HABERLER

MAKALE Üretim alanlarında, üretilen ürün kadar, üretim yapılan ortamın da hijyenik olması gerekir. Bu durumda, ortamdan ürüne çapraz bulaşma da önlenmiş olur.    Üretim hijyeni kriterleri Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde belirtilmiştir.   Tebliğin tamamı ve Türk Gıda kodeksi için www.gkgm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.        ÜRETİM HİJYENİ KRİTERLERİ

2.1. Makale'nin
MAKALE   Tahıllar ve tahıl ürünleri ile üretilen gıdalar, mikrobiyal kontaminasyon açısından oldukça büyük risk altındadırlar. Tahıllar toprak kökenli olduklarından, daha ham halde bile pek çok mikroorganizma ile kontaminasyon riski altındadırlar. Tahıl unları ve bu unlardan üretilen ürünler de baştan itibaren aynı riski taşımakta, bu risklere uygun olmayan veya yetersiz üretim koşulları da eklenince, mikrobiyal bulaşma riski katlanarak artmaktadır.   Türk Gıda Kodeksi'nde  konu ile ilgili olması gereken limit değerler verilmiştir.       Mikrobiyolojik analizlerinizde kullanacağınız tüm besiyerlerine DiaTek aracılığıyla ulaşabilirsiniz.    Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.   Makale'nin
MAKALE   Özellikle büyük şehirlerde, iş hayatının yoğunluğu ve iş yerleri ile evlerin arasındaki mesafelerin uzunluğu, öğle arası yemek ihtiyacında pratik çözümler üretilmesini gerektirmiştir. Özel sektörde çalışanların büyük bir kısmı yemek ihtiyaçlarını iş yeri çevresindeki restoranlardan karşılamakla birlikte, iş yerlerinin personel sayısı veya fiyatın daha uygun olması sebebiyle kendi bünyelerinde öğle yemeği servisi vermeleri durumu gitgide yaygınlaşmaktadır. Bundan başka, şehir merkezinde veya yakınlarında olmayan, kimi sanayi bölgeleri veya büyük fabrikalar gibi işletmelerde mutfak kurulumu ve yemek servisi gerekli bir durumdur.    Son yıllarda artan ihtiyaca da bağlı olarak, hazır yemek sektörü oldukça gelişmiş ve irili ufaklı pek çok firma faaliyete geçmiştir. Makale'nin
MAKALE   Aralık 2011 itibariyle değişmiş olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni paylaşmaya devam ediyoruz.   Tebliği geniş kapsamlı incelemek için  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün www.gkgm.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Makale'nin
MAKALE Tahıllar, tahıllardan elde edilen unlar ve unlu mamüller, beslenmemizin önemli bir kısmını oluşturan karbonhidrat ve vitaminler için zengin kaynaklardır. Aynı zamanda ülkemizde en çok tüketilen besinlerin de üst sıralarında yer almaktadırlar. Son yıllara kadar ağırlıklı olarak geleneksel olarak evlerimizde üretilen unlu mamuller kendilerine, endüstriyel olarak da oldukça geniş bir yer edinmişlerdir.   Unlu mamullerde yapacağınız mikrobiyolojik analizler için DiaTektarafından satılan Hazır besiyeri ve Toz besiyeri çeşitlerimizi kullanabilirsiniz.    Hazır besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfenTIKLAYINIZ.   Toz besiyerleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfenTIKLAYINIZ. Makale'nin
MAKALE   Havadaki mikrobiyal yükün ölçülmesinde, klasik yöntem olan petri açma metoduna kıyasla çok daha avantajlı olan ve daha doğru sonuçlar veren Hytest Air cihazımızı incelemek için tıklayınız..   
Yeryüzündeki canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gereken en önemli iki etken hava ve sudur. Hava, içerisinde, nefes alabilmemiz ve hayatta kalabilmemiz için gerekli bir takım maddeleri barındırırken, aynı zamanda, irili ufaklı partiküller halinde yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları da içermektedir. Hava içerisinde serbest halde veya maddelere bağlı şekilde bulunan bu mikroorganizmalar, Bioaerosol olarak da adlandırılırlar. Makale'nin
MAKALE   Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi, et ve et ürünlerinin üretiminde de dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Et ve et ürünleri kapsamına giren gıdalar hayvansal kökenli oldukları için, işlenmemiş hammadde halleri bile belli bir mikroorganizma yoğunluğuna sahiptir ve yeni kontaminasyonlara da açıktır. Etlerde ilk mikrobiyal yük çok önemli olmakla birlikte, uygun ve hijyenik ortamda, doğru üretim yapmak, ortaya çıkacak son ürünün sağlıklı olması açısından da son derece önem taşır. Sağlıksız, hijyenik olmayan ve kontrolsüz koşullarda üretilen et ve et ürünleri insanlarda pek çok hayvansal kaynaklı hastalığa ve mikrobiyolojik kaynaklı gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Makale'nin
MAKALE Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı (Diabetes Mellitus), tüm toplumlarda yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık tam olarak tedavi edilememekle birlikte, diabet hastası kişiler, uygun tedaviyi yaşam tarzı haline getirerek, yaşam standartlarını koruyabilirler. Diabetes Mellitus (DM), vücudtta bulunan bir salgı bezi olan pankreasın yeterli insulin hormanu üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Makale'nin

