HABERLER
MAKALE
Dericilik günümüzde çok geniş bir iş sahasına sahiptir. Önemli miktarda döviz getirisi bulunan deri sanayide, kurban bayramlarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimlerinden elde edilen hamderi oldukça kıymetlidir.
İstatistiklere göre, her sene kurban bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesilmekte, ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf olmakta ve hiçbir işe yaramamaktadır.
Kurban kesimi ve sonrasında deri için dikkat etmek gereken birçok unsur mevcuttur.
Makale'nin
MAKALE
İşletmelerde bulunan
mikrobiyoloji laboratuvarlarında son üründen kullanma suyuna çeşitli
mikrobiyolojik analizler yapılır. Bu
analizler esnasında oluşabilecek en ufak bir kontaminasyon sonucun
güvenilirliğini etkileyebilir ve üründe olmayan bir mikroorganizmanın
gelişmesiyle ya da olan mikroorganizmanın gelişiminin engellenmesiyle vb. doğru
değerlendirme yapma imkânı ortadan kalkabilir. Bu nedenle analizler yapılırken
kullanılan malzemelerin ve ortamın hijyeni oldukça önemlidir.
Laboratuvarda kullanılan
besiyeri, pipet gibi malzemelerin steril olması gerekmektedir. Sterilizasyon bir
ortamdaki tüm mikroorganizmaların öldürülmesi ya da ortamdan uzaklaştırılmasıdır.
Sterilizasyon için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan
bazıları; ısı uygulaması, alevden geçirme, basınçlı buharla sterilizasyon,
filtre ile sterilizasyondur.
Makale'nin
MAKALE
Kremler, şampuanlar, losyonlar, rujlar, parfümler, ıslak mendiller, rimeller, saç spreyleri… Bazen temizlik, bazen güzellik, bazen de kusurlarımızı kapatmak için kullandığımız kozmetik ürünler ne kadar güvenli? Ya da üreticiler açısından sorarsak; İnsanların yaşam standartlarını artırmak ve onları mutlu etmek için verdiğimiz hizmet ne kadar güvenilir? Ham maddeden paketleme materyaline, personelden üretimde kullanılan alet-ekipmana hijyen koşulları yeterli düzeyde sağlanıyor mu?
İçeriği yoğun olarak kimyasal maddelerden oluşan bir üründen bahsettiğimiz için, aklımıza doğrudan üzerinde küf-maya-bakteri üreyebileceği gelmiyor. Önemli bir nokta şu ki kozmetik ürünlerin bizim tarafımızdan yenilebilir olmaması bakteriler için besin kaynağı olamayacakları anlamına gelmez.
Makale'nin
MAKALE
Gıda güvenliği, FAO-WHO Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından " sağlıklı ve kusursuz gıda üretimi sağlamak amacı ile gıdaların, üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması" olarak tanımlanmıştır.
Dünya nüfusunun hızla artması, çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını artırmakta ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Buna karşın üretici açısında ise, gelişen teknoloji, rekabet ortamı ve piyasada söz sahibi olabilmek için gıda güvenlik sistemlerine uyulması zorunluluk haline gelmektedir. Gıda sanayinde kalite ve ürün güvenliğinin sağlanmasına yönelik çeşitli sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin uygulanması ile gıda güvenliği garanti altına alınmakta ve beslenme ve sağlık ilişkisi ile yaşam standartları gelişmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Eski Mısır’da kullanılan sürmelerden nanoteknoloji ürünükırışıklık kremlerine uzun ve köklü bir tarihi kapsar kozmetik ürünlerintüketimi. Bugün kozmetik sektörü, 509 milyon dolarlık ihracat, 640 milyon dolarlıkithalat rakamına sahip, iç pazarda dağıtılan 46.000’i yerli 170.000 civarındaürünü kapsayan ve yılda % 5’lik bir büyüme payına sahip oldukça büyük birsektördür. Sadece saç bakım ürünleri için 118 milyon dolarlık bir ihracattanbahsedilmekte ve ülkemizde 2012 verilerine göre kayıtlı 1.273 tane kozmetiküretim yeri bulunmaktadır. Türkiye’de kişi başına yılda 20,23 Euro, AvrupaBirliği’nde ise 155,96 Euro kozmetik ürünler için harcanmakta ve bu tüketimoranları her geçen gün artmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Meyve suları, asitliklerinin yüksek olması nedeniyle bakteri gelişimine olanak sağlamayan güvenli gıdalar olarak değerlendirilmektedir. Meyve suyu gibi asitlikleri yüksek gıdalara uygulanan pastörizasyon işlemi ile asetik asit bakterileri, laktik asit bakterileri, enterobakterler, mayalar ve ısıya dirençli olmayan küfler gibi bozulmaya neden olan sporsuz mikroorganizmalar inaktif hale getirilebilmektedir.
Bununla birlikte bu gibi gıdalarda ortam pH’sı, çoğu bakterilerin gelişimini engelleyecek kadar düşüktür. Fakat pH 4,5 ‘in altında bulunan ortamlarda gelişebilen bazı bakteriler bu gibi gıdalarda kalite kayıplarına neden olabilmektedir. Elma suyu, beyaz üzüm şırası, domates suyu gibi çeşitli içeceklerde termoasidofilik ve sporlu bakterilerin bozulmalara neden olduğu bildirilmiştir.
