HABERLER

Kışın Tavuk Bakımı

5 yıl önce 12221 Okunma
MAKALE Kış aylarında tavukların bakımıyla ilgili üzerinde durulması gereken üç temel nokta;

Kümeslerin bakımı.
Tavukların beslenmesi.
Kümeslerin havalandırma periyotları.

olarak sıralanabilir. Şüphesiz her bir temel noktanın kışın tavuk bakımı kapsamında ayrı bir önemi vardır ve her biri dikkate alınarak kapsamlı bir bakım çalışması yapılması gerekir.  
Kümeslerin bakımında hedef; yemlikler, suluklar ve kümes zemininin düzenli aralıklarla temizlenmesidir. Burada tavukların hayli hızlı dışkılayabildikleri ve tüy değişim dönemlerinde kümesi kirletebildiklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla yumurta sayısındaki azalmanın ve hastalıkların önüne geçilebilmesi adına kümeslerin en azından haftada bir kez temizlenmesi yerinde bir karar olacaktır. Makale'nin

Fekal Kontaminasyon İndeksi

5 yıl önce 9258 Okunma
MAKALE
  Yukarıda da belirtildiği gibi indikatör mikroorganizmalar patojenler içinden seçilmemekledir. Burada öncelikle primer patojen olmayan bakteri E. coli tip 1 olarak tanımlanan bakteridir. Bu bakterinin bağırsaklarda vitamin sentezine katılması nedeni ile yararlı bir bakteri olduğu da açıktır. Bununla beraber, E. coli O157:H7 serotipinin bugün bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteri olduğu da unutulmamalıdır. Benzer şekilde E. coli ‘nin diğer serotipleri ve Klebsiella pneumoniae de insan ve hayvanlarda hastalıklara neden olabilmektedir.

İkinci olarak analiz edilen materyalde bağırsak kökenli olan bu bakterilerin varlıklarının gösterilmesi o materyalde yine bağırsak kökenli olan Salmonella ve Shigella gibi primer patojenlerin de mutlaka bulunacağı anlamına gelmemekte, sadece bir potansiyel tehlikenin olduğuna işaret edilmektedir. Makale'nin
MAKALE
   1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir. Ligorin tavukları az yem ile beslenip, yumurta verimi yüksek olan kümes hayvanıdır.
Hollanda ırkı olan bu tavuklar ülkemizde de tercih edilmektedir. Bir yumurta tavuğu olan Ligorin, ismini İtalya ülkesinden almaktadır. Genellikle bu tavuğu tanıtırken “Az yem yiyen, çok yumurta veren “ kullanılır.

4 aylık iken yumurtlamaya başlarlar. Ayrıca tavuk türleri arasında en hızlı gelişen türdür. Agresif olarak bilinen bu tavuğun öyle bilinmesinin sebebi biraz gürültücü olmasından kaynaklanmaktadır. Makale'nin

Önemli Tavuk Hastalıkları

5 yıl önce 25931 Okunma
MAKALE Tavuk Vebası

Tavuk vebası, virüs etkenli bir hastalıktır.Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır.Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.

Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir.

   
Tavuklarda Göz İltihaplanması

Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.Göz iltihaplanması sonucu gözlerde yaşarma ve göz kapaklarında kızarıklıklar görülmektedir.Göz kapaklarında şişme durumu da rastlanan bir durumdur. Makale'nin

Gıdalarda Enerji Hesaplanması

5 yıl önce 17167 Okunma
MAKALE Gıda ürünlerinin kalori değerleri hesaplanırken öncelikle numunenin kül, protein, yağ ve nem analizleri yapılır.  
Bulunan değerler toplanarak 100 den çıkarılır ve böylece karbonhidrat değeri bulunur.
Karbonhidrattan gelen enerji hesaplanırken ayriyetten diet lif deneyi yapılarak, bu değer karbonhidrat değerinden çıkarılır. Çünkü diet lifin kalorisi yoktur.

  Kalori hesabı yapılırken, bulunan yağ değeri 9 çarpanı ile, protein değeri 4 çarpanı ile ve karbonhidrat değeri 4 çarpanı ile çarpılarak toplam enerji kcal olarak bulunur.

