HABERLER
MAKALE
Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, dinî bakımdan izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Helalin karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan anlamına gelen ''haram''dır.
Helal gıda; çiftlikten çatala tümüyle İslâmî kurallara uygun olarak hazırlanan gıdayı ifade eder. Daha geniş bir açıklamayla helal gıda; bitkisel, hayvansal, kimyasal yada mikrobiyal kaynaklı olsun, gıda ürünlerinin; hammadde, işlem yardımcı maddeleri, bileşenleri, katkı maddeleri, işleme metodları, işletme koşulları ve dahi ambalajlarının İslâmî kurallara uygunluğunun ifadesidir. Ayrıca helal gıda ; yeni doğmuş bir kavram olmaktan ziyade ilk insandan günümüze kadar çeşitli şekillerde adlandırılıp uygulanan sistemlerin bugünkü karşılığıdır.
Makale'nin
MAKALE
Sağlıklı bir vücut için, en önemli etken yeterli ve dengeli yani, sağlıklı beslenmektir. Yeterli ve dengeli beslenmek için makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlar ile mikro besin öğeleri olan vitaminler, mineraller ve suyun yiyecekler yoluyla vücudun ihtiyacı kadar alınması gereklidir. Günlük harcadığımız enerjinin ortalama %12-20 sinin proteinlerden karşılanması gerekir. İhtiyacımız olan proteinin de en az yarısının hayvansal kaynaklı yani iyi kalite proteinlerden karşılanması sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurudur.
Ülkemizde beyaz et denildiğinde, başta tavuk eti ve balık olmak üzere, son yıllarda üretim ve tüketim potansiyeli olarak üst sıralarda yer alan hindi eti olmak üzere bıldırcın, kaz, ördek, vb kanatlı kümes hayvanları akla gelmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Su, canlıların hayatını sürdürmesi için gerekli olan ve bu sebeple hayati önem taşıyan, dünya üzerindeki en mucizevi maddedir. Fiziksel olarak incelendiğinde, kokusuz, renksiz ve tatsızdır. Suyun canlılar üzerindeki özellikle de insan yaşamındaki önemi çok büyüktür.
İnsan vücudu büyük oranda sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki su oranı yasam sürecimiz boyunca değişim göstermektedir. Yeni doğan bir bebekte vücut ağırlığının %75’i sudan oluşmakta iken bu oran çocuklarda %70, yetişkinlerde %60 ve yaşlılarda %50 şeklindedir. Yetişkin bir insan, bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.
Makale'nin
MAKALE
Listeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş gıdalardan kaynaklanan Listeriozis vakalarına oldukça sık rastlanmaktadır.
Listeria monocytogenes çevreye geniş ölçüde yayılabilen, buzdolabı sıcaklığında
gelişebilen, soğutma, dondurma, ısıtma ve kurutma işlemleri gibi olumsuz koşullar altında bile canlılığını koruyabilen, halk sağlığı açısından önemli bir patojendir. Gram-pozitif, fakültatif anaerobik, kapsülsüz ve sporsuz bir bakteridir. Hücreler kısa, yuvarlak uçlu çubuk veya kokobasil şeklindedir. Optimum gelişme sıcaklığı genellikle 35-37 0C olup, suşlar1-45 oC gibi geniş bir sıcaklık aralığında da gelişme gösterebilir.
Listeria cinsi 6 tür içermektedir. Bunlar; L. monocytogenes, L. innocua, L. seeligeri, L. ivanovii, L. welshimeri ve L.
Makale'nin
MAKALE
Üretim alanlarında, üretilen ürün kadar, üretim yapılan ortamın da hijyenik olması gerekir. Bu durumda, ortamdan ürüne çapraz bulaşma da önlenmiş olur.
Üretim hijyeni kriterleri Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde belirtilmiştir.
Tebliğin tamamı ve Türk Gıda kodeksi için www.gkgm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
ÜRETİM
HİJYENİ KRİTERLERİ
2.1.
Makale'nin
MAKALE
Tahıllar ve tahıl ürünleri ile üretilen gıdalar, mikrobiyal kontaminasyon açısından oldukça büyük risk altındadırlar. Tahıllar toprak kökenli olduklarından, daha ham halde bile pek çok mikroorganizma ile kontaminasyon riski altındadırlar. Tahıl unları ve bu unlardan üretilen ürünler de baştan itibaren aynı riski taşımakta, bu risklere uygun olmayan veya yetersiz üretim koşulları da eklenince, mikrobiyal bulaşma riski katlanarak artmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi'nde konu ile ilgili olması gereken limit değerler verilmiştir.