Bebeklerde Gıda Alerjileri

13 yıl önce 13174 Okunma
MAKALE Gıdalar insanlarda çeşitli reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu reaksiyonlar içerisinde en sık görülenler alerjik reaksiyonlardır. Gıda alerjileri bebeklikten yaşlılığa kadar her yaştan insanda görülebilir. Gıda alerjisinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Reaksiyonlar fark edilemeyecek kadar hafif veya ölümcül derecede ciddi olabilir.

Bazı gıdalar kişilerin intoleransına bağlı alerjik reaksiyonlara sebep olurken, bazı gıdalar doğaları gereği alerjen olabilirler. Bu tarz gıdaların alerjileri  yine kişilerin tolerans seviyelerine bağlı olarak farklı şiddette belirtiler gösterirler.

Gıda alerjileri her yaşta görülebilmekle birlikte, en çok bebekleri ve çocukları etkilerler. Doğum sonrası erken dönemde tam olarak gelişmemiş olan sindirim ve savunma sistemi, özellikle bebekleri alerjilere karşı daha duyarlı hale getirir. Makale'nin

Beyaz Şeker Mi Esmer Şeker Mi

14 yıl önce 56990 Okunma
MAKALE Şeker, günlük hayatımızda tüketmekten keyif aldığımız hemen her gıdanın içerisinde doğal veya yapay olarak bulunmaktadır. İnsan vücudunun temel ihtiyaçlarından karbonhidratların sağlanabilmesi için şeker tüketimi gerekmektedir.
Metabolizmanın işleyişinde karbonhidratlar, vücudun enerji kaynakları arasında ilk sıradadır. Şekerler, verdikleri güzel tat sayesinde, insanların en çok severek tükettikleri gıdalarda kullanılmaktadır. Tüm besin maddelerinde olduğu gibi, şekerleri de kararında tüketmek önemlidir. Aşırı veya gereğinden az şeker tüketimi, metabolik ve sistemik rahatsızlıklara yol açabilir.   Doğal olarak tükettiğimiz pek çok gıdanın, sebze ve meyvelerin içerisinde belli miktarlarda şeker bulunmaktadır. Yine endüstriyel olarak üretilen gıdaların da bir çoğunun içerisine şeker katılmaktadır. Makale'nin

Beggiatoa Bakterisi Nedir?

14 yıl önce 21336 Okunma
MAKALE Çevre ve Orman Bakanlığı “Denizlerde Kurulan Balık Yetiştiriciliği Tesislerinin İzlenmesine İlişkin Tebliğ” uyarınca, yetiştiricilik tesislerinin yaptırmakla yükümlü oldukları, kontrol amaçlı bazı analizler vardır. Bu analiz parametreleri, pH, AKM, Secchi Diski derinliği, tuzluluk, sıcaklık, çözünmüş oksijen, amonyum azotu, toplam azot, toplam fosfor, klorofil-a, toplam organik karbondur. Tüm bu parametrelere ilave olarak, alandaki bentik flora ve fauna türleri ile birlikte, Beggiatoa bakterilerinin dağılımı da tespit edilmelidir.
Bu Tebliğin 6 ncı maddesinde belirtilen parametrelerle ilgili ölçüm ve analizler Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yetki verilen üniversiteler ile özel veya kamu kurum ve kuruluş laboratuvarlarında yapılır.   Balık çiftliklerinden atılan organik yük, yenmemiş yemler ve dışkılardan oluşur. Makale'nin

Trans Yağ Nedir

14 yıl önce 50463 Okunma
MAKALE Gıdalardaki yağlar veya daha bilimsel bir ifadeyle onların yağ asitleri başlıca üç çesit yağ asidinden olusmaktadır:   · Doymus yağ asitleri: Belrli miktarda hidrojen atomu ile doyurulmuş yağ asitleridir.
· Tekli doymamış yağ asitleri: Yağ asidinin bir çift hidrojen atomu eksiktir.
· Çoklu doymamış yağ asitleri: Yağ asidinin bir çiftten fazla hidrojen atomu eksiktir.

Doymamış yağ asitleri, kanda kolesterolü düşürmeye yardımcıdırlar ve sağlık için faydalı maddelerdir. Doymuş yağ asitleri ise, kandaki kolasterol miktarını arttırır ve damarlara yapışma özelliği doymamış yağ asitlerinden fazla olduğundan, kalp hastalıklarına sebep olabilirler.

Trans yağlar; sıvı bitki yağlarının hidrojen ile doyurulması sonucu oluşan yağlardır. Kimyasal tanımla; sıvı yağların çoklu bağlarının hidrojenle doyurularak katı hale getirilmesidir. Makale'nin