HABERLER
MAKALE
Kış aylarında tavukların bakımıyla ilgili üzerinde durulması gereken üç temel nokta;
Kümeslerin bakımı.
Tavukların beslenmesi.
Kümeslerin havalandırma periyotları.
olarak sıralanabilir. Şüphesiz her bir temel noktanın kışın tavuk bakımı kapsamında ayrı bir önemi vardır ve her biri dikkate alınarak kapsamlı bir bakım çalışması yapılması gerekir.
Kümeslerin bakımında hedef; yemlikler, suluklar ve kümes zemininin düzenli aralıklarla temizlenmesidir. Burada tavukların hayli hızlı dışkılayabildikleri ve tüy değişim dönemlerinde kümesi kirletebildiklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla yumurta sayısındaki azalmanın ve hastalıkların önüne geçilebilmesi adına kümeslerin en azından haftada bir kez temizlenmesi yerinde bir karar olacaktır.
Makale'nin
MAKALE
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir. Ligorin tavukları az yem ile beslenip, yumurta verimi yüksek olan kümes hayvanıdır.
Hollanda ırkı olan bu tavuklar ülkemizde de tercih edilmektedir. Bir yumurta tavuğu olan Ligorin, ismini İtalya ülkesinden almaktadır. Genellikle bu tavuğu tanıtırken “Az yem yiyen, çok yumurta veren “ kullanılır.
4 aylık iken yumurtlamaya başlarlar. Ayrıca tavuk türleri arasında en hızlı gelişen türdür. Agresif olarak bilinen bu tavuğun öyle bilinmesinin sebebi biraz gürültücü olmasından kaynaklanmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Tavuk Vebası
Tavuk vebası, virüs etkenli bir hastalıktır.Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır.Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.
Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir.
Tavuklarda Göz İltihaplanması
Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.Göz iltihaplanması sonucu gözlerde yaşarma ve göz kapaklarında kızarıklıklar görülmektedir.Göz kapaklarında şişme durumu da rastlanan bir durumdur.
Makale'nin
MAKALE
“Yumurta tavuğu nasıl beslenir?” sorusuna verilecek yanıtlar, hiç şüphesiz üst düzey bir yumurta verimi için kritik bir öneme sahiptir. Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür;
Kalsiyum oranı yüksek yemler.
Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Tavuk metabolizması tarafından kolaylıkla sindirilebilen ve enerji verici yönü ağır basan yemler.
Tavukların her çeşit tüketim maddesi ile beslenebileceği özellikle köy ortamında ya da çiftlikte büyüyen bireylerin aşina olduğu bir durumdur. Dolayısıyla gaga ile tüketilebilecek örneğin; karpuz, salatalık, bozulmuş sulu yemekler vb. tüketim maddeleri de tavukların beslenmesinde kullanılabilir.
Makale'nin
MAKALE
Tavuklarda yumurta verimi pek çok faktöre bağlıdır. Yumurta veriminin azalmasının nedenleri şu başlıklarda incelenebilir: 1-Beslenmeyle ilgili sorunlar:
Tavuğunuz beslenmesinde doğru besin karışımını almıyorsa, bu durum tavukların sağlığını ve yumurta verimini olumsuz yönde etkileyecektir. – Yanlış / Yetersiz / Sorunlu / Bozuk yem:
Yem rasyonunda olan sorunlar, sürekli kullanımda bir süre sonra verimde düşüşe neden olacaktır. Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür. – Yem türü veya markasında değişiklik:
Yem markası ve türlerinde, rasyon değerleri farklılık göstermektedir.
Makale'nin
MAKALE
İklime
bağlı kalmadan bütün yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin
yapıldığı tesisler olan seralar ile ilgili daha önce bir yazı hazırlamıştık. Önceki
yazımızda seranın ne olduğu, yararları, sera çeşitleri, kullanım amaçları ve
sera tipleri gibi çeşitli bilgiler vermiştik. (Seracılık (1.bölüm) yazısını okumak
için lütfen tıklayınız.)
Bu
yazımızda, sera tesisi ve sera kurmaya etki eden faktörler ile ilgili faydalı
bilgiler bulabilirsiniz.
