HABERLER

Tavuk Tifosu ( Fowl typhoid )

4 yıl önce 8597 Okunma
MAKALE Gram (-) bir bakteri olan Salmonella gallinarum’un neden olduğu, genellikle tavuk ve hindilerde rastlanan, akut ve kronik seyreden, özellikle damızlık ve yumurtacı sürülerde yumurta verim düşüklüğü ile karakterize olan, bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığa en çok tavuklar duyarlıdır. Kahverengi yumurtacılar, beyaz yumurtacılara oranla hastalığa daha duyarlıdır. Genellikle 12 haftalık ve daha yaşlı ergin tavuklarda rastlanır. Hastalığın ortaya çıkması 2-3 gündür. Ölüm oranı %10-40 arasındadır.

BULAŞMA:

Horizontal yolla (Etkenle bulaşık dışkı, yem ve su ) bulaşma görüldüğü gibi Vertikal yolla da ( Yumurtalık veya yumurta kanalındaki enfeksiyonlar sırasında yumurta yolu ile damızlıklardan civcive geçerek ) bulaşma şekillenmektedir. Kuluçka makinelerinde etkenle bulaşık kirli yumurtalar embriyo ölümlerine neden olmaktadır. Makale'nin
MAKALE Pullorum hastalığı spesifik etkeni Salmonella pullorum ‘dur. Gram negatif, sporsuz, hareketsiz ve kapsülsüz olan bu mikroorganizma genellikle çomakcıklar, bazen de uzun flamentler halinde görülür.

Etken, katı besi yerlerinde 24-48 saat içinde gözle görülebilecek büyüklükte parlak, yuvarlak, bombeli, kenarları düzgün gri renkte ve S formunda koloniler meydana getirir. Sıvı besi yerlerinde zayıf, homojen, dipte tortu ve üstte pelikül oluşturmadan bir üremeye rastlanır.

Mikroorganizma kemoterapötik ve dezenfektanlara karşı değişik derecelerde duyarlıdır. Etkenin kontamine materyallerde ve dış ortamda 14 ay, kümes koşullarında 3-3.5 ay, yemlerde 2 ay canlı kalabildiği bildirilmiştir.

Mortalite, 7-10 günde % 100 ‘e kadar çıkar. Makale'nin

Tavuklarda Gut Hastalığı

5 yıl önce 7123 Okunma
MAKALE Tavukları etkileyen metabolik bir hastalıktır, her yaşta görülebilmekle beraber daha çok yarka dönemi sonunda ya da yumurtaya girme aşamasında gözlemlenir. Gut hastalığı genelde yavaş ilerleyen bir seyir gösterir ve sürüde ortaya çıkana kadar anlaşılması oldukça zordur.  
Gut Hastalığının Sebepleri:

* Düşük düzeyde yararlanılabilir fosfor,

* Yüksek vitamin D3 seviyesi,

* Yüksek kalsiyum içeren yemler(özellikle büyüme döneminde),

* Uzun süreli Vitamin A eksikliği,

* Sodyum düzeyinin suda % 0.4 ve yemde 0.8 % seviyesini aşması,

* Yemdeki protein seviyesinin % 30'dan fazla olması,

* Yetersiz su alımı(özellikle yaz aylarında) ve

* Genç hayvanlara iri taneli kalsiyum kaynakları verilmesi. Makale'nin
MAKALE
 
Yumurta numaralandırma sistemi ile yumurtalar dört temel gruba ayrılıyor. Bu da yumurtaların üzerindeki numaraların en başındaki tek haneli kod ile belirtiliyor.

Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası,

Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası,

Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası,

Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.


