HABERLER
YÖNTEM
Et ve et ürünlerine kokuşmanın tespiti analizi gıda sektöründe en sık kullanılan analizlerdendir. Çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilen bu analiz sonucunda et ve et ürünlerinin kokuşup kokuşmadığı ve kokuşma varsa, bunun derecesi belirlenebilir.
1. Yöntem: Nessler çözeltisi ile amonyak aranması
Araç-Gereç:
· Petri kutusu
· Genel laboratuar araç-gereçleri
Ayıraç ve Çözeltiler:
· Nessler çözeltisi: 16 gr potasyum iyodür, 24 gr civa iyodür, 75 gr potasyum hidroksit 560gr suda çözülür.
İşlem:
Muayenesi yapılacak numuneden bir kesit alınarak bir petri kutusuna konur. Üzerine Nessler çözeltisi dökülür. Kokuşma varsa, portakal renginden koyu portakal rengi-kahverengine kadar değişen bir renk oluşur.
Makale'nin
MAKALE
Besiyerleri; mikroorganizmaları bulundukları ortam dışında ve laboratuvarlarda üretmek için formüle edilmiş, mikroorganizmaların gereksinimini olan besin ögelerini içeren, pH’ı uygun, besleyici, katı veya sıvı, yapay ortamlardır.
Besi yerlerine; ortam= vasat= kültür ortamı= kültür vasatı= kültür besi yeri gibi isimler de verilmektedir. Besi yerinin İngilizce karşılığı ‘medium’ dur. Besi yerleri çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Bunlar mikroorganizmaların; üretilmesi, geliştirilmesi ve canlılıklarının korunması, duyarlılık ve sterilite testleri, saf kültürlerinin elde edilmesi(izolasyonu), tanımlanmaları (identifikasyon), sayımları, yapılarının ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi, biyolojik ve metabolik ürünlerinin elde edilmesi, gıda su ve çevre kontrolleri, antibiyotik ve vitamin analizleri olabilir.
Makale'nin
YÖNTEM
Besi Yeri Hazırlık Aşamaları:
Bir gıda maddesinin mikrobiyolojik analizinde sonuçların geçerliliği;
• Analizlere uygun besi ortamının seçilmesine,
• Besi yerinin doğru olarak hazırlanışına,
• Doğru kullanımına bağlıdır.
Ortam bileşimine giren maddeler ve çözeltiler usulüne uygun olarak hazırlanmalı ve saklanmalıdır.
Besiyerleri çok farklı şekillerde hazırlanabilir ve kullanılabilir. Tartılan besi yeri bileşenleri veya dehidre hazır besiyerlerinin hazırlanmasında sırasıyla;
• Tartım
• Kaba aktarma
• Çözündürme
• Berraklaştırma şeklinde yol izlenmelidir.
Tartım
Formüle ve istenen hacme göre hesaplanan hazır besi yeri veya besi yeri bileşenleri hassas terazide tartılır.
Makale'nin
YÖNTEM
Sporsuz ve hareketsiz kok formundaki bu bakteri Gram pozitif ve katalaz pozitif özelliktedir. Fakültatif anaerob gelişim gösterir ve mezofil karakterlidir. S. aureus suşları optimum 30-37°C'lerde gelişirler. Gelişme sınırları 6-46°C arasındadır. Toksin oluşturmaları icin gerekli minimum ve maksimum sıcaklık dereceleri biraz daha yüksek olup 10-48°C dir. Optimum olarak 7.0-7.5 pH' yı yeğleyen S. aureus 4.0-9.3 pH sınırları arasında da gelişmesini sürdürür. Gıdalarda toksin
oluşturabilmek için minimum pH istekleri, vejetatif gelişme isteklerinin biraz üzerindedir (pH 4.9-5.1). Benzer durum su aktivitesi (As) değerlerinde de görülür. Minimum su aktivitesi değeri; aerob gelisme için As= 0.83-0.86, anaerob gelisme için As= 0.90 olarak belirlenmiştir. Toksin oluşturabilmek için ise daha yüksek su aktivitesi değerleri talep ederler.
