HABERLER
MAKALE
Toprak Sağlığının
Korunması
Tarımsal üretimin temelini toprak oluşturmaktadır. Bu
nedenle organik tarımda toprak sağlığının korunması oldukça önemlidir. Organik
tarımda toprak yapısını korumak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:
Organik tarım yapılacak alanlarda yeşil gübreleme ve organik
gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağın humus oranı artırılır, toprak
özellikleri bozulmaz, yetiştirilen bitkiler daha iyi gelişir ve hastalık etmenlerine
karşı daha dayanıklı olur.
Sağlıklı Üretim
Materyali Seçimi
Organik tarımda kullanılacak üretim materyalleri temiz
olmalı ve bitkilerde hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalar
(patojenler) içermemelidir. Bazı bitki hastalıkları tohum, çelik ve soğan gibi
hastalıklı diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Genel Bilgi
Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber
yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle
saptanmaktadır. Bu yöntemde çözücü olarak normal pentan veya hekzan kullanılır.
Bu çözücülerin bulunamaması durumunda, kaynama noktası 40-60C arasında
olan,bromür sayısı 1’den az ve kalıntı bırakmayan petrol eteri de
kullanılabilir.
Gerber
yöntemi hakkında bilgi almak için Sütte Kimyasal Analizler 2 adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
İlkesi
Sokselet (soxhelet) ekstraksiyon cihazı kullanılarak uygun
bir çözücü ile örnekteki yağın ekstrakte edilmesi ilkesine dayanır.
Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde
belirtilen şartlarda ekstrakte edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade
edilir.
Makale'nin
MAKALE
Besin maddesi olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağlar
büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir. Sıvı ve katı şeklinde iki türde
olabilir.
Yağın bitkilerden ve hayvansal dokulardan elde edilmesinde 3
işlem uygulanır:
Hayvansal dokularda daha çok uygulanan bir işlemdir. Yağ
dokudan ısı etkisi ile uzaklaştırılır. Sulu ortamda yaş eritme, susuz ortamda
kuru eritme yapılır. Kuru eritmede ise yağ dokusu ısıtılır. Proteinler denatüre
olur. Su buharlaştıktan sonra yağ da kap içinde toplanır.
Birtakım bitkilerin meyve, tohum, çekirdek gibi kısımları
ezilip sızdırılmak suretiyle yağının çıkarılması işlemidir. İlk presleme ile
meyveden ayrılan yağ en yüksek kalitededir.
Ekstraksiyon işlemi ile yağın ayrılmasında ise, çeşitli
bitkilerin yağlı tohumlarından yağ, CS2, benzen, petrol eteri,
klorlu hidrokarbonlar gibi organik çözücülerle ekstarkte edilir.
Makale'nin
MAKALE
Gıdalarda toplam yağ tayini adıyla yapılan analiz işlemine ham yağ tayini denir. Toplam yağ analizi sırasında, sadece trigliseridler tayin edilmiş olsaydı buna yağ tayini denilebilecekti. Ancak yağla birlikte yağda çözünen diğer yağ benzeri bileşiklerde tayin edildiği için yapılan işleme, ham yağ veya lipit tayini denir. Ayrıca, ham yağ adı verdiğimiz gıda bileşenlerine lipitlerde denilmektedir. Bunun sebebi, genel anlamda ifade edilen yağların, trigliseridlere ek olarak, mono ve digliseridler, fosfolipidler, sfingolipidler, steroidler, yağda eriyen vitaminler, çeşitli pigmentler, steroller, mumlar ve çeşitli yağ asitlerini de ihtiva edebilmesidir.
Prensip
Çikolatada selülozlar tarafından sarılan kakao yağı ve süt
içindeki proteinler tarafından sarılan süt yağı, ısı uygulanarak HCl etkisiyle
açığa çıkarılır.
Makale'nin
MAKALE
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği; Bal Tebliği’ne göre bal, bal arısı “Apis mellifera”, bitki nektarlarını ve bitkilerin canlı kısımlarının salgılarını toplayıp kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı doğal üründür.
Balın bileşimini etkileyen faktörler:
Elde edildiği mevsim, Nektarın toplandığı bitkiler, İklim şartları
Balın bileşimini etkileyen en önemli etken nektarların toplandığı bitkinin türüdür.
Su : Olgunlaşmış ballar % 20’den daha az su içerir.
Karbonhidratlar: Balda bulunan bazı şekerler şunlardır; früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltozdur. Toplam şeker miktarı % 70 – 80 oranındadır. Bunun da % 90 kadarı glikoz ve fruktozdur.
Makale'nin
MAKALE
İyi bir şekilde üretilmiş ve hermetik olarak kapatılmış
konservelerde bozulma görülmez. Konservelerde bozulma:
İşleme sırasında yapılan hatalardan,
İşleme sonrasında veya depolama döneminde
mikroorganizmaların faaliyetlerinden,
Kutu içeriği ile kutu materyali arasındaki etkileşimden
kaynaklanabilir.
Bozulmuş konservelerde;
Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü
bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş,
parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve
ekşime görülür. Renk değişimi özellikle
esmerleşmeler olur. Kötü koku vardır. Tehlikeli toksinler oluşur.
Mikrobiyal Bozulmalar
Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar:
Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb.
Makale'nin
MAKALE
Kırılma İndisi Nedir?
