HABERLER

MAKALE   2-5.Kasım.2016 tarihlerinde, İstanbul TÜYAP'ta,  Food-Tech Eurasia 2016 Fuarı düzenlendi. 45 ülkeden 1114 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla kapılarını açan fuar; yurtiçi ve yurtdışından gelen sektör profesyonellerinden yoğun ilgi gördü. 94 farklı ülkeden 6.000’i yabancı, toplam 55.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlandı.          Mikrobiyolojik analizler için hazır besiyerleri, toz besiyerleri, Hytech Slide, Compact Dry, Minkübatör, Membran Filtrasyon Sistemi gibi ürünlerimizi detaylıca tanıtıldı.   Gıda hijyeni ve güvenliği ürünlerinden DiaNatura Safe, DiaNatura Base, Proallium ve Fisadex gibi tamamen doğal bitki özütlerinden oluşan ürünlerimizi sergilendi. Makale'nin

Seracılık (1. Bölüm)

8 yıl önce 21175 Okunma
MAKALE   Bu yazımızda seracılığın ne olduğu, yararları, sera tipleri hakkında bilgileri derledik.   Seranın Tanımı   Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak gerekli özel çevre şartlarının oluşturulması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda örtü altı yetiştiriciliği denir. Sera; iklimle ilgili çevre şartlarına, tümüyle veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem gibi faktörler denetim altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum, fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam, plastik vb. ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik biçimde inşa edilen yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği yapısıdır. Makale'nin
MAKALE İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan işletmeyi çalıştırmak mümkün değildir. Bu ruhsatın nasıl alındığını bu yazımızda inceledik.    İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir.   Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. Ruhsat olmaksızın açılan ve çalıştırılan işyerleri, il özel idaresi ya da belediye gibi yetkili idarelerce kapatılır.  İşyeri açılmadan evvel tapu fotokopisi ile belediyeye danışmak yararlı olacaktır. Makale'nin
MAKALE Kırmızı kabuklu Antep fıstığına yeni standart getirildi.   Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ‘Kırmızı Kabuklu Antep Fıstığı” standardını 24 Mart 2016 tarihinde yapılan Teknik Kurul toplantısında kabul etti.  Kırmızı kabuklu Antep fıstığı için TSE standardı "TS 13693" numarası ile yürürlüğe girdi.   Türkiye’nin üretim ve ihracatı açısından vazgeçilmez ürünlerinden olan ve Gaziantep ile özdeşleşen Antepfıstığı ile ilgili olarak daha önceden yayımlanmış “Antepfıstığı İç” ve “Antepfıstığı kabuklu” standartları mevcuttu. Ancak Kırmızı Kabuklu Antep fıstığına dair bir standart bulunmamaktaydı. Makale'nin
MAKALE Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kelimeleri anlamsal olarak farklı olmasına rağmen sıklıkla aynı anlamdaymış gibi algılanır. Aralarındaki farkın anlaşılabilmesi için öncelikle her ikisinin anlamlarını açıklayalım.   Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir.    Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Bakteri sporları dezenfeksiyon düzeyine göre azalır. Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve ileri düzeyli olanları kullanıldığında sporları öldürebilir. Makale'nin
MAKALE Çiğ sütün hijyenik üretimi ile ilgili hazırladığımız yazı dizisinin bu ilk kısmında hayvanların barındığı alanların hijyenine, sağım alanlarına, veteriner ilaçları kullanımı ve haşere kontrolü gibi konuları inceleyeceğiz.
Hijyen Rehberi sadece işletmeyi ilgilendiren bir uygulamadır. Bununla beraber, özellikle sütçülükte nitelikli ham maddenin sağlanması hijyenik açıdan çok önemlidir. Bu nedenle işletmeler, çiğ sütün hijyeni konusunda çok duyarlı olmalıdır. 
Çiğ Süt Üretim Alanları ve Binaları
Hayvanların Barındığı Alanlar
Hayvanların barındığı yerlerin tasarımı, planlaması ve koşulları, hayvanların sağlığını olumsuz etkilememelidir. Makale'nin
MAKALE   Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.    İşlenmiş et ürünlerine sakatat katılması durumu ile ilgili yapılan değişiklik detayları ise şu şekilde yer almakta:        "Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Ancak dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir."     Tebliği buradan görebilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/01/20160124-1.htm Makale'nin
MAKALE   Siyah pirinç, Oryza sativa L. 'nin bir türüdür. Endonezya tipi siyah pirinç, Tay yasemin siyah pirinç türleri de siyah pirinç grubunda bulunur.     Antik çağlardan bu yana çok değerli bir yiyecek olan siyah pirinçten, yasak pirinç olarak söz edilir; bunun nedeni, antik dönemlerde, siyah pirincin, sadece zengin olan Çin’liler tarafından yenilmesine izin verilmesidir. Sıradan olan insanların siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bir kaşık siyah pirinçte bulunan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek düzeydedir. Bu antioksidan etki, vücutta bulunan zararsız moleküllerin etkisiz hale getirilmesine de katkı sağlar. Bu durumda, siyah pirincin faydaları arasında ilk sırada, yaşlanma geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkündür. Makale'nin

Ihlamur Çayı

8 yıl önce 10831 Okunma
MAKALE Ihlamur Bitkisinin Özellikleri    Günümüzde hala önemli olan ve yaşamsal değer taşıyan birçok ilacın temelini teşkil eden bitkiler dünyasında yapılan araştırmalar, bitkilerin içerdikleri çeşitli etken maddelerin, savunma sistemini uyarmak yolu ile gerekli korunmayı sağladığını göstermiştir. Bazı ıhlamur türlerinin immüostimülan etkileri olduğu bilinmektedir. Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip, içilmelidir. Ayrıca uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle iki yemek arasında içmek daha faydalıdır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, ama yine de ölçüsüzce davranmamakta fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sık sık terleme kürü uygulayan kişilerde kalp problemleri oluşabilir. Makale'nin
MAKALE Geçtiğimiz günlerde bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, peynirlerin tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, her yerde satışa sunulabileceği belirtildi. Basın açıklamasının detayları şu şekilde;     “Buna göre; Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle, peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 derecenin altında tutulması zorunlu hale getirilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin ‘Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için, hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir.’ hükmü pazar vb yerlerde peynir satılmasına engel oluşturmamaktadır. Makale'nin
MAKALE Çiftlikte Kesilen Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları belirleyen yönetmelik geçtiğimiz günlerde 29480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.   Yönetmeliğe göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte kesilebilecek hayvan sayısı aylık 150 tavuğu, 300 bıldırcın, güvercin, sülün, kekliği, 50 ördek, kaz veya hindiyi, 50 tavşanımsıyı geçemeyecek. Makale'nin
MAKALE İrmik veya una yumurta eklenerek elde edilen kuru hamurdan yapılan yemeğe makarna denir. Geçmişte pek çok medeniyet tarafından kullanılmış ve farklı şekillerde üretilmiştir. Günümüzde sıklıkla tüketilmekte olup, piyasada pek çok çeşidi bulunmaktadır.   18. yüzyıla kadar makinalar gelişmediği için makarna üretimi ev yapımı ile sınırlıydı, teknolojinin gelişmesi ile fabrikalarda makarna üretimine başlandı. Besleyici özelliği tüketimini yaygınlaştırdı.   Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır. Makale'nin