HABERLER

MAKALE KOLİ ENFEKSİYONLARI ( Colibacillosis )

Çoğunlukla genç piliçlerde 4-10 haftalık olmak üzere ergin tavuklarda da rastlanan, Gram (-) bir bakteri olan E. coli’nin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalığa neden olan etkeni sağlıklı tavukların sindirim sistemi doğal florasında her zaman bulunur, fakat patojen değildir. Stres durumlarında ve bağışıklığın zayıflamasına neden olan hastalık durumlarında sekonder enfeksiyonlar meydana getirerek ortaya çıkarlar. Viral enfeksiyonların paralelinde çoğu zaman hastalığın seyirini şiddetlendiren fırsatçı bir etken olarak bilinir. Ölüm oranı %20-40 a ulaşabilir.

BULAŞMA:

Horizontal yolla (Etkenle bulaşık dışkı, yem ve su ) bulaşma görüldüğü gibi Vertikal yolla da ( Yumurtalık veya yumurta kanalındaki enfeksiyonlar sırasında yumurta yolu ile damızlıklardan civcive geçerek ) bulaşma şekillenmektedir. Makale'nin

Glisemik İndeks Nedir?

4 yıl önce 10635 Okunma
MAKALE Teknik bir terim olsa da son yıllarda glisemik indeks terimini sık sık duymaya başladık. Özellikle sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin, dengeli beslenmek isteyenlerin ve diyabet hastalarının yakından bildiği glisemik indeks aslında sayısal bir değer ifade etmektedir. Kısaca tanımlamak gerekirse glisemik indeks, bir besinde bulunan karbonhidrat miktarının kandaki glikoz miktarına (kan şekeri) olan etkisinin sayısal değeridir. Yani, glisemik indeks bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesidir. Besinler arası farklılık gösteren glisemik indeks değerlendirmesi 0 ve 100 arasında yapılır. Bu değerler sadece besinin çeşidine göre değil besinin ham veya olgun olması, işlenme şekli, pişirilme aşamaları gibi faktörlere göre de değişim göstermektedir. Makale'nin
MAKALE Gumboro Hastalığı Hakkında

Civciv ve piliçlerin akut seyirli, çok bulaşıcı bir hastalığı olup, sulu ishal ve Bursa Fabricius (BF) ’un büyümesi ile karakterizedir. Hindiler duyarlı olmasına karşın klinik semptomlar çok az görülür. Mortalite, genellikle %5-30 arasındadır, ancak very virülent IBD virüsü enfeksiyonunda %60’ a ulaşır.

İmmuno supresyon yani bağışıklık sistemi baskılanması hastalıkta en önemli problemdir. Erken yaşta IBD geçiren hayvanlar ciddi ve uzun süreli bir immunosupresyona uğrarlar. Hayvanlar antikor üretemedikleri için birçok hastalığa karşı açık durumdadır.
Gumboro Oluşumu ve Seyri

Enfeksiyondan, daha ziyade, genç hayvanlar (2-15 haftalık) etkilenir ve özellikle, hastalık daha çok 3-6 haftalık hayvanlarda görülür. Virüs horizontal yolla bulaşır. Makale'nin

Brahma Tavuk Cinsi

4 yıl önce 30441 Okunma
MAKALE Brahma Tavuk Cinsi Tarihçesi

Brahma ismi ilk kez 1800’lerin ortalarında “Şangay” olarak adlandırılmıştır. 1850’li yıllarda Amerika ve İngiltere’de Tavuk besleme tutkusunu alevlendiren cins Brahma olmuştur.

“Şangay” Malay ve Cochin ırkının melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. ABD’ye Çin’in Şangay kentinde bulunan denizciler tarafından getirildiğinden beri bir süre bu isim ile anılmıştır. Başta Malay ve Cochin ırklarının ardından çeşitli tavuk cinsleri ile yaklaşık 50 yıl boyunca melezlenmesi sonrasında Brahma bugünkü standartlarına kavuşmuştur.
Brahma Tavuk Cins Standartları

Resmi olarak Light, Dark ve Buff Brahma türleri standart olarak kabul görmektedir. Light Brahma ve Dark Brahma 1865’te İngiliz Tavukçuluk Standardı’na dahil edilmiştir. Makale'nin

