HABERLER

MAKALE Hijyenik olmayan kümesler
Zemine dair problemler
Irklardaki fazla kilolar
Yetersiz ve Dengesiz beslenme
Vitamin Eksikliği
Çevresel Nedenler
Hastalıklar

Hijyenik Olmayan Kümes Şartları

Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.

Bu konuda uygulanması gerek bir kaç hijyen tedbirinin alınmaması nedeniyle ayak fonksiyonlarında çesitli kayıplar, ayaklarda hasarlar, kangren ya da ayaktan başlayan enfeksiyonların bütün vücudu sarması gibi birçok kötü sonuca neden oluyor. Makale'nin
MAKALE Gumboro Hastalığı Hakkında

Civciv ve piliçlerin akut seyirli, çok bulaşıcı bir hastalığı olup, sulu ishal ve Bursa Fabricius (BF) ’un büyümesi ile karakterizedir. Hindiler duyarlı olmasına karşın klinik semptomlar çok az görülür. Mortalite, genellikle %5-30 arasındadır, ancak very virülent IBD virüsü enfeksiyonunda %60’ a ulaşır.

İmmuno supresyon yani bağışıklık sistemi baskılanması hastalıkta en önemli problemdir. Erken yaşta IBD geçiren hayvanlar ciddi ve uzun süreli bir immunosupresyona uğrarlar. Hayvanlar antikor üretemedikleri için birçok hastalığa karşı açık durumdadır.
Gumboro Oluşumu ve Seyri

Enfeksiyondan, daha ziyade, genç hayvanlar (2-15 haftalık) etkilenir ve özellikle, hastalık daha çok 3-6 haftalık hayvanlarda görülür. Virüs horizontal yolla bulaşır. Makale'nin

Brahma Tavuk Cinsi

3 ay önce 791 Okunma
MAKALE Brahma Tavuk Cinsi Tarihçesi

Brahma ismi ilk kez 1800’lerin ortalarında “Şangay” olarak adlandırılmıştır. 1850’li yıllarda Amerika ve İngiltere’de Tavuk besleme tutkusunu alevlendiren cins Brahma olmuştur.

“Şangay” Malay ve Cochin ırkının melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. ABD’ye Çin’in Şangay kentinde bulunan denizciler tarafından getirildiğinden beri bir süre bu isim ile anılmıştır. Başta Malay ve Cochin ırklarının ardından çeşitli tavuk cinsleri ile yaklaşık 50 yıl boyunca melezlenmesi sonrasında Brahma bugünkü standartlarına kavuşmuştur.
Brahma Tavuk Cins Standartları

Resmi olarak Light, Dark ve Buff Brahma türleri standart olarak kabul görmektedir. Light Brahma ve Dark Brahma 1865’te İngiliz Tavukçuluk Standardı’na dahil edilmiştir. Makale'nin
MAKALE Yem Toksikasyonları (Zehirlenmeler )

Hayvan, yemi hayvansal ürüne çeviren canlı bir makinedir. Yem girer, et çıkar, yumurta çıkar, civciv çıkar. Yem ne kadar iyi ve kaliteli olursa, üründe iyi olur. Bozuk yemler hem ürünü bozar, hem de canlı makineyi. Yani tavuğu, pilici, hindiyi hasta eder. İşte konumuz yemlerin yol açtığı bu bozukluklar: 

Mikotoksinler

Bunlar, besinlerin ve yemlerin küflenmesi ile meydana gelen zehirli maddelerdir.

Küf mantarları yemlerin tadını bozar. Küflenme olunca mantarların sporları yaygınlaşır. Bunlar da besinleri zehirli hale getirir. Böyle yemler tozlu ve lifli görünür.   Ortam uygun olursa…Yemlerde mantarların üreyip mikotoksinlerin oluşabilmesi için ortamın uygun olması lazımdır.

