HABERLER
MAKALE
“Yumurta tavuğu nasıl beslenir?” sorusuna verilecek yanıtlar, hiç şüphesiz üst düzey bir yumurta verimi için kritik bir öneme sahiptir. Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür;
Kalsiyum oranı yüksek yemler.
Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Tavuk metabolizması tarafından kolaylıkla sindirilebilen ve enerji verici yönü ağır basan yemler.
Tavukların her çeşit tüketim maddesi ile beslenebileceği özellikle köy ortamında ya da çiftlikte büyüyen bireylerin aşina olduğu bir durumdur. Dolayısıyla gaga ile tüketilebilecek örneğin; karpuz, salatalık, bozulmuş sulu yemekler vb. tüketim maddeleri de tavukların beslenmesinde kullanılabilir.
Makale'nin
YÖNTEM
Duyusal analiz, gıdaların işitme, dokunma, tatma, koklama ve görme duyuları ile algılanan karakteristiklerini algılamak, ölçmek, analiz etmek ve yorumlamak için kullanılan bilimsel bir disiplindir. Duyusal analiz özellikle yeni ürün tasarımı, fiyat düşürme çalışmaları, kalite geliştirme, ürün kabul değerlendirmesi, kalite kontrol ve güvence konularında gerekli bir tekniktir.
Makale'nin
MAKALE
Gıda intoleransı, gıda alerjilerinden daha yaygındır ve bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Belirtiler kendini alerjilerde olduğundan daha yavaş gösterir ve intoleransınız olan gıdayı tükettikten saatler sonra bile başlayabilir. Gıda intoleransı semptomları birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre ertesi güne kadar ya da daha fazla uzayabilir. Bir ya da birkaç gıda türüne karşı intoleransınız olması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve kronik hastalıklarınızdan sorumlu olan gıdaları ya da maddeleri bulmak sizin için zor olabilir.
Gıda intoleransı olan kişiler, söz konusu olan gıdayı az miktarlarda tükettikleri zaman bunu tolere edebilirler, ama çok fazla ya da çok sık tükettikleri zamanlarda vücutları tepki vermeye başlar.
Gıda intoleransının semptomları değişkendir.
Makale'nin
MAKALE
HMF(Hidroksimetil Furfural), asitli ortamda hekzosun parçalanması ile veya Maillard reaksiyonu esnasında ortaya çıkan bir ara üründür. Daha basitiyle, şekerli gıdaların, uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelmektedir. HMF ürünlerde kalite kriteri olarak da görülmektedir. HMF bal ve pekmezde oluşabileceği gibi, süt, meyve suyu veya diğer şeker içerikli gıdalarda da oluşabilmektedir. Bu oluşum, zaman, sıcaklık, su aktivitesi, katalizör miktarı ve kullanılan şekerin yapısına göre değişiklik göstermektedir.
Peki, bal ve pekmezde ne kadar HMF senin için risk taşıyor? Bu HMF değerleri kaçıncı derecelerden sonra oluşmaya başlıyor?
Bal: Balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg/kg a kadar izin verilmektedir .
Makale'nin
MAKALE
• Pestisit nedir ? Pestisitler; hastalıkları önlemek, bitkileri veya bitki ürünlerini üretim, depolama ve taşınma esnasında korumak için pest (örneğin böcek, ot, mantar veya ) olarak bilinen zararlı organizmaları defeden veya ortadan kaldıran maddelerdir. Pestisit onu özel kılan bir veya birden fazla aktif bileşiği (pestleri öldüren, kontrol eden, defeden kimyasal veya biyolojik madde) içermektedir.
• Pestisitlerin yararları nelerdir ? Çoğu insanın pestisit kullanılmasının oluşturduğu riskin, faydalarına göre ağır basmasını düşünmesine rağmen pestisitler modern tarımda kilittaşı rolünü oynamıştır. Öyle ki pestisitler, son yıllarda ekseriyetle tahıl, meyve ve sebze mahsullerindeki verimin yükselmesinde etkili olmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor.
Makale'nin
MAKALE
Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli gemiciler aracılığıyla batıya, Asya’ya, Kafkasya’ya yaylmıştır.
Evliya
Çelebi’ye göre 17. yüzyılda İstanbul’da 300’ün üzerinde bozacı dükkanı
bulunuyor, bu dükkanlarda 1100’ün üzerinde bozacı çalışıyordu. 19
yüzyıla doğru bozacıların ortadan kalktığı biliniyor.
Eskiden
akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, bozacılar tarafından
sokaklarda bağırarak satılırdı. Ancak son 10-15 yıllık dönemde, tüketim
alışkanlıklarına paralel olarak ambalajlı ürünler piyasaya sürülmüştür.
Bu ürünler buzdolabında 2 – 3 hafta bozulmadan saklanabilmekte, birçok
büyük süpermarkette bulunabilmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Yufkaların naylon ambalajlara sahip olması da diğer bir küflenme potansiyeli arttırıcı faktördür. Naylon poşet içerisinde her türlü hamur işi, nemli yapısı nedeniyle hızlıca küflenmeye başlamaktadır. Oksijen emiciler tüm bu olumsuz koşulları bertaraf etmeye yarayan doğal ve etkili bir ambalajlama çözümüdür. Küflü Yufka Tüketilebilir mi?
