Soru Cevap

Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.

Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.

Soru Sorun

Soru-Cevaplar

Soru: 9.11.2014 14:39:07

radrasyon ile sterilizasyon

radrasyon ile sterilizasyon avantajları ve dezavantajları nelerdir


Firma : şakiroğulları Ad / Soyad: can delibaş
Ünvanı:

Cevap:

Radyasyon uygulaması iyonize olan ve iyonize olmayan şeklinde ikiye ayrılır. İyonize olmayan radyasyon uygulaması UV ışını ile yapılır. UV ışını tıpkı dezenfektan maddeler gibi popülasyondaki mikroorganizma sayısını önemli ölçüde indirir. UV genelde hava, su ve ambalaj kağıtlarının dezenfeksiyonunda kullanılır. UV sistemlerinin dezenfeksiyon ve sterilizasyon amaçlı kullanılan kimyasallara göre avantajları şöyledir; uygulaması basittir, dezenfeksiyon kabiliyeti yüksektir, ortam ve/ veya yüzeyde yan ürün veya kalıntı madde oluşturmaz, korozif madde oluşumu yoktur, ekonomiktir.  Bir diğer yaygın kullanıma sahip radyasyon ise iyonize edici radyasyon türü olan gamma radyasyondur. İyonlaştırıcı gamma ışınları ürünler içerisinden geçerken üzerindeki canlı mikroorganizmaların DNA moleküllerinde veya hücre sitoplazmasında kimyasal değişiklikler meydana getirir.Bu şekilde sterilizasyon işlemi gerçekleştirilir. Ek olarak belirtmek isterim ki radyasyon uygulaması esnasında kesinlikle ortamda bulunulmaması gerekmektedir. Aşağıda bulunan linklerden firmamızın ürün portföyünde bulunan UV ışınlarını kullanarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon sağlayan ürünleri kontrol edebilirsiniz.   http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/Hysafe-Air_48.htm    http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/UV-Lambalari-ve-Armaturleri_27.htm           

Soru: 6.11.2014 09:09:20

küf ve mayalar

Merhaba Küf ve Maya nın meyve suyunda cok sık bakılıpta ,suda nadiren aranmasının sebebi nedir? Küf ve Maya daha çok hangi gıdalarda bakılır neden


Firma : su fabrikası Ad / Soyad: zeynep yılmaz
Ünvanı: laborant

Cevap:

Küf ve mayaların bir ortamda çoğalmaları ve metabolik etkinlikleri ortamda bulunan madde konsantrasyonuna önemli ölçüde bağlıdır, diğer organizmalarla karşılaştırıldığında yüksek şeker ve tuz konsantrasyonlarına daha iyi uyum sağlayabilirler. Dolayısıyla suda üremeleri analiz yapılmasını gerektirecek kadar önemli düzeyde olmaz. Küf ve mayaya daha ziyade, kuru meyve, meyve suyu, pekmez ve helva gibi şeker içeriği yüksek ürünlerde bakılır.  

Soru: 27.10.2014 14:53:45

Dezenfeksiyon etkinlik testi

İlaç firmasında mikrobiyoloji laboratuvarında çalışıyorum.Dezenfeksiyon etkinlik testinin nasıl yapıldığı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler


Firma : farma Ad / Soyad: Tülay
Ünvanı: Mikrobiyoloji

Cevap:

Dezenfeksiyon etkinlik testi bir çok şekilde yapılabilir. Bütün yöntemlerin temeli seyreltme-nötralleştirme prensibine dayanır. Bu prensip şöyledir; bakteri süspansiyonu, bozucu madde (süt, maya özütü vb.) ile karıştırılır ve bu karışıma dezenfektan eklenir. Temas süresi sonunda da nötralleştirici madde eklenir. Bu nötralleştirici madde, test edilecek dezenfektanın yapısına göre değişiklik gösterir. Kullanılabilecek bazı nötralleştirici maddelere örnek vermek gerekirse; fenol yapılı dezenfektanlar için tween 80, lesitin ve yumurta sarısı karışımı kullanılabilir. Aldehit yapılı dezenfektanlar için; tween 80, lesitin, 2-histidin ve suyun belli oranda karışımı nötralleştirici madde olarak kullanılabilir. Peroksit bazlı dezenfektanlar için ise katalaz ve peroksidaz enzimleri uygun nötralleştiricilerdir. Bu şekilde uygun nötralleştirici bulunamaz ise membran süzme yöntemi de kullanılabilir. Dezenfeksiyonun etkinliği redüksiyon faktörü ile belirlenir. Redüksiyon faktörü dezenfektan madde maruziyeti öncesi ve sonrası mikroorganizma sayısının esas alınmasıyla belirlenir. Kontaminasyon için kullanılacak mikroorganizma suşları test edilecek dezenfaktanın özelliğine göre belirlenir. Örneğin antimikrobiyal aktivitesi olan dezenfektanların test edilmesinde Pseudomonas aeruginosa ATTC 15442 kullanılması önerilmiştir. Yüzey dezenfektanının etkinliği için ülkelerde uygulanışlarına göre değişiklik gösteren farklı farklı testler vardır. Genel olarak şöyle bir yol izlenir; test edilecek yüzeyler 5 test bakterisi ile kontamine edilir. Standart ısı ve nem koşullarında beklenir ve daha sonra dezenfektan solüsyon yüzeye uygulanır. Ardından mikroorganizma sayısı belirlenir. Virüsidal etkinlik testleri antimikrobiyal etkinlik testlerine göre daha zordur. Süspansiyon testleri ise kolay uygulanan testlerdir. Bu testler ile temas süresi, sıcaklık, mikroorganizma türleri, bozucu maddeler gibi aynı anda birçok değişken incelenebilir. 

