HABERLER

Maya Çeşitleri Nelerdir ?

5 yıl önce 14667 Okunma
MAKALE En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae’dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.  
Kuru Maya

Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilir, ev kullanımına uygundur. Genellikle 100 gramlık paketler halinde satılır. Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Maya kullanılarak hazırlanan poğaça, pide, börek, açma gibi tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Küçük granüller halinde ve kremrengidir. 1 kilogram una yaklaşık 1 çorba kaşığı (20 gram) maya kullanılır. Kullanılan un, tuz, yağ ve su gibi malzemelerin miktarlarına göre kullanılacak maya miktarı da değişir. Makale'nin

Ruminantlarda Timpani

5 yıl önce 10867 Okunma
MAKALE Sekonder timpani (serbest gaz toplanması):Rumende fermantasyon gazlarının fiziksel engeller nedeniyle dışarı atılmamasına bağlı gaz toplanması.  

 Etioloji: Primer timpani en çok fazla öz sulu otlarla otlayan sığırlarda görülmektedir. Özellikle çabuk gelişen leguminöz(baklagillerden zengin)bitkileri içeren otlar primer timpani için uygun bir ortamdır.
Sekonder timpaninin nedeni, rumendeki serbest gaz toplanması rutus işleminin fiziksel obstruksiyon donucu aksamasından kaynaklanır. Fiziksel obstriksiyon özefagusun yabancı cisim tarafından tıkanması, stenoz ve özefagus çevresinde dokunun büyüyüp özefagusu baskı altına almasıyla ilişkilidir.
Semptomlar:
1-) Gaz yapıcı yemin yenmesinden ¼ -1 saat kadar sonra semptomların başlaması. Makale'nin
MAKALE Bu Korona günlerinde hiç unutmamamız gereken bir konuyu tekrardan hatırladık : Hijyen  Ancak hazırlıksız yakalandığımız dünya çapında etkisini gösteren bu pandemi de , uzmanlar dışarı çıkmayın, sosyal mesafeyi koruyun uyarıları ile bulunduğumuz ortamları dışarının tüm zararlı etkilerinden koruduğumuz kaleler gibi göstermektedir. Evimiz, ofisimiz, işyerimiz, fabrikamız bizim dışarının tüm mikrobiyal risklerinden korumamız gereken yerlerdir. Kapınızın önü kalenizin kapısıdır. Ve buradan içeri asla insana düşman mikroorganizmalar girmemelidir. 
  

 Ayakkabılarımız ile her gün onlarca farklı yerlere girip çıkıyoruz, geçdiğimiz yerlerde insan tükrük ve atıkları, hayvan dışkıları ve bunlara bağlı bir çok zararlı mikroorganizmayı yaşam alanlarımıza kadar taşıyoruz. Makale'nin
MAKALE Ultraviyole Hava Temizleme

COVID-19 veya diğer tanımı ile korona virüs ( SARS-CoV-2 ) olarak bilinen virüs bugünlerde küresel salgın haline gelmiştir. Bu virüs şüphesiz ki dünyamızı bir kaosa sürüklesede yapabileceğimiz en iyi şey hazırlıklı olmaktır. Bu noktada korona virüse karşı hazır olmak ve mücadele edebilmek için atılabilecek bazı adımlar vardır. Bunlardan biri de bakteri ve virüsleri öldüren ultraviyole ışık olarak bilinen teknolojidir. Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür

Birkaç yüzyıldır, 200 ila 400 nanometre (nm) arasında dalga boylarına sahip geniş spektrumlu antiseptik UV ışığının, bakteri ve virüslerin DNA’larını bir arada tutan bağlarını yok ederek öldürmede çok etkin olduğu bilim adamları tarafından bilinmektedir. Makale'nin
MAKALE
  FCR hesaplarken hayvanın yediği yem dikkate alınır ve yediği yeme göre aldığı canlı ağırlık değerlendirilir. Yani daha açık ve kaba bir tabirle hayvanın yediği yemi ete dönüştürme oranıdır. Hayvanın yediği yemden (ağırlık cinsinden) ne kadar canlı ağırlık kazanmış bunu görmemizi sağlar. Formülü ise oldukça basittir.
FCR (Yem Dönüşüm Oranı) Hesaplama

Hayvanın Yediği Yem / Hayvanın Canlı Ağırlığı

Formülü yukarıdaki şekildedir. Bunu bir örnek ile anlattığımızda daha kolay ve rahat anlayacaksınız.

Örnek: Bir broiler kümesinde 5.000 adet hayvan olsun ve bu hayvanlar kesime kadar 20.000 kg yem yemiş olsun. Hayvanın kesimden önce toplam canlı ağırlığı ise 12.000 kg olsun. Bu örneğe göre;

Hayvanın Yediği Yem: 20.000 kg
Hayvanın Toplam Canlı Ağırlığı: 12.000 kg

20.000 / 12.000 = 1,667 gibi bir rakam çıkar. Makale'nin
MAKALE
  HİJYEN DENETİMİNİN FAYDALARI

1 -Hijyen denetimleri işletmenin temizlik ve hijyenik yönden uygun hale getirilmesini sağlar.