Kırılma indisi gerçekte kimyasal değil, fiziksel bir
olaydır. Her gün gözümüzün önündedir. Çay bardağına 45 derece açıyla bakarsanız çay
kaşığını sıvının altında sanki kırılmış gibi görürsünüz. Suyun içinden geçen
ışınlar belli bir açıyla kırılırlar ve cisim sanki farklı yerdeymiş gibi
görünür. Işığın bu kırılmasını inceleyen bilim adamları, yalnızca suyun değil,
tüm sıvıların ışığı kırdığını ve bunun o maddeye özgü bir özellik olduğunu
bulmuşlar ve buna kırılma indisi demişlerdir. Gliserin, etil alkol, aseton ve
diğer saf sıvı maddelerin kendilerine özgü bir kırılma indisi vardır. Öte
yandan birden fazla bileşeni olan sıvı karışımlarının da kırılma indisleri
sabit bir sayıdır. Yani % 5’lik şekerli su çözeltisinin belirli bir kırılma
indisi vardır.
Makale'nin
MAKALE
Organik tarım ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu
kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak insana ve çevreye dost
üretim sistemlerini içerir. Esas itibari ile sentetik kimyasal tarım ilaçları,
hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklayan, organik ve yeşil
gübreleme, ekim nöbeti, doğayı koruma ve bitkilerin direncini artırma
uygulamalarını esas alır. Doğal düşmanlardan faydalanmayı gerektiren bütün bu
uygulamaların kapalı bir sistemde oluşturulmasını zorunlu kılar. Üretimde
sadece miktar artışını değil aynı zamanda da ürün kalitesinin yükselmesini
amaçlayan alternatif bir tarımsal üretim şeklidir.
Organik yetiştiricilik sözleşmeli modele dayalı
yapıldığından ve pazar sorunu yaşanmadığından gelir güvenliği sağlamaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Kabuklu yumurta yapısı gereği mikroorganizmalara karşı en
iyi korunan gıdalardan birisidir. Taze yumurtanın iç kısmı genelde steril kabul
edilir. Kabuk yüzeyinde çok sayıda mikroorganizma vardır. Dışkı, toprak ve
tavuktaki enfeksiyonlar sebebiyle yumurtaya mikroorganizmalar bulaşabilir.
Yumurtadaki Doğal
Antimikrobiyal Sistemler
Yumurtada gram pozitif bakterilere oldukça seyrek rastlanır.
Bunun nedeni yumurta akında bulunan ve özellikle gram pozitiflere etkili olan lizozim enzimidir.
Ayrıca avidin, yumurta
akında biyotinle birleşir. Biyotinin mikroorganizmalarca kullanımı engeller.
Demirle kompleks yaparak demirin mikroorganizmalarca
kullanımını engelleyen konalbümin
bulunur.
Yumurta akının pH’sı başlangıçta 7.6’dır. Ancak 3 günlük
depolama sonunda pH 9.6’ya kadar yükselir. (Buna karşın taze yumurta sarısının
pH’sı 6.8 civarındadır.
Makale'nin
MAKALE
Yumurta sofralarımızda sık kullandığımız, besin değeri
yüksek bir gıda maddesidir. Yumurta ve ürünleri teknolojik özellikleri
sebebiyle gıda endüstrisinde yoğunlukla kullanılmaktadır.
Yumurta, diğer gıda maddelerine göre her zaman ve kolay
ulaşılabilir ve çok kolay sindirilebilir proteinler içerir. Bu proteinler, kas
gücünü arttırmakta ve insanların daha uzun süre kendilerini tok hissetmesine
yardımcı olmaktadır. Yumurta, yalnız protein açısından değil, riboflavin, A, D,
E, B12, B6 ve folik asit gibi vitaminlerce ve fosfor, selenyum, demir ve çinko
gibi insanların gereksinimi olan minerallerce de zengindir.
Uygun olmayan kümes koşullarında hastalanan tavukların
yumurtalarında Salmonella gibi patojen bakteriler çoğalabilmektedir. Bunun
önüne geçmek için kümeslerde hijyen sağlamak oldukça önemlidir.
Makale'nin
MAKALE
Avrupa'nın bazı ülkelerinde yumurtalara fipronil maddesinin
karışması ile ilgili haberler gündemde sıkça yer almakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de üretilen ve
tüketilen yumurtalarla ilgili analiz çalışmaları yaptırdı. Analizler sonucu Fipronil maddesinin yumurtalarda bulunmadığı tespit
edilerek, kamuoyundaki endişeler giderildi.
İnsan sağlığına zararlı fipronil maddesinin bazı Avrupa
ülkelerindeki yumurtalarda bulunması üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği
çiftliklerin faaliyetleri durdurulmuş, yumurtalar da raflardan kaldırılarak
imha edilmişti.
Peki, "Fipronil"
nedir?
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek
için kullanılan bir böcek ilacıdır.
Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği
hayvanlarda kullanımı yasaktır.
Makale'nin
MAKALE
Mamul ürün deposu, ambalaja alınan zeytinlerin son tüketiciye ulaşana kadar fiziksel veya kimyasal değişikliklere sebebiyet vermeksizin muhafaza edildiği bölümdür.
Ürüne ait spesifik özellikler gibi sebeplerden ötürü ürünler her zaman siparişler doğrultusunda üretime alınamamaktadır. Dolayısıyla fabrika bünyesinde belirli bir stok bulundurmak gerekmektedir. Bu nedenle;
Ürünlerin talep dahilinde kısa zamanda tüketiciye temini sağlanabilmelidir.
Zaman verimli kullanılmalıdır.
Satış tahminleri doğrultusunda üretimlerin yıl içine dağılım planlaması yapılmalıdır.
Deponun Önemi
Her gıda maddesinin belirli bir raf ömrü bulunmaktadır.
Makale'nin