HABERLER

MAKALE   Gıdalarda toplam yağ tayini adıyla yapılan analiz işlemine ham yağ tayini denir. Toplam yağ analizi sırasında, sadece trigliseridler tayin edilmiş olsaydı buna yağ tayini denilebilecekti. Ancak yağla birlikte yağda çözünen diğer yağ benzeri bileşiklerde tayin edildiği için yapılan işleme, ham yağ veya lipit tayini denir. Ayrıca, ham yağ adı verdiğimiz gıda bileşenlerine lipitlerde denilmektedir. Bunun sebebi, genel anlamda ifade edilen yağların, trigliseridlere ek olarak, mono ve digliseridler, fosfolipidler, sfingolipidler, steroidler, yağda eriyen vitaminler, çeşitli pigmentler, steroller, mumlar ve çeşitli yağ asitlerini de ihtiva edebilmesidir.     Prensip   Çikolatada selülozlar tarafından sarılan kakao yağı ve süt içindeki proteinler tarafından sarılan süt yağı, ısı uygulanarak HCl etkisiyle açığa çıkarılır. Makale'nin

Balda Rutubet Tayini

7 yıl önce 10460 Okunma
MAKALE   Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği; Bal Tebliği’ne göre bal, bal arısı “Apis mellifera”, bitki nektarlarını ve bitkilerin canlı kısımlarının salgılarını toplayıp kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı doğal üründür.   Balın bileşimini etkileyen faktörler:   Elde edildiği mevsim, Nektarın toplandığı bitkiler, İklim şartları   Balın bileşimini etkileyen en önemli etken nektarların toplandığı bitkinin türüdür.
Su : Olgunlaşmış ballar % 20’den daha az su içerir. 
Karbonhidratlar: Balda bulunan bazı şekerler şunlardır; früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltozdur. Toplam şeker miktarı % 70 – 80 oranındadır. Bunun da % 90 kadarı glikoz ve fruktozdur. Makale'nin

Konservelerde Görülen Bozulmalar

7 yıl önce 46557 Okunma
MAKALE   İyi bir şekilde üretilmiş ve hermetik olarak kapatılmış konservelerde bozulma görülmez. Konservelerde bozulma:   İşleme sırasında yapılan hatalardan, İşleme sonrasında veya depolama döneminde mikroorganizmaların faaliyetlerinden, Kutu içeriği ile kutu materyali arasındaki etkileşimden kaynaklanabilir.   Bozulmuş konservelerde;   Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür. Renk değişimi özellikle esmerleşmeler olur. Kötü koku vardır. Tehlikeli toksinler oluşur.
    Mikrobiyal Bozulmalar
Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. Makale'nin

Gıdalarda Kırılma İndisi

7 yıl önce 18794 Okunma
MAKALE
Kırılma İndisi Nedir?   Kırılma indisi gerçekte kimyasal değil, fiziksel bir olaydır. Her gün gözümüzün önündedir. Çay bardağına 45 derece  açıyla bakarsanız çay kaşığını sıvının altında sanki kırılmış gibi görürsünüz. Suyun içinden geçen ışınlar belli bir açıyla kırılırlar ve cisim sanki farklı yerdeymiş gibi görünür. Işığın bu kırılmasını inceleyen bilim adamları, yalnızca suyun değil, tüm sıvıların ışığı kırdığını ve bunun o maddeye özgü bir özellik olduğunu bulmuşlar ve buna kırılma indisi demişlerdir. Gliserin, etil alkol, aseton ve diğer saf sıvı maddelerin kendilerine özgü bir kırılma indisi vardır. Öte yandan birden fazla bileşeni olan sıvı karışımlarının da kırılma indisleri sabit bir sayıdır. Yani % 5’lik şekerli su çözeltisinin belirli bir kırılma indisi vardır. Makale'nin

Organik Tarım

7 yıl önce 7134 Okunma
MAKALE   Organik tarım ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içerir. Esas itibari ile sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklayan, organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti, doğayı koruma ve bitkilerin direncini artırma uygulamalarını esas alır. Doğal düşmanlardan faydalanmayı gerektiren bütün bu uygulamaların kapalı bir sistemde oluşturulmasını zorunlu kılar. Üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda da ürün kalitesinin yükselmesini amaçlayan alternatif bir tarımsal üretim şeklidir.   Organik yetiştiricilik sözleşmeli modele dayalı yapıldığından ve pazar sorunu yaşanmadığından gelir güvenliği sağlamaktadır. Makale'nin

