HABERLER

Heterotrofik Bakteri Analizi

10 yıl önce 10294 Okunma
MAKALE   Minimal organik besin düzeyinde büyüyebilen heterotrofik mikroorganizmalar, su arıtma sistemlerinde genel sorunları belirlemek için analiz edilir. Heterotrofik bakteriler sağlıklı bireyler için tehlikeli değildir ancak bağışıklık sistemi zayıf bireyler için fırsatçı patojen konumundadırlar.   Heterotrofik bakterilerin suda görülmesi, suya kanalizasyon karıştığına dair kanıt sayılabilir. Çünkü bu bakteriler memeli bağırsak sisteminde görülür. Su arıtma sistemleri bu bakterileri daima kontrol etmek durumundadır. Heterotrofik bakterilerin varlığında patojen bulunması ihtimali çok yüksektir.  
  Su arıtma işlemleri sonrasında dahi heterotrofik bakterileri az da olsa suda görmek mümkündür. Sık analiz yaparak salgın oluşmasının önüne geçilebilir. Makale'nin

Şaraptaki Mikroorganizmalar

10 yıl önce 21147 Okunma
MAKALE Şarap Üretimi

Şarap, taze üzüm veya şırasından elde edilir. Meyve şaraplarının hammaddeleri ise çeşitli meyvelerdir. Şarap denince, yalnız üzümden yapılmış şarap anlaşılır. Meyve şarapları kendi adlarıyla üzüm şarabından ayrılır.   Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür.   En iyi içme zamanı on yıldan sonradır ve kırk yıla kadar içilebilir. Makale'nin

Biradaki Mikroorganizmalar

10 yıl önce 15367 Okunma
MAKALE   Bira Üretimi    Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartta biranın tanımı şu şekilde yapılmıştır: “Bira, malt ve diğer ekstrakt verici maddelerin öğütülüp sıcak su ile belirli metotlara göre işlenmesiyle elde edilen şıranın, şerbetçi otu ile kaynatılması ve soğutulmasından sonra bira mayası ile fermente edilmiş, dinlendirilmiş ve pastörize edilmiş, içinde çözünmüş halde CO2 bulunan alkollü veya alkolsüz bir içecektir.” Arpanın dışında seyrek olarak mısır, çavdar, yulaf, buğday, ve pirinç de kullanılır. Bu tanıma dayanak, biranın genel özellikleri aşağıdaki gibidir.  

Mayalandırılarak üretilir. Alkol miktarı %3 - %6 arasındadır. Ancak yüksek alkollü biralarda bu oran %8 - %12’lere varabilmektedir. Makale'nin
MAKALE "Entero" kelimesiyle başlayan bu iki bakteri grubu zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Enterococcus cins olarak ifade edilirken, Enterobacteriaceae ise familya statüsündedir. Yani Enterobacteriaceae cinslerden oluşan daha geniş bir bakteri topluluğunu ifade eder.   Enterococcus / Enterokok   Enterokok ismi ilk defa 1889’da Thiercelli tarafından, bakterinin bağırsak kaynaklı olduğunu belirtmek için kullanılmıştır. Andrewes ve Holder ise 1906’da Streptococcus faecalis’i, Orla-Jensen 1919’da Streptococcus faecium’u tanımlamıştır. 1937’de Sherman’ın sınıflamasıyla streptokoklar 4 gruba ayrılmıştır; piyojenik, viridans, laktik ve enterokoklar. 1984 yılında Bergey’s Manual’de enterokokların yeni bir cins olarak sınıflandırılması desteklenmiştir. Makale'nin
MAKALE Dericilik günümüzde çok geniş bir iş sahasına sahiptir. Önemli miktarda döviz getirisi bulunan deri sanayide, kurban bayramlarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimlerinden elde edilen hamderi oldukça kıymetlidir.    İstatistiklere göre, her sene kurban bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesilmekte, ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf olmakta ve hiçbir işe yaramamaktadır.    Kurban kesimi ve sonrasında deri için dikkat etmek gereken birçok unsur mevcuttur. Makale'nin
MAKALE İşletmelerde bulunan mikrobiyoloji laboratuvarlarında son üründen kullanma suyuna çeşitli mikrobiyolojik analizler yapılır.  Bu analizler esnasında oluşabilecek en ufak bir kontaminasyon sonucun güvenilirliğini etkileyebilir ve üründe olmayan bir mikroorganizmanın gelişmesiyle ya da olan mikroorganizmanın gelişiminin engellenmesiyle vb. doğru değerlendirme yapma imkânı ortadan kalkabilir. Bu nedenle analizler yapılırken kullanılan malzemelerin ve ortamın hijyeni oldukça önemlidir.