Soru: 27.10.2014 14:52:15

Swap geri kazanım

İlaç firmasında mikrobiyoloji laboratuvarında çalışıyorum.Çevre kontrolllerinde rodac petri dışında swap ile numunede almaktayım.Swap gerikazanım (recovery) testinin nasıl yapıldığı konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim .


Firma : farma Ad / Soyad: Tülay Kanık
Ünvanı: Mikrobiyoloji

Cevap:

Swap % Geri Kazanım Testi, swap etkinliğini belirlemek, hangi çeşit swabın daha etkin olduğunu saptamak için yapılan bir değerlendirmedir. Burada örnek alınacak yüzeyin orjinal malzemesinden yapılmış 5x5 veya 2x2 cm'lik kuponlar kullanılır. Kuponların örneklenmesi gerçekte yapılan prosesle birebir aynı olmalıdır. Bu şekilde swap tipi, ekstraksiyon çözücüsü, çalkalama süresi vb. saptanır. Yapılan bir çalışmayı baz alarak sürecin temel basamaklarını sralayacağım, ancak burada kullanılan malzemeler bu çalışmaya özgüdür, malzemenin seçimi kişinin normalde çalıştığı yüzeylerle aynı olmalıdır. Paslanmaz çelik kuponlar steril hale getirilir, petri kabına konulur. Belli bir miktarda mikroorganizma içeren süspansiyon dilüe edilir, pipet yardımı ile kupon üzerine aktarılır. Petri kapları kapatılır, uygun ortamda bir süre bekletilir. Ardından swap ile paslanmaz çelik üzerinden örnek alınır.

Soru: 17.10.2014 13:48:22

kek üretiminde uv kullanımı

kek üretiminde uv lamba kullanımının küf ve maya üzerine etkileri nelerdir nasıl bir uygulama yapılmalıdır


Ad / Soyad: yavuz ırklı
Ünvanı: fab md

Cevap:

Bilindiği üzere havada serbest halde ya da çeşitli partiküllere tutunarak gezinen başta maya ve küf olmak üzere bir çok mikroorganizma bulunmaktadır; ve havanın her yerde bulunduğu düşünüldüğünde gıda üretim, paketleme ve depolama aşamalarının hepsinde büyük kontaminasyon riski oluşmaktadır. UVC ışınları ile küf, maya ve diğer mikroorganizmalar etkisiz hale getirilerek dezenfeksiyon sağlanmaktadır. Ancak, sanırım ki siz UVC lamba kullanarak UVC ışınları doğrudan kek üzerine uygulayarak ürünün üzerindeki küf ve maya oluşumunu engellemeyi düşünüyorsunuz. Bu şekilde bir uygulamada UVC ışının ulaşamadığı kör noktalar olacaktır. Ayrıca, ürün üzerindeki küf, maya ve diğer mikroorganizmalar üründen uzaklaştırılsa dahi az önce belirttiğim gibi bu organizmalar havada bulunduğundan sürekli bir kontaminasyon riski bulunacaktır. Bu sebeple, UVC lamba yerine size Hysafe Air isimli cihazımızı kullanmanızı öneririm. Hysafe Air cihazımız, UVC ışığı ile hava sterilizasyonu yaparak bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Hysafe Air, 1 saatte 300 m3 ‘lük havayı mikrobiyal açıdan steril hale getirmektedir. Cihaz sahip olduğu fanları ile havayı iç haznesine almakta ve havayı iç haznede bulunan UVC lambalar ve UVC ışığının şiddetini arttıran reflektörler ile steril hale getirip, temiz havayı dışarı vermektedir. Havanın giriş ve çıkış noktalarında bulunan karbon filtreler hem cihaz içine büyük partiküllerin girişini hem de UVC ışığının dışarıya çıkışını engellemektedir. Bu sayede ayrıca UVC ışığın çalışanlarınıza vereceği zarar da önlenmiş olmakta ve çalışanlarınız üretim sahasındayken de cihazı çalıştırma imkanı sağlanmaktadır. Hysafe Air cihazımızla ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:

http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/Hysafe-Air_48.htm

   

