişemediğinden net bir sayım gerçekleştirilemez. Standart yöntem gereği toplam bakteri sonuçları 48 saat sonra okunmalıdır.
Katı ya da sıvı tüm gıda örnekleri 1/9 kuralına göre dilüe edilerek homojenize edilir. 10 gr örnek 90 ml dilüsyon sıvısı ile tam olarak homojenize olmalıdır, katı gıdalar gibi yarı katı veya sıvılarında homojenizasyon sıvısı içine 1/9 oranında tartımı gerçekleştirildikten sonra stomacherde tamamen karışımı sağlanmalıdır. Aksi durumda örneklemeden gelen hata oranı artacaktır.