HABERLER

MAKALE 1.Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği  Laboratuvar çalışmalarında, bir çok tehlike ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durum; laboratuvarlarda çalışan personelin sağlığını ve güvenliğini korumak için tüm güvenlik şartlarını yerine getirme gerekliliğini ortaya koymaktadır. Modernizasyon ile birlikte İSG prensiplerinin getirmiş olduğu yeniliklere bağlı olarak laboratuvarlar çalışmalarını İSG kurallarına uygun olarak yapmalıdırlar. Bu kural ve prensipler günümüzde laboratuvarlarda güvenli çalışmanın bir parçası olarak yer almaktadır. İş güvenliği ve sağlığı açısından çalışanı korumak, mesleklerin getirdiği risk ve faktörleri önlemek, kazaları, meslek hastalıklarını ve iş sağlığındaki başka hasarları önlemede; eğitimin rolü ve çalışanın motivasyonu arasında sinerjik bir ilişki mevcuttur. Makale'nin
MAKALE Sağlık Bakanlığı Kozmetikler Şube Müdürlüğü duyurusu

"Bakanlığımızca Avrupa Birliği Mevzuat Uyumu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yeni Mevzuat, kozmetik ürünlerin piyasaya arz öncesi izin işlemlerini kaldırarak bildirim ve piyasada denetim sistemini getirmektedir.

Bir kozmetik ürünün topluma güvenli ve mevzuata uygun bir biçimde sunulmasından o ürünün üreticisi sorumludur.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Kozmetikler Şubesi kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetimi ile yetkili ve sorumlu olup kozmetik ürünler ve üretim yerleri için herhangi bir izin belgesi düzenlenmemektedir. Makale'nin
MAKALE Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır.Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70.000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1.500.000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır. Makale'nin
MAKALE "Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler" yazı dizimizin ilk bölümünde  Salmonella spp., E. coli O157:H7, Campylobacter spp. ve Shigella spp. türlerini incelemiştik. 2. bölümde ise, Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Aeromonas spp. ve Brucella spp. türlerini inceleyedik. Bu yazı dizisinin son bölümünde Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus ve Clostridium spp. türlerini inceleyeceğiz.    "Gıda Kaynaklı Patojenler (1. Bölüm)" yazımızı okumak için lütfen tıklayınız. 

"Gıdalarda Patojen Bakteriler (2. Bölüm)" yazımızı okumak için lütfen tıklayınız. 

  Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Makale'nin
MAKALE   "Gıda Kaynaklı Patojenler" yazı dizimizin ilk bölümünde Salmonella spp., E. coli O157:H7, Campylobacter spp. ve Shigella spp. türlerini incelemiştik. Bu bölümde ise, Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Aeromonas spp. ve Brucella spp. türlerini inceleyeceğiz.    "Gıda Kaynaklı Patojenler (1. Bölüm)" yazımızı okumak için lütfen tıklayınız. 

  Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklar genel anlamda patojen mikroorganizmalar ya da mikrobiyel toksinler ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ile oluşan ve daha çok gastrointestinal semptomlarla seyreden klinik tablolardır. Makale'nin

Aktif Ambalajlama Teknolojisi

6 yıl önce 17996 Okunma
MAKALE
Gıda ambalajı, içindeki ürünü maksimum hijyenik koşullar oluşturarak güvenilir şekilde saklayıp, ürünün son tüketiciye bozulmadan ulaştırılmasını sağlayan her türlü malzemeyi ifade etmektedir. Gıdanın kalitesini ve tazeliğini korumada seçilen ambalajın veya ambalaj teknolojisinin gıdaya uygunluğu büyük önem taşımaktadır.   Gıda ambalajlarının, gıdayı raf ömrü süresince dış etkilerden koruma, gıda bütünlüğünü sağlama, gıdanın kalitesini sürdürme, gıda güvenliğini sağlama, kullanım kolaylığı getirme, tüketiciye ürün ve üretici firma hakkında bilgi sağlama gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Makale'nin
MAKALE     Gıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklar genel anlamda patojen mikroorganizmalar ya da mikrobiyel toksinler ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ile oluşan ve daha çok gastrointestinal semptomlarla seyreden klinik tablolardır. Bu mikrobiyel kökenli hastalıklar; gıda kaynaklı infeksiyonlar ve gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan çok sayıda bakteri bulunmakla birlikte, en önemlileri Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Brucella spp. ve Aeromonas spp. olarak bilinmektedir. Makale'nin