Soru: 11.10.2014 13:00:35

tarak-fırca hijyeni

işletmemizde plastik tarak ,saç fırcası, saç boya fırcası ve buna benzer ürünler üretmekte ve paketlenmektedir. Üretimde ve paketlenme sırasında ortamdan gelen bakteriler," kişilerin paket yaparken elden ve nefesten gelen" tespit edip önlem almak , hijyen kaplarda satışa sunmak istemekteyim, Üründe kullanılan malzemeler domuz kılı, at kılı , naylon altı 6, pvs gibi malzemeler, tespitte hangi ürünlerini kullanmalıyım. İyi çalışmalar.


Ad / Soyad: necdet örün
Ünvanı:

Cevap:

Öncelikle, hava yoluyla taşınan mikroorganizmaları elemine etmek için hava sterilizasyonu yapmanız gerekmektedir. Firmamızın portföyünde bu amaçla kullanabileceğiniz Hysafe Air isimli bir cihaz bulunmaktadır. Cihaz ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri şu linkten edinebilirsiniz: http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/Hysafe-Air_48.htm   Bunun yanı sıra üretim alanında ve yemekhane, tuvalet gibi toplu alanların girişinde antimikrobiyal paspas kullanarak, ayak yolu ile taşınan mikroorganizmaları elimine edebilirsiniz. Aşağıya eklediğim linkten antimikrobiyal paspasın kullanımı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.   Antimikrobiyal Paspas Tanıtım Videosu: http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/Antimikrobiyal-Paspas-_26.htm    Hijyen tespiti için ise Hytech Slide isimli ürünümüzü kullanabilirsiniz. Hytech Slide, ilgili yüzeye besiyeri teması ile örnek alınmasını ve inkübasyon sonrası mikroorganizmanın türünü ve yoğunluğunu tespit etmenizi sağlamaktadır. Hytech Slide'ın iki tarafında iki farklı besiyeri bulunabilir.Buna ek olarak, Hytech Slide’ın yaygın olarak kullanılan çeşidi  personel hijyen kontrolü için BPA/ECC; yüzey ve alet-ekipman hijyen kontrolü için ise PCA/ECC olduğunu da belirtmek isterim.   Hytech Slide Tanıtım Videosu: http://www.diatek.com.tr/VideoDetay/Hytech-Slide-Bilgi-ve-Uygulama-Videosu_2205_2_1.htm    Son olarak ürünlerinizde kullanılan malzemenin tespiti için Elisa Kiti kullanabilirsiniz. Ancak bu analizi çok sık ve düzenli yapmayacaksanız, bir dış laboratuvara yaptırmanız daha kolay ve uygun olacaktır.   

Soru: 1.10.2014 16:21:40

hytech slide hakkında

mrblar hytech slide fiyat ve nasıl temin edebilirim..teşekkürler


Ad / Soyad: sevgi uyar
Ünvanı: labaratuvar sorumlusu

Cevap:

İsteğiniz doğrultusunda belirttiğiniz mail adresine fiyat konusunda bilgi geçilecektir. Ürünleri, siparişin kesinleşmesinin ardından kargo yolu ile gönderiyoruz. Ürün ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.   Hytech Slide, ilgili yüzeye besiyeri teması ile örnek alınmasını ve inkübasyon sonrası mikroorganizmanın türünü ve yoğunluğunu tespit etmenizi sağlamaktadır. Hytech Slide’ın broşürü ve kullanım kılavuzu ile CE Belgesi de ektedir. Ayrıca aşağıdaki linki kullanarak Hytech Slide’ın tanıtım videosunu seyredebilirsiniz.   Hytech Slide Tanıtım Videosu:   http://www.diatek.com.tr/VideoDetay/Hytech-Slide-Bilgi-ve-Uygulama-Videosu_2205_2_1.htm

Hytech Slide’ın kutu içi miktarı 10 adettir, yüzeyinde istenilen çeşitte besiyeri bulunabileceği için aynı anda 2 farklı mikroorganizma grubunun analizi yapılabilmektedir. Bu sebeple aynı kit üzerinde, hangi besiyerlerinin olmasını istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.

Buna ek olarak, Hytech Slide’ın yaygın olarak kullanılan çeşidi  personel hijyen kontrolü için BPA/ECC; yüzey ve alet-ekipman hijyen kontrolü için ise PCA/ECC olduğunu da belirtmek isterim.