Bunlardan birisi rutubet: Hasat zamanı ıslanan ve ıslak kalan yemlerde mantar ürer. Makale'nin

Tavuklarda Grip Hastalığı

4 ay önce 343 Okunma
MAKALE Yine büyümede ve yumurta veriminde düşüşler görülür. Yumurtacı sürülerde kümes sıcaklığının 15’c’ nin daha altına düşmesi halinde yumurta veriminde düşüşler görülür. Sıcaklığın çok düşmesi (-25’c) ölümlere yol açabilmektedir. Soğuk mevsimlerde kümeslerin gereği kadar (minimum) havalandırılması da önemlidir. Aslında iyi idare edilen kümeslerde kümes sıcaklığı ile kümesin havalandırılması arasındaki denge gereği gibi kurulmuş olmalıdır.  
Kümeslerde havalandırmayı durdurarak sıcaklığı yükseltmek doğru bir davranış değildir. Soğuk mevsimlerde Gereği kadar havalandırılmayan kümeslerde havanın nem oranı yükselir. Bu durum civciv, piliç ve tavukların solunum sırasında nefesleri ile dışarıya buhar şeklinde su çıkarmaları ile ilgilidir. Makale'nin

Ultraviyole Işınlar

4 ay önce 441 Okunma
MAKALE Ultraviyole ışınların en büyük kaynağı güneştir. Güneşten yayılan enerjinin yaklaşık % 9'u ultraviyole radyasyonudur. Bunun da ancak % 14'ü 3000 A°'dan küçük dalga boylu bölgeye aittir. Güneşten gelen mor ötesi ışınların yarıdan fazlası atmosferde tutulur. Atmosferde tutulan (absorbe olan) radyasyonun ekserisi küçük dalga boylu radyasyonlardır. Öyle ki, 3000 A° olan küçük dalga boylu ışınlar, yeryüzüne hemen hemen hiç gelmez.  
Ultaviyole ışınlar görünen ışınlar gibi optik kurallarına uyarlar. Kuvars, florit ve damıtık sudan rahatlıkla geçtikleri halde, görünen ışınlar için geçirgen olan birçok madde tarafından tutulurlar. Mesela alelade pencere camı 3000 A°dan kısa dalga boylu ışınları geçirmez. Makale'nin

Sussex Tavuk Özellikleri

4 ay önce 569 Okunma
MAKALE Sussex tavuk özellikleri kapsamında ilk olarak değinilmesi gereken nokta; ırkın, hastalıklar karşısında gösterdiği direnç ve kış aylarında dahi büyük ölçüde düşüş göstermeyen yumurta verimidir. Yapısal özelliklerinin yanında; renkli yapısı ve fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulduğunda süs tavuğu olarak da yetiştirilmesi muhtemel olan bu cins, uygun kümes koşullarında bakıldığı takdirde yılda 1 ya da 2 kez kuluçkaya yatarak yavrulayabilir.

Diğer tavuk ırkları ile kıyaslandığında Sussex tavuk ırkının civciv ve yarkalık süreleri oldukça kısadır. 11 aylıkken yumurta yapmaya başlayan bu ırkın, erken yumurtaya başlaması ve genellikle 4 yaşına kadar yumurta veriminde büyük bir düşüş görülmemesi, Sussex tavuklarının en çok beslenen tavuk ırklarından biri olmasını sağlayacak özellikleri arasındadır. Makale'nin
MAKALE Newcastle Hastalığı

Yalancı Tavuk Vebası olarak da bilinen Newcastle Hastalığı üreticilerin karşılaşmak istemediği hastalıklar içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Oldukça hızlı bir şekilde bulaşabilen bu hastalık kısa sürede kümes içerisinde bulunan kanatlı hayvanların tamamını öldürebilmektedir. Genellikle solunum ve sindirim şeklinde yayılan Newcastle hastalığı pislikler nedeni ile ortaya çıkar. Bu hastalığın meydana geldiği kümesler genelde bakımsız ve pislikten geçilmediği görülmektedir.

