Soru Cevap

Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.

Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.

Soru Sorun

Soru-Cevaplar

Soru: 8.6.2014 19:38:31

lutfen cvp

özellikle penicillium expansum tarafından üretilen ve çogunlukla elmalarda bulunan mıkotoksın nedir ?


Ad / Soyad: gul nurhan
Ünvanı:

Cevap:

Patulin çoğunlukla elmalarda bulunan Penicillium, Aspergillus ve Byssochlayms türleri tarafından ve genelde Penicillium expansum kültürlerinden izole edilen bir mikotoksindir. Mikotoksinlerle ilgili daha geniş bilgiye aşağıda linki bulunan ve sitemizde yayınlanmış makalelerden de ulaşabilirsiniz.   http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Gidalarda-Aflatoksinler-ve-Kuf-Analizleri/Gidalarda-Aflatoksinler-ve-Kuf-Analizleri_113.htm   http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Gecmisten-Gunumuze-Mikotoksinler-ve-Aflatoksinler/Gecmisten-Gunumuze-Mikotoksinler-ve-Aflatoksinler_31.htm 

Soru: 4.6.2014 17:24:57

Numune

Yemekhanelerde en az kaç gr numune almak gerekir?


Firma : a Ad / Soyad: b
Ünvanı:

Cevap:

Yemekhanelerde alınan numuneler en az 200 gr olmalıdır, genel de ise 250 gr olarak alınırlar.

Soru: 2.6.2014 12:34:24

Kremde üreyen mikroorganizmalar

Kremde mikroorganizma üremesi var ise bu durum nasıl anlaşılır, gözle görülebilir mi?


Firma : DiaTek Ad / Soyad: Gökçe Köksal
Ünvanı: Biyomühendis

Cevap:

Kremlerde ve diğer kozmetik ürünlerde de, mikroorganizma oluşumu her zaman gözle görülür ya da kokuyla fark edilir vb. şeklinde oluşmaz. Bu nedenle üründe mikroorganizma üremesi olup olmadığını anlamak için en sağlıklı yol mikrobiyolojik analize tabii tutmaktır. Yine de çökelti oluşumu, bulanıklık meydana gelmesi, ürünün akışkanlığının değişmesi, renkli pigmentler vb. belirtiler mikroorganizma ürediğine dair göstergelerdir. Bu durumu örneklendirirsek, Micrococcus'lar sıvı ürünlerde sarı bir tabakaya yol açabilirler, mayalar alkol kokusuna neden olurlar, Klebsiella türleri gliserin içeren krem ve loyonlarda gaz oluştururlar. 

Soru: 13.4.2014 15:11:28

bal ve pekmezin mikrobiyolojik incelenmesi

merhaba, bal vve pekmezin mikrobiyolojik incelenmesi ile ilgili kayanağa ihtiyacım var. yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler


Ad / Soyad: burcu salbacak
Ünvanı: öğrenci

Cevap:

Merhabalar,   Bal doğal yapısından kaynaklı genel olarak mikroorganizma barındırmayan bir üründür, bu nedenle de mikrobiyolojik anlamda çok fazla incelemeye tabi tutulmaz. Daha çok fiziksel ve kimyasal anlamda analizleri yapılır. Pekmez de ise üreticiler açısından bakarsak, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan maddeye göre E.coli ve küf-maya analizleri yapılmalıdır. Yönetmeliğin bununla ilgili bölümünü de incelemeniz açısından ekledim.

Soru: 31.1.2014 11:43:30

taze ürün analileri

dilimlenmiş ürün üzerine üretim yapacak işletmede çalışmaya başladım. Patates kabak gibi sebzeler ve meyve üzerine üretim yapılacak.koruyucu ürünlerinizi inceledim.dilimlenmiş ürün koruyucularınızı kullandığımızda paketleme yönteminde değişiklik gerektirir mi?Ayrıca ; Örneğin dilimlenmiş patates için(taze ürün) gerekli analizler nelerdir?


Ad / Soyad: yasin özcura
Ünvanı: gıda mühendisi

Cevap:

Doğal koruyucuların kullanılması paketleme yöntemini etkilemez ancak ek olarak belirtmek gerekirse, dilimlenmiş patatesler ile yapılan çalışmalarda, uygulama sonrasında vakum ambalaj ile ambalajlanan patateslerin dolap sıcaklığında 35 güne kadar tazeliklerini korudukları görülmüştür. Gıdalarda yapılacak analizler yönetmelikçe belirlenmiş mikroorganizma limitlerine göre değerlendirilir. Bunun için yönetmeliği bulabileceğiniz adres; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/02/20090206-8.htm. Buradan yola çıkarsak Salmonella spp., L. monocytogenes, E. coli O157:H7 bakterileri için var/yok testi yapılmalıdır. Yine dilimlenmiş ürünlerde koruyucu kullanımıyla ilgili için sitemizde yayınlanan şu makaleden faydalanabilirsiniz; http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Sebze-ve-Meyvelerde-Tazelik-ve-Raf-Omru/Sebze-ve-Meyvelerde-Tazelik-ve-Raf-Omru_114.htm. Daha ayrıntılı bilgi için bizimle telefon ya da mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz.

