HABERLER
MAKALE
Standart bir gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı için, 20 m2 uygun bir alan olarak nitelendirilir. Daha büyük alana sahip laboratuvarlarda temizlik daha zor yapılmakta, buna bağlı olarak kontaminasyon riski artmaktadır. Laboratuvar doğrudan güneş ışığı almamalı, yeterli aydınlatma ve iyi bir havalandırma sağlanmalı ve sıcaklığın 25 oC'dan fazla olması halinde klima kullanılmalıdır.
Laboratuvar çalışma havasında mikroorganizma yükü olabildiğince az olmalıdır. 15 dakika süre ile kapağı açık bırakılan bir Plate Count Agarda 15 koloni olması kabul edilebilir bir değerdir.
Mikrobiyoloji laboratuarlarında analiz güvencesi için laboratuar ortamının değişik alanlarında toplam bakteri ve maya/küf yükü belirlenmelidir. Mikrobiyolojik yük kontrolünde toplam bakteri için PCA, maya/küf için DRBC agar besiyerleri kullanılır.
Makale'nin
MAKALE
Gıdalarda indikatör mikroorganizmaların bulunması ürünlerin yetersiz hijyenik koşullarda işlendiğini, insan, toprak, su ve dışkı kaynaklı bir bulaşmanın olabileceğinin bir göstergesidir. Hammadde, üretim teknolojisi, iyi üretim uygulamaları hakkında bilgi verir. Bu mikroorganizmalar kısacası kalitenin göstergesi olarak değerlendirilirler.
Hijyen indikatörü olan mikroorganizmalar
• Toplam canlı bakteri sayısı
• Küfler
• Ürünün özelliğine göre mayalar
• Ürünün özelliğine göre sporlu bakteriler
• Koliform grubu bakteriler genel kirlilik indeksi olarak bilinirler.
Makale'nin
MAKALE
Yeryüzünde tüketime sunulan bütün gıda maddeleri belirli miktarda mikroorganizma içerirler.
Yalnızca ısıl işleme tabi tutulan sebze konserveleri, salça, uzun ömürlü sütler steril kabul edilmekte, 100°C ve daha aşağısında ısıl işleme tabi tutulan bira, gazlı meşrubat ve meyve suları ise sterile yakın olarak kabul edilmektedir.
Gıdalarda;
• Patojen mikroorganizma ve Fekal koliform bakterilerin bulunmasına izin verilmez
• Ancak toplam aerobik mezofil bakteri yani oksijenli ortamda vücut sıcaklığı olan 35-37°C’de çoğalabilen mikroorganizmalarında belirli bir limitde bulunmasına izin verilir.
• Toplam canlı bakteri sayısı gıdalarda mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesinde indikatör olarak yaygın olarak kullanılır.
Makale'nin
MAKALE
ISO 22000:2005 dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlama amacıyla düzenlenmiş yeni bir standarttır.
Gerekliliklerin, tarladaki çiftçiden, taşıma ve depolama operatörlerine, perakendeciler ve restoranlardan onların tedarikçilerine kadar (Makina ve ambalaj üreticileri dahil olmak üzere) ortak olması hedeflenmiştir.
Gıda kaynaklı hastalıklar ve ölümleri ile bunlarla ilgili maliyetlerin azaltılmasının amaçlanması, tüketici ve alıcı firmaların-ülkelerin güvenli gıda talep etmeleri nedeniyle HACCP (Tehlike analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) tabanlı gıda güvenliği yönetim sistemleri günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır.
Makale'nin