2 -Hijyen denetimi işletmede, Güvenli ve kaliteli Ürün üretilmesini sağalar
3 -Hijyen ve sanitasyon denetimi müşteri şikayetlerin azalmasını sağlar. Bu sayede firma itibarı artar.
4 -Hijyen denetimleri tüketicilerin aldıkları ürünlerin sağlıklı ve güvenli olduklarından emin olmalarını sağlar.
5 -Hijyen denetimi mevcut ve/veya gelecekte olabilecek fiziksel, kimyasal, ya da biyolojik faktörlerden doğabilecek tehlikeleri tespit ederek önceden engellenmesini sağlar.
6 -Hijyen ve sanitasyon denetimleri tüm çalışanların ortak sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasını sağlar.

7 - Hijyen denetimi ile personel motivasyonu ve işteki verimlilik artar. Makale'nin
MAKALE Yumurta tavuklarında önemli bir verim düşüklüğüne neden olan prolapsus, üzerinde durulması gereken ciddi bir olgudur.  * Normalden hafif ya da normalin üstünde ağır olan hayvanlar, * Erken ışık uyarımı,* Dengesiz rasyonlar, * Çift sarılı yumurta yumurtlama, * Yüksek ışık yoğunluğu ile birlikte barsak iltihaplanması  Prolapsusu oluşturan ana etmenler olarak sayılabilir. Yumurta tavuklarının rasyonlarındaki bir dengesizlik, yumurta veriminin düşmesiyle birlikte, prolapsus problemlerinin artışıyla sonuçlanmaktadır. Rasyonun özellikle enerji, protein içeriği ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeyi yumurta tavuklarında prolapsusu önleme açısından beslemeye bağlı dikkat edilmesi gereken ana parametrelerdir. Yumurta tavuklarında ciddi ekonomik kayıplara neden olan prolapsus, yönetimsel ve beslemeye dayalı hatalardan meydana gelir. Makale'nin

Ultraviyole ve Corona ( Korona)

5 yıl önce 4467 Okunma
MAKALE Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC)’ndeki Radyolojik Araştırmalar Merkezi direktörü ve radyasyon biyofizik profesörü olan araştırma ekibinin lideri David J. Brenner “Maalesef konvansiyonel mikrop öldürücü UV ışığı aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı ve cilt kanseri ile kataraktlara neden olabilir ve bu sebeple kamusal alanlarda kullanımı engellenmiştir” diyor. Hysafe Air ürünümüz kapalı sistem olduğu için , insan bulunan ortamda gönül rahatlığı ile çalışabilir.  UV Cihazımız Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.  
Firmamız ürünleri arasında bulunan UV lamba ve armatürü incelemek için lütfen TIKLAYINIZ. Makale'nin

İş Hijyeni Nedir ?

5 yıl önce 12921 Okunma
MAKALE
  Bu nedenle çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açılarından büyük önem taşımaktadır. İş hijyeni alanı, yukarıda bahsedilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin ölçüm test ve analizlerle tespitini takiben bunların sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin tasarlanıp uygulamasını da içermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” ise bu konular arasından ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte ve iş hijyeni ölçüm test ve analizi yapacak laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemektedir. Makale'nin
MAKALE  Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalar hemen hemen her yerde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Bu yaşam alanı yalnızca toprak, hava ya da su değil; aynı zamanda insan vücudu da olabilir. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilme riski de taşıyan mikroorganizmalardan arınabilmek dezenfeksiyon ile mümkündür. Dezenfeksiyon, hastalık yapma ihtimali olan mikropların mevcut ortamdan tamamen uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılma işlemidir.

Dezenfeksiyon işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Biri ısı yöntemi ile dezenfeksiyon diğeri ise yüksek düzeyli dezenfeksiyondur. Isı yöntemi ile yapılan dezenfekte işlemi miktoorganizmaların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu doğrultuda ısı, basınç ve mikroorganizmanın ısıya ne kadar dayanıklı olduğu gibi etkenler mevcuttur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon ise çok uzun bir süre içinde yapılır. Makale'nin

Pandemik Hastalık Nedir ?

5 yıl önce 9268 Okunma
MAKALE PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.    Pandemik Hastalık Nedir ? Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Makale'nin
MAKALE Bir başka sebep ise kümesinizdeki horoz sayısıdır. Kümesinizdeki horoz sayısı fazla ise bu durum tavuklarınız için büyük bir stres sebebidir. Tavuklarınızın kümesin içerisinde kaçacak delik araması, folluklarda veya horozların onlara yaklaşamayacağı herhangi bir bölgede saklanması gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda kümesinizde horoz sayısının fazla olduğuna kanaat getirmelisiniz. Tavukların kaçacak yer araması çoğu zaman normal bir durumdur lakin sırtlarındaki ve kafalarındaki tüy yolunmalarından durumun anormal bir hal aldığına kanaat getirebilirsiniz.  
Tavuklarınızın yumurta veriminin düşmesindeki bir diğer etken tüy dökümü sürecinde olmaları olabilir. Halk arasında tavuğun tüleğe girmesi olarak tabir edilen bu durum tavuklarınızın yumurtayı kesmesine sebep olacaktır. Makale'nin