0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.  1 kodlu yumurtalarda ise serbest gezen tavukların beslenmesinin organik olduğu garantilenmiyor, doğal içerikte olmayan endüstriyel yemlerle beslenen tavuklar da bu kodla satılabiliyor. Makale'nin

Tavuk Hastalıları ve Önlemler

5 yıl önce 9832 Okunma
MAKALE Kronik Solunum Yolları Hastalığı Ülkemizde çok yaygın olan bir hastalıktır. Daha çok genç hayvanlarda görülür. Hasta tavukların yumurtalarından çıkan civcivler de hasta olur. Bu civcivler başka kümeslere satılırsa kümeslere de hastalık bulaştırırlar.
Hasta tavuklarda nefes darlığı görülür. Zor nefes aldığı için başını ileri doğru uzatır ve ötecekmiş gibi bir nefes alır. Kronik solunum hastalığına yakalanmış tavuklarda ölüm oranı çok yüksek değildir. Ancak hayvanların verimi büyük ölçüde düşer. Özellikle kasaplık piliç yetiştiren kümeslerde çok büyük maddi zararlara sebep olur.
Bu hastalıktan korunmanın ilk şartı havadar ve temiz bir kümese sahip olmaktır. İyi beslenen hayvanların bütün hastalıklara karşı daha dayanıklı olacağı unutulmamalıdır. Makale'nin
MAKALE Piliç yetiştirme yemi,
Doğal yumurta yemidir.  
Piliç yetiştirme yemleri tavukların yumurtlama dönemlerine sağlık bir şekilde hazırlanması ve sağlıklı büyümesi için verilmekte olup, doğal yumurta yemleri ise hiçbir katkı maddesi içermeyen, ilaçlanmamış arpa ve buğday gibi bakliyatlardan oluşmaktadır. Bu yemlerin toptan satışını yapan firmalar olduğu gibi, birçok serbest tavuk çiftliği sahibi, tavuk yemlerini hasat zamanında çiftçilerden satın alarak kendileri hazırlamaktadırlar. Hazır satılan yemlerin maliyetleri ve riskleri daha fazla olduğu söylenmektedir.

Bazı firmalar, salma tavukçulukta organik yemler yerine üretilmiş yemlerin kullanılması gerektiğini önermektedirler. Ancak eski yıllara baktığımızda, köylerde yetiştirilen ve gün boyu dışarılarda gezen tavuklara arpa, buğday ve bahçelerde yetiştirilen sebzelerden başka bir şey verilmezdi. Makale'nin
MAKALE Sağlıklı buzağıların yetiştirilmesi, gelecekteki sürülerin yüksek üretime sahip olmasını sağlamak için anahtar bir bileşendir. Genç buzağılardaki zayıf büyüme, sonraki süt üretimini güçlü bir şekilde etkiler. Bu nedenle, yoğun bir buzağılama döneminde bile, buzağılar unutulmamalıdır.  Sağlıklı buzağıları yetiştirirken dikkat edilmesi gereken dört önemli alan vardır:
Kolostrum
Erken Dönem Besleme
Rumen Gelişimi
Çevre  
Kolostrum

Kolostrum, buzağının tüketeceği ilk besin, vitamin ve antikor(immünoglobulinler) kaynağıdır. Kolostrumdaki immünoglobulinler, genç ruminantın kendi bağışıklık sisteminin geliştiği kritik süre boyunca, buzağıları patojenlere ve hastalıklara karşı korur. Makale'nin

Tavuklarda Viral Enfeksiyonlar

5 yıl önce 3779 Okunma
MAKALE   NEWCASTLE (Yalancı Veba): Etkeni Newcastle virüsüdür. Hızlı-hırıltılı-güç solunum, ibik - sakallarda morarma, yeşil ve kanlı ishal, kanat ve bacaklarda felç, verimde düşme
AVİAN İNFLUENZA (Veba): Etkeni İnfluenza A virüsüdür. Gözlerde-sakallarda-ibiklerde iltihap ve ödem, İbiklerde morarma, glottisde ödem, burunda akıntı, ishal, denge bozukluğu, verimde düşme, zayıflık, iştahsızlık

İNFECTİOUS BRONCHİTİS (Enfeksiyoz Bronşitis): Etkeni adı üzerindeki virüstür. Kabuksuz ya da pütürtülü yumurta, yumurta akı sulu, verimde düşme, burunda akıntı, gözlerde sulanma, yüzde şişme, durgunluk,

AVİAN ENCEPHALOMİYELİTİS EPİDEMİK TREMOR: Etkeni Avian Encephalomyelitis'dir. Gözlerde katarakt, denge bozukluğu, baş titremesi, verimde düşme

