HABERLER

MAKALE Yetki Kanunu: 5179, 3285|br||br|Yayımlandığı R.Gazete: 08.01.2005-25694|br||br|Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik|br||br|Yayımlandığı R.Gazete: 20.04.2007-26499|br||br| |br| |br||br|BİRİNCİ BÖLÜM|br||br|Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar|br||br|Amaç|br||br|Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, kasaplık kanatlı hayvanların teknik ve hijyenik şartları uygun tesislerde kesilmesi, kasaplık kanatlı hayvanlardan elde edilecek etlerin ve sakatatların; muayenesi, gerekli teknik ve hijyenik şartlarda üretilmesi, soğutulması, muhafazası, parçalanması, mamul madde haline getirilmesi, ambalajlanması, paketlenmesi, nakledilmesi ile güvenli et ve ürünlerinin üretilmesini sağlamaktır. Makale'nin
MAKALE
  GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ’NİN FELSEFESİ Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğimiz, 29 madde ve eklerinden oluşmaktadır. Ana maddelerinde tanımlar ve kurallar açıklanırken, eklerinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması, kullanım yerleri ve miktarları açıklanmaktadır. Beslenme değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma ve depolama aşamalarında, gıdaya ilave edilmesi sonucunda, kendisinin ya da yan ürünlerinin doğrudan veya dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeleri katkı maddesi olarak tanımlıyor. Makale'nin
MAKALE - Çalışanlar
Yıkanmamış eller
- Çalışma yüzeyleri
Kirli kesme tahtaları
Tezgahlar
- Ekipmanlar
Buzdolapları
Bıçaklar
- Temizlik bezleri
- Diğer gıdalar
Çiğ ve yemeye hazır gıdalar
Yıkanmamış ürünler  
Özellikle hazır yemek sektöründe, restaurant, kafe vb. yerlerde eldiven kullanımı Kontaminasyonu önleme yollarından biridir. Ancak eldivenleri takmadan önce ellerin mutlaka yeterli bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Bu tip işletmelerde yapılan çalışmalarda özellikle;

- Tezgah üzerine konulan paketlerden,
- Buzdolabı vb. Makale'nin

AB Hijyen Standartları Projesi

5 yıl önce 5182 Okunma
MAKALE
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından "Çiftçilerin ve Gıda İşleyicilerinin IPARD Destekleri, AB Çevre ve Hijyen Standartları Konusunda Farkındalıklarının Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi" başlatıldı.

TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender, Ankara'da düzenlenen basın toplantısında "Çiftçilerin ve Gıda İşleyicilerinin IPARD Destekleri, AB Çevre ve Hijyen Standartları Konusunda Farkındalıklarının Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi" hakkında bilgi verdi. Kalender, projeyle temel amaçlarının gıda ve tarım işletmelerinin AB'nin çevre ve hijyen standartları ve bu standartlara ulaşmak için doğru ekipman ve yapısal gereklilikler hakkında bilgi edinmeleri olduğunu söyledi. Makale'nin
MAKALE Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) son günlerde medyada yer alan hileli salça haberlerine yönelik bir açıklama yaptı.  
Son günlerde medyada sıkça yer alan hileli ve sağlığa zararlı salçalar ile ilgili bir açıklama da SALKONDER’den geldi. SALKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serdar Özakar, günümüzde beslenme unsurları içinde önemi artarak devam eden bir ürün olan salçanın üretim ve ambalajlama sürecinde kurallara kesinlikle uyulması gerektiğini fakat bazı üreticilerin bu standartlara tam olarak uymadığını söyledi. Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti. Makale'nin
MAKALE  Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 
 
Gıdaları zamanla bozulma durumlarına göre başlıca 3 grupta toplayabiliriz.
– Dayanıklı gıdalar: Şeker, un, baklagil v.b.
– Az dayanıklı gıdalar: Patates, fındık v.b.
– Dayanıksız gıdalar: Et, balık, taze meyve ve sebze, yumurta, süt ve mamulleri, ekmek v.b.

Gıda bozulmaları 3 farklı yolla meydana gelir:


1- Fiziksel bozulmalar :

Gıdaların uygun nem koşullarında saklanmaması

Yüksek nemli taze gıdaların su kaybı sonucu buruşması

Bisküvi gibi kuru gıdaların nem çekerek yumuşamaları

Süt tozu vb. gıdaların su çekerek topaklanmaları

vb.. Makale'nin

İş Hijyeni Değerlendirme Testi

5 yıl önce 21381 Okunma
MAKALE 1. Aşağıdakilerden hangisi hijyenin temel şartlarından değildir?

A) Temiz su kullanmak
B) Düzenli olarak spor yapmak
C) Kişisel temizliğe dikkat etmek
D) Sigara kullanmamak
E) Hastalıklara karşı ilaç kullanmamak

2. İş hijyeni kavramında iş sağlığını tehdit edebilecek aşağıdaki unsurlardan hangisi için önleme çalışması yapılması beklenmez?

