HABERLER

MAKALE Verem, veba, dizanteri, Kırım kanamalı Kongo ateşi hastalığı tifo, tifüs, mantar hastalıkları, lyme hastalığı, haşerelerden bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıkların birçoğu ölümcül reaksiyonlara neden olabilmektedir. Örneğin; günümüzde yaygın olarak görülen Kırım kanamalı Kongo ateşi, kenelerden bulaşmaktadır. Kene saldırısına uğrayan birçok insan, bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir.  
Haşerelerin Neden Olduğu Diğer Sağlık Sorunları

Gıda zehirlenmeleri, böceklerin neden olduğu sağlık sorunlarının en başında gelmektedir. Besinlerimizin üzerinde gezinen böcekler, taşıdıkları virüsleri yemeklerimize bulaştırabilirler. Ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olabilen böcekler, hayat kalitemizi düşürmektedir. Neden oldukları kaşıntılar, dayanılmaz boyuttadır. İş ve okul yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Makale'nin

Ultraviyole ve Corona ( Korona)

6 yıl önce 4838 Okunma
MAKALE Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC)’ndeki Radyolojik Araştırmalar Merkezi direktörü ve radyasyon biyofizik profesörü olan araştırma ekibinin lideri David J. Brenner “Maalesef konvansiyonel mikrop öldürücü UV ışığı aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı ve cilt kanseri ile kataraktlara neden olabilir ve bu sebeple kamusal alanlarda kullanımı engellenmiştir” diyor. Hysafe Air ürünümüz kapalı sistem olduğu için , insan bulunan ortamda gönül rahatlığı ile çalışabilir.  UV Cihazımız Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.  
Firmamız ürünleri arasında bulunan UV lamba ve armatürü incelemek için lütfen TIKLAYINIZ. Makale'nin

İş Hijyeni Nedir ?

6 yıl önce 13868 Okunma
MAKALE
  Bu nedenle çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açılarından büyük önem taşımaktadır. İş hijyeni alanı, yukarıda bahsedilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin ölçüm test ve analizlerle tespitini takiben bunların sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin tasarlanıp uygulamasını da içermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” ise bu konular arasından ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte ve iş hijyeni ölçüm test ve analizi yapacak laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemektedir. Makale'nin
MAKALE  Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalar hemen hemen her yerde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Bu yaşam alanı yalnızca toprak, hava ya da su değil; aynı zamanda insan vücudu da olabilir. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilme riski de taşıyan mikroorganizmalardan arınabilmek dezenfeksiyon ile mümkündür. Dezenfeksiyon, hastalık yapma ihtimali olan mikropların mevcut ortamdan tamamen uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılma işlemidir.

Dezenfeksiyon işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Biri ısı yöntemi ile dezenfeksiyon diğeri ise yüksek düzeyli dezenfeksiyondur. Isı yöntemi ile yapılan dezenfekte işlemi miktoorganizmaların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu doğrultuda ısı, basınç ve mikroorganizmanın ısıya ne kadar dayanıklı olduğu gibi etkenler mevcuttur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon ise çok uzun bir süre içinde yapılır. Makale'nin

Pandemik Hastalık Nedir ?

6 yıl önce 9887 Okunma
MAKALE PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.    Pandemik Hastalık Nedir ? Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Makale'nin

El Hijyeni ve Önemi

6 yıl önce 7113 Okunma
MAKALE Ellerimizi Neden Yıkamalıyız?

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki, hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yetersiz el hijyeni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına neden olan başlıca etmenler arasında yer almaktadır. Makale'nin

Fekal Kontaminasyon İndeksi

6 yıl önce 10073 Okunma
MAKALE
  Yukarıda da belirtildiği gibi indikatör mikroorganizmalar patojenler içinden seçilmemekledir. Burada öncelikle primer patojen olmayan bakteri E. coli tip 1 olarak tanımlanan bakteridir. Bu bakterinin bağırsaklarda vitamin sentezine katılması nedeni ile yararlı bir bakteri olduğu da açıktır. Bununla beraber, E. coli O157:H7 serotipinin bugün bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteri olduğu da unutulmamalıdır. Benzer şekilde E. coli ‘nin diğer serotipleri ve Klebsiella pneumoniae de insan ve hayvanlarda hastalıklara neden olabilmektedir.

