HABERLER
MAKALE
Pestil, enerji, vitamin ve mineral değeri yüksek olan
geleneksel gıdalarımızdandır. Pekmez ve nişastadan hazırlanan, genellikle
kışlık yenmek için tüketilir.
Pestil nasıl
üretilir?
Pestil klasik yöntemlerle ve modern yöntemlerle
üretilebilir. Klasik yöntemler yoğunlukla yöresel olarak küçük imalathanelerde kullanılmaktadır.
Pestil genellikle üzüm, dut ve kayısı gibi meyvelerden
üretilmektedir. Üzüm suyu, pekmez toprağı uygulanarak asitliği giderilir.
Toprak ve tortu maddelerinden ayrılan şıra kaynatılarak % 20'si
buharlaştırılır. Böylece % 30-35 kuru maddeye kadar konsantre edilir. Diğer
taraftan bir miktar şıra ile nişasta bulamaç haline getirilir. Nişasta miktarı
kaynamakta olan şıra miktarının % 5-12'si kadardır. Hazırlanan nişasta bulamacı
kaynamakta olan şıraya yavaş yavaş ve karıştırılarak ilave edilir. 15 dakika
kadar kaynatmaya devam edilir.
Makale'nin
MAKALE
Ülkemizde pek çok helva sıklıkla tüketilmektedir. Genelde
yemeklerden sonra tercih edilen ve çok besleyici olan tahin helvası da sık
tüketilen ve sevilen helvalardandır.
Tahin helvası; şeker, içme suyu, sitrik asit veya tartarik
asit ve çöven ekstraktı kullanılarak tekniğine uygun bir şekilde tahin ile
karıştırılıp yoğrularak elde edilen katı homojen, ince lifli bir üründür.
Tahin helvasına tahin ve şekerden başka az miktarda sitrik
asit, çöven ekstratı, belirli miktarda vanilya, çeşnili helvalar için ise kakao
ve Antep fıstığı, kuru meyveler, sakızlı ve ballı helvalar için de bir miktar
sakız ilave edilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği'ne buradan
ulaşabilirsiniz.
Helva Üretiminde
Kullanılan Maddeler
Susam
Tahinlik susam kavrulduktan sonra değirmen taşlarında
öğütülür.
Makale'nin
MAKALE
Ketçap, domates, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos olup, olgun ve kırmızı renkli domates ve domates suyu, domates konservesi, domates püresi veya domates salçası gibi domates mamullerine gerekli teknolojik işlemler uygulanarak ve içerisine katkı maddeleri ile aroma veren yenilebilir doğal maddeler katılarak tekniğine uygun olarak hazırlanmış bir mamuldür. Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür.
Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır. Halbuki ketçap, asırlar boyu yemeğe tat veren ve iştah açan, değişik yiyeceklerden hazırlanmış bir sos olarak bilindi.
Makale'nin
MAKALE
Fermente gıdalar, çeşitli bakteri ve mantar türlerinin, fermentasyon adı veirlen tepkimeleri gerçekleştirmesi yardımıyla üretilen gıdalardır. Bu gıdalar genellikle geleneksel tabir edilen gıdaların üretiminde rol oynarlar. Geçmişten günümüze kadar gelmiş ev tipi gıda üretiminin büyük kısmını oluşturan geleneksel gıdalar, zaman içerisinde teknolojinin gelişimi ile birlikte, fabrikasyon üretimi de yapılarak tüketilebilir hale gelmiştir.
Gıdaların fermentasyon ile üretiminde küfler, mayalar ve laktik asit bakterileri başlıca rolü oynamaktadır. Bu bakterilere yararlı bakteriler de denilebilir. Fermentasyon, halk arasında mayalanma olarak da bilinir.
Fermentasyon veya mayalanma mikroorganizmaların şekerli maddelere (karbonhidratlara) tesiri ile meydana gelen biyokimyasal bir olaydır.
Makale'nin
MAKALE
Ekmek hamuru hazırlarken yapının temelini oluşturan maddeler un, su, maya ve tuzdur. Çeşit ekmek yapımında kullanılan ayçiçeği, keten tohumu, haşhaş vb. maddelerde çeşit ekmek için temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
Ana Bileşenler:
Un
Buğday, arpa, yulaf vb. hububatın çeşitli yöntemlerle öğütülmesi sonucu elde edilmiş tozlarına un denir. Yarı işlenmiş bir gıdadır.
Undaki ana bileşenler: Gluten, nişasta, selülozik içerik, şeker (karbonhidrat), yağ ve sudur.
Ekmekçilikte kullanılan hububat çeşitli olmasına karşılık aksi belirtilmedikçe un diye bahsedilen buğday unudur.
Genellikle elde edilmek istenilen unun kullanım amacına göre farklı nitelikteki buğdaylar belirli oranlarda karıştırılarak buğday paçalı elde edilir. Katkı maddeli ekmeklik unlar, katkı maddelerinin standart unlara katılmasıyla elde edilir.
