Soru Cevap
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.
Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Soru Sorun
Soru-Cevaplar
Soru: 18.4.2012 19:55:38
total aerob
slm çiğ ette total aerob bakıyorum bunun için hazır besiyeri kullanıyorum 10 gr numune alıp 90 ml de seyreltiyorum fakat çok fazla çıkıyo ikinci defa seyreltme yapıp değerlendirmemmi gerekiyo öyle yapınca kriterlerden düşük bi değer çıkıyo normalde olması gereken 5x10^5 le 5x10^6 arası kriterlerde nerde hata yapıyorum bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz
Firma : niğde et Ad / Soyad: sevil kaşıkcı
Ünvanı: gıda müh
Cevap:
10gr numuneyi 90ml dilusyon sıvısı ile seyrelttiğinizde, 1/10'luk ilk dilusyonu elde edersiniz. Çiğ ette bu dilusyondan sayım yapmanız zor olur; çünkü çiğ etim toplam canlı bakteri yükü fazladırç Bu durumda seyreltim yapmanız gerekir. 1/10'luk ilk dilusyonunuzdan 1ml alıp, 9ml dilusyon sıvısına ekleyerek ikinci yani 1/100'lük seyreltimi yapabilirsiniz. Seyreltimler bu şekilde 1/1000, 1/10000,... şeklinde gidebilir. Çiğ ette 1/1000, 1/10000,1/100000 seyreltimlerinin hepsinden ekim yaparsanız, sonucu rahat sayarsınız.
Soru: 18.4.2012 17:08:49
yayma yöntemi
Yayma Plaka ekim yönetimde zenginleştirilmiş üründen besiyeri üzerine ekim yapılırken kaç ml transfer ediyoruz.edildiğim bilgilere göre 3 aynı petri kutusuna 0,3ml 0,3ml 0,4 ml olarak mı? yoksa sadece tek petri kutusuna 0.1ml yeterli midir?
Firma : SAADET GIDA Ad / Soyad: ÖZLEM KURTER
Ünvanı: KALİTE GÜVENCE SORUMLUSU
Cevap:
Sonuçlar toplam 1ml'de verildiği için, 3 petriye aynı anda ekim yapmak mümkündür. Tek petriye 0,1ml ekim yaptıktan sonra çıkan sayıyı 10 ile çarpabilirsiniz; fakat ekim yaptığınız miktar çok az olduğundan gerçek sayıdan sapma olabilir.
Tek petri çalışacaksanız, 0,5ml ekim yapıp, petriye yaydığınız örnek miktarını arttırabilirsiniz. Sonucu da 2 ile çarparsınız 1ml'yi hesaplamak için. Çoklu petri çalışacaksanız, yine 3 petriye ekim yapabilirsiniz (0,3ml, 0,3ml, 0,4ml) veya iki petriye 0,5ml ekip sonuçları toplayabilirsiniz.
Soru: 3.4.2012 21:48:05
bakteriler
1.dökme plak yötemiyle, yaymayla ve emişle hangi bakteriler bulunur ve bu bakteriler en çok neyin içinde var?
2.et analızlerinde hangi yöntem süt analızlerinde hangi yöntem kullanılır?
3.peynirde hangi mikrobiyolojik analız yapılır?
Ad / Soyad: tuncay kovan
Ünvanı:
Cevap:
Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmiş, gıdalarda bulunması istenmeyen veya belirli limitler dahilinde izin verilen tüm bakterilerin analizlerinde dökme plak ve yayma plak yöntemleri kullanılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağı, kullanılacak metod ve besiyeri seçimi ile alakalıdır. Toplam canlı bakteri, toplam koliform gibi bazı kriterlerde tercihe bağlı olarak dökme plak ekim yapılabileceği gibi, yayma plak da çalışılabilir. Bazı besiyerlerinde ise, ilk önce yayma plak yapılır, daha sonra üzerine ikinci bir kat besiyeri dökülür. Yukarıda belirttiğim gibi, analizde kullanılacak metod da analisti yönlendirir. Bu sebeple, hangi yöntemin hangi bakteride kullanılacağını sınırlamak mümkün değildir. Et, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt vb) istenen analizler ve kullanılabilecek referans yöntemler Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmiştir. Bilgi için www.gkgm.gov.tr internet sitesinden Türk Gıda Kodeksi'ni indirebilirsiniz.
