HABERLER
MAKALE
10531 BİYOGÜVENLİK KANUNU Kanun Numarası : 5977 Kabul Tarihi : 18/3/2010 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 26/3/2010 Sayı : 27533 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 49 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar &n
Makale'nin
MAKALE
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Yönetmelik taslağını görüşe açtı. Yeni yönetmelik ile uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi hedefleniyor.
Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Esaslarına Dair Yönetmelik Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında görüşe açıldı. Taslak, ilgili taraflardan 18 Mart’a kadar toplanacak görüşler değerlendirilerek son halini alacak.
Makale'nin
MAKALE
Taze Süt: Günlük süt uygun şartlarda muhafaza edilmez ise tazeliğini kaybeder, üreticiler süte az miktarda karbonat karıştırarak sütteki bu bozulmayı ört bas edebilir.
Süt Tozu: Süt tozu ismiyle satılan ürünler mutlak çoğunlukta sütün kurutulması ile elde edilen ürünler olmalı ve normalde pahalı, maliyetli bir ürün. 1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin. Genellikle süt tozu diye satılan ürünler peynir altı suyu tozundan imal edilmekte.
Peynir altı suyu tozu: Piyasada satılan hemen hemen tüm süt tozu türevleri peynir altı suyu tozundan imal edilmekte. Peynir altı suyu tozu süt tozuna oranla daha ucuz ve kolay elde edilebilen bir ürün.
Makale'nin
MAKALE
Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmayla yıl sonundan itibaren hazır ambalajlı gıdalarda tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, 31 Aralık 2019’dan itibaren hazır ambalajlı gıdaların 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan tuz miktarlarının belirtilmesi gerekecek.
Tuza Dikkat Haftası nedeniyle Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, gıda güvenilirliğini sağlama görevi bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, aşırı tuz tüketiminin azaltılması yönündeki çalışmalara bu hedef doğrultusunda devam ediyor.
Tuz; tat ve aroma vermesi, kıvam artırıcı etkisi, gıdaların muhafazası gibi amaçlarla gıdalara eklenirken, kullanılması elzem minimum tuz miktarının belirlenerek gıdaya eklenmesi gerekiyor.
Makale'nin
MAKALE
HİYJENİN ÖNEMİ Hijyen, işletmeye kar, zaman ve prestij açısından sağladığı bütün avantajlara rağmen kısa vadede çabuk bir kazanç gibi görülmediği için, özellikle ülkemizde yeterince anlaşılamamış ve gereken önemi kazanamamıştır. Oysa işletmelerde uygulanacak hijyen programları ile arzu edilmeyen etken ve maddelerin gıda maddelerine bulaştıkları noktalar ve bulaşma koşulları saptanabilir, başvurulacak önlemler ile de işletmenin daha fazla zarara uğraması engellenebilir. Hijyen, işletmelerdeki kiri uzaklaştırmak için uygulanan temizlik ve dezenfeksiyon adımlarının tamamını kapsamaktadır. Kir; görünen ve görünmeyen olmak üzere ikiye ayrılır. Görünen kir ve atıklar; organik kir (protein, yağ, vb) ve inorganik kir (tuz, kireç, vb) olarak sınıflandırılır. Görünmeyen kir ise bakteri, virüs, maya ve küf, … vb. mikroorganizmalardır.
Makale'nin
MAKALE
Ambalajlama; gıdanın depolanması, raf ömrü ve tüketiciye ulaşması anına kadar uygun koşullar altında saklanabilmesi için uygulanan bir işlemdir.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde bulunan ambalajlama kuralları şöyledir;
a) Türk Gıda Kodeksinde yer alan tüm gıda maddelerinin ambalajlanması zorunludur.
b) Ambalajlanmış gıda maddesi, ambalajı değiştirilmediği veya açılmadığı sürece gıda maddesine erişilmez durumda olmalıdır.
c) Ambalaj materyali üzerinde izin tarihi ve numarası ile üretici firmanın adı, bulunduğu il ve plastik materyalin kimyasal adlarının baş harfleri belirtilmelidir.
d) Gazete ve gıda ambalaj materyali olarak üretilmemiş basılı ve yazılı kağıtlar, yeniden işlenmiş kağıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılmazlar.
