HABERLER
MAKALE
NEWCASTLE (Yalancı Veba): Etkeni Newcastle virüsüdür. Hızlı-hırıltılı-güç solunum, ibik - sakallarda morarma, yeşil ve kanlı ishal, kanat ve bacaklarda felç, verimde düşme
AVİAN İNFLUENZA (Veba): Etkeni İnfluenza A virüsüdür. Gözlerde-sakallarda-ibiklerde iltihap ve ödem, İbiklerde morarma, glottisde ödem, burunda akıntı, ishal, denge bozukluğu, verimde düşme, zayıflık, iştahsızlık
İNFECTİOUS BRONCHİTİS (Enfeksiyoz Bronşitis): Etkeni adı üzerindeki virüstür. Kabuksuz ya da pütürtülü yumurta, yumurta akı sulu, verimde düşme, burunda akıntı, gözlerde sulanma, yüzde şişme, durgunluk,
AVİAN ENCEPHALOMİYELİTİS EPİDEMİK TREMOR: Etkeni Avian Encephalomyelitis'dir. Gözlerde katarakt, denge bozukluğu, baş titremesi, verimde düşme
İNFECTİOUS BURSAL DİSEASE ( Gumbaro IBD.
Makale'nin
MAKALE
Güneşten dünyaya ulaşan UVC ışınlarının tamamını, UVB ışınlarının
da büyük bir kısmını soğuruyor (Şekil 2). Yine de güneş ışınlarının
yeryüzüne ulaşabilen 290-320 nm aralığında kalan sınırlı bölümü mikrop
deaktivasyonu için kullanışlı durumda [2].
Şekil 2:
Güneş ışınlarının UV bölgede kalan optik spektrumu: Atmosfer öncesi ve
deniz seviyesindeki spektrum gösterilmiştir. Kabaca 290-320 nm
aralığındaki spektral bölge az da olsa mikrop foto deaktivasyonu için
etkilidir [1, 2]. Bu bölgedeki güneş ışını miktarı
mevsime (güneş ışınlarının düşüş açısına), bölgenin yüksekliğine,
günün saatine ve hatta ozon katmanındaki anlık değişime göre farklılık
gösterir.
Makale'nin
MAKALE
Sütlerde dehidratasyon yolu ile ısıl işlem sonucunda glukozdan 5-hidroksimetil-2-furfural oluşumu gerçekleşebilir. Süt şekeri olan laktoz sadece çözelti halinde iken değil kristal haldeyken de ısıtma sonucunda kahverengi renk oluşumları meydana gelir, renk ve tatta değişimler oluşur. Asidik ve hafif alkali laktoz çözeltisi ısıtıldığında kahverengi rengin oluşmasına neden olan madde 5-hidroksimetil-2furfuraldır.
Sterilize süt ürünlerinde ve vals yöntemi ile elde edilen süt tozunda karşılaşılan kahverengi renk oluşumu karbon-protein komplekslerinde oluşan maillard reaksiyonunun sonucudur. Aynı şekilde klasik sterilizasyon yöntemleri ile üretilen sütlerde ve uzun süre depolanan UHT sütlerde hafif esmer renk gözlenir.
Makale'nin
MAKALE
[DHTUBE=https://www.youtube.com/watch?v=MtDoV1JhH5k&feature=]
Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan alışveriş merkezleri ve mağazalar, 11 Mayıs tarihinden itibaren tekrar açılacak. Belirli hijyen şartları altında, içeriye metrekarenin yüzde 10'u kadar müşteri alarak hizmet verecek olan mağazalarda, üretimi Şubat ayında tamamlanmış olan ilkbahar-yaz sezonuna ait ürünler satılacak. Mağazaya gelen müşteriler ürünleri dezenfekte edilmiş kabinlerde deneyecek ve denenen ürünler de ultraviyole ışınları ile kapalı bir odada steril edilecek. Birçok ulusal zincir mağazalar zinciri, müşterilerin bu denediği ürünleri UV ışınları ile temizleme görevini ürünlerimizden olan ArmaLAMP ile yapmayı tercih ediyor.