Soru: 15.3.2012 21:20:15
kozmetik mikrobiyoloji
değisen kozmetik mikrobiyoloji ıso sunun hakkında bilgi verebilirmisinız;? gereklı analızler yapılırken gıdalardaki gibi mi analize alınıyor?teşekkürler
Ad / Soyad: kübra durmaz servi
Ünvanı: veteriner hekim
Cevap:
Kozmetik analizlerinin de temel hazırlığı gıda analizleri gibidir.ISO konusunda direkt ISO'nun kendi sitesinden veya TSE'nin internet istesi www.tse.org.tr üzerinden standartları satın alabilirsiniz. TSE'den alabileceğiniz yeni standartlarTS EN ISO 22718:2009 :2011; TS EN ISO 22717:2009 :2011; TS EN ISO 21150:2009 :2011; TS EN ISO 21149:2009 :2011; TS EN ISO 18416:2009 :2011; (Eski standart TS 4756 Kozmetiklerin Mikrobiyolojik Test Metotları: iptal oldu)
Soru: 9.3.2012 15:00:38
Bozada alkol
Bozada alkol olup olmadığını araştırmak istedim ve bozada laktik asit fermantasyonunun olduğunu öğrendim. Laktik asit fermantasyonu sonucu ise ürünlerde alkol çıkmıyor. Fakat gerek Vefa bozanın kendi sitesinde gerek farklı sitelerde %2-10 arası alkol çıktığını söylemekteler. Bu durumda etil alkol fermantasyonu da mı gerçekleşiyor demeliyiz yoksa bir bilgi kirliliği mi var. Bu merakıma açıklık getirebilir misiniz ?
Ayrıca bu soruyla alakasız olarak koloni sayımını fotoğraflı bir şekilde bir makalede inceleyebilir misiniz ? Hem hazır besiyerlerinde membran filtrasyon sonucu, hem agarlı besiyerlerinde. Staj döneminde doğru rakamı tutturamamıştım ve hala aklıma takılıyor. Çok teşekkürler yardımlarınız için. .
Firma : öğrenci Ad / Soyad: Yasin
Ünvanı: öğrenci
Cevap:
Bozadaki alkol konusunda, bu ürünün üretimi veya analizinde görev alan birisi ile birebir görüşmenizi tavsiye ediyorum. Bu tür ürünlerde en iyi kaynak ürünü çalışan kişidir.Koloni değerlendirmesini resimden yapmak mümkün olabilir; fakat resimleri görmeden doğru soucu verip veremeyeceğim hakkında bir şey söylemem mümkün değil. Resimleri gönderebilmeniz için bir mail göndereceğim size.
Soru: 9.1.2012 13:09:06
mayaların morfolojik özellikleri
merhaba. süt ve süt ürünleri fabrikasında mikrobiyoloji laboratuvarında çalışıyorum. bir konu üzerinde geniş araştırma yapmam gerekiyor fakat bilgilere ulaşamıyorum. konum : mayaların morfolojileri ve üreme için ihtiyaç duydukları yaşam koşulları ve parametreleri- neden üreme sıcaklığı 30 ° C , neden yüzeyde ürerler, neden parlaktırlar gibi.... bu konular hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. teşekkür ederim.....
Firma : eker süt Ad / Soyad: ayşegül aydın
Ünvanı: laborant
Soru: 5.1.2012 18:03:24
chromocult coliform agar
Chromucult coliform agar'da ; 24 saat sonunda sayım yaptığım petrileri(örn. 2 kob/gr) 48. saatte saydığımda koloni sayısında artış olduğunu gördüm(örn. 3kob/gr). Bu durumda 48 saat sonundaki sonucu mu dikkate almalıyım? teşekkür ederim.
Ad / Soyad: ak
Ünvanı:
Cevap:
Eğer 24 saat sonunda koloni uremisse, bu sayı dikkate alınmalıdır. Petrid hiç üreme yoksa 48 saat beklenir ve sonuc okunur.
Soru: 5.1.2012 11:11:53
koliform agar
Chromocult Coliform Agar'ın inkübasyon süresi ve sıcaklığı nedir? Teşekkür ederim.
Ad / Soyad: ak
Ünvanı:
Cevap:
Chromocul coliform agar besiyerinin inkubasyon süresi 24-48 saat, sıcaklığı ise 36 derecedir. 24 saat sonunda hiç üreme görülmezse 48. Saat beklenir.