Tavuklarda Yem Zehirlenmeleri

4 yıl önce 11444 Okunma
MAKALE Yem Toksikasyonları (Zehirlenmeler )

Hayvan, yemi hayvansal ürüne çeviren canlı bir makinedir. Yem girer, et çıkar, yumurta çıkar, civciv çıkar. Yem ne kadar iyi ve kaliteli olursa, üründe iyi olur. Bozuk yemler hem ürünü bozar, hem de canlı makineyi. Yani tavuğu, pilici, hindiyi hasta eder. İşte konumuz yemlerin yol açtığı bu bozukluklar: 

Mikotoksinler

Bunlar, besinlerin ve yemlerin küflenmesi ile meydana gelen zehirli maddelerdir.

Küf mantarları yemlerin tadını bozar. Küflenme olunca mantarların sporları yaygınlaşır. Bunlar da besinleri zehirli hale getirir. Böyle yemler tozlu ve lifli görünür.   Ortam uygun olursa…Yemlerde mantarların üreyip mikotoksinlerin oluşabilmesi için ortamın uygun olması lazımdır.

Bunlardan birisi rutubet: Hasat zamanı ıslanan ve ıslak kalan yemlerde mantar ürer. Makale'nin

Tavuklarda Grip Hastalığı

4 yıl önce 6801 Okunma
MAKALE Yine büyümede ve yumurta veriminde düşüşler görülür. Yumurtacı sürülerde kümes sıcaklığının 15’c’ nin daha altına düşmesi halinde yumurta veriminde düşüşler görülür. Sıcaklığın çok düşmesi (-25’c) ölümlere yol açabilmektedir. Soğuk mevsimlerde kümeslerin gereği kadar (minimum) havalandırılması da önemlidir. Aslında iyi idare edilen kümeslerde kümes sıcaklığı ile kümesin havalandırılması arasındaki denge gereği gibi kurulmuş olmalıdır.  
Kümeslerde havalandırmayı durdurarak sıcaklığı yükseltmek doğru bir davranış değildir. Soğuk mevsimlerde Gereği kadar havalandırılmayan kümeslerde havanın nem oranı yükselir. Bu durum civciv, piliç ve tavukların solunum sırasında nefesleri ile dışarıya buhar şeklinde su çıkarmaları ile ilgilidir. Makale'nin

Ultraviyole Işınlar

4 yıl önce 8987 Okunma
MAKALE Ultraviyole ışınların en büyük kaynağı güneştir. Güneşten yayılan enerjinin yaklaşık % 9'u ultraviyole radyasyonudur. Bunun da ancak % 14'ü 3000 A°'dan küçük dalga boylu bölgeye aittir. Güneşten gelen mor ötesi ışınların yarıdan fazlası atmosferde tutulur. Atmosferde tutulan (absorbe olan) radyasyonun ekserisi küçük dalga boylu radyasyonlardır. Öyle ki, 3000 A° olan küçük dalga boylu ışınlar, yeryüzüne hemen hemen hiç gelmez.  
Ultaviyole ışınlar görünen ışınlar gibi optik kurallarına uyarlar. Kuvars, florit ve damıtık sudan rahatlıkla geçtikleri halde, görünen ışınlar için geçirgen olan birçok madde tarafından tutulurlar. Mesela alelade pencere camı 3000 A°dan kısa dalga boylu ışınları geçirmez. Makale'nin

Sussex Tavuk Özellikleri

4 yıl önce 19779 Okunma
MAKALE Sussex tavuk özellikleri kapsamında ilk olarak değinilmesi gereken nokta; ırkın, hastalıklar karşısında gösterdiği direnç ve kış aylarında dahi büyük ölçüde düşüş göstermeyen yumurta verimidir. Yapısal özelliklerinin yanında; renkli yapısı ve fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulduğunda süs tavuğu olarak da yetiştirilmesi muhtemel olan bu cins, uygun kümes koşullarında bakıldığı takdirde yılda 1 ya da 2 kez kuluçkaya yatarak yavrulayabilir.