İNFECTİOUS BURSAL DİSEASE ( Gumbaro IBD. Makale'nin
MAKALE Güneşten dünyaya ulaşan UVC ışınlarının tamamını, UVB ışınlarının da büyük bir kısmını soğuruyor (Şekil 2). Yine de güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşabilen 290-320 nm aralığında kalan sınırlı bölümü mikrop deaktivasyonu için kullanışlı durumda [2].  
 Şekil 2: Güneş ışınlarının UV bölgede kalan optik spektrumu: Atmosfer öncesi ve deniz seviyesindeki spektrum gösterilmiştir. Kabaca 290-320 nm aralığındaki spektral bölge az da olsa mikrop foto deaktivasyonu için etkilidir [1, 2]. Bu bölgedeki güneş ışını miktarı mevsime (güneş ışınlarının düşüş açısına), bölgenin yüksekliğine, günün saatine ve hatta ozon katmanındaki anlık değişime göre farklılık gösterir. Makale'nin

Tavuklarda Çiçek Hastalığı

5 yıl önce 17426 Okunma
MAKALE Bu virüs kanatlı hayvanlar arasında direkt veya indirekt temas ile bulaşır. Hasta hayvanların kurumuş deri lezyonlarının döküntüsü, ve virüs ile enfekte olan bölgelere ait döküntüleri diğer kanatlıların alması enfeksiyona neden olur. Virüs dış ortamda uzun süre dayanma yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda çeşitli sinek türleri bu hastalığın taşınmasında etkilidir. Hasta hayvanlardan virüsü alan sinekler aylarda bu virüsü taşır ve başka hayvanları enfekte eder.   Çiçek Hastalığı Belirtileri

Hastalık yavaş bir yayılma eğilimi gösterir. Belirtiler özellikle ağız çevresi, ağız boşluğu, göz çevresi ve burun çevresinde yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerde çeşitli nekrotik alanlar ve lezyonlar görülür. Hastalanan kanatlı hayvanlarda bu hastalığın seyri yaklaşık 1 ay sürmektedir. Makale'nin

Ruminantlarda Timpani

5 yıl önce 10332 Okunma
MAKALE Sekonder timpani (serbest gaz toplanması):Rumende fermantasyon gazlarının fiziksel engeller nedeniyle dışarı atılmamasına bağlı gaz toplanması.  

 Etioloji: Primer timpani en çok fazla öz sulu otlarla otlayan sığırlarda görülmektedir. Özellikle çabuk gelişen leguminöz(baklagillerden zengin)bitkileri içeren otlar primer timpani için uygun bir ortamdır.
Sekonder timpaninin nedeni, rumendeki serbest gaz toplanması rutus işleminin fiziksel obstruksiyon donucu aksamasından kaynaklanır. Fiziksel obstriksiyon özefagusun yabancı cisim tarafından tıkanması, stenoz ve özefagus çevresinde dokunun büyüyüp özefagusu baskı altına almasıyla ilişkilidir.
Semptomlar:
1-) Gaz yapıcı yemin yenmesinden ¼ -1 saat kadar sonra semptomların başlaması. Makale'nin
MAKALE
  FCR hesaplarken hayvanın yediği yem dikkate alınır ve yediği yeme göre aldığı canlı ağırlık değerlendirilir. Yani daha açık ve kaba bir tabirle hayvanın yediği yemi ete dönüştürme oranıdır. Hayvanın yediği yemden (ağırlık cinsinden) ne kadar canlı ağırlık kazanmış bunu görmemizi sağlar. Formülü ise oldukça basittir.
FCR (Yem Dönüşüm Oranı) Hesaplama

Hayvanın Yediği Yem / Hayvanın Canlı Ağırlığı

Formülü yukarıdaki şekildedir. Bunu bir örnek ile anlattığımızda daha kolay ve rahat anlayacaksınız.

Örnek: Bir broiler kümesinde 5.000 adet hayvan olsun ve bu hayvanlar kesime kadar 20.000 kg yem yemiş olsun. Hayvanın kesimden önce toplam canlı ağırlığı ise 12.000 kg olsun. Bu örneğe göre;

Hayvanın Yediği Yem: 20.000 kg
Hayvanın Toplam Canlı Ağırlığı: 12.000 kg

20.000 / 12.000 = 1,667 gibi bir rakam çıkar. Makale'nin