HABERLER
MAKALE
2-5.Kasım.2016 tarihlerinde, İstanbul TÜYAP'ta, Food-Tech Eurasia 2016 Fuarı düzenlendi. 45
ülkeden 1114 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla kapılarını açan fuar;
yurtiçi ve yurtdışından gelen sektör profesyonellerinden yoğun ilgi gördü. 94
farklı ülkeden 6.000’i yabancı, toplam 55.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçi
ağırlandı.
Mikrobiyolojik analizler için hazır besiyerleri, toz besiyerleri,
Hytech Slide, Compact Dry, Minkübatör, Membran Filtrasyon Sistemi gibi
ürünlerimizi detaylıca tanıtıldı.
Gıda hijyeni ve güvenliği ürünlerinden DiaNatura Safe,
DiaNatura Base, Proallium ve Fisadex gibi tamamen doğal bitki özütlerinden
oluşan ürünlerimizi sergilendi.
Makale'nin
MAKALE
Bu yazımızda seracılığın ne olduğu, yararları, sera tipleri
hakkında bilgileri derledik.
Seranın Tanımı
Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak gerekli özel
çevre şartlarının oluşturulması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan
sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda örtü altı
yetiştiriciliği denir. Sera; iklimle ilgili çevre şartlarına, tümüyle veya
kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem gibi faktörler denetim
altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum,
fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam,
plastik vb. ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik biçimde inşa edilen
yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği yapısıdır.
Makale'nin
MAKALE
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan işletmeyi çalıştırmak mümkün değildir. Bu ruhsatın nasıl alındığını bu yazımızda inceledik.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir.
Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. Ruhsat olmaksızın açılan ve çalıştırılan işyerleri, il özel idaresi ya da belediye gibi yetkili idarelerce kapatılır.
İşyeri açılmadan evvel tapu fotokopisi ile belediyeye danışmak yararlı olacaktır.
Makale'nin
MAKALE
Kırmızı kabuklu Antep fıstığına yeni standart getirildi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ‘Kırmızı Kabuklu Antep
Fıstığı” standardını 24 Mart 2016 tarihinde yapılan Teknik Kurul toplantısında
kabul etti. Kırmızı kabuklu Antep fıstığı için TSE standardı "TS 13693" numarası ile yürürlüğe
girdi.
Türkiye’nin üretim ve ihracatı açısından vazgeçilmez
ürünlerinden olan ve Gaziantep ile özdeşleşen Antepfıstığı ile ilgili olarak
daha önceden yayımlanmış “Antepfıstığı İç” ve “Antepfıstığı kabuklu”
standartları mevcuttu. Ancak Kırmızı Kabuklu Antep fıstığına dair bir standart
bulunmamaktaydı.
Makale'nin
MAKALE
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kelimeleri anlamsal olarak
farklı olmasına rağmen sıklıkla aynı anlamdaymış gibi algılanır. Aralarındaki
farkın anlaşılabilmesi için öncelikle her ikisinin anlamlarını açıklayalım.
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir.
Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar
öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir.
Dezenfeksiyon, cansız
maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen
mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir
cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal
maddelere dezenfektan denir. Bakteri sporları dezenfeksiyon
düzeyine göre azalır. Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve
ileri düzeyli olanları kullanıldığında sporları öldürebilir.
Makale'nin
MAKALE
Çiğ sütün hijyenik üretimi ile ilgili hazırladığımız yazı dizisinin bu ilk kısmında hayvanların barındığı alanların hijyenine, sağım alanlarına, veteriner ilaçları kullanımı ve haşere kontrolü gibi konuları inceleyeceğiz.
Hijyen Rehberi sadece işletmeyi ilgilendiren bir uygulamadır. Bununla beraber, özellikle sütçülükte nitelikli ham maddenin sağlanması hijyenik açıdan çok önemlidir. Bu nedenle işletmeler, çiğ sütün hijyeni konusunda çok duyarlı olmalıdır.