Mikrobiyolojik analizlerinizde kullanacağınız tüm besiyerlerine DiaTek aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.
Makale'nin
MAKALE
Özellikle büyük şehirlerde, iş hayatının yoğunluğu ve iş yerleri ile evlerin arasındaki mesafelerin uzunluğu, öğle arası yemek ihtiyacında pratik çözümler üretilmesini gerektirmiştir. Özel sektörde çalışanların büyük bir kısmı yemek ihtiyaçlarını iş yeri çevresindeki restoranlardan karşılamakla birlikte, iş yerlerinin personel sayısı veya fiyatın daha uygun olması sebebiyle kendi bünyelerinde öğle yemeği servisi vermeleri durumu gitgide yaygınlaşmaktadır. Bundan başka, şehir merkezinde veya yakınlarında olmayan, kimi sanayi bölgeleri veya büyük fabrikalar gibi işletmelerde mutfak kurulumu ve yemek servisi gerekli bir durumdur.
Son yıllarda artan ihtiyaca da bağlı olarak, hazır yemek sektörü oldukça gelişmiş ve irili ufaklı pek çok firma faaliyete geçmiştir.
Makale'nin
MAKALE
Aralık 2011 itibariyle değişmiş olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni paylaşmaya devam ediyoruz.
Tebliği geniş kapsamlı incelemek için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün www.gkgm.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Makale'nin
MAKALE
Tahıllar, tahıllardan elde edilen unlar ve unlu mamüller, beslenmemizin önemli bir kısmını oluşturan karbonhidrat ve vitaminler için zengin kaynaklardır. Aynı zamanda ülkemizde en çok tüketilen besinlerin de üst sıralarında yer almaktadırlar. Son yıllara kadar ağırlıklı olarak geleneksel olarak evlerimizde üretilen unlu mamuller kendilerine, endüstriyel olarak da oldukça geniş bir yer edinmişlerdir.
Unlu mamullerde yapacağınız mikrobiyolojik analizler için DiaTektarafından satılan Hazır besiyeri ve Toz besiyeri çeşitlerimizi kullanabilirsiniz.
Hazır besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfenTIKLAYINIZ.
Toz besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfenTIKLAYINIZ.
Makale'nin
MAKALE
Havadaki mikrobiyal yükün ölçülmesinde, klasik yöntem olan petri açma
metoduna kıyasla çok daha avantajlı olan ve daha doğru sonuçlar veren Hytest Air cihazımızı incelemek için tıklayınız..
Yeryüzündeki canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gereken en önemli iki etken hava ve sudur. Hava, içerisinde, nefes alabilmemiz ve hayatta kalabilmemiz için gerekli bir takım maddeleri barındırırken, aynı zamanda, irili ufaklı partiküller halinde yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları da içermektedir. Hava içerisinde serbest halde veya maddelere bağlı şekilde bulunan bu mikroorganizmalar, Bioaerosol olarak da adlandırılırlar.
Makale'nin
MAKALE
Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi, et ve et
ürünlerinin üretiminde de dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Et ve et
ürünleri kapsamına giren gıdalar hayvansal kökenli oldukları için, işlenmemiş
hammadde halleri bile belli bir mikroorganizma yoğunluğuna sahiptir ve yeni
kontaminasyonlara da açıktır. Etlerde ilk mikrobiyal yük çok önemli olmakla
birlikte, uygun ve hijyenik ortamda, doğru üretim yapmak, ortaya çıkacak son
ürünün sağlıklı olması açısından da son derece önem taşır. Sağlıksız, hijyenik
olmayan ve kontrolsüz koşullarda üretilen et ve et ürünleri insanlarda pek çok
hayvansal kaynaklı hastalığa ve mikrobiyolojik kaynaklı gıda zehirlenmelerine
yol açabilmektedir.
Makale'nin
MAKALE
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı (Diabetes Mellitus), tüm toplumlarda yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık tam olarak tedavi edilememekle birlikte, diabet hastası kişiler, uygun tedaviyi yaşam tarzı haline getirerek, yaşam standartlarını koruyabilirler. Diabetes Mellitus (DM), vücudtta bulunan bir salgı bezi olan pankreasın yeterli insulin hormanu üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan bir hastalıktır.
Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır.
Makale'nin