Soru: 22.9.2014 10:24:49

kristal toz şekerde gerekli analizler?

merhabalar kristal toz şekerde yapılacak analizler nelerdir? gıda kodeksine göre baktığımda e coli, küf maya gözüküyor. bu konu hakkında bilgilendirme yaparsanız sevinirim. birde gereken analizleri petride hazır besiyeri kullanarak yapmam mümkünmü? kullanmam gerek test yöntemi nedir?


Firma : adapazarı şeker fabrikası Ad / Soyad: kutay sezer
Ünvanı: kimyager

Cevap:

Merhabalar, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'nde kristal toz şeker için yapılması gereken mikrobiyolojik analizlere dair bir madde yoktur. Maya-küf ve E. coli şekerli gıdalarda bakılması gereken mikroorganizmalardır. Ancak ürünlerinizin mikrobiyolojik anlamda güvenilirliğini sağlamak adına bu analizleri yapmanız faydalı olacaktır. Bu analizler için hazır besiyeri kullanabilirsiniz. Üründen aldığınız numuneyi belli oranlarda seyrelttikten sonra yayma plak yöntemiyle petrideki hazır besiyerine ekim yapabilirsiniz. Daha sonra uygun koşullarda inkübe ettiğiniz besiyerlerinde meydana gelen kolonileri sayarak değerlendirme yapabilirsiniz. 

Soru: 17.6.2014 11:35:30

mini eklerde bakteri üremesi

Mini Eklerde yapılan analiz sonucunda E.Coli üremesi tespit edildiğinde firma olarak ne yapmak gerekiyor. Döf açıp nasıl bir yol izlemeliyiz? Personel swapında Toplam aerobik mezofilik bakteri ve S. aureus çıktı. Sonrasında ne yapmalıyız? Şimdiden teşekkür ederim.


Firma : Pastacı Ad / Soyad: Betül Bir
Ünvanı: Gıda mühendisi

Cevap:

E. coli üremesi gözlemlenmesi ürüne bir şekilde E. coli bulaştığını gösterir. Bu birçok şekilde olmuş olabilir; örneğin personelden, ham maddelerden, alet-ekipmandan, kullanım suyundan bulaşmış olabilir. Muhtemel kontaminasyon noktalarına analiz yaparak bulaşmanın nereden geldiğini tespit etmeniz gereklidir.    Personelde yapılan analizlerde toplam canlı çıkması normaldir, burada önemli olan nokta mikroorganizmanın sayısıdır, çok yoğun ise personel hijyeni konusunda önlemler alınmalıdır. Personelin elini yıkaması, elini yıkadığı sabunun etkinliği ve varsa kullanılan dezenfektanın etkinliği gibi konulara dikkat edilmelidir. Yine S. aureus için de aynı şekilde önlemler alınabilir, tabii S. aures'un olabilğince az çıkmasına, sayıyı 0'a indirgemeye çalışılmalıdır. Ancak deride üreyebilen bir mikroorganizma olduğundan 1-2 tane gözlemlenmesi normaldir. Burada dikkate alınması gereken önemli bir noktada personelin el hijyeninin çalıştığı bölüme göre değişebileceğidir. Temizlik işleri ile uğraşan bir personel ile mutfakta çalışan bir personelin elinden alınan örneklerin aynı olmaması olağandır. 

Soru: 12.6.2014 16:44:24

Lokum

Lokuma yapılması gereken analizler nelerdir?


Firma : test Ad / Soyad: Gökçe Köksal
Ünvanı: biyomühendis

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği’ne göre:
 
Fiziksel analizler: Yabancı madde içerip içermediği, meyve miktarı
 
Duyusal analizler: Doku yapısı, tat-koku
 
Kimyasal analizler: Rutubet, toplam şeker
 
Bu kapsamda;
 
? Lokumlarda yabancı madde bulunmaması,
 
? Meyvelilerde meyve oranının en az %15 olması, elastiki yapıda olması ve dokusunun ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmesi, tanımlanan çeşide has tat ve kokuda olması, yabancı tat ve koku içermemesi, çiğ nişasta lezzetinde olmaması,
 
? rutubet miktarının kütlece en çok %16, toplam şeker miktarının sakaroz cinsinden en az %80 olması gerekmektedir.
 
Lokumların hijyen kontrolü ise Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine göre yapılmaktadır. Bu tebliğe göre:
 
Mezofilik aerobik bakteri: 1.0x103-1.0x104 kob/g,
 
Toplam koliform: 9-95 kob/g, E.coli: 3 kob/g’ten az,
 
Staphylococcus aureus: 1.0x101-1.0x102 kob/g,
 
Küf-maya:1.0x102-1.0x103 kob/g analiz limitleri olarak belirlenmiştir.