HABERLER

Ruminantlarda Abomasum Kayması

4 yıl önce 3937 Okunma
MAKALE Doğumla birlikte yavru ve yavru zarlarının boşaltığı abdominal alanda mide kompartmanlarının hareket alanının artması en önemli faktördür. Bu arada özellikle kuru dönemde yüksek kesif yem ve düşük partiküllü kaba yemlerle yemleme abomasum kaymasında etkili olan en önemli faktörlerdir.  
Abomasum kayması vakalarında hayvanlarda ketozis, çok aralıklı yem tüketme, yem tüketiminin durması, yetersiz bağırsak hareketleri, süt veriminde düşme ve halsizlik gibi belirtiler gözlenir. Mideden alıan besinlerin sindirim sisteminin aşağı kısımlarına akışı sınırlandırıldığından midede gaz birikir. Süt sığırı sürülerinde %2-4 oranında vakaya rastlanabilir. Makale'nin

Rumen Asidozundan Korunma

4 yıl önce 4285 Okunma
MAKALE Rumen Asidozu korunmada en önemli faktör, hayvanlara verilen rasyonun dengeli olmasıdır. Kaba yemle yeterli miktarda hayvanları beslemek hem geviş getirmeyi arttırır hem de asidozisi önlemede yardımcı olur. Geviş getirmeyi arttırarak rumendeki pH değişimlerini tamponlayabilecek tükürük salgısını arttırır. Özellikle yüksek süt verimli ineklere verilen rasyonda kaba yem oranı %35′in altına düşmemelidir ve etkili selülozun hayvanın ihtiyacını karşılayacak şekilde rasyonda bulunması gerekmektedir.    Hayvanlar tane yeme geçilmeden önce, uygun bir alıştırma dönemine tabi tutulmalıdır. Alıştırma için hazırlanan rasyonun %50-60′ı kaba yem, %40-50′si konsantre yem olarak hazırlanır. Hayvanlar 7-10 gün süreyle bu rasyonla beslendikten sonra, rasyondaki kaba yem ve kesif yem oranı normal sınırlara çekilir. Makale'nin
MAKALE Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.  Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. Makale'nin
MAKALE Clostridium perfringens bakterisinden kaynaklanan orta ve ince bağırsakta yerleşen bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması dahilinde sürüdeki ölüm oranları %5-50 çoğunlukla %10 olabilmektedir.    Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz. Makale'nin

Zeytinyağı Saflık Kriterleri

4 yıl önce 7064 Okunma
MAKALE
  Mumsu (Wax) Maddelerin Tayini; waxlar, tüm bitkisel yağların kendi iç tepkimeleriyle oluşmuş daha büyük moleküllerdir. Normal zeytinyağı uzun süre bekletildiğinde bozunma tepkimeleri (oksidasyon), iç tepkimelerin önündedir. Bu nedenle peroksit yükselirken waxlardaki artış aynı oranda olmayabilir. Zeytinyağına kimyasal tepkimelere uygun koşullar içinde tutulursa, moleküllerin büyümesi daha hızlı olur. Pirina yağı, hekzanla ayrıştırılır ve rafine edilirse, oksidasyon ürünleri yağdan uzaklaştırılır, bu yüzden waxlar büyük ölçüde bünyede tutulurlar. Kısaca wax analizi pirina yağını gösteren özel bir analiz yöntemidir.
Analiz kromatografik yöntemlerle uygulanır, kolon kromatografisi ile yağ örneğinde waxlar ayrılır ve doğrudan gaz kromatografisi ile belirlenir. Makale'nin
MAKALE 1. Escherichia coli enfeksiyonları: Etken E.Coli bakterisi, viral etkenler (İnfeksiyöz Bronşitis Hastalığı Virüsü ve Newcastle Hastalığı Virüsü, Infeksiyöz Laryngotracheitis virüsü), mikoplazma etkenler ile birlikte miks enfeksiyona neden olabilmektedir. Mortalite, enfeksiyonun ilk haftasından itibaren görülür. Mortalite oranı oldukça yüksektir. Genellikle antibiyotikler ile etkili olarak tedavi edilmesine rağmen, antibiyotiklere dirençli kanatlı E. coli suşları ile de karşılaşılabilmektedir. Klinik belirtileri spesifik olmayabilir. Hayvanın yaşına ve sekonder etkili diğer hastalıkların bulunuşuna göre oldukça farklılık gösterebilmektedir. Hastalığın septisemi periyodunu takiben hava keselerinde karaciğer ve kalp kesesinde kalınlaşma, fibrinoid yapı oluşumu çok dikkat çekicidir. Sekonder etkilerin de katkısıyla bazen akciğerde pneumonia görülebilmektedir. Makale'nin