ArmaLAMP UV lambanın ışık şiddetini ve etkisini daha da arttıran ithal %99.
Makale'nin
MAKALE
Bu virüs kanatlı hayvanlar arasında direkt veya indirekt temas ile bulaşır. Hasta hayvanların kurumuş deri lezyonlarının döküntüsü, ve virüs ile enfekte olan bölgelere ait döküntüleri diğer kanatlıların alması enfeksiyona neden olur. Virüs dış ortamda uzun süre dayanma yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda çeşitli sinek türleri bu hastalığın taşınmasında etkilidir. Hasta hayvanlardan virüsü alan sinekler aylarda bu virüsü taşır ve başka hayvanları enfekte eder. Çiçek Hastalığı Belirtileri
Hastalık yavaş bir yayılma eğilimi gösterir. Belirtiler özellikle ağız çevresi, ağız boşluğu, göz çevresi ve burun çevresinde yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerde çeşitli nekrotik alanlar ve lezyonlar görülür. Hastalanan kanatlı hayvanlarda bu hastalığın seyri yaklaşık 1 ay sürmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Çoğu zaman dikkatimizi çekmeyen ve artık düşünmeden her an kullandığımız küçük mikrop yuvaları gün içinde birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Elektrik düğmeleri, asansör düğmeleri, bilgisayar tuşları, telefon tuşları ve ekranları, para çekmek için kullandığımız ATM'ler, uzaktan kumandalar ve daha bir çok kez kullanılmaktadır. Her gün yüzlerce elin değdiği bu ufacık şeyler adeta mikroptan yapılmış gibidir ve dokunduğunuzda bakteriler direkt olarak elinizden vücudunuza geçer…
Para ve cüzdan
Gün boyunca elden ele dolaşan kağıt ve bozuk paralar bir çok mikrobu üzerinde barındırır. Bundan dolayı paranızı koyduğunuz cüzdanlar da aynı mikropları taşımaktadır.
Su aparatları ve musluklar
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar.
Makale'nin
MAKALE
En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae’dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.
Kuru Maya
Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilir, ev kullanımına uygundur. Genellikle 100 gramlık paketler halinde satılır. Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Maya kullanılarak hazırlanan poğaça, pide, börek, açma gibi tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Küçük granüller halinde ve kremrengidir. 1 kilogram una yaklaşık 1 çorba kaşığı (20 gram) maya kullanılır. Kullanılan un, tuz, yağ ve su gibi malzemelerin miktarlarına göre kullanılacak maya miktarı da değişir.
Makale'nin
MAKALE
Sekonder timpani (serbest gaz toplanması):Rumende fermantasyon gazlarının fiziksel engeller nedeniyle dışarı atılmamasına bağlı gaz toplanması.
Etioloji:
Primer timpani en çok fazla öz sulu otlarla otlayan sığırlarda görülmektedir. Özellikle çabuk gelişen leguminöz(baklagillerden zengin)bitkileri içeren otlar primer timpani için uygun bir ortamdır.
Sekonder timpaninin nedeni, rumendeki serbest gaz toplanması rutus işleminin fiziksel obstruksiyon donucu aksamasından kaynaklanır. Fiziksel obstriksiyon özefagusun yabancı cisim tarafından tıkanması, stenoz ve özefagus çevresinde dokunun büyüyüp özefagusu baskı altına almasıyla ilişkilidir.
Semptomlar:
1-) Gaz yapıcı yemin yenmesinden ¼ -1 saat kadar sonra semptomların başlaması.
Makale'nin
MAKALE
Bu Korona günlerinde hiç unutmamamız gereken bir konuyu tekrardan hatırladık : Hijyen Ancak
hazırlıksız yakalandığımız dünya çapında etkisini gösteren bu pandemi
de , uzmanlar dışarı çıkmayın, sosyal mesafeyi koruyun uyarıları ile
bulunduğumuz ortamları dışarının tüm zararlı etkilerinden koruduğumuz
kaleler gibi göstermektedir. Evimiz, ofisimiz, işyerimiz, fabrikamız
bizim dışarının tüm mikrobiyal risklerinden korumamız gereken yerlerdir.
