HABERLER
MAKALE
Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi, et ve et
ürünlerinin üretiminde de dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Et ve et
ürünleri kapsamına giren gıdalar hayvansal kökenli oldukları için, işlenmemiş
hammadde halleri bile belli bir mikroorganizma yoğunluğuna sahiptir ve yeni
kontaminasyonlara da açıktır. Etlerde ilk mikrobiyal yük çok önemli olmakla
birlikte, uygun ve hijyenik ortamda, doğru üretim yapmak, ortaya çıkacak son
ürünün sağlıklı olması açısından da son derece önem taşır. Sağlıksız, hijyenik
olmayan ve kontrolsüz koşullarda üretilen et ve et ürünleri insanlarda pek çok
hayvansal kaynaklı hastalığa ve mikrobiyolojik kaynaklı gıda zehirlenmelerine
yol açabilmektedir.
Makale'nin
MAKALE
TÜRK GIDA
KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Yetki
Kanunu : Türk
Gıda Kodeksi
Yayımlandığı
R.Gazete: 04.01.2012-28163
Tebliğ
No: 2012/2
Amaç
MADDE 1
– (1) Bu
Tebliğin amacı, tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri
ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim,
muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2
– (1) Bu
Tebliğ buğday unundan veya buğday ununa diğer tahıl unları karıştırılarak
yapılmış ekmeği, ekmek çeşitlerini, diğer ekmek çeşitleri ile ekşi hamur
ekmeklerini kapsar.
(2) Bu
Tebliğ kurutulmuş ekmekleri, dondurulmuş hamur teknolojisi ile üretilen
ekmekleri, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamaz.
Makale'nin
MAKALE
Süt ve süt ürünleri denilince akla çiğ süt, pastörize süt, UHT süt, yoğurt,
dondurma, krema, kaymak, peynir çeşitleri gibi çok çeşitli ürünler gelmektedir.
29.12.2011-28157 tarihli Resmi Gazetede
yayınlanan yeni mikrobiyolojik kriterler tebliğinde, süt ve süt ürünleri de
dahil olmak üzere tüm gıda maddelerinde aranması gereken patojen
mikroorganizmalar ve limitleri belirtilmiştir. Buna göre tüm gıda maddeleri
için, asgari teknik, hijyenik ve güvenlik şartlarının uygun bulunmaması veya
şüphe ve şikayet hallerinde aşağıda yer alan kriterler dikkate alınır.
Türk Gıda Kodeksine baktığımızda
bahsi geçen bu ürünler ile ilgili tebliğler.
Makale'nin
MAKALE
Ketçap, domates, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos olup, olgun ve kırmızı renkli domates ve domates suyu, domates konservesi, domates püresi veya domates salçası gibi domates mamullerine gerekli teknolojik işlemler uygulanarak ve içerisine katkı maddeleri ile aroma veren yenilebilir doğal maddeler katılarak tekniğine uygun olarak hazırlanmış bir mamuldür. Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür.
Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır. Halbuki ketçap, asırlar boyu yemeğe tat veren ve iştah açan, değişik yiyeceklerden hazırlanmış bir sos olarak bilindi.
Makale'nin
YÖNTEM
Un, şeker ve tuz, “insan sağlığı için tehlikeli üç beyaz” olarak da adlandırılmaktadır. Tüketimde sürekli artan talep ve yüksek maliyetler, üreticileri daha az maliyetle, daha kolay hammadde ve dolayısıyla daha ucuz son ürün eldesi yolunda arayışlara itmektedir. Bu sebeple, insan sağlığı gözetilmeksizin, sağlıksız yollardan veya yapay olarak elde edilen hammaddeler keşfedilmeye ve gıda sanayinde kullanılmaya başlanmıştır.
Bu durum, özellikle son yıllarda, önüne geçilemez derecede yaygınlaşmıştır. Doğal şeker yerine kullanılan nişasta bazlı şeker de bu hammaddelerden biridir. Daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ), bazı AB ülkelerinde yasaklanmaka birlikte, ülkemizde, özellikle merdiven altı tabir edilen üretim alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Makale'nin
MAKALE
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı (Diabetes Mellitus), tüm toplumlarda yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık tam olarak tedavi edilememekle birlikte, diabet hastası kişiler, uygun tedaviyi yaşam tarzı haline getirerek, yaşam standartlarını koruyabilirler. Diabetes Mellitus (DM), vücudtta bulunan bir salgı bezi olan pankreasın yeterli insulin hormanu üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan bir hastalıktır.
Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır.
Makale'nin
MAKALE
Gıdalar insanlarda çeşitli reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu reaksiyonlar içerisinde en sık görülenler alerjik reaksiyonlardır. Gıda alerjileri bebeklikten yaşlılığa kadar her yaştan insanda görülebilir. Gıda alerjisinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Reaksiyonlar fark edilemeyecek kadar hafif veya ölümcül derecede ciddi olabilir.
Bazı gıdalar kişilerin intoleransına bağlı alerjik reaksiyonlara sebep olurken, bazı gıdalar doğaları gereği alerjen olabilirler. Bu tarz gıdaların alerjileri yine kişilerin tolerans seviyelerine bağlı olarak farklı şiddette belirtiler gösterirler.
