HABERLER
MAKALE
E100: Kurkumin
Genel Bilgi: Doğal renk pancardan ve Yellowroot'un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir. Turmerik ham ekstrakt iken kurkumin saf bileşiktir. Köri tozundaki sarı rengi verir.Gıda renklendiricisi, pH'ya (asitlik) bağlı olarak renk sınıfı sarıdan kırmızıya. Suda çok çözünmez. Kurkumin için vücut ağırlığı üzerinden 1 mg/kg, ve turmerik için 0.3 mg/kg dır. Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.
Ürünler : Birçok farklı ürün.
Kullanımındaki sınırlamalar : Yoktur; bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar tarafından E100 tüketilebilir.
E101: Riboflavin
Genel Bilgi : Doğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi birçok gıda da mevcuttur.
Makale'nin
MAKALE
Diatek olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm kriterler dahilinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri ışığında gıda mikrobiyolojisi analizlerini yapacağınız besiyerlerini üretmekteyiz. Besiyerlerimizi incelemek için lütfen tıklayınız..
Gıda Mikrobiyolojisi Analizleri
Aerobik Koloni Sayımı
Bacillus cereus Sayımı
Escherichia coli Sayımı
Koliform Bakteri Sayımı
Salmonella spp. Aranması
Listeria monocytogenes Aranması
Koagulaz Pozitif Stafilokokların Sayımı
Enterobacteriaceae Sayımı
Küf ve Maya Sayımı
Stafilokokal enterotoksin Aranması
Isıya Dirençli Campylobacter spp. Aranması
Clostridium perfringens Sayımı
Cronobacter spp.
Makale'nin
MAKALE
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen mısır şurubundan yapılan ‘çakma şeker’ ya da ‘çakma früktoz’un sağlığa zararları yıllardır konuşuluyordu. Ne var ki besin endüstrisi de devlet büyüklerimiz de bu uyarıları pek dikkate almıyordu. Neyse ki şeker fabrikalarının satışı gündeme geldi de konu yeniden sivriliverdi. “Peki nedir, neyin nesidir, neden sağlık için tehlikeli bir kimyasal maddedir bu nişasta bazlı şeker, yani çakma früktoz?” diyorsanız buyurun…
NBŞ NEDEN SAĞLIĞA ZARARLIDIR?
İster pancardan elde edilen şekerle yapısı benzer olsun, ister farklı bazı yönleri de bulunsun –ki pancar şekerinden farklı bir yapısı olduğu kesin-, NBŞ ciddi ölçüde sağlığa zararlıdır, hatta tescilli bir zehirdir.
Makale'nin
MAKALE
Pullorum hastalığı, genç kanatlılarda, genellikle septisemik ve öldürücü, erginlerde de kronik ve lokalize formlarla seyreden, bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Pullorum hastalığı spesifik etkeniSalmonella pullorum‘dur. Gram negatif, sporsuz, hareketsiz ve kapsülsüz olan bu mikroorganizma genellikle çomakcıklar, bazen de uzun flamentler halinde görülür.
Etken, katı besi yerlerinde 24-48 saat içinde gözle görülebilecek büyüklükte parlak, yuvarlak, bombeli, kenarları düzgün gri renkte ve S formunda koloniler meydana getirir. Sıvı besi yerlerinde zayıf, homojen, dipte tortu ve üstte pelikül oluşturmadan bir üremeye rastlanır. Besiyeri çeşitlerimize bakmak için tıklayınız..
Mikroorganizma kemoterapötik ve dezenfektanlara karşı değişik derecelerde duyarlıdır.
Makale'nin
MAKALE
Gıda İşleme Yöntemleri
İşlenmiş gıda bazılarına düşük kalitede ürünleri çağrıştırmaktadır. Halbuki gıdalar eski çağlardan beri işlenmektedir. Geleneksel işleme yöntemleri güneşte kurutma, tuzlama, tütsüleme, dondurma, konserve yapma, salamura yapma ve mayalama olarak sayılabilir. Tüm bu sayılanlar insanlara gıdaları daha uzun süre güvenli şekilde depolayabilme şansı vermiştir. Bazı toplumların savaşlar ve büyük iklimsel değişimler karşısında hayatta kalabilmeleri bu yöntemlere bağlı olmuştur.
Gelişen teknoloji ile birlikte pastörizasyon, sterilizasyon, şok dondurma, basınçlı pişirme gibi yöntemler de kullanılmaya başlanmıştır.