İkinci olarak analiz edilen materyalde bağırsak kökenli olan bu bakterilerin varlıklarının gösterilmesi o materyalde yine bağırsak kökenli olan Salmonella ve Shigella gibi primer patojenlerin de mutlaka bulunacağı anlamına gelmemekte, sadece bir potansiyel tehlikenin olduğuna işaret edilmektedir. Makale'nin
MAKALE Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor. Makale'nin
MAKALE

İnce bağırsakta bulunan ve flavonoid glikozitleri parçalama görevi gören enzimler, laktaz (filorizin hidrolaz) ve beta-glikozidazdır. Mide-bağırsak sistemindeki Streptococcus faecium ve Escherichia coli HGH21 gibi bakterilerin ürettiği beta-glukozidaz ve alfa-ramnozidaz enzimlerinin flavonoid glikozitleri parçaladığının bilinmesine karşın tanımlanmamış diğer bakteri gruplarının da flavonoid glikozitlerini parçalamada önemli olabileceği üzerinde durulmaktadır (ERLUND I. 2004; NEMETH ve ark., 2003). 1990’lı yıllarda yapılan bazı çalışmalarda kuersetin glikozitleri içeren gıdaların tüketiminden kısa bir süre sonra plazmada kuersetin ve kuersetin konjugatları tespit edilmiştir. Bu durum emilimin sadece kalın bağırsaktan değil ince bağırsaktan da olduğunu ortaya koymuştur. Makale'nin

Gluten Nedir?

6 yıl önce 11380 Okunma
MAKALE Buğday otuza yakın farklı protein türleri içerir, glutenin ve gliadin adlı proteinler suyla birleştiğinde esnek, sakıza benzer ağsı bir madde oluşturur. Buğday unu su ile yoğurulduğunda glutenin ve gliadin suyun tutulmasını sağlar ve birbirlerine bağlanırlar. Gluten unlu mamullerin temel yapısını oluşturur ancak en etkili olduğu yer buğday unudur. Çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda etkisi daha düşüktür.  Hytest Pro ile yüzeylerdeki protein kalıntılarını 2 dakikadan az bir süre içinde tespit edebilirsiniz.     Hytest Pro hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.   
Gluten bazı kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açar ve erken teşhis ile pek çok sağlık probleminin önüne geçilebilir. Glutenin yol açtığı hastalıklar çocuk yaşlarda fark edilmediğinde büyüme geriliğine sebep olabilir. Makale'nin

Toplam Kuru Madde ve Nem Tayini

6 yıl önce 27231 Okunma
MAKALE Etüvde Kurutma Yöntemi

Deneyin Prensibi: Normal atmosfer basıncında örneği, etüvde kurutarak oluşan nem kaybını belirlemek ve bunu % olarak hesaplamaktır.

Sıcaklık ve süre gıda çeşidine göre farklılık göstermektedir.

Süt ve süt ürünleri için 100-105 oC 2-3 saat

Hububat ve ürünleri için 130-133 oC 2-3 saat

Et ve et ürünleri için 100-105 oC 2-3 saat

Bal ve şekerli meyveler 70 oC 6-8 saat

Meyve ve sebzeler için 100-105 oC 2-3 saat  
Deneyin Yapılışı:

1. Tartım kaplarına 25 g deniz kumu tartılır ve 100 oC’de 2 saat kurutulur ve tartılır. Sonra 100 oC’de

1 saat daha kurutulur ve tekrar tartılır. Sabit ağırlık için iki tartım arasındaki fark 0.5 mg’dan daha az

olmalıdır. (Virgülden sonra 4. Makale'nin
MAKALE   Membran filtrasyon düzeneği hazırlanır ve bağlantıların doğru ve sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Filtre desteği ve üzerindeki huni, bek alevinden geçirilerek steril edilir. Alevden geçirilmiş bir pens yardımıyla koruyucusundan çıkartılan steril membran filtre, filtre desteği üzerine dikkatlice yerleştirilir. Membran filtrenin tam olarak yerleşmesi önemlidir. Huni yerine yerleştirilir ve çalışılacak örnek huni içerisine konur. Vakum pompası çalıştırılarak, musluk açılır ve filtrasyon işlemi başlamış olur. İşlem tamamlandıktan sonra vakum musluğu ve vakum pompası kapatılır. Bek alevinden geçirilen bir pens yarıdımyla membran filtre alınır, analizi yapılacak mikroorganizma için uygu besiyeri üzerine yerleştirilir. Besiyerleri TERS ÇEVRİLMEDEN inkübatöre kaldırılır ve uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilirler. Makale'nin