HABERLER

MAKALE Sağlıklı buzağıların yetiştirilmesi, gelecekteki sürülerin yüksek üretime sahip olmasını sağlamak için anahtar bir bileşendir. Genç buzağılardaki zayıf büyüme, sonraki süt üretimini güçlü bir şekilde etkiler. Bu nedenle, yoğun bir buzağılama döneminde bile, buzağılar unutulmamalıdır.  Sağlıklı buzağıları yetiştirirken dikkat edilmesi gereken dört önemli alan vardır:
Kolostrum
Erken Dönem Besleme
Rumen Gelişimi
Çevre  
Kolostrum

Kolostrum, buzağının tüketeceği ilk besin, vitamin ve antikor(immünoglobulinler) kaynağıdır. Kolostrumdaki immünoglobulinler, genç ruminantın kendi bağışıklık sisteminin geliştiği kritik süre boyunca, buzağıları patojenlere ve hastalıklara karşı korur. Makale'nin

Tavuklarda Viral Enfeksiyonlar

17 gün önce 131 Okunma
MAKALE   NEWCASTLE (Yalancı Veba): Etkeni Newcastle virüsüdür. Hızlı-hırıltılı-güç solunum, ibik - sakallarda morarma, yeşil ve kanlı ishal, kanat ve bacaklarda felç, verimde düşme
AVİAN İNFLUENZA (Veba): Etkeni İnfluenza A virüsüdür. Gözlerde-sakallarda-ibiklerde iltihap ve ödem, İbiklerde morarma, glottisde ödem, burunda akıntı, ishal, denge bozukluğu, verimde düşme, zayıflık, iştahsızlık

İNFECTİOUS BRONCHİTİS (Enfeksiyoz Bronşitis): Etkeni adı üzerindeki virüstür. Kabuksuz ya da pütürtülü yumurta, yumurta akı sulu, verimde düşme, burunda akıntı, gözlerde sulanma, yüzde şişme, durgunluk,

AVİAN ENCEPHALOMİYELİTİS EPİDEMİK TREMOR: Etkeni Avian Encephalomyelitis'dir. Gözlerde katarakt, denge bozukluğu, baş titremesi, verimde düşme

İNFECTİOUS BURSAL DİSEASE ( Gumbaro IBD. Makale'nin

Tavuklarda Çiçek Hastalığı

bir ay önce 309 Okunma
MAKALE Bu virüs kanatlı hayvanlar arasında direkt veya indirekt temas ile bulaşır. Hasta hayvanların kurumuş deri lezyonlarının döküntüsü, ve virüs ile enfekte olan bölgelere ait döküntüleri diğer kanatlıların alması enfeksiyona neden olur. Virüs dış ortamda uzun süre dayanma yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda çeşitli sinek türleri bu hastalığın taşınmasında etkilidir. Hasta hayvanlardan virüsü alan sinekler aylarda bu virüsü taşır ve başka hayvanları enfekte eder.   Çiçek Hastalığı Belirtileri

Hastalık yavaş bir yayılma eğilimi gösterir. Belirtiler özellikle ağız çevresi, ağız boşluğu, göz çevresi ve burun çevresinde yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerde çeşitli nekrotik alanlar ve lezyonlar görülür. Hastalanan kanatlı hayvanlarda bu hastalığın seyri yaklaşık 1 ay sürmektedir. Makale'nin

Ruminantlarda Timpani

bir ay önce 288 Okunma
MAKALE Sekonder timpani (serbest gaz toplanması):Rumende fermantasyon gazlarının fiziksel engeller nedeniyle dışarı atılmamasına bağlı gaz toplanması.  