Marek Hastalığı

Bir diğer öldürücü hastalığın ise Marek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalık daha çok kanatlıların iç organlarında tümörler oluşturarak kısa süre içerisinde öldürmesi ile bilinmektedir. Hava, yem, ekipman gibi araçlar üzerinden bulaşabilir ve diğer hayvanlara taşıyabilir. Makale'nin
MAKALE Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır.  Bir kümes içerisinde bir tavukta görülmesi durumunda mutlaka diğer tavuklardan uzaklaştırılması ve bulaşan olup olmadığına bakılması gerekir. Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık dikkat edilmez ve tedavisi yapılmaz ise kümes hayvanlarınız olan tavukların ölmesine neden olabilmektedir. CRD hastalığının ülkemizdeki açılımı kronik solunum yolları hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu açılım aslında tüm solunum yolları hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Kanatlı hayvanlarda özellikle de tavuklarda görülen bu hastalığın en yaygın görülenleri; Corvza, Ornithosis ve Mycoplasmosistir. Makale'nin
MAKALE
 
İzleme – Tavukların ve kümesin sık sık izlenmesi, erken teşhis hayat kurtarıcıdır.
Karantina – Kümese yeni dahil edeceğiniz tavukları en az 15 gün karantina altında alarak incelenmelisiniz.
Sürünün tamamını tedavi edin – Sürü içerisinde sadece bir tavukta bit görseniz dahi tüm tavuklara tedavi uygulayın. Sürünüzün tamamını tedavi etmek bitlerin çoğalmasını önleyecektir.
Toz banyosu – Tavukların diyatomlu toprak serpilmiş kumlanma alanlarının var oluşu kendilerini tedavi etmelerini sağlayacaktır. Tavuklar zeki ve bakımlı hayvanlardır. Daha sorunlar başlamadan çok önce tedbir almaya başlarlar.


Ne yazık ki çoğu küçük hobi kümesinin tavuk biti tarafından istilaya uğraması kaçınılmazdır. Korunma yolları ve düzenli kontroller bu istilaya maruz kalmamanın en iyi yoludur. Makale'nin
MAKALE Gram (-) bir bakteri olan Salmonella gallinarum’un neden olduğu, genellikle tavuk ve hindilerde rastlanan, akut ve kronik seyreden, özellikle damızlık ve yumurtacı sürülerde yumurta verim düşüklüğü ile karakterize olan, bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığa en çok tavuklar duyarlıdır. Kahverengi yumurtacılar, beyaz yumurtacılara oranla hastalığa daha duyarlıdır. Genellikle 12 haftalık ve daha yaşlı ergin tavuklarda rastlanır. Hastalığın ortaya çıkması 2-3 gündür. Ölüm oranı %10-40 arasındadır.

BULAŞMA:

Horizontal yolla (Etkenle bulaşık dışkı, yem ve su ) bulaşma görüldüğü gibi Vertikal yolla da ( Yumurtalık veya yumurta kanalındaki enfeksiyonlar sırasında yumurta yolu ile damızlıklardan civcive geçerek ) bulaşma şekillenmektedir. Kuluçka makinelerinde etkenle bulaşık kirli yumurtalar embriyo ölümlerine neden olmaktadır. Makale'nin
MAKALE Pullorum hastalığı spesifik etkeni Salmonella pullorum ‘dur. Gram negatif, sporsuz, hareketsiz ve kapsülsüz olan bu mikroorganizma genellikle çomakcıklar, bazen de uzun flamentler halinde görülür.

Etken, katı besi yerlerinde 24-48 saat içinde gözle görülebilecek büyüklükte parlak, yuvarlak, bombeli, kenarları düzgün gri renkte ve S formunda koloniler meydana getirir. Sıvı besi yerlerinde zayıf, homojen, dipte tortu ve üstte pelikül oluşturmadan bir üremeye rastlanır.

Mikroorganizma kemoterapötik ve dezenfektanlara karşı değişik derecelerde duyarlıdır. Etkenin kontamine materyallerde ve dış ortamda 14 ay, kümes koşullarında 3-3.5 ay, yemlerde 2 ay canlı kalabildiği bildirilmiştir.

Mortalite, 7-10 günde % 100 ‘e kadar çıkar. Makale'nin