  Karbonhidrat = 100- (Nem + Yağ + Protein + Kül)
Enerji = (Yağ x 9) + (Protein x 4 ) + [(Karbonhidrat- Diet Lif) x4] Makale'nin
MAKALE Soğuk zincir, geresinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerin tamamını ifade eder.   Sütün İşlenmesinde Soğuk Zincir ? Süt, kendisinden üretilen birçok ürünün ham maddesidir. Bu nedenle, işlenmemiş çiğ sütün içerdiği başlangıç bakteri yükü oldukça önemlidir. Süt mikforlorası içerisinde pek çok bakteri yer almakta ve sütün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Teknolojik açıdan, yüksek bakteri yoğunluğuna sahip sütlerin işlenmesi güçleşmekte, elde edilen ürünlerin kalitesi de düşmektedir. Makale'nin

Yumurta Tavuğu Nasıl Beslenir?

5 yıl önce 13310 Okunma
MAKALE “Yumurta tavuğu nasıl beslenir?” sorusuna verilecek yanıtlar, hiç şüphesiz üst düzey bir yumurta verimi için kritik bir öneme sahiptir. Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür;

   Kalsiyum oranı yüksek yemler.
Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Tavuk metabolizması tarafından kolaylıkla sindirilebilen ve enerji verici yönü ağır basan yemler.

Tavukların her çeşit tüketim maddesi ile beslenebileceği özellikle köy ortamında ya da çiftlikte büyüyen bireylerin aşina olduğu bir durumdur. Dolayısıyla gaga ile tüketilebilecek örneğin; karpuz, salatalık, bozulmuş sulu yemekler vb. tüketim maddeleri de tavukların beslenmesinde kullanılabilir. Makale'nin
YÖNTEM Duyusal analiz, gıdaların işitme, dokunma, tatma, koklama ve görme duyuları ile algılanan karakteristiklerini algılamak, ölçmek, analiz etmek ve yorumlamak için kullanılan bilimsel bir disiplindir. Duyusal analiz özellikle yeni ürün tasarımı, fiyat düşürme çalışmaları, kalite geliştirme, ürün kabul değerlendirmesi, kalite kontrol ve güvence konularında gerekli bir tekniktir. Makale'nin

İntolerans Nedir?

5 yıl önce 6830 Okunma
MAKALE Gıda intoleransı, gıda alerjilerinden daha yaygındır ve bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Belirtiler kendini alerjilerde olduğundan daha yavaş gösterir ve intoleransınız olan gıdayı tükettikten saatler sonra bile başlayabilir. Gıda intoleransı semptomları birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre ertesi güne kadar ya da daha fazla uzayabilir. Bir ya da birkaç gıda türüne karşı intoleransınız olması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve kronik hastalıklarınızdan sorumlu olan gıdaları ya da maddeleri bulmak sizin için zor olabilir.  
Gıda intoleransı olan kişiler, söz konusu olan gıdayı az miktarlarda tükettikleri zaman bunu tolere edebilirler, ama çok fazla ya da çok sık tükettikleri zamanlarda vücutları tepki vermeye başlar.

Gıda intoleransının semptomları değişkendir. Makale'nin
MAKALE HMF(Hidroksimetil Furfural), asitli ortamda hekzosun parçalanması ile veya Maillard reaksiyonu esnasında ortaya çıkan bir ara üründür. Daha basitiyle, şekerli gıdaların, uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelmektedir. HMF ürünlerde kalite kriteri olarak da görülmektedir. HMF bal ve pekmezde oluşabileceği gibi, süt, meyve suyu veya diğer şeker içerikli gıdalarda da oluşabilmektedir. Bu oluşum, zaman, sıcaklık, su aktivitesi, katalizör miktarı ve kullanılan şekerin yapısına göre değişiklik göstermektedir.  
Peki, bal ve pekmezde ne kadar HMF senin için risk taşıyor? Bu HMF değerleri kaçıncı derecelerden sonra oluşmaya başlıyor?

Bal: Balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg/kg a kadar izin verilmektedir . Makale'nin
MAKALE • Pestisit nedir ? Pestisitler; hastalıkları önlemek, bitkileri veya bitki ürünlerini üretim, depolama ve taşınma esnasında korumak için pest (örneğin böcek, ot, mantar veya ) olarak bilinen zararlı organizmaları defeden veya ortadan kaldıran maddelerdir. Pestisit onu özel kılan bir veya birden fazla aktif bileşiği (pestleri öldüren, kontrol eden, defeden kimyasal veya biyolojik madde) içermektedir.

• Pestisitlerin yararları nelerdir ? Çoğu insanın pestisit kullanılmasının oluşturduğu riskin, faydalarına göre ağır basmasını düşünmesine rağmen pestisitler modern tarımda kilittaşı rolünü oynamıştır. Öyle ki pestisitler, son yıllarda ekseriyetle tahıl, meyve ve sebze mahsullerindeki verimin yükselmesinde etkili olmaktadır. Makale'nin
MAKALE Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor. Makale'nin