Makale'nin
MAKALE
Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre ayran; ‘‘Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.’’ şeklinde tanımlanmaktadır. Ayranın ticari üretimi iki şekilde yapılmaktadır. İlk üretim şeklinde, inkübasyondan önce ayran sütüne su ilave edilir; ikinci şekil üretimde ise, inkübasyon sonrasında yoğurda su ilave edilir. İki yöntemde de ayranın genel bileşimi ve tüketici beğenisi açısından anlamlı bir fark yoktur. Ayran için kullanılan yoğurdun aroma bileşenlerini, bakteri sayısını, viskositesini ve mikro yapısını etkileyen en önemli unsur, kullanılan sütün kuru madde içeriğidir.
Makale'nin
MAKALE
Her sene, özellikle kış aylarında yeni grip türleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Her sonbaharda rutin olarak olduğumuz grip aşıları ise yeni griplerden çok, daha önceki senelerde görülen grip virüslerine karşı koruma sağlarken, aynı zamanda direncimizi de yüksek tutmamıza yardımcı olarak, yeni virüsler ve diğer kış hastalıklarından bizleri koruyorlar. Hasta olmaktan, soğuk algınlığı veya gripten korunmanın yetersiz kaldığı durumlarda ise yapılması gereken en önemli şey, mevcut hastalığın doğru tedavisini uygulayabilmek; bunun için de hastalığı tanımak, semptomları ve hastalığın evrelerini anlamak gerekli.
Kış dönemlerinde sık görülen ve birbirine olan benzerlikleri sebebiyle en çok karıştırılan hastalıklar olan soğuk algınlığı, mevsimsel grip ve domuz gribi arasında aslında belirgin farklar vardır:
Soğuk Algınlığı: Bu hastalıkta ateş nadir olarak yükselir.
Makale'nin
MAKALE
Rhododendron türü bitkilerin çiçeklerinden beslenen arılar tarafından oluşturulan balın yenmesiyle meydana gelen bal zehirlenmesine Rhododendron zehirlenmesi, deli bal zehirlenmesi veya grayanotoksin zehirlenmesi adı verilir. Bugüne kadar bildirilen vakaların çoğu Türkiye’den ve hemen tamamı da Karadeniz yöresinden bildirilmiştir. Dünyada ise en çok Nepal, Japonya, Birleşik Devletler, Kanada’nın batısı ve Brezilya’dan olgular bildirilmiştir. Toksin ihtiva eden türler arasında Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz’in dağlık kesiminde, en çok Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum türü bulunur. R. Ponticum mor renkli güzel çiçeklere sahiptir ve halk arasında orman gülü olarak bilinir. Zehirlenmeye, R. Ponticum’da bulunan grayanotoksin adlı birçok formu olan bir toksin neden olur.
Makale'nin
MAKALE
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi günümüzde tartışma götürmez bir gerçek olarak hayatımızdaki yerini almıştır. Tüm besin gruplarının dengeli tüketimi ile hayat kalitemizin arttığı ve ömrümüzün sağlıklı bir şekilde uzadığı bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Taze meyve ve meyve suyu tüketimi de sağlıklı besin zincirinin en önemli halkalarından biridir. Meyve suları; çocukluktan itibaren her yaş döneminde keyifle tükettiğimiz, sağlık açısından da insan hayatında vazgeçilmez bir yer edinmiş içeceklerdir. Keyifli kahvaltılarımızın, özellikle yaz aylarında keyifli günlerimizin baş içeceği olan meyve suları, hasta günlerimizin de en sadık yardımcılarındandır.
Makale'nin
MAKALE
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi influenza ailesinden pandemik H1N1 virüsüdür. İnfluenza grubundaki bir çok virüs, hayvan ve insanlarda hastalıklara neden olmaktadır. H1N1 isimli virüs, kendi genlerine ek olarak insan ve domuzlara ait genleri de içerir. Bu özelliği nedeniyle, oluşturduğu enfesiyona ''domuz gribi'' denmektedir.
İnfluenza; günümüzde pandemi yapabilme yeteneğinde olan önemli bir bulaşıcıhastalıktır. Olağan mevsimsel salgınlar sırasında dünya çapında yaklaşık 500 milyon kişihastalığa yakalanmakta, bu hastalardan 3–5 milyon kadarının hastane yatışı gerektirecek kadarhastalığı ağır seyretmekte ve her yıl 250.000–500.000 ölüme yol açmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Kurtulmuşlar Gıda Sanayi A.Ş.
Türkan Kebeci
Özet
Bu çalışmada sütlü toffelere %2.4 oranında inülin kullanarak toffelere lifli ve prebiyotik özellik kazandırıldı.Sütlü toffelerin formülasyonunda kullanılan yağ oranı %1.5 oranında düşürüldü.İnülin toffe’ye form ,yapı kazandırdı ve deneme süresince yapısında kayıp olmadı.İnülin kullanılmayan toffelerin yapısı basık ve formunda bozulmalar meydana geldi.İnülin kullanılmayan toffenin çiğnenebilirlik ve ağızda kalma süresi daha kısa sürdü.İnülinli toffe bitene kadar çiğnenebilirliğini devam ettirdi.
Makale'nin