Kışın Tavuk Bakımı

4 yıl önce 8710 Okunma
MAKALE Kış aylarında tavukların bakımıyla ilgili üzerinde durulması gereken üç temel nokta;

Kümeslerin bakımı.
Tavukların beslenmesi.
Kümeslerin havalandırma periyotları.

olarak sıralanabilir. Şüphesiz her bir temel noktanın kışın tavuk bakımı kapsamında ayrı bir önemi vardır ve her biri dikkate alınarak kapsamlı bir bakım çalışması yapılması gerekir.  
Kümeslerin bakımında hedef; yemlikler, suluklar ve kümes zemininin düzenli aralıklarla temizlenmesidir. Burada tavukların hayli hızlı dışkılayabildikleri ve tüy değişim dönemlerinde kümesi kirletebildiklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla yumurta sayısındaki azalmanın ve hastalıkların önüne geçilebilmesi adına kümeslerin en azından haftada bir kez temizlenmesi yerinde bir karar olacaktır. Makale'nin
MAKALE
   1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir. Ligorin tavukları az yem ile beslenip, yumurta verimi yüksek olan kümes hayvanıdır.
Hollanda ırkı olan bu tavuklar ülkemizde de tercih edilmektedir. Bir yumurta tavuğu olan Ligorin, ismini İtalya ülkesinden almaktadır. Genellikle bu tavuğu tanıtırken “Az yem yiyen, çok yumurta veren “ kullanılır.

4 aylık iken yumurtlamaya başlarlar. Ayrıca tavuk türleri arasında en hızlı gelişen türdür. Agresif olarak bilinen bu tavuğun öyle bilinmesinin sebebi biraz gürültücü olmasından kaynaklanmaktadır. Makale'nin

Önemli Tavuk Hastalıkları

4 yıl önce 19800 Okunma
MAKALE Tavuk Vebası

Tavuk vebası, virüs etkenli bir hastalıktır.Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır.Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.

Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir.

   
Tavuklarda Göz İltihaplanması

Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.Göz iltihaplanması sonucu gözlerde yaşarma ve göz kapaklarında kızarıklıklar görülmektedir.Göz kapaklarında şişme durumu da rastlanan bir durumdur. Makale'nin

Yumurta Tavuğu Nasıl Beslenir?

4 yıl önce 10501 Okunma
MAKALE “Yumurta tavuğu nasıl beslenir?” sorusuna verilecek yanıtlar, hiç şüphesiz üst düzey bir yumurta verimi için kritik bir öneme sahiptir. Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür;

   Kalsiyum oranı yüksek yemler.
Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Tavuk metabolizması tarafından kolaylıkla sindirilebilen ve enerji verici yönü ağır basan yemler.

Tavukların her çeşit tüketim maddesi ile beslenebileceği özellikle köy ortamında ya da çiftlikte büyüyen bireylerin aşina olduğu bir durumdur. Dolayısıyla gaga ile tüketilebilecek örneğin; karpuz, salatalık, bozulmuş sulu yemekler vb. tüketim maddeleri de tavukların beslenmesinde kullanılabilir. Makale'nin
MAKALE Tavuklarda yumurta verimi pek çok faktöre bağlıdır. Yumurta veriminin azalmasının nedenleri şu başlıklarda incelenebilir: 1-Beslenmeyle ilgili sorunlar:

Tavuğunuz beslenmesinde doğru besin karışımını almıyorsa, bu durum tavukların sağlığını ve yumurta verimini olumsuz yönde etkileyecektir.  – Yanlış / Yetersiz / Sorunlu / Bozuk yem:

Yem rasyonunda olan sorunlar, sürekli kullanımda bir süre sonra verimde düşüşe neden olacaktır. Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür.   – Yem türü veya markasında değişiklik:

Yem markası ve türlerinde, rasyon değerleri farklılık göstermektedir. Makale'nin

Seracılık (2. bölüm)

7 yıl önce 7805 Okunma
MAKALE   İklime bağlı kalmadan bütün yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin yapıldığı tesisler olan seralar ile ilgili daha önce bir yazı hazırlamıştık. Önceki yazımızda seranın ne olduğu, yararları, sera çeşitleri, kullanım amaçları ve sera tipleri gibi çeşitli bilgiler vermiştik. (Seracılık (1.bölüm) yazısını okumak için lütfen tıklayınız.)   Bu yazımızda, sera tesisi ve sera kurmaya etki eden faktörler ile ilgili faydalı bilgiler bulabilirsiniz.   Sera Tesisi   Sera yeri ve tipi belirlendikten sonra ele alınması gereken konu seranın nasıl planlanacağıdır. Bu kapsamda seraları oluşturan yapı elemanlarının özellikleri ve seçim ölçütleri ile sera üzerinde etkili olan yüklerin belirlenmesi önem taşınmaktadır. Makale'nin