Laboratuvarda kullanılan besiyeri, pipet gibi malzemelerin steril olması gerekmektedir. Sterilizasyon bir ortamdaki tüm mikroorganizmaların öldürülmesi ya da ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Sterilizasyon için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları; ısı uygulaması, alevden geçirme, basınçlı buharla sterilizasyon, filtre ile sterilizasyondur. Makale'nin
MAKALE Kremler, şampuanlar, losyonlar, rujlar, parfümler, ıslak mendiller, rimeller, saç spreyleri… Bazen temizlik, bazen güzellik, bazen de kusurlarımızı kapatmak için kullandığımız kozmetik ürünler ne kadar güvenli? Ya da üreticiler açısından sorarsak; İnsanların yaşam standartlarını artırmak ve onları mutlu etmek için verdiğimiz hizmet ne kadar güvenilir? Ham maddeden paketleme materyaline, personelden üretimde kullanılan alet-ekipmana hijyen koşulları yeterli düzeyde sağlanıyor mu?   İçeriği yoğun olarak kimyasal maddelerden oluşan bir üründen bahsettiğimiz için, aklımıza doğrudan üzerinde küf-maya-bakteri üreyebileceği gelmiyor. Önemli bir nokta şu ki kozmetik ürünlerin bizim tarafımızdan yenilebilir olmaması bakteriler için besin kaynağı olamayacakları anlamına gelmez. Makale'nin
MAKALE Gıda güvenliği, FAO-WHO Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından " sağlıklı ve kusursuz gıda üretimi sağlamak amacı ile gıdaların, üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması" olarak tanımlanmıştır. Dünya nüfusunun hızla artması, çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını artırmakta ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Buna karşın üretici açısında ise, gelişen teknoloji, rekabet ortamı ve piyasada söz sahibi olabilmek için gıda güvenlik sistemlerine uyulması zorunluluk haline gelmektedir. Gıda sanayinde kalite ve ürün güvenliğinin sağlanmasına yönelik çeşitli sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin uygulanması ile gıda güvenliği garanti altına alınmakta ve beslenme ve sağlık ilişkisi ile yaşam standartları gelişmektedir. Makale'nin
MAKALE Eski Mısır’da kullanılan sürmelerden nanoteknoloji ürünükırışıklık kremlerine uzun ve köklü bir tarihi kapsar kozmetik ürünlerintüketimi. Bugün kozmetik sektörü, 509 milyon dolarlık ihracat, 640 milyon dolarlıkithalat rakamına sahip, iç pazarda dağıtılan 46.000’i yerli 170.000 civarındaürünü kapsayan ve yılda % 5’lik bir büyüme payına sahip oldukça büyük birsektördür. Sadece saç bakım ürünleri için 118 milyon dolarlık bir ihracattanbahsedilmekte ve ülkemizde 2012 verilerine göre kayıtlı 1.273 tane kozmetiküretim yeri bulunmaktadır. Türkiye’de kişi başına yılda 20,23 Euro, AvrupaBirliği’nde ise 155,96 Euro kozmetik ürünler için harcanmakta ve bu tüketimoranları her geçen gün artmaktadır. Makale'nin
MAKALE Meyve suları, asitliklerinin yüksek olması nedeniyle bakteri gelişimine olanak sağlamayan güvenli gıdalar olarak değerlendirilmektedir. Meyve suyu gibi asitlikleri yüksek gıdalara uygulanan pastörizasyon işlemi ile asetik asit bakterileri, laktik asit bakterileri, enterobakterler, mayalar ve ısıya dirençli olmayan küfler gibi bozulmaya neden olan sporsuz mikroorganizmalar inaktif hale getirilebilmektedir.   Bununla birlikte bu gibi gıdalarda ortam pH’sı, çoğu bakterilerin gelişimini engelleyecek kadar düşüktür. Fakat pH 4,5 ‘in altında bulunan ortamlarda gelişebilen bazı bakteriler bu gibi gıdalarda kalite kayıplarına neden olabilmektedir. Elma suyu, beyaz üzüm şırası, domates suyu gibi çeşitli içeceklerde termoasidofilik ve sporlu bakterilerin bozulmalara neden olduğu bildirilmiştir. Makale'nin

Şifalı Bitkiler - Adaçayı

12 yıl önce 47146 Okunma
MAKALE Yaygın kullanım alanına sahip ve Latince ismi ‘’Salvia officinalis’’ olan adaçayı, ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. ‘’Dişotu’’ ve ‘’Meryemiye’’ diye de tanınır. 30-75 cm arasında boylanabilen adaçayı türleri, kışın yapraklarını dökmeyen, dayanıklı otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylülde ekilir. Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-Haziran aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır. Makale'nin

Şifalı Bitkiler - Kuşburnu

12 yıl önce 26852 Okunma
MAKALE Son dönemlerde gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok ülkesinde, alternatif tıbbın faydaları yadsınamayacak kadar fazladır.   Modern tıp, sağlık açısından hep ilk sırada olsa da, her birey kendi sağlığına dikkat ederek hem ilaç kullanımını azaltmayı hem de daha dinç ve zinde bir hayat geçirmeyi amaç edinmiş durumdadır.   Şifalı bitkiler denince akla ilk olarak şifalı otlar gelir. Ancak sadece şifalı otlar değil,  şifa kaynaklı her türlü besin maddesi insan yaşamında önemli bir yer tutar.   Faydalı bitkiler kendi içinde;   • Besin bitkileri • Baharat bitkileri • Endüstri bitkileri • Tıbbi bitkiler • Süs bitkileri olarak gruplandırılabilir.    Şifalı otlar, bir çeşit bitkisel ilaçlardır. Makale'nin