Sera Tesisi
Sera yeri ve tipi belirlendikten sonra ele alınması gereken
konu seranın nasıl planlanacağıdır. Bu kapsamda seraları oluşturan yapı
elemanlarının özellikleri ve seçim ölçütleri ile sera üzerinde etkili olan
yüklerin belirlenmesi önem taşınmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
2-5.Kasım.2016 tarihlerinde, İstanbul TÜYAP'ta, Food-Tech Eurasia 2016 Fuarı düzenlendi. 45
ülkeden 1114 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla kapılarını açan fuar;
yurtiçi ve yurtdışından gelen sektör profesyonellerinden yoğun ilgi gördü. 94
farklı ülkeden 6.000’i yabancı, toplam 55.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçi
ağırlandı.
Mikrobiyolojik analizler için hazır besiyerleri, toz besiyerleri,
Hytech Slide, Compact Dry, Minkübatör, Membran Filtrasyon Sistemi gibi
ürünlerimizi detaylıca tanıtıldı.
Gıda hijyeni ve güvenliği ürünlerinden DiaNatura Safe,
DiaNatura Base, Proallium ve Fisadex gibi tamamen doğal bitki özütlerinden
oluşan ürünlerimizi sergilendi.
Makale'nin
MAKALE
Bu yazımızda seracılığın ne olduğu, yararları, sera tipleri
hakkında bilgileri derledik.
Seranın Tanımı
Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak gerekli özel
çevre şartlarının oluşturulması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan
sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda örtü altı
yetiştiriciliği denir. Sera; iklimle ilgili çevre şartlarına, tümüyle veya
kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem gibi faktörler denetim
altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum,
fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam,
plastik vb. ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik biçimde inşa edilen
yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği yapısıdır.
Makale'nin
MAKALE
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan işletmeyi çalıştırmak mümkün değildir. Bu ruhsatın nasıl alındığını bu yazımızda inceledik.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir.
Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. Ruhsat olmaksızın açılan ve çalıştırılan işyerleri, il özel idaresi ya da belediye gibi yetkili idarelerce kapatılır.
İşyeri açılmadan evvel tapu fotokopisi ile belediyeye danışmak yararlı olacaktır.
Makale'nin
MAKALE
Kırmızı kabuklu Antep fıstığına yeni standart getirildi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ‘Kırmızı Kabuklu Antep
Fıstığı” standardını 24 Mart 2016 tarihinde yapılan Teknik Kurul toplantısında
kabul etti. Kırmızı kabuklu Antep fıstığı için TSE standardı "TS 13693" numarası ile yürürlüğe
girdi.
Türkiye’nin üretim ve ihracatı açısından vazgeçilmez
ürünlerinden olan ve Gaziantep ile özdeşleşen Antepfıstığı ile ilgili olarak
daha önceden yayımlanmış “Antepfıstığı İç” ve “Antepfıstığı kabuklu”
standartları mevcuttu. Ancak Kırmızı Kabuklu Antep fıstığına dair bir standart
bulunmamaktaydı.
Makale'nin
MAKALE
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kelimeleri anlamsal olarak
farklı olmasına rağmen sıklıkla aynı anlamdaymış gibi algılanır. Aralarındaki
farkın anlaşılabilmesi için öncelikle her ikisinin anlamlarını açıklayalım.
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir.
Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar
öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir.
Dezenfeksiyon, cansız
maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen
mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir
cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal
maddelere dezenfektan denir. Bakteri sporları dezenfeksiyon
düzeyine göre azalır. Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve
ileri düzeyli olanları kullanıldığında sporları öldürebilir.
Makale'nin
MAKALE
Çiğ sütün hijyenik üretimi ile ilgili hazırladığımız yazı dizisinin bu ilk kısmında hayvanların barındığı alanların hijyenine, sağım alanlarına, veteriner ilaçları kullanımı ve haşere kontrolü gibi konuları inceleyeceğiz.
Hijyen Rehberi sadece işletmeyi ilgilendiren bir uygulamadır. Bununla beraber, özellikle sütçülükte nitelikli ham maddenin sağlanması hijyenik açıdan çok önemlidir. Bu nedenle işletmeler, çiğ sütün hijyeni konusunda çok duyarlı olmalıdır.
Çiğ Süt Üretim Alanları ve Binaları
Hayvanların Barındığı Alanlar
Hayvanların barındığı yerlerin tasarımı, planlaması ve koşulları,
hayvanların sağlığını olumsuz etkilememelidir.
Makale'nin