HABERLER
MAKALE
Pastırmada Görülebilecek Bozuklukları Şu Şekildedir :
1. Görünüm bozuklukları : Yüzeyde aşırı kıvrılmalar,aşırı yağlılık,büzülmeler ve şekil bozukluklarının oluşması ile karakterizedir.
2. Tekstür(Kıvam) bozuklukları: Pastırmanın aşırı sert olması ve gevşek olmamasıdır.Hatalı kurutma ve hatalı et seçiminden kaynaklanır.
3. Renk bozukluğu: Yetersiz renk oluşumu,iç ve dış kesit yüzeyi arasında farklılığın olmasıdır.Hatalı et seçimi,hatalı kurutma ve çemen bileşiminin iyi ayarlananaması.
4. Koku ve lezzet değişiklikleri: Hatalı et seçimi,çemen bileşiminin iyi ayarlanamaması,olgunlaştırma ve kurutma hatalarından kaynaklanır.
5. Küflenmeler: Yüzeyde çeşitli renklerde(beyaz,sarı,yeşil vb)küflenmelerin oluşmasıdır.
6.
Makale'nin
MAKALE
İzmir’de düzenlenen 2. Ulusal Sütçülük Kongresi Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, “Süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yapanlarla etkin mücadele sağlanmalı” vurgusu öne çıktı.
Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü ev sahipliğinde 25–26 Nisan 2019 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen 2. Ulusal Sütçülük Kongresi, özel sektör ve bilim dünyasını buluşturdu.
Uluslararası Sütçülük Federasyonu Genel Sekreteri de katıldı
Düzenleme Kurulu Başkanlığını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Vekili Prof. Dr Harun Raşit Uysal’ın yaptığı Kongre’ye, Üniversite, Bakanlık ve Sanayiden 400’e yakın kişi katıldı.
Makale'nin
MAKALE
Fonksiyonel besin: Sağlıklı beslenmeye bir katkıda bulunan, aynı zamanda iyi hal ve sağlığı geliştirip hastalık riskini azaltıcı potansiyel bir etkiye sahip olan besinlerdir. Fonksiyonel gıdaların gelişimi yaşlanan nüfus, artan sağlık harcamaları, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde bireysel etkinlik, sağlık bakımında özerklik, diyetin hastalık sıklığını ve seyrini özgü artan bilimsel çalışmalar, beslenme alışkanlıklarının değişimi ile başlamıştır ve halen keşfedilmeyi bekleyen fonksiyonel öğeler üzerinde araştırmalar sürmektedir. Fonksiyonel besinlerin vücut fonksiyonlarında yararlı etkileri olduğu birçok bilimsel araştırma sonucunda kanıtlanmıştır. Fonksiyonel Gıdalar Hakkında; - Fonksiyonel gıda teriminin doğum yeri Japonya’dır.
- Dünyada bu tip gıdaları tanımlamak için birçok terim kullanılmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
E100: Kurkumin
Genel Bilgi: Doğal renk pancardan ve Yellowroot'un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir. Turmerik ham ekstrakt iken kurkumin saf bileşiktir. Köri tozundaki sarı rengi verir.Gıda renklendiricisi, pH'ya (asitlik) bağlı olarak renk sınıfı sarıdan kırmızıya. Suda çok çözünmez. Kurkumin için vücut ağırlığı üzerinden 1 mg/kg, ve turmerik için 0.3 mg/kg dır. Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.
Ürünler : Birçok farklı ürün.
Kullanımındaki sınırlamalar : Yoktur; bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar tarafından E100 tüketilebilir.
E101: Riboflavin
Genel Bilgi : Doğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi birçok gıda da mevcuttur.
Makale'nin
MAKALE
Diatek olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm kriterler dahilinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri ışığında gıda mikrobiyolojisi analizlerini yapacağınız besiyerlerini üretmekteyiz. Besiyerlerimizi incelemek için lütfen tıklayınız..
Gıda Mikrobiyolojisi Analizleri
Aerobik Koloni Sayımı
Bacillus cereus Sayımı
Escherichia coli Sayımı
Koliform Bakteri Sayımı
Salmonella spp. Aranması
Listeria monocytogenes Aranması
Koagulaz Pozitif Stafilokokların Sayımı
Enterobacteriaceae Sayımı
Küf ve Maya Sayımı
Stafilokokal enterotoksin Aranması
Isıya Dirençli Campylobacter spp. Aranması
Clostridium perfringens Sayımı
Cronobacter spp.