Soru: 16.12.2011 09:15:47
Et Ürünlerinde Kullanılan Makine Yüzeylerinde Yapılması Gereken Mikrobiyolojik Analizler
Merhaba, çiğ et makine yüzey ve tezgahlarından BPA ve ECC kullanarak swap aldım. sonuçların nasıl olması gerektiği konusunda bilgi almak istiyorum. ek olarak yüzey ve havada mikrobiyolojik olarak hangi analizleri yapmam gerekir (hangi bakterilere bakmam gerekir) ve olması gereken standartlar nelerdir? Detaylı bilgi verirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler
Firma : Akdaş Et ve Et Ürünleri Ad / Soyad: Perihan Çelik
Ünvanı: İstihdamı Zorunlu Personel
Cevap:
Yüzey hijyen kontrolleri genellikle yüzeyler ve personel ellerinde yapılmaktadır. Personel kontrollerinde genellikle Staphylococcus aureus ve E.coli analizleri (BPA ve ECC besiyerleri) tercih edilirken, makine, tezgah vs yüzeylerde toplam canlı bakteri ve E.coli (PCA ve ECC besiyerleri) analizleri yapılmaktadır. Buna göre, sizin baktığınız yüzeylerde toplam canlı bakteri sayısı S. aureus'a göre birinci planda olmalıdır. Bunun da nedeni, insan vücudunda, özellikle ağız ve burun çevresinde yaşayan S. aureus'un personelden gıdalara çapraz bulaşmada daha büyük rol oynamasıdır. Çiğ etin temas ettiği yüzeylerde, toplam canlı bakteri mutlaka olacaktır; fakat E.coli, Salmonella ve Listeria gibi bakterilerin OLMAMASI gerekmektedir. Yüzeylerde mikrobiyolojik limitler yasal olarak belirlenmemiştir. Gıda işletmeleri farklı periyotlarda yapacakları iç kontroller ve limit belirleme çalışmaları ile yüzeylere özgü limit değerler oluşturabilirler. Çeşitli literatürlerde önerilen limit değerleri bulunmaktadır. Genel olarak değerlendirmek gerekirse, gıda patojenlerinin (E.coli, Salmonella ve Listeria, S.aureus vb) yüzeylerde bulunmaması gerekmektedir. Toplam canlı bakteri için limit, çalışılan tesis ve yüzeyin standardına göre belirlenir. . Hava ölçümlerinde de belli bir standart bulunmamaktadır. Hava ölçümü için toplam canlı bakteri ve küf-maya analizleri yapılır. yine yüzeylerde olduğu gibi, belli limit değerler periyodik ölçümler sonucunda oluşturulabilir. Yüzey ve hava limitleri için, yasal bir yayın bulunmamakla birlikte, çeşitli çalışmaların ve literatürlerin rehberliği, sınırları belirleme konusunda yardımcı olabilir.
Soru: 12.12.2011 11:28:29
besiyerleri
su analizi ve ıslak mendil suyu üzerinde analiz ypıyorum bakmam gereken organizmalar, bu organizmaların min. kaç olması gerektiği, kabul edilebilir aralığın ne olduğu ve bunun için yayma preparat mı yoksa membran filtrasyon yöntemi mi daha kullanışlı bilemedim bununla ilgili detaylı bilgi verirseniz çok memnum olurum.
Ad / Soyad: çiğdem özdemir
Ünvanı: mikrobiyolog
Cevap:
Su ve ıslak mendil suyu hem membran filtrasyon, hem de dökme veya yayma plak yöntemi ile çalışılabilir. Membran filtrasyon yönteminde, membran filtreden fazla miktarda sıvı geçmesi ve uygulama kolaylığı açısından, mikroorganizmaları tespit etmek daha kolaydır. Su analizini yaparken direk ekim veya membran filtrasyon uygulayabilirsiniz. Islak mendil suyu bakarken ise, 10 ml ıslak mendil suyunu 90 ml distile su ile seyrelttikten sonra membran filtreden geçirebilir veya bu dilusyondan alarak klasik ekim yapabilirsiniz. Membran filtrasyon işleminden sonra oluşan koloniler sayıldıktan sonra farklı bir hesaplama yapmaya gerek yoktur. Koloni sayısını cfu/100ml olarak verebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı'nın veya Hıfzısıhha'nın internet sitesinden su analizleri ile ilgili mevzuata, hangi bakterilerde limitlerin ne olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz. Islak mendilllerde ise, toplam canlı bakteri ve küf-maya sayısı 100’ü geçmemeli ve diğer patojen mikroorganizmalar da bulunmamalıdır.
23 Mayıs 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği’nde ürünlerin mikrobiyolojik kriterleri ile ilgili herhangi bir limit değer bulunmamaktadır. Sadece, ürün bilgileri kapsamında, hammadde ve bitmiş ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyonu ve kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyona uygunluğuna ilişkin kontrol kriterlerinin bulundurulması gerektiği belirtilmiştir.
08 Nisan 1994 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlükten kaldırılan yönetmelikte belirtilmiş değerler ise;
“Kozmetik ürünlerin gram veya mililitresinde en fazla aşağıda belirtilen miktarlarda mikroorganizma bulunabilir:
a) Bebekler için kozmetiklerde 100 mikroorganizma
b) Göz çevresi veya göz ile temas edecek kozmetiklerde 100 mikroorganizma
c) Ağız çevresinde kullanılan kozmetiklerde 500 mikroorganizma
d) Diğer kozmetiklerde 1000 mikroorganizma
İnsan sağlığı için tehlike doğurabileceğinden, kozmetikler aşağıdaki mikroorganizmaları içermemelidir:
a) Staphylococcus aureus
b) Escherichia coli
c) Salmonella species
d) Candida albicans
e) Clostridium species
f) Pseudomonas aureginosa"