Soru: 17.12.2013 00:10:51

aspergillus lentulus

Kolay gelsin. Aspergillus lentulus için kullanılabilecek besiyeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Ağır metal giderim deneylerinde kullanılacak. Bir de besiyerinde üretim için hangi maddelere ihtiyaç duyulur. teşekkürler


Ad / Soyad: SAMET
Ünvanı: YÜKSEK LİSANS ÖĞR.

Cevap:

Aspergillus cinsi küflerin geliştirilmesi amacıyla CZAPEK-DOX MODIFIED AGAR kullanılabilir, ancak daha sonrasında doğrulamaya gitmeniz ve Aspergillus lentulus türünü izole etmeniz gerekir. Aspergillus lentulusu saf halde elde ettikten sonra Sabouraud dextrose agar ya da Patato dextrose agar kullanarak da mikroorganizmayı inkübe edebilirsiniz.    Bu besiyerlerini saf suda çözerek kullanıma hazırlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ürünlerin manualinde yer almaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için web sayfamızın iletişim panelinde bulunan telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.     

Soru: 1.11.2013 11:50:11

histamin

Taze soğutulmuş balıklarda histamin kontrolü için pratik bir yöntem var mıdır? Histamin kontrolünü en iyi nasıl yapılabilir.


Ad / Soyad: ELVAN MUTLU
Ünvanı: GIDA MÜH.

Cevap:

Histamin kontrolünü test kitleri kullanarak yapabilirsiniz. Histamin test kiti şeklinde internetten aratarak ürünü tedarik edebileceğiniz yerleri bulabilirsiniz.  

Soru: 24.10.2013 19:02:18

ödev

meyve sebze ürünleri ve içeceklerde yapılan mikrobiyolojik analizler konu altında bi ödevim vr ama bnm yaptıgım arastırma yeterli olmadı çok az bilgi buldum bna yardımcı olursanız sevinirim teşekkr ederm :)


Ad / Soyad: Aysen YAĞMUR
Ünvanı:

Cevap:

Konuyla ilgili web sitemizde bulanan aşağıdaki makalelerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğini de inceleyebilirsiniz ve yardımcı olması amacıyla gıda analizleri hakkındaki bir dosyayı da ekliyorum. İyi çalışmalar.   http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Toplam-Canli-Bakteri-Analizi/Toplam-Canli-Bakteri-Analizi_9.htm   http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Mikrobiyolojik-Gida-Analizleri-icin-Numune-Alma/Mikrobiyolojik-Gida-Analizleri-icin-Numune-Alma_173.htm   http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Meyve-Suyu-Uretiminde-Riskler-ve-Mikrobiyolojik-Analizler/Meyve-Suyu-Uretiminde-Riskler-ve-Mikrobiyolojik-Analizler_174.htm    http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Hazir-Yemeklerde-Mikrobiyolojik-Kriterler/Hazir-Yemeklerde-Mikrobiyolojik-Kriterler_262.htm    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/02/20090206-8.htm 

Soru: 12.9.2013 11:02:26

mikrobiyolojik limit

merhaba süt ürünleri üreten bir firmada calısıyorum süt ürünlerine ait mikrobiyolojik limitleri belirlicem mikrobiyolojik kriterler tebliği ve fermente süt ürünler tebliğine baktım kafam karıstı yardımcı olurmusunuz.


Ad / Soyad: verda
Ünvanı: akalın

Cevap:

Öncelikle belirtmek isterim ki fermente süt ürünleri tebliğindeki ve mikrobiyolojik kriterler tebliğindeki değerler birbiriyle aynıdır. Bu nedenle daha geniş kapsamlı olduğu için mikrobiyolojik kriterler tebliği üzerinden açıklayacağım. Tebliğde n kolonu altında yer alan değerler alınacak numune sayısını, c kolonu altındaki değerler ise alınan bu n tane numune içinde belirtilen limitlerin dışında çıkmasına izin verilmiş, yani kusurlu numune sayısını belirtir. Ancak bu kusurlu numune sayısı m değerini geçmiş numune sayısıdır, hiçbir numune M değerini geçmemelidir. Burada m değeri alt sınır M değeri üst sınırdır. Yani mikroorganizma sayısının m değerininde altında olması istenir, M değeri ise kabul edilemez en üst sınırdır.Örnek verecek olursak, içme sütü kategorisindeki pastörize sütte TAMB(toplam aerofilik mezolofilik bakteri) sayısına bakmak için 5 numune alınır bu numunelerde mikroorganizma sayımı yapılır ve eğer 2 numuneden fazlasında 104'den fazla m.o. tespit edilirse ürün uygunsuzdur. Sadece bir tanesinde bile 105'dem fazla m.o. tespit edilirse ürün yine uygunsuzdur.

Soru: 10.9.2013 23:54:17

Ayranda Tuz Tayini

Ayranda Tuz Tayinini Yazarmısınız?


Ad / Soyad: Cengizhan Ertem
Ünvanı: Öğrenci