Tahıllarda Gluten Tayini

6 yıl önce 18293 Okunma
MAKALE
Gluten   Buğday proteinlerinden glutenin ve gliadinin tuzlu su ile yıkanması sonucu su alıp şişmesi suretiyle meydana getirdiği elastik yapıdaki maddeye gluten denir. Buğday ununa su ilave edilip yoğrulduğunda, gluten proteinlerinin (gliadin ve glutenin) suyu emerek şişmesi sonucu viskoelastik özellikte hamur oluşur. Hamur tuzlu su ile yıkandığında nişasta ve azotlu maddelerden albümin ve globülin ortamdan uzaklaşır, geriye yaş öz kalır. Elde edilen yaş özün kurutulması ile de kuru öz bulunur.       Gluten, hamurda yoğurma sırasında ağ gibi bir yapı oluşturarak maya tarafından oluşturulan gazın tutulup büyük hacimli ekmek oluşmasını sağlar. Bu nedenle gluten miktarı ve kalitesi mayalı fırın ürünleri için önemli bir kalite ölçütüdür. Makale'nin
MAKALE
Organik Tarımda Böceklerin Biyoteknik Savaş Yöntemleriyle Kontrolü   Organik tarımda kullanılan biyoteknik yöntemlerin amacı, zararlı böcek türlerinin biyoloji, fizyoloji ve davranışları üzerinde etkili olan doğal veya yapay bazı maddeleri kullanarak zararlının normal özelliklerini bozmak ve zarar seviyesini en alt düzeye indirmektir. Biyoteknik yöntemlerin başlıca avantajı çevre koşullarına iyi uyum sağlaması ve yan etkilerinin bulunmamasıdır.   Zararlı böcek grupları besin aramada, yumurtlama yerlerinin ve cinsel eşlerin bulunmasında bazı kimyasal maddeler tarafından uyarılmaktadır. Bu sebeple biyoteknik mücadele yöntemlerinde hem canlıda doğal olarak bulunan hem de bunların sentetik olarak elde edilen bazı bileşiklerinden yararlanılır. Bu bileşiklere davranışsal kimyasallar adı verilmektedir. Makale'nin
MAKALE
Doğal Pestisitler   Kültür bitkilerine olumsuz etkileri bulunan hastalık etmenleri, zararlı canlılar ve yabancı otları öldüren kimyasal maddelere genel anlamda pestisit adı verilmektedir. Pestisitlerin zaman içerisinde çevreye ve canlılara karşı olumsuz pek çok etkisi tespit edilmiştir. Bu durum insanları farklı arayışlara yönlendirmiştir. Bitki hastalık ve zararlılarına karşı etkili fakat çevreye ve insan sağlığına zararsız veya en az düzeyde zararı bulunan doğal kimyasallar araştırılmıştır. Bitkilerde mevcut bazı kimyasal maddelerin hastalık, zararlı ve yabancı otlar üzerinde öldürücü veya gelişmeyi engelleyici etkilerinin olduğu görülmüştür. Bitkilerde doğal olarak bulunan ve mücadelede kullanılan kimyasallara doğal pestisitler adı verilmektedir.   Doğal pestisitlerin kullanımı bazı şartlara bağlıdır. Makale'nin
MAKALE Toprak Sağlığının Korunması   Tarımsal üretimin temelini toprak oluşturmaktadır. Bu nedenle organik tarımda toprak sağlığının korunması oldukça önemlidir. Organik tarımda toprak yapısını korumak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:   Organik tarım yapılacak alanlarda yeşil gübreleme ve organik gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağın humus oranı artırılır, toprak özellikleri bozulmaz, yetiştirilen bitkiler daha iyi gelişir ve hastalık etmenlerine karşı daha dayanıklı olur.
Sağlıklı Üretim Materyali Seçimi   Organik tarımda kullanılacak üretim materyalleri temiz olmalı ve bitkilerde hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalar (patojenler) içermemelidir. Bazı bitki hastalıkları tohum, çelik ve soğan gibi hastalıklı diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır. Makale'nin
MAKALE
Genel Bilgi   Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle saptanmaktadır. Bu yöntemde çözücü olarak normal pentan veya hekzan kullanılır. Bu çözücülerin bulunamaması durumunda, kaynama noktası 40-60C arasında olan,bromür sayısı 1’den az ve kalıntı bırakmayan petrol eteri de kullanılabilir.
Gerber yöntemi hakkında bilgi almak için Sütte Kimyasal Analizler 2 adlı makalemizi okuyabilirsiniz. 
İlkesi
Sokselet (soxhelet) ekstraksiyon cihazı kullanılarak uygun bir çözücü ile örnekteki yağın ekstrakte edilmesi ilkesine dayanır.   Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde belirtilen şartlarda ekstrakte edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade edilir. Makale'nin