HABERLER

MAKALE   Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.    İşlenmiş et ürünlerine sakatat katılması durumu ile ilgili yapılan değişiklik detayları ise şu şekilde yer almakta:        "Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Ancak dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir."     Tebliği buradan görebilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/01/20160124-1.htm Makale'nin
MAKALE   Siyah pirinç, Oryza sativa L. 'nin bir türüdür. Endonezya tipi siyah pirinç, Tay yasemin siyah pirinç türleri de siyah pirinç grubunda bulunur.     Antik çağlardan bu yana çok değerli bir yiyecek olan siyah pirinçten, yasak pirinç olarak söz edilir; bunun nedeni, antik dönemlerde, siyah pirincin, sadece zengin olan Çin’liler tarafından yenilmesine izin verilmesidir. Sıradan olan insanların siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bir kaşık siyah pirinçte bulunan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek düzeydedir. Bu antioksidan etki, vücutta bulunan zararsız moleküllerin etkisiz hale getirilmesine de katkı sağlar. Bu durumda, siyah pirincin faydaları arasında ilk sırada, yaşlanma geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkündür. Makale'nin

Ihlamur Çayı

9 yıl önce 11943 Okunma
MAKALE Ihlamur Bitkisinin Özellikleri    Günümüzde hala önemli olan ve yaşamsal değer taşıyan birçok ilacın temelini teşkil eden bitkiler dünyasında yapılan araştırmalar, bitkilerin içerdikleri çeşitli etken maddelerin, savunma sistemini uyarmak yolu ile gerekli korunmayı sağladığını göstermiştir. Bazı ıhlamur türlerinin immüostimülan etkileri olduğu bilinmektedir. Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip, içilmelidir. Ayrıca uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle iki yemek arasında içmek daha faydalıdır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, ama yine de ölçüsüzce davranmamakta fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sık sık terleme kürü uygulayan kişilerde kalp problemleri oluşabilir. Makale'nin
MAKALE Geçtiğimiz günlerde bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, peynirlerin tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, her yerde satışa sunulabileceği belirtildi. Basın açıklamasının detayları şu şekilde;     “Buna göre; Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle, peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 derecenin altında tutulması zorunlu hale getirilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin ‘Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için, hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir.’ hükmü pazar vb yerlerde peynir satılmasına engel oluşturmamaktadır. Makale'nin
MAKALE Çiftlikte Kesilen Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları belirleyen yönetmelik geçtiğimiz günlerde 29480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.   Yönetmeliğe göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte kesilebilecek hayvan sayısı aylık 150 tavuğu, 300 bıldırcın, güvercin, sülün, kekliği, 50 ördek, kaz veya hindiyi, 50 tavşanımsıyı geçemeyecek. Makale'nin
MAKALE İrmik veya una yumurta eklenerek elde edilen kuru hamurdan yapılan yemeğe makarna denir. Geçmişte pek çok medeniyet tarafından kullanılmış ve farklı şekillerde üretilmiştir. Günümüzde sıklıkla tüketilmekte olup, piyasada pek çok çeşidi bulunmaktadır.   18. yüzyıla kadar makinalar gelişmediği için makarna üretimi ev yapımı ile sınırlıydı, teknolojinin gelişmesi ile fabrikalarda makarna üretimine başlandı. Besleyici özelliği tüketimini yaygınlaştırdı.   Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır. Makale'nin

Hayvan Yemi Üretimi

9 yıl önce 53082 Okunma
MAKALE Dünyada ve ülkemizde nüfusun hızla artması gıda maddelerine olan ihtiyaç ve talebinde aynı nispette artmasını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla insanların beslenmesinde et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerin üretiminin artırılması büyük önem kazanmaktadır. 

Yem, hayvanların yaşaması, onlardan verim alınması gayesiyle yedirilen bir veya birden fazla hammaddenin karışımıdır.     

