HABERLER
MAKALE
1.Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvar çalışmalarında, bir çok tehlike ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durum; laboratuvarlarda çalışan personelin sağlığını ve güvenliğini korumak için tüm güvenlik şartlarını yerine getirme gerekliliğini ortaya koymaktadır. Modernizasyon ile birlikte İSG prensiplerinin getirmiş olduğu yeniliklere bağlı olarak laboratuvarlar çalışmalarını İSG kurallarına uygun olarak yapmalıdırlar. Bu kural ve prensipler günümüzde laboratuvarlarda güvenli çalışmanın bir parçası olarak yer almaktadır. İş güvenliği ve sağlığı açısından çalışanı korumak, mesleklerin getirdiği risk ve faktörleri önlemek, kazaları, meslek hastalıklarını ve iş sağlığındaki başka hasarları önlemede; eğitimin rolü ve çalışanın motivasyonu arasında sinerjik bir ilişki mevcuttur.
Makale'nin
MAKALE
Sağlık Bakanlığı Kozmetikler Şube Müdürlüğü duyurusu
"Bakanlığımızca Avrupa Birliği Mevzuat Uyumu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yeni Mevzuat, kozmetik ürünlerin piyasaya arz öncesi izin işlemlerini kaldırarak bildirim ve piyasada denetim sistemini getirmektedir.
Bir kozmetik ürünün topluma güvenli ve mevzuata uygun bir biçimde sunulmasından o ürünün üreticisi sorumludur.
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Kozmetikler Şubesi kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetimi ile yetkili ve sorumlu olup kozmetik ürünler ve üretim yerleri için herhangi bir izin belgesi düzenlenmemektedir.
Makale'nin
MAKALE
Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır.Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70.000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1.500.000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır.
Makale'nin
MAKALE
"Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler" yazı dizimizin
ilk bölümünde Salmonella spp., E. coli O157:H7, Campylobacter spp. ve
Shigella spp. türlerini incelemiştik. 2. bölümde ise, Yersinia
enterocolitica, Vibrio spp., Aeromonas spp. ve Brucella spp. türlerini
inceleyedik. Bu yazı dizisinin son bölümünde Listeria monocytogenes, Staphylococcus
aureus, Bacillus cereus ve Clostridium spp. türlerini inceleyeceğiz.
"Gıda Kaynaklı Patojenler (1. Bölüm)" yazımızı
okumak için lütfen tıklayınız.
"Gıdalarda Patojen Bakteriler (2. Bölüm)" yazımızı okumak için
lütfen tıklayınız.
Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını
içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise
gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
"Gıda Kaynaklı Patojenler" yazı dizimizin ilk
bölümünde Salmonella spp., E. coli
O157:H7, Campylobacter spp. ve Shigella spp. türlerini incelemiştik. Bu
bölümde ise, Yersinia enterocolitica,
Vibrio spp., Aeromonas spp. ve Brucella spp. türlerini inceleyeceğiz.
"Gıda Kaynaklı Patojenler (1. Bölüm)" yazımızı
okumak için lütfen tıklayınız.
Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını
içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise
gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Gıda
kaynaklı hastalıklar genel anlamda patojen mikroorganizmalar ya da mikrobiyel
toksinler ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ile oluşan ve daha çok
gastrointestinal semptomlarla seyreden klinik tablolardır.
Makale'nin
MAKALE
Gıda ambalajı, içindeki ürünü maksimum
hijyenik koşullar oluşturarak güvenilir şekilde saklayıp, ürünün son tüketiciye
bozulmadan ulaştırılmasını sağlayan her türlü malzemeyi ifade etmektedir. Gıdanın
kalitesini ve tazeliğini korumada seçilen ambalajın veya ambalaj teknolojisinin
gıdaya uygunluğu büyük önem taşımaktadır.
Gıda ambalajlarının, gıdayı raf
ömrü süresince dış etkilerden koruma, gıda bütünlüğünü sağlama, gıdanın
kalitesini sürdürme, gıda güvenliğini sağlama, kullanım kolaylığı getirme,
tüketiciye ürün ve üretici firma hakkında bilgi sağlama gibi fonksiyonları
bulunmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklar genel anlamda patojen mikroorganizmalar ya da mikrobiyel toksinler ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ile oluşan ve daha çok gastrointestinal semptomlarla seyreden klinik tablolardır. Bu mikrobiyel kökenli hastalıklar; gıda kaynaklı infeksiyonlar ve gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan çok sayıda bakteri bulunmakla birlikte, en önemlileri Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Brucella spp. ve Aeromonas spp. olarak bilinmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Gluten
Buğday proteinlerinden glutenin ve gliadinin tuzlu su ile
yıkanması sonucu su alıp şişmesi suretiyle meydana getirdiği elastik yapıdaki
maddeye gluten denir. Buğday ununa su ilave edilip yoğrulduğunda, gluten
proteinlerinin (gliadin ve glutenin) suyu emerek şişmesi sonucu viskoelastik
özellikte hamur oluşur. Hamur tuzlu su ile yıkandığında nişasta ve azotlu
maddelerden albümin ve globülin ortamdan uzaklaşır, geriye yaş öz kalır. Elde
edilen yaş özün kurutulması ile de kuru öz bulunur.