Her küf oluşumunda olmasa da küfler genellikle mikotoksin adı verilen bir tür küf zehiri üretebilmektedir. Vücuda giriş yapan bu toksin madde bağışıklık sistemine zarar vermekte ve istenmeyen sağlık sorunlarının gelişimini tetiklemektedir. Ağır vak’alarda karında şişlik, ödem, ağrı, bulantı vb. rahatsızlıklar baş gösterir.
Küfler sadece görünen kısımlarda oluşmaz. Gözle seçilemeyen alanlarda da üremeye başlamış olabilir.
Makale'nin
MAKALE
Sonraki işlem ise bezelyenin haşlanmasıdır. Haşlama işleminin süresi bezelyenin olgunluk durumuna göre değişmektedir. Haşlama için kullanılan suyun sert olmaması gerekir. Haşlamanın amacı, sebzenin dokusunda bulunan havayı çıkarmaktır. Böylece kapalı kutuda havanın tepe boşluğunda birikmesi ve olumsuzluklara neden olması önlenmiş olur. Diğer bir amaç ise haşlama ile mikroorganizma yükünün azaltılmasıdır. Ayrıca enzimler de inaktive edilmiş olur. Haşlamanın kuru madde kaybı, tekstür, renk ve besin değerinde azalma gibi olumsuz etkileri de olabilir. Haşlamadan istenilen faydanın sağlanabilmesi için uygun sıcaklık ve sürede yapılması gerekir.
Haşlama işleminden sonra bezelyeler temizlenmiş konserve kaplarına doldurulur. Üzerine dolgu sıvısı ilave edilir ve dolum tamamlanır. Doldurma işlemi kutunun ağzına kadar yapılmaz. Bir miktar boşluk bırakılır ve buna tepe boşluğu denir.
Makale'nin
MAKALE
Kaliteli bir makarna üretimi, yüksek kalitede ham maddeyle başlar. Durum unu, eşsiz rengi, lezzeti, ve pişme kalitesi ile makarnaya ideal olarak uyar.
Alınan un tartılır, örneklenir ve analiz edilir, bir ön temizlemeden ve mıknatıstan geçer, sonra sınıflarına göre depolanır.
Durum unu için hassas bir temizleme gerekir. Temizleyiciler, yabani tohumları, kiri ve diğer yabancı maddeleri, boyuta (seperatör), özgül ağırlığa (taş ayırıcı ve sasör ) ve şekle göre ayıran (triyör) makinelerle uzaklaştırılar. Sürtünmeli temizleme cihazları (fırçalar) çekirdeğin yüzeyine sürter, kepeğin dış tabakasını uzaklaştırır.
Sonraki adım, tanelerin tavlanmasıdır. Tavlama sırasında dıştaki kepek kısmını sertleştirmek ve endospermden kolayca ayrılmasını sağlamak için su eklenir. Tavlama aynı zamanda öğütme için endospermi yumuşatır.
Makale'nin
MAKALE
Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Dünyada kaç çeşit mantar türü olduğu bilinmemekle birlikte onbinlerce mantar çeşidi olduğu düşünülmektedir. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda olup genel karakteristik olarak spor oluştururlar. Bu sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır.
Tek hücreli bakterilerden farklı olarak küfler çok hücreli yapılar oluşturur, bazen çıplak gözle bile görülebilir. Mikroskop altında küfler ince mantar şeklinde görünürler. Çoğu küfün yapısı; Üzerinde yaşadığı gıdanın iç yüzeylerine ulaşmak için ipliksi kökler (miseller), gıdanın üzerinde bulunan bir sap, bu sapın sonunda bulunan sporlar şeklindedir.
Küfün görünen rengini bu sporlar vermektedir.
Makale'nin
MAKALE
Genel özellikleri
Ciguatera, yarı tropik veya tropik deniz yüzgeçli balıklarının tüketilmesi ile sonuçlanan, insan zehirlenmesidir. Bu tür balıklar toksinleri diyetleri ile alırlar ve vücutlarında doğal olarak birikmiş olur. Bu toksinler, ciguatera'ya özgü olan ekvatora yakın olan bölgelerde, birkaç tür dinoflagellate (deniz yosunu) tarafından üretilirler.
Hastalık belirtileri
Ciguatera'nın İnsanlarda kendini göstermesi gastrointestinal, nörolojik ve kardiyovasküler bozukluklar olarak ortaya çıkar. Semptomlar bu genel kategoriler arasında ve zehirli balığın coğrafi kaynağına göre değişir.
Zehirlenmenin başlangıç belirtileri zehirli balığın tüketimini takip eden altı saat içinde meydana gelir ve bu belirtiler uyuşukluk ve ürperme (parestezi) ki daha sonra bunlar ellere ve ayaklara yayılır, bulantı, kusma ve ishaldir.
Makale'nin