HABERLER

MAKALE Süt ve Süt Ürünlerinin Hayatımızdaki Yeri Nedir?

Süt ve süt ürünleri doğumla birlikte anne sütü ile hayatımıza girerek ömür boyunca tükettiğimiz temel besin maddelerindendir. Belirli kimyasal değişimler geçirdikten sonra formuna kavuşan bu ürünler, sütün özelliklerini göstermeye devam edebildikleri gibi bazıları da kaybedebilirler. Ayrıca bu ürünler yüksek besin içerikleri karşısında düşük ekonomik değer gösterdiğinden ve halk arasında yaygın kullanımından dolayı besinler arasında taklit ve tağşişe en açık ürünler arasında gösterilebilir.

Taklit ve Tağşiş Nedir?

Gıda ürünlerinde en çok karşılaşılan hile çeşidi taklittir. Taklit kelimesi herkesin bildiği bir kelime olmasına rağmen, “tağşiş” çok yaygın olarak bilinen bir kelime değildir. Makale'nin
MAKALE Soya, barbunya, bezelye, mercimek ve yer fıstığı gibi besinlerin de olduğu baklagiller ailesindendir. Soya; besin alerjilerinin en yaygın alerjen grubundadır ve işlenmiş pek çok gıdada bulunur. Sebze suları, nişastalar, tatlandırıcılar, donmuş gıdalar, fıstık ezmeleri, dondurmalar gibi besinlerde soya bulunabilir. Soya alerjisi; vücudun bağışıklık sisteminin soyada bulunan zararsız proteinleri zararlı olarak görmesi ve onlara karşı antikor oluşturması ile ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, daha sonra soya tüketildiğinde vücudu korumak için histamin gibi maddeler salgılar ve bu maddelerin salınması alerjik reaksiyona neden olur. Soya, inek sütü, yumurta, yer fıstığı, ağaç yemişleri, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleri ile birlikte en yaygın 8 alerjen içinde yer alır. Soya alerjisi bebeklik çağında başlayan ve genellikle 10 yaşında düzelen bir besin alerjisidir. Makale'nin
MAKALE Gıda alerjisi, bir gıda bileşeninin (genellikle yapısal olarak tamamen parçalanmamış bir protein) emilimi ve bunun sonucunda bir bağışıklık tepkisi gösterilmesiyle meydana gelmektedir. Bilindiği üzere, proteinlerin sindirimi sonucunda aminoasitler oluşmaktadır. Proteinlerin tamamen sindirilmediği durumlarda ise, immün sistem yarı sindirilmiş proteinleri (ara peptit formları) yabancı bir bileşen olarak tanımlamakta, kan dolaşımındaki mast hücrelerine ve bazofillere bağlanan Immünoglobülin E (IgE) antikorunu üretmektedir. Bu yabancı bileşen bir antikorla etkileşime girdiğinde reseptör hücreler histamin veya başka kimyasal maddelerin salınımını sağlayarak vücutta çeşitli alerjik reaksiyonların görülmesine sebep olmaktadır. Şekil 1’de alerji reaksiyon oluşumunun şematik gösterimi verilmiştir. Makale'nin
MAKALE Balık alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir. Balık Alerjisinde Korunma

Bir reaksiyonu önlemek için, tüm balık ve balık ürünlerinden uzak durmak çok önemlidir. Daima gıda etiketlerini okuyun ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce içeriğiyle ilgili sorular sorun.

Yiyecek çapraz temas riskinin yüksek olduğu deniz ürünleri restoranlarından uzak durun. Ayrıca balıklara dokunmaktan ve balık pazarlarına gitmekten de kaçınmalısınız. Balıkların pişirildiği herhangi bir alanda olmak, balık proteini buharda olabileceği için sizi tehlikeye atabilir.

Bir tür balığa alerjisi olan kişilerin yarısından fazlasının diğer balıklara da alerjisi olabilir. Alerji uzmanınız genellikle tüm balıklardan uzak durmanızı önerecektir. Makale'nin
MAKALE Fındık alerjisi nedir?

Fındık deyince kabuklu fındık, kaju fıstığı, antep fıstığı, ceviz, pekan cevizi, badem, brezilya fındığı ve macadamia fındıklarını kastediyoruz. Yer fıstığı biyolojik açıdan bir fındık türü değildir ama bir baklagil türüdür. Bu nedenle yer fıstığına karşı alerjisi olan kişilerde kan testleri baklagillerin de alerjen madde olduğunu gösterir, ve bu kişiler bazen yeşil bezelye, soya, fasulye, acı bakla unu ve mercimek gibi diğer baklagillere karşı da alerjik reaksiyonlar gösterirler. Yine hindistan cevizi, muskat ve su kestanesi tamamen farklı ailelere mensupturlar ve fındık/yer fıstığı ile çapraz reaksiyona girmezler. Hindistan cevizine karşı alerji olmak mümkün olsada bu çok nadir görülen bir durumdur.

Gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar vücudun besinlerdeki bazı proteinlere karşı reaksiyon göstermesinden kaynaklanmaktadır. Makale'nin
MAKALE Badem, antioksidan özelliği olan, kolesterol seviyesini düşürebilen, kan şekerinin kontrolüne yardımcı olan, kilo vermeye yardımcı olan, E vitamini açısından zengin bir ağaç yemişidir. Ağaç yemişleri ve tohumlara karşı olan alerjiler daha şiddetli olma eğilimindedir ve yaşamı tehdit eden ölümcül reaksiyonlara sebep olabilirler. Badem alerjisi de ciddi bir alerjik reaksiyon oluşturabilir. Badem alerjisi; bağışıklık sisteminin bademde bulunan proteini zararlı olarak nitelendirmesi sonucu oluşur. Zararlı madde ile savaşmak için bağışıklık sistemi mücadele eder ve antikor üretir. Bu durumun sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir.  Badem alerjisi iki türde gerçekleşebilir. Birinci türde; kişinin bademlere doğrudan temas etmesiyle ya da badem yağı gibi ürünlerle temas etmesiyle meydana gelir. Makale'nin
MAKALE İnek sütü proteinleri kazein ve whey proteinleri olmak üzere 2 grupta toplanır. Kazeinler inek sütünün %76-86’sını oluştururlar. İnek sütünün içerdiği yirmiyi aşkın proteinden özellikle beşi alerjik niteliktedir. Bunlar: alfa laktoglobulin, kazein, sığır gamma globülin, sığır albümin, ve beta laktoglobulindir. İnek sütüne alerjisi olan bir çocuk çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerini de tüketemeyebilir.  İnek sütü alerjisinde ailesel geçmişin önemli rolü vardır. Böyle çocuklarda diğer bireylere göre %60 oranında inek sütüne karşı duyarlılık gözlenebilir.    İnek sütü özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür, çünkü bu grubun diyetinde birincil besindir. Makale'nin

Besin Alerjisi Nedir?

4 yıl önce 4642 Okunma
MAKALE Besin alerjileri daha çok çocukluk döneminin sorunlarından birisidir. Anne sütü alan bebeklerde genellikle ek gıdalara başladıktan sonraki dönem ciltte ürtiker, kızarıklık, ya da egzema şeklinde ortaya çıkabilir.  
Günümüzde besin alerjileri anafilaktik reaksiyonların en önemli nedenlerindendir. Bu nedenle halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Besin alerjilerinde korunma önlemlerinin çok yönlü yapılması gerektiğinden bu hastalar devamlı risk altındadır.

Besin alerjilerini çoğu aşağıdaki besinlere karşı gelişmektedir. Ancak tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmamalıdır. Makale'nin
MAKALE Buğday otuza yakın farklı protein türleri içerir, glutenin ve gliadin adlı proteinler suyla birleştiğinde esnek, sakıza benzer ağsı bir madde oluşturur. Buğday unu su ile yoğurulduğunda glutenin ve gliadin suyun tutulmasını sağlar ve birbirlerine bağlanırlar. Gluten unlu mamullerin temel yapısını oluşturur ancak en etkili olduğu yer buğday unudur. Çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda etkisi daha düşüktür  
Gluten bazı kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açar ve erken teşhis ile pek çok sağlık probleminin önüne geçilebilir. Glutenin yol açtığı hastalıklar çocuk yaşlarda fark edilmediğinde büyüme geriliğine sebep olabilir. Makale'nin
MAKALE Aşağıdaki Resmi Gazete değişikliğinde de göreceğiniz gibi, 5996 sayılı Kanunun 40. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi şu şekilde değiştirilmiştir :" Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır ve mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilir... "
 Burada da göreceğiniz gibi  Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar kapsamına neler girmektedir ve önlem olarak neler alınabilir gelin hep beraber inceleyelim.
 Aşağıda Tehlike olarak belirtilenler, insan sağlığını doğrudan ve dolaylı bir şekilde etkileyen faktörlerdir. Çözüm ise bu olumsuz faktörleri ortadan kaldıracak hayati öneme sahip uygulamaları içermektedir. Makale'nin
MAKALE Otelde çalışan personelinde kişisel hijyen ve sağlık kurallarına uyması, üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi için, otel idaresinin de birtakım önlemler alması ve haliyle uygun ortamı sağlaması gerekmektedir. Uyulması gereken kurallar ise sırası ile şu şeklidedir;  * İşe alınmadan önce personel sağlık kontrolünden geçirilmelidir.  * Kan testleri ve röntgenleri (özellikle akciğer) alınmalıdır.Bu teknikler, daha sonra zaman zaman yinelenerek, personelin sağlık durumu denetim altında tutulmalıdır.  * Hastalanan personele izin verilmeli, hastalığı süresince istirahat etmesi sağlanmalıdır.  * Hafif bir öksürüğü de olsa doktora gönderilmeli, ağız ve burun kültürü alınmalıdır.  * Personelin yemek yeme alışkanlıkları gözlenmeli, yalnızca onların kullanacağı yemek yiyebilecekleri ve dinlenebilecekleri bir yer hazırlanmalıdır. Makale'nin

Gıdalarda Bulunan Su Çeşitleri

4 yıl önce 8553 Okunma
MAKALE 1. Serbest Su

Gıda içerisinde solvent ya da çözücü olarak bulunan sudur. Fiziksel olarak doku içerisine hapsedilmiştir. Gıdalarda en çok bulunan ve kolay ayrışabilen su formudur. Gıdalardaki biyolojik ve kimyasal değişikliklerden kaynaklanan bozulmaların sebebi gıdaların yüksek miktarda serbest su içermesidir. Ayrıca gıdalarda fiziksel değişmelere de neden olmaktadır.

Gıdaların içerdiği su birçok bileşen için çözücü görevi görür. Bu nedenle su miktarının düşürülmesi için pek çok gıda muhafaza yöntemi geliştirilmiştir. Gıdaların muhafaza sürelerinin artırılmasında kullanılan yöntemler (kurutma, konsantre etme, dondurma, tuz – şeker ilavesi gibi) serbest su içeriğinin azaltılması esasına dayanır. Makale'nin