HABERLER
MAKALE
Gıda işleme yöntemlerinin olumlu olduğu gibi olumsuz yanları da var… Fakat bu işlemlerin daha çok olumsuz yanları üzerinde duruluyor. Biz de önce olumsuzlardan başlayalım:
Bu grupta yer alan başlıca değişmeler; besin ögesi kaybı ve zararlı bileşik oluşması gibi iki başlık altında toplanabilir.
(1) Besin ögesi kaybı özellikle buğdayın öğütülmesi ve pirincin beyazlatılması sırasında ortaya çıkıyor. Bu prosesler,buğdaydan ve çeltikten özellikle diyet lifi, B grubu vitamin ve mineral kaybına yol açıyor.Bu olgu, dünyada yetersiz beslenme sorununun başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü; dünya ölçeğinde günlük enerji gereksiniminin yaklaşık %40’ı bu iki tahıldan karşılanıyor.
Makale'nin
MAKALE
Organik ürünlerin ambalajlanması; organik ürünlerin pazara sunulmadan önce organik niteliğini bozmadan paketlenmesi, ambalajlanması ve markalanması esnasındaki tüm işlemlerdir.
Organik ürünlerin ambalajlanmasında, organik üretim mantığına ve ürünlerin yapısına uygun olan malzemelerin kullanılması ve bu malzemelerin geri dönüşümlerinin sağlanması ve çevre ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, organik tarım ürünleri için en uygun ambalajların çevre dostu materyaller kullanılarak üretilebilen yeşil ekonomi ilkeleri çerçevesinde geliştirilmiş ambalajlar olması gerekmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Buğday otuza yakın farklı protein türleri içerir, glutenin ve gliadin adlı proteinler suyla birleştiğinde esnek, sakıza benzer ağsı bir madde oluşturur. Buğday unu su ile yoğurulduğunda glutenin ve gliadin suyun tutulmasını sağlar ve birbirlerine bağlanırlar. Gluten unlu mamullerin temel yapısını oluşturur ancak en etkili olduğu yer buğday unudur. Çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda etkisi daha düşüktür.
Hytest
Pro ile yüzeylerdeki protein kalıntılarını 2 dakikadan az bir süre içinde
tespit edebilirsiniz.
Hytest Pro hakkında
detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Gluten bazı kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açar ve erken teşhis ile pek çok sağlık probleminin önüne geçilebilir. Glutenin yol açtığı hastalıklar çocuk yaşlarda fark edilmediğinde büyüme geriliğine sebep olabilir.
Makale'nin
MAKALE
Etüvde Kurutma Yöntemi
Deneyin Prensibi: Normal atmosfer basıncında örneği, etüvde kurutarak oluşan nem kaybını belirlemek ve bunu % olarak hesaplamaktır.
Sıcaklık ve süre gıda çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Süt ve süt ürünleri için 100-105 oC 2-3 saat
Hububat ve ürünleri için 130-133 oC 2-3 saat
Et ve et ürünleri için 100-105 oC 2-3 saat
Bal ve şekerli meyveler 70 oC 6-8 saat
Meyve ve sebzeler için 100-105 oC 2-3 saat
Deneyin Yapılışı:
1. Tartım kaplarına 25 g deniz kumu tartılır ve 100 oC’de 2 saat kurutulur ve tartılır. Sonra 100 oC’de
1 saat daha kurutulur ve tekrar tartılır. Sabit ağırlık için iki tartım arasındaki fark 0.5 mg’dan daha az
olmalıdır. (Virgülden sonra 4.
Makale'nin
YÖNTEM
Örneğin;
1.
Gıda maddesinin mevcut kalite standartlarına uygunlunun belirlenmesi
acıyla: Örneğin; bir çok standartta her bir gıda maddesi için protein
oranı, şu standartdan aşağı olamaz gibi kriterler konulmuştur,
2.
Gıda maddesinin besleme değerini belirlemek amacıyla: Gıdaların besleme
içeriği toplam ham protein miktarının haricinde diğer bazı kalite
indeksleri ile de belirlenmektedir, örneğin; PER (Protein EffIciency
Ratio), BV (Biological Value), *U (Net Protein Utilization) ve EAO
(Esansiyel Amino asit Oranı) gibi,
3. Proteinlerin bazı
fonksiyonel özelliklerini belirlemek amacıyla: Örneğin; emülsiyon
stabilitesi, emülsiyon kapasitesi, su ve yağ bağlama kapasitesi, köpük
oluşturma, jel kuvveti, çözünürlük vb kalite özellikleri ile de
proteinler hakkında bilgi edinilir,
4.
Makale'nin
YÖNTEM
Deneyde Kullanılan Kimyasallar:
% 1’lik Fenolfitalein indikatörü: 1 g fenolfitalein % 95’lik etil alkol ile 100 mL’ye tamamlanarak elde edilir.
0.1 N NaOH Çözeltisi: 4 g NaOH damıtık su ile 1 litreye tamamlanarak elde edilir.
Deneyde Kullanılan Araç-Gereçler: Analitik terazi, Pipet, Erlen, Büret, Beher, Genel Laboratuar Araç-Gereçleri
Deneyin Yapılışı: Toplam Asitlik Tayini Deneyi daha kesin sonuçların elde edilmesi amacıyla iki paralel örnekle gerçekleştirilir. Toplam Asitlik genellikle örneğin belirli bir miktarının, bir belirteç eşliğinde ayarlı bir bazla titrasyonu ile tayin edilmektedir. Deneyimizde kullanılacak ilk örnek maddesinden(Yoğurt) iki ayrı Erlene alınır. Birinci örneğimiz 11,7 gr (m1), ikinci örneğimiz 11,6 gr’dır(m2). İki ayrı erlende bulunan yoğurt örneklerinin üzerine 15 ml saf su eklenir.