Gluten, hamurda yoğurma sırasında ağ gibi bir yapı
oluşturarak maya tarafından oluşturulan gazın tutulup büyük hacimli ekmek oluşmasını
sağlar. Bu nedenle gluten miktarı ve kalitesi mayalı fırın ürünleri için önemli
bir kalite ölçütüdür.
Makale'nin
MAKALE
Organik Tarımda
Böceklerin Biyoteknik Savaş Yöntemleriyle Kontrolü
Organik tarımda kullanılan biyoteknik yöntemlerin amacı,
zararlı böcek türlerinin biyoloji, fizyoloji ve davranışları üzerinde etkili
olan doğal veya yapay bazı maddeleri kullanarak zararlının normal özelliklerini
bozmak ve zarar seviyesini en alt düzeye indirmektir. Biyoteknik yöntemlerin
başlıca avantajı çevre koşullarına iyi uyum sağlaması ve yan etkilerinin
bulunmamasıdır.
Zararlı böcek grupları besin aramada, yumurtlama yerlerinin
ve cinsel eşlerin bulunmasında bazı kimyasal maddeler tarafından
uyarılmaktadır. Bu sebeple biyoteknik mücadele yöntemlerinde hem canlıda doğal
olarak bulunan hem de bunların sentetik olarak elde edilen bazı bileşiklerinden
yararlanılır. Bu bileşiklere davranışsal kimyasallar adı verilmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Doğal Pestisitler
Kültür bitkilerine olumsuz etkileri bulunan hastalık
etmenleri, zararlı canlılar ve yabancı otları öldüren kimyasal maddelere genel
anlamda pestisit adı verilmektedir. Pestisitlerin zaman içerisinde çevreye ve
canlılara karşı olumsuz pek çok etkisi tespit edilmiştir. Bu durum insanları
farklı arayışlara yönlendirmiştir. Bitki hastalık ve zararlılarına karşı etkili
fakat çevreye ve insan sağlığına zararsız veya en az düzeyde zararı bulunan
doğal kimyasallar araştırılmıştır. Bitkilerde mevcut bazı kimyasal maddelerin
hastalık, zararlı ve yabancı otlar üzerinde öldürücü veya gelişmeyi engelleyici
etkilerinin olduğu görülmüştür. Bitkilerde doğal olarak bulunan ve mücadelede kullanılan
kimyasallara doğal pestisitler adı verilmektedir.
Doğal pestisitlerin kullanımı bazı şartlara bağlıdır.
Makale'nin
MAKALE
Toprak Sağlığının
Korunması
Tarımsal üretimin temelini toprak oluşturmaktadır. Bu
nedenle organik tarımda toprak sağlığının korunması oldukça önemlidir. Organik
tarımda toprak yapısını korumak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:
Organik tarım yapılacak alanlarda yeşil gübreleme ve organik
gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağın humus oranı artırılır, toprak
özellikleri bozulmaz, yetiştirilen bitkiler daha iyi gelişir ve hastalık etmenlerine
karşı daha dayanıklı olur.
Sağlıklı Üretim
Materyali Seçimi
Organik tarımda kullanılacak üretim materyalleri temiz
olmalı ve bitkilerde hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalar
(patojenler) içermemelidir. Bazı bitki hastalıkları tohum, çelik ve soğan gibi
hastalıklı diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Genel Bilgi
Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber
yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle
saptanmaktadır. Bu yöntemde çözücü olarak normal pentan veya hekzan kullanılır.
Bu çözücülerin bulunamaması durumunda, kaynama noktası 40-60C arasında
olan,bromür sayısı 1’den az ve kalıntı bırakmayan petrol eteri de
kullanılabilir.
Gerber
yöntemi hakkında bilgi almak için Sütte Kimyasal Analizler 2 adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
İlkesi
Sokselet (soxhelet) ekstraksiyon cihazı kullanılarak uygun
bir çözücü ile örnekteki yağın ekstrakte edilmesi ilkesine dayanır.
Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde
belirtilen şartlarda ekstrakte edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade
edilir.
Makale'nin