Çiğ Süt Üretim Alanları ve Binaları
Hayvanların Barındığı Alanlar
Hayvanların barındığı yerlerin tasarımı, planlaması ve koşulları,
hayvanların sağlığını olumsuz etkilememelidir.
Makale'nin
MAKALE
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.
İşlenmiş et ürünlerine sakatat katılması durumu ile ilgili yapılan değişiklik detayları ise şu şekilde yer almakta:
"Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Ancak dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir."
Tebliği buradan görebilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/01/20160124-1.htm
Makale'nin
MAKALE
Siyah pirinç, Oryza
sativa L. 'nin bir türüdür. Endonezya tipi siyah pirinç, Tay yasemin siyah
pirinç türleri de siyah pirinç grubunda bulunur.
Antik çağlardan bu yana çok değerli bir yiyecek olan siyah
pirinçten, yasak pirinç olarak söz edilir; bunun nedeni, antik dönemlerde,
siyah pirincin, sadece zengin olan Çin’liler tarafından yenilmesine izin
verilmesidir. Sıradan olan insanların siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktadır.
Bir kaşık siyah pirinçte bulunan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli
antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek düzeydedir. Bu antioksidan
etki, vücutta bulunan zararsız moleküllerin etkisiz hale getirilmesine de katkı
sağlar. Bu durumda, siyah pirincin faydaları arasında ilk sırada, yaşlanma
geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkündür.
Makale'nin
MAKALE
Ihlamur Bitkisinin Özellikleri
Günümüzde hala önemli olan ve yaşamsal değer taşıyan birçok
ilacın temelini teşkil eden bitkiler dünyasında yapılan araştırmalar,
bitkilerin içerdikleri çeşitli etken maddelerin, savunma sistemini uyarmak yolu
ile gerekli korunmayı sağladığını göstermiştir. Bazı ıhlamur türlerinin
immüostimülan etkileri olduğu bilinmektedir. Ihlamur çayı bekletildiğinde
içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip, içilmelidir.
Ayrıca uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle iki
yemek arasında içmek daha faydalıdır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur,
ama yine de ölçüsüzce davranmamakta fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir
diğer nokta da sık sık terleme kürü uygulayan kişilerde kalp problemleri
oluşabilir.
Makale'nin
MAKALE
Geçtiğimiz günlerde bakanlık tarafından yapılan yazılı
açıklamada, peynirlerin tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi
teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, her yerde satışa
sunulabileceği belirtildi. Basın açıklamasının detayları şu şekilde;
“Buna göre; Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin yürürlüğe
girmesiyle, peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde
10 derecenin altında tutulması zorunlu hale getirilmiştir. Türk Gıda Kodeksi
Peynir Tebliği’nin ‘Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için, hazır ambalajlı
hale getirilmiş olan peynirler; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili
kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir.’ hükmü pazar vb yerlerde
peynir satılmasına engel oluşturmamaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Çiftlikte Kesilen
Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair
Yönetmelik
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan üreticisi
tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı
etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını
yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları belirleyen
yönetmelik geçtiğimiz günlerde 29480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı
etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte
kesilebilecek hayvan sayısı aylık 150 tavuğu, 300 bıldırcın, güvercin, sülün,
kekliği, 50 ördek, kaz veya hindiyi, 50 tavşanımsıyı geçemeyecek.
Makale'nin
MAKALE
İrmik veya una yumurta eklenerek elde edilen kuru hamurdan
yapılan yemeğe makarna denir. Geçmişte pek çok medeniyet tarafından kullanılmış
ve farklı şekillerde üretilmiştir. Günümüzde sıklıkla tüketilmekte olup, piyasada pek çok
çeşidi bulunmaktadır.
18. yüzyıla kadar makinalar gelişmediği için makarna üretimi
ev yapımı ile sınırlıydı, teknolojinin gelişmesi ile fabrikalarda makarna
üretimine başlandı. Besleyici özelliği tüketimini yaygınlaştırdı.
Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir
nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını
taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da
üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu
bölgelerde yoğunlaşmışlardır.
Makale'nin