Makale'nin
MAKALE
Besin kaynaklı rahatsızlıklar enfeksiyon ve intoksikasyon olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Gıdalar uzerinde uygun koşullar yakaladıklarında çoğalan bakterilerin yol açtığı hastalıklara gıda enfeksiyonları; bu bakterilerden bazılarının, bulundukları gıda maddesinde toksin üretmeleri ve ürettikleri toksinlerin gıda yolu ile vücuda girmesi sonucu oluşan hastalıklara da gıda intoksikasyonu adı verilir. Gıda intoksikasyonuna yol açan bakterilerden biri de S. aureus’tur (Staphyloenterotoxicosis; Staphyloenterotoxemia).
Staphylococcus aureus insanlarda birçok enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Ortam şartlarına dayanıklı olduklarından doğada çok yaygındırlar. İnsanlarda enfeksiyon yapan patojen stafilokokların kaynağı yine insanlardır. Doğal olarak en fazla burun ve boğaz boşluğunda, insan ve hayvan dışkılarında, ciltte apseli yaralarda ve sivilcelerde yoğun olarak bulunurlar.
Makale'nin
YÖNTEM
E.coli O157:H7 bakterisinin belirlenmesi için kullanılan analizler klasik ve hızlı yöntemler olarak iki grupta toplanabilir. Klasik yöntemler selektif zenginleştirme ve katı besiyerine ekim aşamalarından oluşur ve var/yok testleri şeklindedir. Türk Gıda Kodeksi verilerine göre gıdalarda E.coli O157:H7 bakterisinin varlığı 25g örnekte araştırılır.
Aseptik şartlarda alınan ve soğuk zincir korunarak laboratuvara getirilen örnekler homojen hale getirilere, 25g’lık kısmı alınır ve 225 ml selektif sıvı bir besiyerinde 37°C’de 24 saat süreyle zenginleştirme işlemine tabii tutulur. İnkübasyon sonunda selektif ve ayırt edici bir katı besiyerine çift paralelli, sürme ve çizme yöntemleri ile ekim yapılarak, bu besiyerleri de 37°C’de 24 saat inkübasyona bırakılır.
Makale'nin
MAKALE
Escherichia coli hayvanların ve insanların bağırsak sistemlerinin normal florasında bulunan zararsız bir bakteridir. Ancak insanlarda hastalıklara neden olan patojen türleri de bulunmaktadır. Bu patojen türler virülans özellikleri, patojenite mekanizmaları, klinik sendromlar ve O:H serotiplerine göre sınıflandırıldığında başlıca; enteropatojenik (EPEC), enterotoksijenik (ETEC), enteroinvasiv (EIEC), enterohemorajik (EHEC), difuz- adhering (DAEC) ve entero- agregativ (EaggEC) olmak üzere altı grupta toplanmaktadır.
E. coli O157: H7 gram negatif basil, fakültatif anaerob, 37°C’de pH 7,2’de optimum üreyen , hareketli, % 6,5 NaCl içeren ortamda gelişebilen, donma sıcaklığına dirençli, ışınlamaya ve ısısal uygulamalara dirençsiz bir bakteridir.
Makale'nin
YÖNTEM
1. Jelatin Eritme Deneyi:
Taze kültür, nutrient jelatin besiyeri bulunan tüplere inoküle edilir. 25 0C’ de 72 saat inkübasyona bırakılır. Buzdolabında soğutulan tüplerde jelatinin donup donmadığı kontrol edilir. Negatif tüplerde 1 hafta süreyle inkübasyona devam edilir. Ps. aeruginosa genellikle kısa sürede jelatinaz özelliği gösterir.