Halk arasında; sanayi yemi, fabrika yemi, karma yem diye bilinen kesif yemin tarifini ise şöyle yapabiliriz; verildiği hayvanın ileride kendisinden beklenen verime göre, yaşamasını, büyümesini ve gelişmesini temin eden, verim devresinde yaşamasını etkilemeden, en çok ve en kaliteli ürün vermesini sağlayan, birçok hastalıktan koruyan, sağlığına dokunmayan, denemeler sonucu ortaya çıkan en yeni bilgilerle birden fazla ve yeteri kadar hammaddenin karışımıdır. Makale'nin

Tahin Tebliği

10 yıl önce 6768 Okunma
MAKALE Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği

Tahinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması aşamalarında sahip olması gerek özellikleri belirleyen tebliğ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre, tahin kendine has renk, tat ve kokuda olacak. Tahinde yabancı madde bulunamayacak ancak üretim teknolojisi gereği kullanılan nişasta yabancı madde olarak değerlendirilmeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Ayrıca tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı kullanılamayacak.     Ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak. Makale'nin

Çay Tebliğinde Değişiklik

10 yıl önce 7117 Okunma
MAKALE Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Çay Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğe göre, artık siyah ve yeşil çayın içine, çay orijinli olmayan, bitki ve hayvan kaynaklı, taş, plastik ve yapay hiçbir madde katılmayacak.   Süzen poşet içinde satışa sunulan siyah ve yeşil çayların etiketinde, kullanım şekline göre "demlik süzen poşet" veya "süzen poşet"  ifadesi ürün ismi ile aynı yüzde yer alacak.       Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler aroma içeriyorsa ürün ismi "… aromalı siyah/yeşil çay" şeklinde ifade edilecek.   Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin diğer kurutulmuş bitki ve/veya meyve parçalarıyla karışım olarak üretilmesi halinde ürün “siyah çay” ya da “yeşil çay” olarak isimlendirilemeyecek. Makale'nin
MAKALE Bitkisel Atık Yağların Kontrolü   Bitkisel atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertarafı, ticareti, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki ve cezai sorumlulukları düzenleyen yönetmelik resmi gazetede yayınlandı.   Buna göre, bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara ve ham yağlara karıştırılması yasak olacak, kaynakta ayrı toplanması ve uygun olarak depolanması gerekecek.   Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlü olacaklar. Makale'nin

Trileçe Hakkında Bilmediklerimiz

10 yıl önce 20039 Okunma
MAKALE Trileçe orjinal adıyla "Tres Leches" ispanyolcada "Üç Süt" anlamına gelmektedir. 19. yüzyılda Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Karayipler'de ortaya çıktığı bilinmektedir. İkinci dünya savaşı sırasında bir süt tozu firması Trileçe tarifini  Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela ülkelerinde etiketlerinde kullanmıştır. Türkiye'de ise Arnavut tatlısı olarak bilinmektedir.   Türkiye'de son yıllarda popüler olan bu tatlı inek, keçi ve manda sütlerinden yapıldığı düşünülse de orijinalinde sütün 3 halinin kullanıldığı bilinmektedir. Normal (taze) süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt, son olarak da "evapore" yani sıvısı azaltılmış süt kullanılmaktadır. Süngerimsi dokuda olan kek pişirildikten sonra süt karışımı ile şerbetlendirilir. Kek şerbetini iyice çektikten sonra üzerine karamel sos eklenir. Makale'nin
MAKALE Turşu, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde pek çok gıdadan turşu üretmek mümkündür. Kornişon turşu, biber turşusu ve karışık (türlü) turşu en sık tükettiğimiz turşu türleridir.

Genel olarak turşusu kurulmak istenen sebze veya meyvenin yıkandıktan sonra uygun bir kaba mümkün olduğunda boşluk bırakmayacak şekilde konduktan sonra, salamura suyunun eklenmesiyle kapak kapatılarak birkaç hafta içinde tüketime hazır hale gelir. Turşu haline gelen gıda daha uzun süre muhafaza edilebilir.   Turşu malzemelerine göre yapım şeması değişiklik gösterir. Büyük üretimlerde işleyiş şeması genelde  şu şekilde işler; İçeriğe girecek ham malzemeler işletmeye alınır. Yardımcı malzemeler hazırlanır. Salamura hazırlanır. Tüm içerik ayrı ayrı fermantasyon tankına alınır. Makale'nin