Diğer tavuk ırkları ile kıyaslandığında Sussex tavuk ırkının civciv ve yarkalık süreleri oldukça kısadır. 11 aylıkken yumurta yapmaya başlayan bu ırkın, erken yumurtaya başlaması ve genellikle 4 yaşına kadar yumurta veriminde büyük bir düşüş görülmemesi, Sussex tavuklarının en çok beslenen tavuk ırklarından biri olmasını sağlayacak özellikleri arasındadır. Makale'nin
MAKALE Newcastle Hastalığı

Yalancı Tavuk Vebası olarak da bilinen Newcastle Hastalığı üreticilerin karşılaşmak istemediği hastalıklar içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Oldukça hızlı bir şekilde bulaşabilen bu hastalık kısa sürede kümes içerisinde bulunan kanatlı hayvanların tamamını öldürebilmektedir. Genellikle solunum ve sindirim şeklinde yayılan Newcastle hastalığı pislikler nedeni ile ortaya çıkar. Bu hastalığın meydana geldiği kümesler genelde bakımsız ve pislikten geçilmediği görülmektedir.

Marek Hastalığı

Bir diğer öldürücü hastalığın ise Marek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalık daha çok kanatlıların iç organlarında tümörler oluşturarak kısa süre içerisinde öldürmesi ile bilinmektedir. Hava, yem, ekipman gibi araçlar üzerinden bulaşabilir ve diğer hayvanlara taşıyabilir. Makale'nin
MAKALE Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır.  Bir kümes içerisinde bir tavukta görülmesi durumunda mutlaka diğer tavuklardan uzaklaştırılması ve bulaşan olup olmadığına bakılması gerekir. Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık dikkat edilmez ve tedavisi yapılmaz ise kümes hayvanlarınız olan tavukların ölmesine neden olabilmektedir. CRD hastalığının ülkemizdeki açılımı kronik solunum yolları hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu açılım aslında tüm solunum yolları hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Kanatlı hayvanlarda özellikle de tavuklarda görülen bu hastalığın en yaygın görülenleri; Corvza, Ornithosis ve Mycoplasmosistir. Makale'nin
MAKALE Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalar, suni olarak aerosolleştirilmiş (serpintiye dönüştürülmüş) koronavirüsün havada en az üç saat canlı bir halde asılı kalabildiğini ortaya koydu.

Bununla birlikte farklı yerlerde görülen bazı süper bulaştırıcı vakalar da havadan bulaşma kuşkularını güçlendiriyor.

ABD'nin kuzeybatısındaki Washington eyaletinde bulunan Mount Vernon'da tek bir kişinin koro provasında en az 45 kişiye virüsü bulaştırdığı görüldü.

  Virüsün bulaştığı bazı kişilerin, prova boyunca virüsü bulaştıran kişiye 2 metreden fazla yaklaşmadığı tespit edildi.

Benzer bir olay da Çin'in Guangju kentinde yaşandı. 24 Ocak akşamı bir restoranda yemek yiyen ve koronavirüs taşıyan bir kişi, aynı mekandaki dokuz kişiye daha virüs bulaştırdı. Makale'nin

Tavuk Bitinden Korunma Yolları

4 yıl önce 9969 Okunma
MAKALE
 
İzleme – Tavukların ve kümesin sık sık izlenmesi, erken teşhis hayat kurtarıcıdır.
Karantina – Kümese yeni dahil edeceğiniz tavukları en az 15 gün karantina altında alarak incelenmelisiniz.
Sürünün tamamını tedavi edin – Sürü içerisinde sadece bir tavukta bit görseniz dahi tüm tavuklara tedavi uygulayın. Sürünüzün tamamını tedavi etmek bitlerin çoğalmasını önleyecektir.
Toz banyosu – Tavukların diyatomlu toprak serpilmiş kumlanma alanlarının var oluşu kendilerini tedavi etmelerini sağlayacaktır. Tavuklar zeki ve bakımlı hayvanlardır. Daha sorunlar başlamadan çok önce tedbir almaya başlarlar.


Ne yazık ki çoğu küçük hobi kümesinin tavuk biti tarafından istilaya uğraması kaçınılmazdır. Korunma yolları ve düzenli kontroller bu istilaya maruz kalmamanın en iyi yoludur. Makale'nin