Yumurtada Görülen Bozulmalar

7 yıl önce 21808 Okunma
MAKALE   Kabuklu yumurta yapısı gereği mikroorganizmalara karşı en iyi korunan gıdalardan birisidir. Taze yumurtanın iç kısmı genelde steril kabul edilir. Kabuk yüzeyinde çok sayıda mikroorganizma vardır. Dışkı, toprak ve tavuktaki enfeksiyonlar sebebiyle yumurtaya mikroorganizmalar bulaşabilir.
Yumurtadaki Doğal Antimikrobiyal Sistemler   Yumurtada gram pozitif bakterilere oldukça seyrek rastlanır. Bunun nedeni yumurta akında bulunan ve özellikle gram pozitiflere etkili olan lizozim enzimidir.   Ayrıca avidin, yumurta akında biyotinle birleşir. Biyotinin mikroorganizmalarca kullanımı engeller.   Demirle kompleks yaparak demirin mikroorganizmalarca kullanımını engelleyen konalbümin bulunur.   Yumurta akının pH’sı başlangıçta 7.6’dır. Ancak 3 günlük depolama sonunda pH 9.6’ya kadar yükselir. (Buna karşın taze yumurta sarısının pH’sı 6.8 civarındadır. Makale'nin

Likit Pastörize Yumurta

7 yıl önce 22067 Okunma
MAKALE   Yumurta sofralarımızda sık kullandığımız, besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Yumurta ve ürünleri teknolojik özellikleri sebebiyle gıda endüstrisinde yoğunlukla kullanılmaktadır.   Yumurta, diğer gıda maddelerine göre her zaman ve kolay ulaşılabilir ve çok kolay sindirilebilir proteinler içerir. Bu proteinler, kas gücünü arttırmakta ve insanların daha uzun süre kendilerini tok hissetmesine yardımcı olmaktadır. Yumurta, yalnız protein açısından değil, riboflavin, A, D, E, B12, B6 ve folik asit gibi vitaminlerce ve fosfor, selenyum, demir ve çinko gibi insanların gereksinimi olan minerallerce de zengindir.   Uygun olmayan kümes koşullarında hastalanan tavukların yumurtalarında Salmonella gibi patojen bakteriler çoğalabilmektedir. Bunun önüne geçmek için kümeslerde hijyen sağlamak oldukça önemlidir. Makale'nin

Fipronil Nedir?

7 yıl önce 13328 Okunma
MAKALE     Avrupa'nın bazı ülkelerinde yumurtalara fipronil maddesinin karışması ile ilgili haberler gündemde sıkça yer almakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de üretilen ve tüketilen yumurtalarla ilgili analiz çalışmaları yaptırdı. Analizler sonucu Fipronil maddesinin yumurtalarda bulunmadığı tespit edilerek, kamuoyundaki endişeler giderildi.   İnsan sağlığına zararlı fipronil maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda bulunması üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durdurulmuş, yumurtalar da raflardan kaldırılarak imha edilmişti.
Peki, "Fipronil" nedir?
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacıdır.   Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasaktır. Makale'nin

Sofralık Zeytin Depolama

7 yıl önce 8578 Okunma
MAKALE
  Mamul ürün deposu, ambalaja alınan zeytinlerin son tüketiciye ulaşana kadar fiziksel veya kimyasal değişikliklere sebebiyet vermeksizin muhafaza edildiği bölümdür.   Ürüne ait spesifik özellikler gibi sebeplerden ötürü ürünler her zaman siparişler doğrultusunda üretime alınamamaktadır. Dolayısıyla fabrika bünyesinde belirli bir stok bulundurmak gerekmektedir. Bu nedenle;   Ürünlerin talep dahilinde kısa zamanda tüketiciye temini sağlanabilmelidir.   Zaman verimli kullanılmalıdır.   Satış tahminleri doğrultusunda üretimlerin yıl içine dağılım planlaması yapılmalıdır.       Deponun Önemi   Her gıda maddesinin belirli bir raf ömrü bulunmaktadır. Makale'nin
MAKALE Öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla uygulanan Okul Sütü Programı'na ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğine göre, programın koordinasyonu Bakanlık tarafından yapılacak. Programın uygulanacağı okullar, veli izinleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilecek.   Okul sütleri, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre gerekli onay belgesine sahip ülke içinde UHT (genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisi) içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden Bakanlıkça alınacak. Makale'nin
MAKALE
Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek, halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasını amaçlayan yepyeni bir denetleme ve takip sistemidir.
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen ürün gruplarında aşağıda gösterilen ÜTDS etiketleri kullanılmaktadır.
Etiket üzerinde iki adet numara bulunmaktadır. Bunlardan birincisi açıkta yani gözle görülebilen numaradır. Diğeri ise etiket üzerinde başlangıçta kapalı olarak bulunan numaradır. Kapalı olan bu numara tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin güvenilirliğini sorgulamaları için kullanılır. Kapalı olan bu numara, etiket üzerinde turuncu alanın altındadır. Makale'nin
MAKALE Enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemek amacıyla Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği yeniden düzenlendi.   Düzenlenen bu tebliğ sporcu içeceklerini kapsamamaktadır.   Düzenleme sonucu yapılan değişiklikler:   Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.   Özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyen enerji içeceğinde, toplam kafein miktarı litrede 150 miligramdan fazla olmayacak. Enerji içeceğinin bileşiminde litrede inositol 100 miligram, glukoronolakton 20 miligram, taurin 800 miligramdan fazla olmayacak.   Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmeyecek. Makale'nin