Makale'nin
MAKALE
Yayımlandığı R.Gazete
02.09.2001, 24511
Tebliğ No
2001/
Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı ; Gıda maddelerinin mikrobiyolojik sınırlarını belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Tebliğ, gıda kontrol hizmetlerine esas olacak şekilde; süt ürünlerinin, tahıl unları ve tahıl bazlı ürünlerin, şeker ve şekerli ürünlerin, yağların, sebze ve meyvelerin ve işlenmiş ürünlerinin, çorbaların, kakao ve kakaolu ürünlerin, fermente ürünlerin, jelatin, mayonez ve sosların, nişastanın, ekmek mayasının, siyah çayın, çözünebilir, çekilmiş ve filtre kahvelerin, sakızın, sofra tuzu, gıda sanayi tuzu, alkolsüz gazlı içecekler ve tüketime hazır günlük yemek ve mezelerin mikrobiyolojik kriterlerini kapsar.
Makale'nin
MAKALE
Sağlıklı bir ortamda üretim sağlayabilmek için ozon, uv gibi sistemler kullanılmaktadır. Hem ortamda çalışan personellerin sağlığı için, hem de üretilen ürünlerin hijyenik şartları sağlayabilmesi için ortam havasının kontrolü önem taşımaktadır. Havadaki mikroorganizmaları UV ile etkisiz hale getiren Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
Firmamız ürünleri arasında bulunan UV lamba ve armatürü incelemek için lütfen TIKLAYINIZ.
Makale'nin
MAKALE
1.Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvar çalışmalarında, bir çok tehlike ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durum; laboratuvarlarda çalışan personelin sağlığını ve güvenliğini korumak için tüm güvenlik şartlarını yerine getirme gerekliliğini ortaya koymaktadır. Modernizasyon ile birlikte İSG prensiplerinin getirmiş olduğu yeniliklere bağlı olarak laboratuvarlar çalışmalarını İSG kurallarına uygun olarak yapmalıdırlar. Bu kural ve prensipler günümüzde laboratuvarlarda güvenli çalışmanın bir parçası olarak yer almaktadır. İş güvenliği ve sağlığı açısından çalışanı korumak, mesleklerin getirdiği risk ve faktörleri önlemek, kazaları, meslek hastalıklarını ve iş sağlığındaki başka hasarları önlemede; eğitimin rolü ve çalışanın motivasyonu arasında sinerjik bir ilişki mevcuttur.
Makale'nin
MAKALE
Sağlık Bakanlığı Kozmetikler Şube Müdürlüğü duyurusu
"Bakanlığımızca Avrupa Birliği Mevzuat Uyumu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yeni Mevzuat, kozmetik ürünlerin piyasaya arz öncesi izin işlemlerini kaldırarak bildirim ve piyasada denetim sistemini getirmektedir.
Bir kozmetik ürünün topluma güvenli ve mevzuata uygun bir biçimde sunulmasından o ürünün üreticisi sorumludur.
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Kozmetikler Şubesi kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetimi ile yetkili ve sorumlu olup kozmetik ürünler ve üretim yerleri için herhangi bir izin belgesi düzenlenmemektedir.
Makale'nin
MAKALE
Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır.Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70.000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1.500.000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır.
Makale'nin
MAKALE
"Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler" yazı dizimizin
ilk bölümünde Salmonella spp., E. coli O157:H7, Campylobacter spp. ve
Shigella spp. türlerini incelemiştik. 2. bölümde ise, Yersinia
enterocolitica, Vibrio spp., Aeromonas spp. ve Brucella spp. türlerini
inceleyedik. Bu yazı dizisinin son bölümünde Listeria monocytogenes, Staphylococcus
aureus, Bacillus cereus ve Clostridium spp. türlerini inceleyeceğiz.
"Gıda Kaynaklı Patojenler (1. Bölüm)" yazımızı
okumak için lütfen tıklayınız.
"Gıdalarda Patojen Bakteriler (2. Bölüm)" yazımızı okumak için
lütfen tıklayınız.
Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını
içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise
gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır.
Makale'nin