Makale'nin
MAKALE
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen mısır şurubundan yapılan ‘çakma şeker’ ya da ‘çakma früktoz’un sağlığa zararları yıllardır konuşuluyordu. Ne var ki besin endüstrisi de devlet büyüklerimiz de bu uyarıları pek dikkate almıyordu. Neyse ki şeker fabrikalarının satışı gündeme geldi de konu yeniden sivriliverdi. “Peki nedir, neyin nesidir, neden sağlık için tehlikeli bir kimyasal maddedir bu nişasta bazlı şeker, yani çakma früktoz?” diyorsanız buyurun…
NBŞ NEDEN SAĞLIĞA ZARARLIDIR?
İster pancardan elde edilen şekerle yapısı benzer olsun, ister farklı bazı yönleri de bulunsun –ki pancar şekerinden farklı bir yapısı olduğu kesin-, NBŞ ciddi ölçüde sağlığa zararlıdır, hatta tescilli bir zehirdir.
Makale'nin
MAKALE
Pullorum hastalığı, genç kanatlılarda, genellikle septisemik ve öldürücü, erginlerde de kronik ve lokalize formlarla seyreden, bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Pullorum hastalığı spesifik etkeniSalmonella pullorum‘dur. Gram negatif, sporsuz, hareketsiz ve kapsülsüz olan bu mikroorganizma genellikle çomakcıklar, bazen de uzun flamentler halinde görülür.
Etken, katı besi yerlerinde 24-48 saat içinde gözle görülebilecek büyüklükte parlak, yuvarlak, bombeli, kenarları düzgün gri renkte ve S formunda koloniler meydana getirir. Sıvı besi yerlerinde zayıf, homojen, dipte tortu ve üstte pelikül oluşturmadan bir üremeye rastlanır. Besiyeri çeşitlerimize bakmak için tıklayınız..
Mikroorganizma kemoterapötik ve dezenfektanlara karşı değişik derecelerde duyarlıdır.
Makale'nin
MAKALE
Gıda İşleme Yöntemleri
İşlenmiş gıda bazılarına düşük kalitede ürünleri çağrıştırmaktadır. Halbuki gıdalar eski çağlardan beri işlenmektedir. Geleneksel işleme yöntemleri güneşte kurutma, tuzlama, tütsüleme, dondurma, konserve yapma, salamura yapma ve mayalama olarak sayılabilir. Tüm bu sayılanlar insanlara gıdaları daha uzun süre güvenli şekilde depolayabilme şansı vermiştir. Bazı toplumların savaşlar ve büyük iklimsel değişimler karşısında hayatta kalabilmeleri bu yöntemlere bağlı olmuştur.
Gelişen teknoloji ile birlikte pastörizasyon, sterilizasyon, şok dondurma, basınçlı pişirme gibi yöntemler de kullanılmaya başlanmıştır.
Makale'nin
MAKALE
“Güvenilir Ürün”, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gereklilikler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade eder. Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin en üst düzeyde korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Gıda katkısı gıdalara özel bir fonksiyon için (bozulmasını önlemek, rengini güzelleştirmek gibi) katılan, tek başına gıda olarak tüketilmeyen karakteristik gıda bileşenleridir.
Bütün gıda katkıları doğal veya yapay olsun titiz bir şekilde gıda güvenliği testleri ve onay sürecinden geçmekte ve AB mevzuatına uygunluğu denetlenmektedir. Değerlendirmeler sonucunda sadece uzmanların gerekli ve güvenli olarak değerlendirdiği gıda katkılarına izin verilmektedir.
Buna rağmen bazı insanlar çeşitli gıda katkılarına, aynı çoğu kişi tarafından tüketilen gıdalara bazı insanların alerjik reaksiyon göstermesi gibi reaksiyon gösterebilmektedir. Astım veya gıda alerjisi olan kişiler gıda katkılarına da reaksiyon gösterebilmektedir. Gıda katkılarına reaksiyon genelde bir astım krizi veya kurdeşene (ürtiker) neden olabilir.
Makale'nin
MAKALE
10531 BİYOGÜVENLİK KANUNU Kanun Numarası : 5977 Kabul Tarihi : 18/3/2010 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 26/3/2010 Sayı : 27533 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 49 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar &n
Makale'nin
MAKALE
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Yönetmelik taslağını görüşe açtı. Yeni yönetmelik ile uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi hedefleniyor.
Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Esaslarına Dair Yönetmelik Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında görüşe açıldı. Taslak, ilgili taraflardan 18 Mart’a kadar toplanacak görüşler değerlendirilerek son halini alacak.
Makale'nin