A) Ergonomik nitelikli tehlikeler
B) Biyolojik nitelikli tehlikeler
C) Fiziksel nitelikli tehlikeler
D) Finansal nitelikli tehlikeler
E) Kimyasal nitelikli tehlikeler

3. Makale'nin

Tehlikeli Gıda Katkı Maddeleri

5 yıl önce 13598 Okunma
MAKALE 15 Tehlikeli Gıda Katkı Maddesi: Allerji, Astım, Beyin hasarı, Kanser Oluşturabilen Bu Şaibeli Katkı Maddelerine Gerçekten İhtiyacınız Var mı?

Bugün dünya üzerinde, koruma, renklendirme, kıvamlandırma, tat verme, tatlandırma ve daha birçok özellikler vermek amacı ile yapay gıdalara 3000 den daha fazla katkı maddesi ilave edilebilmektedir. Bu katkı maddelerinin hiçbiri de tüketiciye fayda sağlayacak maddeler değildir. Üstelik burada sadece 15 tanesi için açıklayacağımız gibi birçok zararlı sonuçları olabilen maddelerdir. Buna rağmen hepsi de yasal olarak kullanıma açık tutulmaktadır. Üreticilerimiz kullanmaya, tüketicilerimiz de tüketmeye sorumsuzca devam etmektedir. Makale'nin

Personel Hijyeni ve Ortam Hijyeni

5 yıl önce 11214 Okunma
MAKALE Hijyen Nedir?  Sözcük anlamı, sağlık bilimi demektir. Sağlıklı anlamına gelen Hygies, mitolojide tıbbın babası olarak bilinen Eskülap’ın kızı Hygiea’dan gelmektedir. Günümüzde sağlığı koruma uygulamalarının tümüne hijyen denmektedir.  Hijyen İle İlgili Tanımlar Hijyen ile ilişkili çeşitli tanımlar kullanılmaktadır. Bu terimler aşağıda sıralanmıştır.  Temizlik: Bir yüzey üzerinde mekanik ya da kimyasal etki gösteren ve estetik yönden görünümü bozan her türlü kirin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.  Dezenfeksiyon: Patojen mikroorganizmaların ve çok dirençli olmayan diğer mikroorganizmaların tahrip edilmesi, ortamın hijyenik hale getirilmesi için sıcak ya da soğuk su ve deterjan ya da kimyasal maddelerin uygulandığı tüm işlemlere dezenfeksiyon işlemleri denir. Makale'nin

Organik Tarım

7 yıl önce 6731 Okunma
MAKALE   Organik tarım ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içerir. Esas itibari ile sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklayan, organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti, doğayı koruma ve bitkilerin direncini artırma uygulamalarını esas alır. Doğal düşmanlardan faydalanmayı gerektiren bütün bu uygulamaların kapalı bir sistemde oluşturulmasını zorunlu kılar. Üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda da ürün kalitesinin yükselmesini amaçlayan alternatif bir tarımsal üretim şeklidir.   Organik yetiştiricilik sözleşmeli modele dayalı yapıldığından ve pazar sorunu yaşanmadığından gelir güvenliği sağlamaktadır. Makale'nin

Fipronil Nedir?

7 yıl önce 12345 Okunma
MAKALE     Avrupa'nın bazı ülkelerinde yumurtalara fipronil maddesinin karışması ile ilgili haberler gündemde sıkça yer almakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de üretilen ve tüketilen yumurtalarla ilgili analiz çalışmaları yaptırdı. Analizler sonucu Fipronil maddesinin yumurtalarda bulunmadığı tespit edilerek, kamuoyundaki endişeler giderildi.   İnsan sağlığına zararlı fipronil maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda bulunması üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durdurulmuş, yumurtalar da raflardan kaldırılarak imha edilmişti.
Peki, "Fipronil" nedir?
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacıdır.   Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasaktır. Makale'nin

Sofralık Zeytin Depolama

7 yıl önce 7975 Okunma
MAKALE
  Mamul ürün deposu, ambalaja alınan zeytinlerin son tüketiciye ulaşana kadar fiziksel veya kimyasal değişikliklere sebebiyet vermeksizin muhafaza edildiği bölümdür.   Ürüne ait spesifik özellikler gibi sebeplerden ötürü ürünler her zaman siparişler doğrultusunda üretime alınamamaktadır. Dolayısıyla fabrika bünyesinde belirli bir stok bulundurmak gerekmektedir. Bu nedenle;   Ürünlerin talep dahilinde kısa zamanda tüketiciye temini sağlanabilmelidir.   Zaman verimli kullanılmalıdır.   Satış tahminleri doğrultusunda üretimlerin yıl içine dağılım planlaması yapılmalıdır.       Deponun Önemi   Her gıda maddesinin belirli bir raf ömrü bulunmaktadır. Makale'nin