Makale'nin
MAKALE
“Güvenilir Ürün”, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gereklilikler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade eder. Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin en üst düzeyde korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Gıda katkısı gıdalara özel bir fonksiyon için (bozulmasını önlemek, rengini güzelleştirmek gibi) katılan, tek başına gıda olarak tüketilmeyen karakteristik gıda bileşenleridir.
Bütün gıda katkıları doğal veya yapay olsun titiz bir şekilde gıda güvenliği testleri ve onay sürecinden geçmekte ve AB mevzuatına uygunluğu denetlenmektedir. Değerlendirmeler sonucunda sadece uzmanların gerekli ve güvenli olarak değerlendirdiği gıda katkılarına izin verilmektedir.
Buna rağmen bazı insanlar çeşitli gıda katkılarına, aynı çoğu kişi tarafından tüketilen gıdalara bazı insanların alerjik reaksiyon göstermesi gibi reaksiyon gösterebilmektedir. Astım veya gıda alerjisi olan kişiler gıda katkılarına da reaksiyon gösterebilmektedir. Gıda katkılarına reaksiyon genelde bir astım krizi veya kurdeşene (ürtiker) neden olabilir.
Makale'nin
MAKALE
10531 BİYOGÜVENLİK KANUNU Kanun Numarası : 5977 Kabul Tarihi : 18/3/2010 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 26/3/2010 Sayı : 27533 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 49 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar &n
Makale'nin
MAKALE
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Yönetmelik taslağını görüşe açtı. Yeni yönetmelik ile uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi hedefleniyor.
Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Esaslarına Dair Yönetmelik Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında görüşe açıldı. Taslak, ilgili taraflardan 18 Mart’a kadar toplanacak görüşler değerlendirilerek son halini alacak.
Makale'nin
MAKALE
Gıdayla temas eden madde ve malzemelere ilişkin risk değerlendirme prosedürleri hazırlandı.
Gıdayla temas eden madde ve malzemelere ilişkin düzenlemeler, mevcut kuralların yanı sıra risk değerlendirme prosedürüne ilişkin kuralları da kapsayacak şekilde genişletildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Söz konusu malzemelerin kullanımına ilişkin genel hususları içeren 2011 tarihinden bu yana yürürlükte olan yönetmelik, Avrupa Birliği (AB) mevzuatı temel alınarak hazırlanmıştı. Yönetmeliğin yayımlandığı dönemde Bakanlığın risk değerlendirmeye ilişkin altyapısının tamamlanmamış olması nedeniyle AB mevzuatının buna ilişkin bölümleri ulusal mevzuata yansıtılmamıştı.
Makale'nin
MAKALE
Uzmanlar, kablosuz Yakın Alan İletişimi (NFC) etiketlerini kullanarak bozuk gıdalar konusunda sizi uyaran cihaz geliştirdi. Bunlar, gıdaların ne zaman bozulmaya başladığını algılamak için et paketlerine uygulanabilir. Etiketler, ayrışmaya başladıkça et ile verilen kimyasalları alıyor.
Tarihi geçmiş et yemek, hayatınıza mal olabilir. Dijital burun gibi davranan yeni bir cihaz sayesinde, yiyeceklerin tarihi geçtiğinde uyarılacaksınız. İçerikler ayrışmaya başladığında ortaya çıkan kimyasalları tespit etmek et paketlerine bu kablosuz etiketler uygulanabilir. Daha sonra akıllı telefona bir sinyal gönderilerek, tüketiciler uyarılıyor.
Yeni teknoloji, her yıl dünya çapında meydana gelen milyonlarca gıda zehirlenmesi vakalarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunların çoğu ölümcül de olabiliyor.
Makale'nin
MAKALE
Taze Süt: Günlük süt uygun şartlarda muhafaza edilmez ise tazeliğini kaybeder, üreticiler süte az miktarda karbonat karıştırarak sütteki bu bozulmayı ört bas edebilir.
Süt Tozu: Süt tozu ismiyle satılan ürünler mutlak çoğunlukta sütün kurutulması ile elde edilen ürünler olmalı ve normalde pahalı, maliyetli bir ürün. 1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin. Genellikle süt tozu diye satılan ürünler peynir altı suyu tozundan imal edilmekte.
Peynir altı suyu tozu: Piyasada satılan hemen hemen tüm süt tozu türevleri peynir altı suyu tozundan imal edilmekte. Peynir altı suyu tozu süt tozuna oranla daha ucuz ve kolay elde edilebilen bir ürün.
Makale'nin