Gıda alerjileri her yaşta görülebilmekle birlikte, en çok bebekleri ve çocukları etkilerler. Doğum sonrası erken dönemde tam olarak gelişmemiş olan sindirim ve savunma sistemi, özellikle bebekleri alerjilere karşı daha duyarlı hale getirir.
Makale'nin
YÖNTEM
Ballarda uzun süreli ısıtma nedeni ile enzim kaybı meydana gelmekte ve früktozun parçalanması ile HMF (hidroksimetil furfurol) oluşmaktadır. Balların uzun süre yüksek sıcaklıkta ısıtılması ya da uzun süre kötü koşullarda depolanması balın besin maddeleri içeriğinin düşmesine ve HMF miktarının yükselmesine neden olmaktadır. HMF miktarının yükselmesi ballarda istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle ballarda HMF tayini yapılmaktadır.
Yöntem, Hidroksimetil furfurolun, paratoluidin ve barbitürik asit reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan renk yoğunluğunun spektofotometre ile absorbansı okunarak belirlenmesi ilkesine dayanır.
Bal numunesinde bulunan ve karbonhidratların ısıtılması ile oluşan hidroksimetil furfurol, paratoluidin ve barbitürik asit ile reaksiyona sokularak renkli bir maddeye dönüştürülür.
Makale'nin
YÖNTEM
Su analizleri başta olmak üzere, büyük partikülller içermeyen sıvıların mikrobiyolojik analizlerinde membran filtrasyon yöntemi kullanılabilir.
Membran filtrasyon sistemi, filtre tutucusu, vakum pompası, vakum hortumu, hava filtresi, vakum erleni, dozajlama şırıngası, şırınga ucu filtre, paslanmaz çelik pens, besiyeri ve membran filtrelerden oluşmaktadır. Membran filtrasyon sisteminin kapasitesine göre huni sayısı değişkenlik gösterir. Tekli, üçlü veya altılı hunili gibi çeşitleri vardır.
Membran filtrasyonda amaç, sıvı örnek içerisindeki partiküllerin tutulmasıdır. Bu işlem fiziksel bir işlemdir. Filtrasyon sisteminde kullanılmak üzere, partiküllerin filtre üzerinde kalması için uygun por çapına sahip filtreler kullanılır.
Makale'nin
YÖNTEM
Gıdalarda tuz, kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanan yönteme Mohr Yöntemi denir.
Kullanılan Kimyasallar:
0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
% 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
Yapılışı:
Titrasyon düzeneği hazırlanır. Bürete 0.1 N AgNO3 doldurulur ve "0"ayarı yapılır.
Homojen hale getirilmiş örnekten 10 g erlene tartılır (Eğer örnek sıvıysa, doğrudan 10ml alınarak suyla seyreltilir). Titre edilecek örneğin pH’ı nötr ya da nötre yakın olmalıdır.
1 ml K2CrO4 eklenir
Bürete doldurulmuş 0.1 N AgNO3 ile büret musluğu kontrollü olarak açılıp önce hızlı sonra yavaş damlalar hâlinde çalkalayarak titrasyon yapılır.
0.
Makale'nin
YÖNTEM
Bu analiz, çikolata örneklerinde yağsız kakao kitlesi analizi yapmak için kullanılır.
Analizin prensibi, Spektrofotometrik yolla, numunede teobromin miktarı tayiniyle, teobromin miktarından yağsız kakao kitlesinin hesaplanması esasına dayanmaktadır.
Malzemeler:
Kurşun asetat çözeltisi
Sodyum bi karbonat (NaHCO3)
Hidroklorik asit çözeltisi, % 10 luk
Ölçülü balon
Katlı filtre kağıdı
Erlen Pipet
Kaynama tası
UV Spektrofotometre, 1 cm ışık yollu, 250 nm ve daha yüksek dalga boyunda okuma yapabilen
Genel laboratuvar araç ve gereçleri
Kurşun asetat çözeltisinin hazırlanması: Kurşun asetat çözeltisi, kaynamakta olan 350 ml su içinde 115gr kurşun asetat Pb(CH3COO)2.3H2O çözülür ve yavaş yavaş karıştırılarak üzerine 60gr kurşun oksit ilave edilir.
Makale'nin
MAKALE
Şeker, günlük hayatımızda tüketmekten keyif aldığımız hemen her gıdanın içerisinde doğal veya yapay olarak bulunmaktadır. İnsan vücudunun temel ihtiyaçlarından karbonhidratların sağlanabilmesi için şeker tüketimi gerekmektedir.
Metabolizmanın işleyişinde karbonhidratlar, vücudun enerji kaynakları arasında ilk sıradadır. Şekerler, verdikleri güzel tat sayesinde, insanların en çok severek tükettikleri gıdalarda kullanılmaktadır. Tüm besin maddelerinde olduğu gibi, şekerleri de kararında tüketmek önemlidir. Aşırı veya gereğinden az şeker tüketimi, metabolik ve sistemik rahatsızlıklara yol açabilir.
Doğal olarak tükettiğimiz pek çok gıdanın, sebze ve meyvelerin içerisinde belli miktarlarda şeker bulunmaktadır. Yine endüstriyel olarak üretilen gıdaların da bir çoğunun içerisine şeker katılmaktadır.
Makale'nin