 Etioloji: Primer timpani en çok fazla öz sulu otlarla otlayan sığırlarda görülmektedir. Özellikle çabuk gelişen leguminöz(baklagillerden zengin)bitkileri içeren otlar primer timpani için uygun bir ortamdır.
Sekonder timpaninin nedeni, rumendeki serbest gaz toplanması rutus işleminin fiziksel obstruksiyon donucu aksamasından kaynaklanır. Fiziksel obstriksiyon özefagusun yabancı cisim tarafından tıkanması, stenoz ve özefagus çevresinde dokunun büyüyüp özefagusu baskı altına almasıyla ilişkilidir.
Semptomlar:
1-) Gaz yapıcı yemin yenmesinden ¼ -1 saat kadar sonra semptomların başlaması. Makale'nin
MAKALE
  FCR hesaplarken hayvanın yediği yem dikkate alınır ve yediği yeme göre aldığı canlı ağırlık değerlendirilir. Yani daha açık ve kaba bir tabirle hayvanın yediği yemi ete dönüştürme oranıdır. Hayvanın yediği yemden (ağırlık cinsinden) ne kadar canlı ağırlık kazanmış bunu görmemizi sağlar. Formülü ise oldukça basittir.
FCR (Yem Dönüşüm Oranı) Hesaplama

Hayvanın Yediği Yem / Hayvanın Canlı Ağırlığı

Formülü yukarıdaki şekildedir. Bunu bir örnek ile anlattığımızda daha kolay ve rahat anlayacaksınız.

Örnek: Bir broiler kümesinde 5.000 adet hayvan olsun ve bu hayvanlar kesime kadar 20.000 kg yem yemiş olsun. Hayvanın kesimden önce toplam canlı ağırlığı ise 12.000 kg olsun. Bu örneğe göre;

Hayvanın Yediği Yem: 20.000 kg
Hayvanın Toplam Canlı Ağırlığı: 12.000 kg

20.000 / 12.000 = 1,667 gibi bir rakam çıkar. Makale'nin
MAKALE Yumurta tavuklarında önemli bir verim düşüklüğüne neden olan prolapsus, üzerinde durulması gereken ciddi bir olgudur.  * Normalden hafif ya da normalin üstünde ağır olan hayvanlar, * Erken ışık uyarımı,* Dengesiz rasyonlar, * Çift sarılı yumurta yumurtlama, * Yüksek ışık yoğunluğu ile birlikte barsak iltihaplanması  Prolapsusu oluşturan ana etmenler olarak sayılabilir. Yumurta tavuklarının rasyonlarındaki bir dengesizlik, yumurta veriminin düşmesiyle birlikte, prolapsus problemlerinin artışıyla sonuçlanmaktadır. Rasyonun özellikle enerji, protein içeriği ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeyi yumurta tavuklarında prolapsusu önleme açısından beslemeye bağlı dikkat edilmesi gereken ana parametrelerdir. Yumurta tavuklarında ciddi ekonomik kayıplara neden olan prolapsus, yönetimsel ve beslemeye dayalı hatalardan meydana gelir. Makale'nin
MAKALE Bir başka sebep ise kümesinizdeki horoz sayısıdır. Kümesinizdeki horoz sayısı fazla ise bu durum tavuklarınız için büyük bir stres sebebidir. Tavuklarınızın kümesin içerisinde kaçacak delik araması, folluklarda veya horozların onlara yaklaşamayacağı herhangi bir bölgede saklanması gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda kümesinizde horoz sayısının fazla olduğuna kanaat getirmelisiniz. Tavukların kaçacak yer araması çoğu zaman normal bir durumdur lakin sırtlarındaki ve kafalarındaki tüy yolunmalarından durumun anormal bir hal aldığına kanaat getirebilirsiniz.  
Tavuklarınızın yumurta veriminin düşmesindeki bir diğer etken tüy dökümü sürecinde olmaları olabilir. Halk arasında tavuğun tüleğe girmesi olarak tabir edilen bu durum tavuklarınızın yumurtayı kesmesine sebep olacaktır. Makale'nin

