HABERLER

MAKALE Bu bakteri grubu proteinleri hidrolize ederek proteaz enzimi salgılarlar. En yaygın türleri Micrococcus,Staphylococcus,Bacillus,Clostridium,Ps eudomonos,Alteromonas,Flavobacterium ve Alcaligenestir. Bazı Enterobacteriaceae ve Brevibacterium lar da bu gruba da dahildir.  
PROTEAZ ENZİMİ

Protezlar proteinleri peptidlere hidroliz eden enzim grubu olarak bilinirler. Aynı zamanda proteazlara proteolitik enzimlerde de denir.Proteazlar çeşitli peptit zincirlerine hidrolize olma kabiliyetlerine göre farklılık gösterirler. Her proteaz, özel bir peptit zincirini parçalar. Proteaz enzimi üreten bakterilerin ise gıda ürünleri üzerinde çeşitli etkileri vardır.

PROTEOLİTİK BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

ALCALİGENES: Gram negatif ,aerobik çubuk ve kok şeklindedirler. Suda , ve toprakta bulunur. Zengin protein içeren gıdaların bozulmasında etkilidir.Genellikle mezofiliktirler. Makale'nin

Kuru Gıda Depolama Talimatı

4 yıl önce 16737 Okunma
MAKALE    1. AMAÇ
Kuru gıdaların uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve bulaşmaların engellenmesidir.

2. SORUMLULUK

Depo Sorumlusu ve Aşçıbaşı bu talimatın uygulanmasında sorumludur.

3. UYGULAMA

• Depo olarak kullanılan alan içerisinde, gıda maddeleri cinslerine göre ayrıldıktan sonra kendilerine ait bölümler oluşturularak depolanmalı.
• Depolama alanı her zaman için temiz ve geçişe uygun olmalı. Geçişi engelleyen malzemeler yerde tutulmamalı.
• Depo içinde gıda maddelerinden başka eşya ve malzemeler bulundurulmamalı.
• Diğer malzemeler için depolama yeri yoksa uygun bir raf tamamen gıda dışındaki malzemeler için ayrılmalı.
• Depoya gelen malzeme, “İlk giren - İlk çıkar” ilkesine ve son kullanma tarihine göre yerleştirilmeli. Makale'nin
MAKALE Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.  Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. Makale'nin

Süt Proteinleri

4 yıl önce 13688 Okunma
MAKALE Süt proteini homojen protein olmayıp farklı nitelikte 30’dan fazla fraksiyondan oluşmuştur. Fakat kazein ve serum proteinleri olmak üzere 2 grup altında toplanır. Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır.  
• Kazein

Doğada sadece sütte bulunan kazein süt proteinlerinin yaklaşık %80’ni oluşturur. Kazein sütte misel adı verilen parçacıklar halinde bulunur. Her bir kazein miseli α σ-, αs2-, ß- ve κ –kazein gibi bileşenlerden meydana gelmiştir. Misellerde kazeinden başka kalsiyum, magnezyum, fosfat, sitrat, potasyum gibi maddeler de bulunur

A : Alt misel B : Tüyümsü yapı C : Kalsiyum fosfat D : k-kazein E : PO4 grupları • Serum proteinleri

Kazein yağsız sütten herhangi bir yolla uzaklaştırıldığında geriye kalan kısma süt serumu denir ve içerisinde yaklaşık % 0. Makale'nin
MAKALE Clostridium perfringens bakterisinden kaynaklanan orta ve ince bağırsakta yerleşen bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması dahilinde sürüdeki ölüm oranları %5-50 çoğunlukla %10 olabilmektedir.    Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz. Makale'nin
MAKALE Son çalışmalar granüllerin yeni birçok özelliği ile gıda endüstrisinde bir malzeme olarak kullanılabileceğini gösterdi. Ancak henüz plazma ile yeni bir gıda ürünü tasarlanmadı. Bu yazıdaki fikirlerin ışığında moleküler gastronomi ile uğraşan genç şeflerimizin yeni tarifler geliştirmesini ve literatüre girmesini diliyorum.  
Bir çalışmada, yumurtadan elde edilen jeller yumurta sarısı veya sarısındaki parçaların (granül ve plazma) steril su içindeki karragenan (deniz yosunundan elde edilen emülgatör) ile karışması ve ortaya çıkan hamurun pişirilmesi ve sonra soğutulması ile elde edildiği belirtildi. Bu yeni tip jellerin akışkanlık, doku, mikroyapı, renk analizlerinden sonra elde edilen sonuçlardan bazıları şöyle:

Granüllerden elde edilen jellerin en düşük kalori değerine sahip oluğu (protein oranı fazla yağ oranı düşük) saptandı. Makale'nin

TBA Testi (Tiyobarbütirik Asit)

4 yıl önce 8915 Okunma
YÖNTEM Gıdalarda bulunan yağlar ile havanın oksijeni arasında kendiliğinden oluşan ve otoksidasyon denilen reaksiyonlar oluşur. Her zaman az yada çok hissedilir kalite düşmelerine neden olan bu tür reaksiyonlar gıda endüstrisi açısından istenmez. Kalite düşmesi, renk, koku ve tatda oluşan değişimler ile bazı bileşiklerdeki parçalanmalar ve hatta toksik bileşik oluşması şeklindedir. Etin aerobik oksidasyon ürünlerinin TBA ile renk reaksiyonu verdiğini göstermiştir. Çoklu doymamış yağ asitlerinin otoksidasyonu süresince malonaldehit oluşur. Glasial asetik asitle hazırlanan 2-tiobarbitürik asit çözeltisi, malonaldehitlerle renk oluşumuna neden olarak oksidatif ransidite düzeyinin saptanmasını sağlar. Makale'nin

