Soru Cevap
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.
Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Soru Sorun
Soru-Cevaplar
Soru: 29.7.2013 12:12:40
swap kullanımı
kolay gelsin
ben üzüm işletmesinde çalışmaktayım
personel ve yüzeyde kullanmak için diatek ürünlerinden pca /ecc drbc/drbc swaplarını aldım
bu svapların sonucuna nasıl bakıldığı ve kriterlerin kaç olduğu konusunda bilgi verebilirmisiniz
Ad / Soyad: günay özaşık
Ünvanı: mühendis
Cevap:
ECC besiyerinde E. coli gelişimi hiç olmamalıdır yani burada E.coli için kriter sıfırdır. Ancak diğer analizler için belirli bir kriter yoktur, bunu ürününüze ve örneği aldığınız yere bağlı olarak siz belirleyebilirsiniz.
Slideların üzerinde meydana gelen üremeleri yorumlamak amacıyla ekteki dosyayı kullanabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen bizimle telefon ya da mail yoluyla iletişime geçiniz.
Soru: 30.3.2013 19:25:01
süt ve süt ürünlerine uygulanan kimyasal analizler
süt ve süt ürünlerinin sadece kimyasal olarak ne tür analiz aşamasından geçtiğini öğrenmek istiyorum. saygılar
Ad / Soyad: Batuhan Avcıoğlu
Ünvanı: öğrenci
Soru: 12.2.2013 16:30:40
Mikrobiyolojik analiz
Merhabalar, çalıştığım yerde domates çorbası,yayla çorbası,şehriyeli pirinç pilavı, bulgur pilavı, zeytinyağlı şakşuka, zeytinyağlı yaprak sarma, kabak tatlısı, ayva tatlısı ve irmik helvası ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerini yaptırırken hangi mikroorganizmalar baktırmam gerekiyor?
Teşekkürler,
Firma : BTA Ad / Soyad: Nilay Akgün
Ünvanı: Kalite Hijyen Müdürü
Cevap:
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde bulunan EK-1 dosyasında, Hazır Yemekler ve Tatlılar maddelerinde konu ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_yonetmelik/mikrobiyolojik_kriterler_yonetmelik.html
Soru: 16.1.2013 14:29:44
analiz
slm ben bir gıda işletmesinde ortam mikrobiyoloji analizinde toplam bakteri ve maya küf sonuçlarının tgk ne göre kriterlerini soracaktım
Firma : ARAŞTIRMA ÖDEVİ Ad / Soyad: MEHMET KILIÇASLAN
Ünvanı: ÖĞRENCİ
Cevap:
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde ortam havası mikrobiyolojik yükü ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ortam havasında olması gereken mikrobiyolojik yük miktarı, ortamda yapılan çalışmaya veya ortamın hangi amaçla kullanılmakta olduğuna göre değişkenlik gösterebilir. Standart çalışma alanlarında, 100lt hava emdirilmiş ortam petrilerinde olabilecek toplam canlı bakteri ve küf maya miktarının toplamı 1000cfu'yu geçmemelidir. Ama bu miktar, ortamın kullanım amacına göre değişebilir. Çok temiz ortamlarda, 100lt hava emdirilmiş petrilerde bulunması gereken maksimum sayı 10cfu, hatta 0cfu'ya kadar düşebilir. Ölçümünü yapacağınız ortamda bulunan ürünlerin taşımaı gereken maksimum mikroorganizma yükünü baz alarak, ortam havası için bir limit belirleyebilirsiniz.
Soru: 10.1.2013 23:58:23
aromaterapik yağ koruyucuları
soğuk pres yağ üretimi yapmaktayız.
ürünlerin raf ömrü ve kalitesini bozmamak için ne tür antioksidanlar kullanmalıyız ve sizde var mı ?
Ad / Soyad: fatih sarıoğlu
Ünvanı:
Cevap:
Antioksidanlar mikrobiyolojik ürün grubuna girmemektedir. Konu ile ilgili olarak kimya laboratuvarları veya hammadde tedarikçileriniz size daha doğru yanıt verebilirler.
Soru: 10.12.2012 01:16:28
kimyasal analizler
merhaba,kaju ve yer fıstığı üretirken hangi analizler yapılmalıdır?
Firma : gaziantep üniversitesi Ad / Soyad: büşra çiçektaş
Ünvanı:
Cevap:
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ne göre, kurutulmuş ve dondurulmuş meyvelerde küf ve maya analizlerinin yapılması istenmektedir. Ayrıntılı bilgi için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanmış olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni inceleyebilirsiniz. İlgili linki aşağıda bulabilirsiniz. http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_yonetmelik/mikrobiyolojik_kriterler_yonetmelik.html
Soru: 4.12.2012 09:59:37
gıda güvenliği ve hijyeni soruları
otelimizde verilecek olan eğitimde kullanılmak üzere gıda güvenliği ve hijyen eğitimi soruları
Firma : topkapı palace Ad / Soyad: damla kılıç
Ünvanı: gıda mühendisi
Cevap:
Ekte bulunan dosyalar, hijyen ile ilgili bilgi ve sorularınızı hazırlamak açısından size yardımcı olacaktır.
Soru: 30.11.2012 23:38:05
cfu ve mic hesaplamaları
merhaba ben yüksek lisans öğrencisiyim. CFU ,MIC ve MBC hesaplamaları tam olarak nasıl yapılıyor? bilgi verirseniz sevinirim. yada nerden ulaşıp örnek çözüler bulabilirim?
Firma : cumhuriyet üniversitesi Ad / Soyad: tuba bulut
Ünvanı: yüksek lisans öğrencisi
Cevap:
Ekteki dosyada mikrobiyolojik analiz ve hesaplama yöntemleri ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Soru: 29.11.2012 13:47:59
EMS
EMS yöntemiyle Küf-Maya ve E.Coli/Coliform analizleri nasıl yapılır? Hangi besiyerleri kullanılması gerekir yardımcı olabilirmisiniz?
Firma : Katsan Gıda Ad / Soyad: Dilara Taşsındıran
Ünvanı: gıda teknikeri
Cevap:
Ekte bulunan dosyalarda, E.coli ve küf-maya ile ilgili tüm analiz yöntemleri için bilgi bulabilirsiniz.
Soru: 3.11.2012 12:28:04
tereyağda mikrobiyolojik analizler
tereyağın mikrobiyolojik analizlerinde B.cereus bakterisi aranırmı ?
Firma : Titiz Yemek Ad / Soyad: A.Selçuk Atbaş
Ünvanı: Gıda müh.
Cevap:
Tereyağının mikrobiyolojik analizlerinde B. cereus aranmaz. türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nin aranmasını istediği kriterler S. aureus ve Salmonella spp.'dir. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Eki'ni ekteki dosyada bulabilirsiniz.