Makale'nin
MAKALE
Membran filtrasyon düzeneği hazırlanır ve bağlantıların doğru ve sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Filtre desteği ve üzerindeki huni, bek alevinden geçirilerek steril edilir. Alevden geçirilmiş bir pens yardımıyla koruyucusundan çıkartılan steril membran filtre, filtre desteği üzerine dikkatlice yerleştirilir. Membran filtrenin tam olarak yerleşmesi önemlidir. Huni yerine yerleştirilir ve çalışılacak örnek huni içerisine konur. Vakum pompası çalıştırılarak, musluk açılır ve filtrasyon işlemi başlamış olur. İşlem tamamlandıktan sonra vakum musluğu ve vakum pompası kapatılır. Bek alevinden geçirilen bir pens yarıdımyla membran filtre alınır, analizi yapılacak mikroorganizma için uygu besiyeri üzerine yerleştirilir. Besiyerleri TERS ÇEVRİLMEDEN inkübatöre kaldırılır ve uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilirler.
Makale'nin
MAKALE
Kurutma yöntemleri:
1. hava ya da hava teması ile kurutma: ısı sıcak havadan veya sıcak bir yüzeyden balığa transfer edildiğinde, nemin taşınması için bağlın çevresinde oluşturulan hava hareketlerinden yaralanılır.
2. vakum kurutma: azalan basınç altındaki balıktan daha büyük orandaki suyun buharlaştırılarak yayılan buharın vakum ile alınması ve ısınmış yüzeylerle uzaklaştırılmasıdır.
Tüm temel sistemler ise iki başlık altında toplanmıştır.
1. doğal yöntemler:
- açık havada kurutma
- kuru tuzlama ile kurutma
AÇIK HAVADA KURUTMA
Balığın bas kısmı kesilip iç organları çıkarıldıktan ve iyice yıkandıktan sonra balıklar çift olarak kuyruklarından bağlanır ve kurutulmak üzere çubuklara dizilirler. Balığı yıkamak için %5’lik tuzlu su veya temiz deniz suyu tavsiye edilir.
Makale'nin
YÖNTEM
1.1. Genel Bilgi Yağ tayininin amacı;
Gıdanın kalitesini belirlemek,
Üretimi yapılacak gıdanın yağ oranını belirli bir düzeye ayarlamaktır.
Ayrıca bazı gıdalarda (örneğin sütte), su katılarak yapılan hilenin saptanmasında da kullanılır.
Gerber yöntemi genellikle süt ve süt ürünlerinde kullanılan bir yöntemdir. Gerber yöntemiyle doğru sonuç alabilmek için çok dikkatli çalışılmalıdır. Analiz sonunda bulunan sonuç Türk Gıda Kodeksi’ndeki yağ kriterleriyle karşılaştırılır.
1.2. İlkesi Gıda örneğindeki;
Protein ve zor çözünen tuzların derişik sülfürik asit ve amil alkolde çözündürülmesi, Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %’sini okunması ilkesine dayanır.
Makale'nin
MAKALE
Gıda güvenliği nedir?
Gıda güvenliği kavramı “gıdanın hazırlanması ya da yenmesi sırasında tüketiciye zarar vermeyecek şekilde kullanım yönergelerine uyulması” demek.1 Koruma ve kontrol konusundaki risk yönetimi tedbirleri arttığı için, yediklerimiz geçmişe kıyasla daha az tehlike içeriyor. (örneğin pastörizasyon gibi saklama yöntemleri, daha yüksek hijyen standartları, daha iyi depolama ile nakliye koşulları ve tarımsal kimyasalların kullanımındaki en iyi uygulamalar).
Makale'nin
MAKALE
İşte, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points) kavramı bu ihtiyaca sistematik ve mantıksal bir yaklaşım getiren bir sistemdir.
HACCP, risklerin belirlenmesi ve ilgili önlemlerin alınması için sistematik bir yaklaşımdır. Diğer yönetim sistemleriyle birlikte de uygulanabilir. TS 13001 Standardı, uluslararası kabul görmüş HACCP prensiplerine dayalıdır. TS 13001 Standardı, yönetim, HACCP sistemi ve iyi üretim uygulamaları (GMP) olmak üzere üç ana unsurdan oluşan bir HACCP yönetim sistemi kurallarını kapsar.
İlk olarak 1959-1960 da NASA Tarafından Astronotlar için güvenli gıda üretmek amacıyla ortaya çıkan HACCP’in daha sonra 1963 yılında Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve CAC (Codecs Allimentarius Commısıon) tarafından prensipleri yayınlanmıştır.
Makale'nin
MAKALE
Temizlik İşlemi:
Dezenfeksiyon öncesi yapılan bir işlem olup yüzeylerde bulunan çeşitli kir maddelerinin sıcak su ve/veya temizlik maddeleri (Deterjanlar) kullanılarak uzaklaştırılmasıdır.
Bu şekilde kir maddeleri, içerisinde bulunan çeşitli mikroorganizmalarla birlikte uzaklaştırılmakta veya mikroorganizmaların bu maddeler vasıtasıyla yüzeylerde bulunmaları engellenmektedir.
Bitkisel özütlerden elde edilmiş DiaNatura Safe doğal içerikli dezenfektandır. Hem gıda üretim
havası ve üretim yüzeylerinin dezenfeksiyonu, hem de direk gıda yüzeyinin
dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır. Tamamen doğal yapıda olduğu için
insan sağlığı açısından hiçbir yan etkisi yoktur. DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
Makale'nin