Tavuklarda Yumurta Oluşumu

3 ay önce 997 Okunma
MAKALE Tavuklarda yumurta oluşumu ilk olarak yumurta sarısını medyana getiren ovumların hızlı gelişimiyle başlar. Ovumlar günde 2 g. artarak 8-10 günde 15-20 grama ulaşır. Ovumun gelişimi sırasında oluşan kısımlar birbiri üzerinde birikerek asıl yumurta sarısını oluşturur. Ancak, ovum oluşumu her ne kadar yumurta üretiminin başlangıcı olsa da 5-6 ovum birlikte üretildiğinden, yumurta oluşumuna bu süre eklenmez.  
Normal koşullarda yumurta oluşumu 24-26 saat arasında sürmektedir. Ancak bu süre toplam ışık miktarı, çevresel etkenler bu sürenin uzamasında etkilidir. En iyi şartların sağlandığı bir kümeste bir tavuktan bir yıl içinde 300-310 adet arası yumurta alınabilmektedir. Yumurta oluşumu, yumurta kanalı denilen bölümde çeşitli evrelerden geçerek gerçekleşir. Yumurta kanalı infindibulum, magnum, istmus, uterus adı verilen dört kısımdan oluşur. Makale'nin
MAKALE Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır. Kanlı ishal sorununa neden olan durumun ise bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süreyi tamamlayıp gelişmelerinin sonuna gelen tavuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu parazitleri kolayca ortadan kaldırabilirken özellikle 4 ile 6 haftalık civcivler bu sorundan yüksek oranda etkilenmektedir. Parazitin bulaşmasına neden olan etmenlere bakacak olursak;  
Parazit kanlı ishal nedeni ile dışarıya atıldığından yumurta hücrelerini oldukça hızlı bir şekilde yayılmalarına olanak sağlar. Makale'nin
MAKALE   Organik Tavukçuluk; organik ürün olduğu sertifikasyonlarla tescillenmiş bir iş sahasıdır. Organik tavuk terimi; Köy tavuğu veya doğal tavuktan teknik olarak farklar içerir. Organik yöntemlerle yetiştirilen tavuklar, belli bir alanda gezerek, ” yürüyen tavuk ” olarak nitelendirilir. Son zamanlarda adını sık duyduğumuz ” yürüyen tavuk yumurtası ” tabiri de, organik tavuklardan elde edilen organik yumurta‘yı nitelemek için kullanılır. Organik tavuk gibi organik yumurta‘da son yıllarda adı sık duyulan organik besin’ler arasındadır. Organik Tavuk‘lar; kesinlikle kimyasal yada GDO’lu besinlerle beslenemez. Büyük oranda organik yemlerle belli bir oranda da doğal yemler ile beslenirler. Bu sebeple; etleri daha sık ve sert, kemikleri daha kalın olur. Makale'nin

Balıklarda Bozulma

3 ay önce 641 Okunma
MAKALE
  Balıklarda meydana gelen bozulmanın hızı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Balık çeşidi: Bazı yağlı balıklar doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sonucu hızlı bir şekilde bozulurlar. Trimetilamin oksitçe zengin balıklarda bakteriyel ve enzimatik aktivite sonucu tipik bayat balık kokusu olan trimetilamin oluşur.
Balığın yakalandığı andaki durumu: Balığın yakalanması sırasında fazla mücadele etmesi ve oksijen azlığı sonucunda balığın glikojen kaynakları hızlı bir şekilde tükenir. Bu durumda kas dokuda pH düşüşü daha az olur ve bozulmaya karşı duyarlı hale gelir. Ayrıca yakalandığı sırada barsakları dolu olan balıklar, boş olanlara kıyasla daha hızlı bozulurlar.
Bakteriyel bulaşmanın düzeyi: Çamur, su, işçiler, balığın yüzeyindeki kaygan tabaka ve barsak içeriği kontaminasyon kaynaklarını oluşturur. Makale'nin
MAKALE Doğumla birlikte yavru ve yavru zarlarının boşaltığı abdominal alanda mide kompartmanlarının hareket alanının artması en önemli faktördür. Bu arada özellikle kuru dönemde yüksek kesif yem ve düşük partiküllü kaba yemlerle yemleme abomasum kaymasında etkili olan en önemli faktörlerdir.  
Abomasum kayması vakalarında hayvanlarda ketozis, çok aralıklı yem tüketme, yem tüketiminin durması, yetersiz bağırsak hareketleri, süt veriminde düşme ve halsizlik gibi belirtiler gözlenir. Mideden alıan besinlerin sindirim sisteminin aşağı kısımlarına akışı sınırlandırıldığından midede gaz birikir. Süt sığırı sürülerinde %2-4 oranında vakaya rastlanabilir. Makale'nin