Kapınızın önü kalenizin kapısıdır. Ve buradan içeri asla insana düşman
mikroorganizmalar girmemelidir.
Ayakkabılarımız
ile her gün onlarca farklı yerlere girip çıkıyoruz, geçdiğimiz yerlerde
insan tükrük ve atıkları, hayvan dışkıları ve bunlara bağlı bir çok
zararlı mikroorganizmayı yaşam alanlarımıza kadar taşıyoruz.
Makale'nin
MAKALE
Ultraviyole Hava Temizleme
COVID-19 veya diğer tanımı ile korona virüs ( SARS-CoV-2 ) olarak bilinen virüs bugünlerde küresel salgın haline gelmiştir. Bu virüs şüphesiz ki dünyamızı bir kaosa sürüklesede yapabileceğimiz en iyi şey hazırlıklı olmaktır. Bu noktada korona virüse karşı hazır olmak ve mücadele edebilmek için atılabilecek bazı adımlar vardır. Bunlardan biri de bakteri ve virüsleri öldüren ultraviyole ışık olarak bilinen teknolojidir. Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür
Birkaç yüzyıldır, 200 ila 400 nanometre (nm) arasında dalga boylarına sahip geniş spektrumlu antiseptik UV ışığının, bakteri ve virüslerin DNA’larını bir arada tutan bağlarını yok ederek öldürmede çok etkin olduğu bilim adamları tarafından bilinmektedir.
Makale'nin
MAKALE
FCR hesaplarken hayvanın yediği yem dikkate alınır ve yediği yeme göre aldığı canlı ağırlık değerlendirilir. Yani daha açık ve kaba bir tabirle hayvanın yediği yemi ete dönüştürme oranıdır. Hayvanın yediği yemden (ağırlık cinsinden) ne kadar canlı ağırlık kazanmış bunu görmemizi sağlar. Formülü ise oldukça basittir.
FCR (Yem Dönüşüm Oranı) Hesaplama
Hayvanın Yediği Yem / Hayvanın Canlı Ağırlığı
Formülü yukarıdaki şekildedir. Bunu bir örnek ile anlattığımızda daha kolay ve rahat anlayacaksınız.
Örnek: Bir broiler kümesinde 5.000 adet hayvan olsun ve bu hayvanlar kesime kadar 20.000 kg yem yemiş olsun. Hayvanın kesimden önce toplam canlı ağırlığı ise 12.000 kg olsun. Bu örneğe göre;
Hayvanın Yediği Yem: 20.000 kg
Hayvanın Toplam Canlı Ağırlığı: 12.000 kg
20.000 / 12.000 = 1,667 gibi bir rakam çıkar.
Makale'nin
MAKALE
HİJYEN DENETİMİNİN FAYDALARI
1 -Hijyen denetimleri işletmenin temizlik ve hijyenik yönden uygun hale getirilmesini sağlar.
2 -Hijyen denetimi işletmede, Güvenli ve kaliteli Ürün üretilmesini sağalar
3 -Hijyen ve sanitasyon denetimi müşteri şikayetlerin azalmasını sağlar. Bu sayede firma itibarı artar.
4 -Hijyen denetimleri tüketicilerin aldıkları ürünlerin sağlıklı ve güvenli olduklarından emin olmalarını sağlar.
5 -Hijyen denetimi mevcut ve/veya gelecekte olabilecek fiziksel, kimyasal, ya da biyolojik faktörlerden doğabilecek tehlikeleri tespit ederek önceden engellenmesini sağlar.
6 -Hijyen ve sanitasyon denetimleri tüm çalışanların ortak sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasını sağlar.
7 - Hijyen denetimi ile personel motivasyonu ve işteki verimlilik artar.
Makale'nin