Tavuklarda Salmonella Enfeksiyonu

4 yıl önce 16085 Okunma
MAKALE   Salmonellanın iki türünden biri olan pullorum bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır.Beyaz yumurtacı ırklar kahverengi yumurtacı ırklara göre bu hastalığa karşı daha dayanıklıdır.Morbidite (hastalık bulaşma oranı) ortalama %10 ila %80 arasındadır.Bağışıklığı düşük ve stresli hayvanlarda ölüm oranı %100 e kadar ulaşabilir. 
Enfeksiyon ağız yoluyla dışkılardan bulaştığı gibi yumurta ile de civcivlere geçmektedir.Çok dirençli bir bakteri olup normal iklim şartlarında aylarca hayatta kalarak enfeksiyon oluşturmaya devam eder.
Belirtiler ;

* İştahsızlık

* Kabarık tüyler

* Gözlerin kısılması

* Beyaz ishal

* Ayakta topallık  
Tedavi ;

Kümesde altlık değiştirilir ve uygun bir şekilde dezenfekte edilir.

Uygun antibiyotiklerle hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir. Makale'nin

Zeytinyağı Saflık Kriterleri

4 yıl önce 7166 Okunma
MAKALE
  Mumsu (Wax) Maddelerin Tayini; waxlar, tüm bitkisel yağların kendi iç tepkimeleriyle oluşmuş daha büyük moleküllerdir. Normal zeytinyağı uzun süre bekletildiğinde bozunma tepkimeleri (oksidasyon), iç tepkimelerin önündedir. Bu nedenle peroksit yükselirken waxlardaki artış aynı oranda olmayabilir. Zeytinyağına kimyasal tepkimelere uygun koşullar içinde tutulursa, moleküllerin büyümesi daha hızlı olur. Pirina yağı, hekzanla ayrıştırılır ve rafine edilirse, oksidasyon ürünleri yağdan uzaklaştırılır, bu yüzden waxlar büyük ölçüde bünyede tutulurlar. Kısaca wax analizi pirina yağını gösteren özel bir analiz yöntemidir.
Analiz kromatografik yöntemlerle uygulanır, kolon kromatografisi ile yağ örneğinde waxlar ayrılır ve doğrudan gaz kromatografisi ile belirlenir. Makale'nin

Baharatta Tuz Tayini

4 yıl önce 5084 Okunma
YÖNTEM   Kullanılacak Malzeme ve Cihazlar
Filtre kağıdı
Porselen kroze
Küf Fırını
Gooch Krozesi
Beher (100 mL)
Pipet( 25 mL)
Huni

Kullanılan Kimyasallar

Nitrik asit çözeltisi: 1 birim nitrik asit 9 birim su ile karıştırılır.
%10’luk Gümüş Nitrat çözeltisi  
Deneyin Yapılışı

Daha önceden sabit tartıma getirilmiş porselen kroze içerisine 3-5 garasında örnek tartılır (m). Örnek sıcaklığı 550°C olan kül fırınında açık gri renkte kül oluşuncaya veya ağırlık değişmez hale gelinceye kadar bekletilir. Kroze desikatörde soğutulduktan sonra üzerine çözdürülene kadar hazırlanan asit çözeltisi eklenir. Bir beherin içerisine bir miktar gümüş nitrat çözeltisi koyulur. Makale'nin
MAKALE 1. Escherichia coli enfeksiyonları: Etken E.Coli bakterisi, viral etkenler (İnfeksiyöz Bronşitis Hastalığı Virüsü ve Newcastle Hastalığı Virüsü, Infeksiyöz Laryngotracheitis virüsü), mikoplazma etkenler ile birlikte miks enfeksiyona neden olabilmektedir. Mortalite, enfeksiyonun ilk haftasından itibaren görülür. Mortalite oranı oldukça yüksektir. Genellikle antibiyotikler ile etkili olarak tedavi edilmesine rağmen, antibiyotiklere dirençli kanatlı E. coli suşları ile de karşılaşılabilmektedir. Klinik belirtileri spesifik olmayabilir. Hayvanın yaşına ve sekonder etkili diğer hastalıkların bulunuşuna göre oldukça farklılık gösterebilmektedir. Hastalığın septisemi periyodunu takiben hava keselerinde karaciğer ve kalp kesesinde kalınlaşma, fibrinoid yapı oluşumu çok dikkat çekicidir. Sekonder etkilerin de katkısıyla bazen akciğerde pneumonia görülebilmektedir. Makale'nin

Kodeks Alimentarius Nedir?

4 yıl önce 7758 Okunma
MAKALE Kodeks Alimentarius tamamıyla Latinceden çevrilmiş bir “gıda kodu” dur. Bu kodeks gıda ticaretinde tüketici sağlığını korumak ve uygulamaların iyi niyet ilişkileri içerisinde sağlanması amacıyla formüle edilmiş, bir seri genel ve çok özel gıda güvenliği, standartlarını kapsamaktadır. Yerel tüketim ya da ihracat için pazara sunulan gıdalar, tüketmek için güvenli ve iyi kalitede olmalıdır. Buna ek olarak, ihraç edilen gıdaların hastalığa sebep olan organizmalar taşımaması gerekir, zira bu tür organizmalar ithalatı yapan ülkelerdeki hayvanlara ya da bitkilere zarar verebilir.  
Kodeks Alimentarius 1960' larda iki uluslararası organizasyon: Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortak oluşturul muştur. Makale'nin