2. Camp Testi:
Camp testi özellikle kanlı agarda paralel çizimle ekim yapıldığında, türleri tanımlamada kullanılan yararlı bir testtir. Testin uygulanmasında, koyun kanlı agarda karşıt taraflara paralel olarak çizilen beta hemolitik S. aureus ve Rhodococcus equi kültürü kullanılır. Kültür, kanlı agara paralel halde uygulanan, S. aureus ve R. equi çizimlerine dik olarak çizilen paraleller şeklinde uygulanır. 35 0C’ de 24 – 48 saat inkübasyon sonrası hemoliz kontrol edilir.
Makale'nin
MAKALE
Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan kimyasal ilaçların tümüne pestisit adı verilmektedir. Pestisitler, tükettiğimiz gıdaların temelini oluşturan çeşitli kültür bitkilerinde zararlı, onların verim ve kalitelerini düşüren yabancı ot, hastalık ve zararlıları öldüren gerek doğal gerekse sentetik olarak üretilen kimyasallardır. Pestisit deyimi, insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır.
Pestisitler, etkili maddelerinin kökenlerine göre de gruplara ayrılabilir:
1. İnorganik maddeler
2. Doğal organik maddeler
a) Bitkisel maddeler
b) Petrol yağları vb.
3.
Makale'nin
YÖNTEM
Bacillus cereus gram pozitif ve spor oluşturan gıda zehirlenme etkeni bakteriler arasında yer almaktadır. Sporlar ısıl işleme oldukça dirençlidir. Emetik ve diyaretik tipte olmak üzere iki ayrı enterotoksin üretir. Doğada yaygın olarak bulunur. Toprak kökenli olması nedeniyle tarla ve bahçe ürünlerinde, sporları sebebiyle ise et ve süt ürünlerinde bulunabilir. Özellikle uzun ömürlü sütlerde ekonomik kayıplara neden olur. B.cereus zehirlenmeleri, genellikle tüketilmeden önce yeteri kadar soğutulmamış gıdalarda görülür.
B. cereus izolasyonunda genellikle doğrudan ekim yöntemi ve selektif agar besiyerleri kullanılırken, biyokimyasal yöntemler ile doğrulanarak identifikasyonu yapılır.
Makale'nin
MAKALE
Alerji; vücudun yabancı olarak tanıdığı solunan, yenebilen, iğne ile enjekte edilebilen, veya deriye/göğüse doğrudan temas eden organik veya bazı inorganik maddelere karşı varolan savunma mekanizmasının biraz abartılı olarak çalışma halidir. Vücudumuzun savunma mekanizması sağlıklı bir yaşam sürmemiz açısından çok önemlidir. Ancak alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi savunma yöntemleri yerli yersiz çalışmaya başlarsa çeşitli rahatsızlıklar oluşur. İnsan vücuduna giren ve kanda kendine özgü bir karşıt madde oluşturan yabancı maddelere “antijen”, oluşturulan karşı maddeye ise “antikor” adı verilir. Bu antijen bir alerjiye yol açarsa o zaman alerjen adını alır.
Alerji, normal kişilerde herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan bir ya da birkaç maddeye karşı aşırı duyarlılıktır. Alerji yapan maddeler solunum, ağız ya da enjeksiyon yoluyla vücuda girebilir.
Makale'nin
YÖNTEM
Campylobacter türleri, çeşitli evcil ve yabani hayvanların normal bağırsak florasında bulunmakta ve bu hayvanlarda enterik enfeksiyonlar ve genital sistem enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Termofilik Campylobacter’ler grubunda incelenen Campylobacter jejuni, C. coli ve C. lari türleri, dünyanın pek çok bölgesinde insan ve hayvanlarda bakteriyel enterik enfeksiyonların en sık rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda insanlarda gözlenen termofilik Campylobacter nedenli enfeksiyonlarda büyük artış saptanması, bu grup bakterilere olan ilgiyi artırmıştır.
Yapılan çalışmalarda tüm dünyada, özellikle tavuklar başta olmak üzere yetiştiriciliği yapılan tüm kanatlı hayvanların bağırsaklarında ve tüketime sunulan kanatlı etlerinde termofilik Campylobacter kontaminasyonu bildirilmiştir.
Makale'nin