Makale'nin
MAKALE
Yaygın kullanım alanına sahip ve Latince ismi ‘’Salvia officinalis’’ olan adaçayı, ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. ‘’Dişotu’’ ve ‘’Meryemiye’’ diye de tanınır. 30-75 cm arasında boylanabilen adaçayı türleri, kışın yapraklarını dökmeyen, dayanıklı otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylülde ekilir. Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-Haziran aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır.
Makale'nin
MAKALE
Son dönemlerde gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok ülkesinde, alternatif tıbbın faydaları yadsınamayacak kadar fazladır.
Modern tıp, sağlık açısından hep ilk sırada olsa da, her birey kendi sağlığına dikkat ederek hem ilaç kullanımını azaltmayı hem de daha dinç ve zinde bir hayat geçirmeyi amaç edinmiş durumdadır.
Şifalı bitkiler denince akla ilk olarak şifalı otlar gelir. Ancak sadece şifalı otlar değil, şifa kaynaklı her türlü besin maddesi insan yaşamında önemli bir yer tutar.
Faydalı bitkiler kendi içinde;
• Besin bitkileri
• Baharat bitkileri
• Endüstri bitkileri
• Tıbbi bitkiler
• Süs bitkileri olarak gruplandırılabilir.
Şifalı otlar, bir çeşit bitkisel ilaçlardır.
Makale'nin
MAKALE
Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, dinî bakımdan izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Helalin karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan anlamına gelen ''haram''dır.
Helal gıda; çiftlikten çatala tümüyle İslâmî kurallara uygun olarak hazırlanan gıdayı ifade eder. Daha geniş bir açıklamayla helal gıda; bitkisel, hayvansal, kimyasal yada mikrobiyal kaynaklı olsun, gıda ürünlerinin; hammadde, işlem yardımcı maddeleri, bileşenleri, katkı maddeleri, işleme metodları, işletme koşulları ve dahi ambalajlarının İslâmî kurallara uygunluğunun ifadesidir. Ayrıca helal gıda ; yeni doğmuş bir kavram olmaktan ziyade ilk insandan günümüze kadar çeşitli şekillerde adlandırılıp uygulanan sistemlerin bugünkü karşılığıdır.
Makale'nin
MAKALE
Sağlıklı bir vücut için, en önemli etken yeterli ve dengeli yani, sağlıklı beslenmektir. Yeterli ve dengeli beslenmek için makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlar ile mikro besin öğeleri olan vitaminler, mineraller ve suyun yiyecekler yoluyla vücudun ihtiyacı kadar alınması gereklidir. Günlük harcadığımız enerjinin ortalama %12-20 sinin proteinlerden karşılanması gerekir. İhtiyacımız olan proteinin de en az yarısının hayvansal kaynaklı yani iyi kalite proteinlerden karşılanması sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurudur.
Ülkemizde beyaz et denildiğinde, başta tavuk eti ve balık olmak üzere, son yıllarda üretim ve tüketim potansiyeli olarak üst sıralarda yer alan hindi eti olmak üzere bıldırcın, kaz, ördek, vb kanatlı kümes hayvanları akla gelmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Su, canlıların hayatını sürdürmesi için gerekli olan ve bu sebeple hayati önem taşıyan, dünya üzerindeki en mucizevi maddedir. Fiziksel olarak incelendiğinde, kokusuz, renksiz ve tatsızdır. Suyun canlılar üzerindeki özellikle de insan yaşamındaki önemi çok büyüktür.
İnsan vücudu büyük oranda sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki su oranı yasam sürecimiz boyunca değişim göstermektedir. Yeni doğan bir bebekte vücut ağırlığının %75’i sudan oluşmakta iken bu oran çocuklarda %70, yetişkinlerde %60 ve yaşlılarda %50 şeklindedir. Yetişkin bir insan, bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.
Makale'nin
MAKALE
Listeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş gıdalardan kaynaklanan Listeriozis vakalarına oldukça sık rastlanmaktadır.
Listeria monocytogenes çevreye geniş ölçüde yayılabilen, buzdolabı sıcaklığında
gelişebilen, soğutma, dondurma, ısıtma ve kurutma işlemleri gibi olumsuz koşullar altında bile canlılığını koruyabilen, halk sağlığı açısından önemli bir patojendir. Gram-pozitif, fakültatif anaerobik, kapsülsüz ve sporsuz bir bakteridir. Hücreler kısa, yuvarlak uçlu çubuk veya kokobasil şeklindedir. Optimum gelişme sıcaklığı genellikle 35-37 0C olup, suşlar1-45 oC gibi geniş bir sıcaklık aralığında da gelişme gösterebilir.
Listeria cinsi 6 tür içermektedir. Bunlar; L. monocytogenes, L. innocua, L. seeligeri, L. ivanovii, L. welshimeri ve L.
Makale'nin